-
Re: Polish Regiments Unit Pack
Prace dobiegaja konca.
Niestety nie mam mozliwosci testowania dzialania reform, ale kto bedzie gral i zobaczy cos dziwnego to niech pisze.
Do zrobienia w zasadzie zostalo pare pulkow jazdy ale nie wiem czy mi starczy czasu. No i jednostki dla konfederatow barskich.
W sprawie grenadierow artlerii konej sklaniam sie kuzmianie ich w ciezka dragonie.
Jeszcze w kwestii jednostek wczesnych. Czy chcecie jednostke pikinierow? Czy moze piechote z berdyszami?
-
A mieliśmy piechotę z berdyszami? Brzmi ciekawiej :D
Ale daj to co Ci wygodniej i tak już sporo zrobiłeś ;)
-
Gdzieś czytałem, że w pocz. XVIII wieku (tą reformę wprowadził chyba jeszcze Sobieski) piechota była wyposażona w muszkiety i berdysze.
Taktycznie wyglądało to tak, że piechota podbiegała do wrogich linii na odległość strzału, oddawała salwę, a następnie przewieszano muszkiet przez plecy i dalej szarżowano na wroga z berdyszami.
W ETW nie mogę wyposażyć technicznie piechoty w muszkiet i berdysz, dlatego chcę to rozwiązać za pomocą dwóch jednostek:
Piechota z muszkietami, dobrze strzela, słabo walczy w ataku
piechota "szturmowa" z berdyszami, nie strzela, za to doskonale walczy w zwarciu.
W grze można tę taktykę przenieść w następujacy sposób. Najpierw do wroga podchodzi pierwsza linia jednostek wyposażonych w muszkiety, oddaje salwę, przyjmuje salwę przeciwnika, a wtedy zza jej pleców uderza na wroga druga linia piechoty z berdyszami i "kończy" sprawę.
-
Fakt, tak było.
Inna sprawa, że od czasów saskich piechota zaczęła być wzorowana na szkole zachodniej, więc chyba lepiej ograniczyć się do samych pikinierów ;)
-
Wlasnie caly czas sie zastanawiam nad tymi pikinierami. Ci z darthmoda chyba wystarcza.
Wczoraj zrobilem jeszcze choragiew wegierska bulawy pln kor, ale oficera juz mi sie nie chce robic. No i jeszcze 4 pulki kwalerii:
III BKN ukrainska, 2, 4 i 5 pulk strazy przedniej .
Zostal mi tylko do zrobienia 2 strazy przedniej kor.
Pocztowych do tych odzialow juz nie robie. Chyba ze mi cos odbije:-)
Oficerow tez zostawiam z BKN.
-
Witam!
Robienie jednostek z podobnymi statami tak jak właśnie pocztowi czy ułani ma sens wtedy jeśli są ograniczone liczebnie a jeżeli są bez ograniczeń to moim zdaniem jedna jednostka najbardziej reprezentatywna wystarczy.
-
Ostatnie poprawki, modyfikuje startpos dla late campaign dodajac jednostki z modow. Odkryta bedzie reforma umozl. Rekrutacje jednostek z czasow stanislawowskich. Wczesniejsze jednostki beda nieodkryte. Ozywiscie kto bedzie je chcial werbowac to sobie je wypracuje.
Zna ktos serwer na ktory szybko sie wgrywa pliki - troche one waza:-)
Wydanie jednostek juz niebawem.
-
A ile to waży? Może na nasz download wrzucić?
-
Spakowane w RAR około 300 MB, rozpakowane około 1 GB
-
Z drugiej strony i tak musisz go gdzieś wrzucić, żebyśmy my mogli uploadować.
PS:News na główną już gotowy, czeka tylko na to aż wrzucisz :)
-
-
-
Genialna robota ! Tylko mam mały problem. Jak mniemam plik DME_UPC_v6_3 jest od nazwy. Mi ten plik znika podczas ładowania, więