-
Re: NOWY POLSKI MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Cytat:
Zamieszczone przez EliminatorT
Cóż ta konnica nadal nie ma takiego brzydko mówiąc "jebięcia" jakie mieć powinna ale widać że szarża została ulepszona.Prędkości nie testowałem bo uważam że konnica ma dobrą prędkość.
Ulepszenie nie polegalo na dopakowaniu typu wieksza premia do szarży, ataku itp. tylko zmniejszeniu wirtualnej wielkości jeźdźca (mimo ze tekstura jest taka sama) dzieki czemu kawalera łatwiej przeciska sie miedzy jednostkami piechoty badz innej jazdy. Mi się wydaje że tylko wyglad szarzy się zmienil, ale moge sie mylic.
-
Aravenie, przejrzałem wszystkie polskie jednostki ze wszystkich 3 epok. Zauważyłem 3 rzeczy:
- kapitanowie większości jednostek mają na zbrojach współczesnego orła (dotyczy jednostek pieszych i konnicy też!)
- banery oraz ubiór kapitanów machin oblężniczych jest trochę dziwny. Ubiór kapitanów jakiś krzyżacki czy cuś. Ale może tak ma być. No i banery mają jakieś dziwne.
- fatałaszki dla koni w 2 jednostkach (Chorągiew Nadworna oraz Polscy Rycerze Ziemscy) zawierają współczesne orły.
Poza tym chyba wszystko gra. Jakby Aramegil poprawił to byłoby cudnie. A czemu chcesz ingerować w pancerze w EDU?
-
Wiem :) . Chodziło mi o większą penetracje oddziałów wroga nie zwiększając punktów szarży właśnie o tym mówię ;)
-
Testowałem kilka razy szarże bez i ze zmniejszeniem prędkości, według mojego subiektywnego odczucia w jednym i drugim przypadku straty przeciwnika były bardzo podobne, natomiast sama szarża wygląda po zmniejszeniu prędkości bardziej naturalnie ,ale to oczywiście wyłącznie moja subiektywna opinia.
-
Ja mam nadzieję, że obejdzie sie bez ingerencji w unit, ale Aramegil coś mi pisał, że myśli zrobić kilka stopni pancerza niektórym polskim jednostkom. Zobaczymy. Jak to wyjdzie. Z nową wersją submoda poczekamy, bo możliwe, że i Mietek77 coś dorzuci, w pewnych kwestiach. 8-)
-
Ok, najważniejsze tylko, żeby już każdy używał plików z obecnego megasubmoda uzupełnionego tym moim małym patchem. Wtedy nie ma pośpiechu.
-
Straty wrogów są podobne na szarży miśka i bez niej, sprawdzałem to :)
Co do zmniejszenia prędkości jazdy też jestem na tak, zgadzam się z tym co napisał marko1805 po zmniejszeniu prędkości jazdy szarża wygląda naturalniej.
-
Czyli ulepszony wygląd szarży nie wpływa na straty wrogów. A szybkość szarży? Testowałeś to osobno czy oba pliki wgrałeś na raz i wtedy sprawdziłeś?
-
Cytat:
Zamieszczone przez wino
Czyli ulepszony wygląd szarży nie wpływa na straty wrogów. A szybkość szarży? Testowałeś to osobno czy oba pliki wgrałeś na raz i wtedy sprawdziłeś?
No raczej nie, testowałem szarze miska majac wgrana oba pliki, pozniej zmienialem descr mount na orginalny i wlaczalem taka sama bitwe 1 na 1 sprawdzajac czy piechota odniesie podobne straty jak z descr mount miśka. W obu przypadkach straty wsrod piechoty byly podobne. Ale dla pewnosci niech inni sprawdza czy tak rzeczywiscie jest.
-
Ja próbowałem, ale zawsze ta piechota łaziła jakoś tak, że nie miałem idealnie takiej samej bitwy, żeby mieć poprawne porównanie. Po kilku bitwach się poddałem, będę musiał zrobić drugie podejście.
-
Dam post nie na temat... i w ogóle to wykaże się debilozą za przeproszeniem... ale możecie mi wyjaśnić dlaczego w medku tak ciężko się rozstawia wojsko w mieście!? zawsze chciałem to wiedzieć... i nigdy nie zapytałem :D
-
Cholera wie, w ogóle bitwy w miastach/zamkach są męczące, tak jak rozstawianie. A już chodzenie po murach to woła o pomstę do nieba.
-
Taaa..... buguje się gówno...
-
Panie Luqass, drugi post całkowicie nie na temat się ogranicz z takimi postami, tu się dyskutuje o megasubmodzie, nie ogólnie o Medku itp.
-
Ale nie trafiłem do sedna sprawy :P może da się to jakoś naprawić? albo chociaż trochę polepszyć tę rozstawianie?? jeżeli tak to moglibyście to w megasubmodzie dodać :) (ale ja głupoty pier*ole ;_;)
-
My nie cudotwórcy, to wynika z silnika gry nie przeskoczymy tego.
-
A w rome działa dobrze :P to chyba ten sam silnik ?
-
Nie całkowicie inny silnik gry ma Rome i Medieval.
-
Hmm to w takim razie strasznie podobny :P
-
W poście nr 1 dodałem patch z 15.03.2013 od Mietka77 do megasubmoda, naprawia on działanie klasztorów poprawa zdrowia i dowodzenia generałów w prowincjach z klasztorami, muszą tam byćminimum 3 tury, poprawia nominacje arcybiskupie dla kapłanów, nominacje patriarchów prawosławnych i inne bonusy dla generałów. W kolejnej wersji megasubmoda, będą zawarte wszystkie patche, descr_mount od Miśka1205 raczej spowolniona szarża od Miśka1205 i podrasowane dochody (sakiewka króla) i startowa kasa dla Mongołów, za szybko bankrutują obecnie. Będzie też raczej przesunięcie braci dobrzyńskich na II poziom Kaplicy zamkowej (oraz raczej będą od 1216 roku zgodnie z sugestią Mietka77, ale nad tym jeszcze się zastanawiam) oraz nieznacznie podrasowanie pieszej drużyny książęcej jako łuczników.
-
Mam pewna propozycję odnośnie polskich jednostek, bo bardzo po macoszemu włosi potraktowali nasze jednostki miotające, tak jakby Piastowie nie wiedzieli z której strony łuku się strzela, a tymczasem kroniki mówią, że Niemcy nie lubili bić się ze swoimi sąsiadami z zza Bugu, bo chowali się po krzakach, używali broni dystansowej i zatruwali strzały. Są też znaleziska długich łuków, ~180cm, z wieków X-XI -> łuki z Opola, łuk wawelski. Zresztą długich łuków to pierwsi używali Normanowie, więc i do nas też musiały dotrzeć takie łuki. Stad też pomysł, zrobienia z Drużyny Piastowskiej uniwersalnej jednostki podobnej do Łuczników Skandynawskich. Łucznicy Skandynawscy mają atak 9, na dystans 8, obronę 11. Naszym drużynnikom można by dać trochę mniej. Wrzucam tabelkę porównawczą łuczników w Europie:
http://i45.tinypic.com/658qky.png
Drużyna mogła by mieć, atak 7, na dystans 7/8, obrona 9/10, do tego ew. można by dorzucić możliwość budowania palisad (wredni i podstępni Słowianie), wszystko oczywiście kosztem podniesionych kosztów rekrutacji (400-420) i utrzymania (180-190). Liczby w sumie wyczarowałem, wiec proszę o komentarz. Trzeba by też dograć czas rekrutacji, żeby nie przegiąć i był porównywalny.
Tylko pytanie co z konną drużyną? Czy dać ja później jako odpowiedź na konnych kuszników, wpływy orientalne, łuki refleksyjne i te sprawy... ?
Braci dobrzyńskich ja bym dał dopiero od 2, albo 3 poziomu kaplicy, bo od początku taka kawaleria to zdecydowanie przegięcie.
-
O braciach dobrzyńskich myślę podobnie z pierwszego poziomu kaplicy ich przesunę na drugi. Drużyna książęća piesza może i słusznie, ale trzeba uważać by nie przesadzić bo Polska dostanie za silne jednostki i też będzie nieciekawie (na co mi Wino zwrócił uwagę). Dzięki za uwagi, co myślą Inni?
-
Masz w zasadzie racje,tylko żeby oni nie wyglądają jak skandynawscy bo te tarcze przy łuku to chyba lekka przesada(Jak oni by to trzymali?Wiem bo próbowałem trzymać łuk i tarcze w jednej ręce nie udało się).
-
Tarczy łucznicy używali w walce bezpośredniej bronią ręczną (białą), podczas strzalania łucznik miał ją na plecach zwykle. Tekstura nie ulegnie zmianie a tylko współczynniki i zdolności.
W kolejnej wersji megasubmoda, będą zawarte wszystkie patche, descr_mount od Miśka1205 raczej spowolniona szarża od Miśka1205 i podrasowane dochody (sakiewka króla) i startowa kasa dla Mongołów, za szybko bankrutują obecnie. Będzie też raczej przesunięcie braci dobrzyńskich na II poziom Kaplicy zamkowej (oraz raczej będą od 1216 roku zgodnie z sugestią Mietka77, ale nad tym jeszcze się zastanawiam) oraz nieznacznie podrasowanie pieszej drużyny książęcej jako łuczników. Aramegil doda raczej kilki jednostkom dodatkowe ulepszenia pancerza oraz ma poprawić orły z koroną jakie się jeszcze uchowały, wczoraj do mnie pisał w tej sprawie.
-
Kiedy w przybliżeniu można się spodziewać nowej wersji ?
-
Wszystkie zmiany oczywiście cieszą niezmiernie, ale mimo to jak już wspomniałeś Aravenie obawaiam się, że Polska przez te wszystkie poprawki stanie się nacją niezwyciężoną, a chyba nie o to chodzi? Wcześniej słabą stroną byli łucznicy i średnia piechota. Teraz praktycznie nie będziemy mieć wad w kraju mlekiem i miodem płynącym. Trzeba by to przemyśleć, same zwiększone koszty to trochę mała "kara", bo kasa w BC akurat nie jest problemem (przynajmniej na średnim poziomie trudności, nie wiem jak na VH).
@marko1805: kwestia tygodnia, może 2? Tak mi się zdaje :) Generalnie to co już jest niewiele będzie się różnić od nowej wersji. Nowa wersja będzie zawierać mojego submoda (będą 2 wersje, jednak dla nowych, druga dla tych, co mają już mojego submoda, żeby nie musieli zasysać z netu niepotrzebnie pół giga danych), a oprócz tego spolszczenie i te wszystkie patche. Także nie ma co czekać na nową wersję - obecna jest już megazajebiaszczym projektem ku chwale ojczyzny :)
P.S. fajny banerek na górze strony, bo ja miałem cały czas jeszcze ten świąteczny ;)
-
To może zmniejszyć też sakwe króla Polsce i małą dostępność jednostek?
-
Dzięki Wino, pytałem bo moja kampania Polską jest już dość zaawansowana i raczej pociągnę ją w takim razie do końca.
-
imo nie tędy droga żeby karać kasą, ale trzeba raczej osłabić wojsko. Nie znam historii tak dokładnie, ale chyba nie byliśmy taką potęgą na polach bitwy w XII czy XIII wieku. Trochę jesteśmy przepakowani tymi zmianami - super konnica (tu ok), super łucznicy i jeszcze super piechota. Niedługo granie bitew Polską zamieni się ze strategii w zręcznościówkę. Może przesadzam, bo w sumie nie grałem jeszcze Polską po tych zmianach, ale takie mam wrażenie.
-
Przemyślimy więc to podrasowanie drużyny, może zostanie jak jest. Dużo od ai zależy. Wraz z nową wersją submoda alternatywnie dam najnowsze ai strategiczne Pitera, tylko ja je testowałem i jestem zadowolony z niego, lepsze od 3.2 wg mnie. Ono będzie obok megasubmoda w osobnym linku dla chętnych. Jak Aramegil zrobi poprawki, to Wino to poskłada do kupy z moją pomocą i będzie nowa wersja. Łuczników możemy mieć litewskich po zdobyciu tamtejszych prowincji. Słowiańscy łucznicy + drużyna książęca zostana jednak jak są. Każdy może sobie ich podpakować indywidualnie.
-
Przydaliby się polsce jacyś zachodni łucznicy tacy jacy są w Polish Kingdom mod.
-
Jesteście niesamowici... takiego entuzjazmu, konsekwencji i bezinteresowności nie mam już wiele w naszym narodzie.
Co do jednostek - nie osłabiajcie tych elitarnych a drużyna książęca taką przecież była, ograniczcie jej rekrutację do kilku prowincji i dajcie taką kwotę rekrutacji i utrzymania żeby powstrzymywała radosną rekrutację.
Nasze jednostki nie są przepakowane w stosunku do innych, nie mieliśmy w tym okresie wielu ciężkich wojsk ale te które były nie ustępowały tym zachodnim. Lekką i średnią jazdę mieliśmy zawsze lepszą, piechota jeżeli byłą dobrze wykorzystana też sobie radziła, brak znaczącej ilości wojsk z dobrym opancerzeniem był naszą bolączką, to przekładało się jednak na obronę a nie atak.
Jednostki miotające w Polsce z tamtego okresu były raczej słabsze od większości konkurencji, gdyby było inaczej na pewno czytalibyśmy w podręcznikach o dobrych łucznikach czy kusznikach - tak jak czytamy o dobrej jeździe.
Ja ze względu na niezadawalające AI zaprzestałem już gry w Bellum ale dzięki Wam do niego znowu wrócę, może to nie jest dobry temat z tym Ai ale mam wrażenie że we wcześniejszych wersjach było dużo lepsze.
W każdym jednak razie dożo uznania dla Was za to co robicie - MTW ciągle ma się z Wami dobrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Przemyślimy więc to podrasowanie drużyny, może zostanie jak jest. Dużo od aai zależy. Wraz z nową wersją submoda alternatywnie dam najnowsze ai strategiczne Pitera, tylko ja je testowałem i jestem zadowolony z niego, lepsze od 3.2 wg mnie. Ono będzie obok megasubmoda w osobnym linku dla chętnych. Jak Aramegil zrobi poprawki, to Wino to poskłada do kupy z moją pomocą i będzie nowa wersja. Łuczników możemy mieć litewskich po zdobyciu tamtejszych prowincji. Słowiańscy łucznicy + drużyna książęca zostana jednak jak są. Każdy może sobie ich podpakować indywidualnie.
3.2 to badziew w porównaniu z tym, zresztą 3.2 to ja nawet sam za bardzo nie przetestowałem, bo mi się nie chciało, za to na 3.3 sam już rozegrałem kilka kampanii po kilkadziesiąt tur i naprawdę jestem zadowolony z efektów.
-
Najpierw słowa uznania dla wszystkich którzy mają wkład w powstawanie megasubmoda
a teraz trzy grosze odnośnie statystyki drużyny jeśli o mnie chodzi Polacy nie byli wcale złymi łucznikami, więc można im podnieść staty tak jak sugeruje COMEE niech na korzyść takiego rozwiązania wpłynie może fakt, iż w Polsce jako pierwszym kraju król miał monopol na pozyskanie cisu(drzewo z którego w średniowieczu robiono najlepsze łuki) ograniczał eksport jego drewna za granicę a Władysław Jagiełło w 1423 roku objął cis ochroną i nadał wojsku pierwszeństwo w korzystaniu z zasobów tego drewna
-
Aravenie kiedy powinna pojawić się poprawka tekstur od aramegila?Swoją drogą ta jednostka konnicy-Piastowska Chorągiew czy jakoś tak posiada zbroje pytową ,której nie powinno być w Bellum Crucis.
-
EliminatorT. To od Aramegila zależy, nie zamierzam go naciskać. Czemu niby zbroi płytowej ma nie być w Bellum????? Nie bądź świętszy od papieża. Będą tekstury to będzie nowa wersja megasubmoda, reszta jest gotowa.
Sadam86 może i racja z tym cisem, ale z racji na balans, raczej nie podrasuję łuczników dla Polski w megasubmodzie. Każdy może sobie ew. sam to zrobić na własną odpowiedzialność.
-
Chodzi mi o to że taką zbroję płytową mają chyba tylko 3 jednostki.
-
Jak dla mnie lepsza drużyna to nie priorytet poczekam na nowa wersję megasubmoda i będę rozsmarowywał wrogów Polski po staremu konnicą :twisted:
-
Hahaha, podczaszy rodu Piastów przesyła wieści, iż kielichy pełne a stoły suto zastawione. Zapraszam gości na wielką ucztę, sowicie trunkami królewskimi zaprawianą. Prócz jadła i napitków dziewki zabawiać Was wszakże będą, zaś muzyka uszy podróżą zmęczone cieszyć.
Przejrzałem kilka programików do tworzenia instalatorów i znalazłem fajny i prosty w obsłudze Install Jammer. Świetna wiadomość jest taka, że można łatwo wybierać komponenty do instalowania, więc o ile taka wola książąt naszych nad AI pracujących czy też nad szybkością szarży konnicy naszej dumających, można śmiało owoce ich pracy zamieścić również w służbie miłościwie Megasubmoda nam panującego :)
Czekam więc na wieści od kowala Aramagila, niechaj podkowy dla naszego rycerstwa w kuźni swej wykuwa naprędce, a Darius niechaj polszczyznę naszych Braci doskonali. Ja spokojnie (a raczej niespokojnie) na znak do ataku czekam w ukryciu i w odpowiednim czasie szarżę kawalerii poprowadzić zamierzam ku zwycięskiemu wydaniu instalki MEGASUBMODA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!
-
Cytat:
Zamieszczone przez wino
Hahaha, podczaszy rodu Piastów przesyła wieści, iż kielichy pełne a stoły suto zastawione. Zapraszam gości na wielką ucztę, sowicie trunkami królewskimi zaprawianą. Prócz jadła i napitków dziewki zabawiać Was wszakże będą, zaś muzyka uszy podróżą zmęczone cieszyć.
Przejrzałem kilka programików do tworzenia instalatorów i znalazłem fajny i prosty w obsłudze Install Jammer. Świetna wiadomość jest taka, że można łatwo wybierać komponenty do instalowania, więc o ile taka wola książąt naszych nad AI pracujących czy też nad szybkością szarży konnicy naszej dumających, można śmiało owoce ich pracy zamieścić również w służbie miłościwie Megasubmoda nam panującego :)
Czekam więc na wieści od kowala Aramagila, niechaj podkowy dla naszego rycerstwa w kuźni swej wykuwa naprędce, a Darius niechaj polszczyznę naszych Braci doskonali. Ja spokojnie (a raczej niespokojnie) na znak do ataku czekam w ukryciu i w odpowiednim czasie szarżę kawalerii poprowadzić zamierzam ku zwycięskiemu wydaniu instalki MEGASUBMODA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!
Wino ;_; ty jesteś poetą? xD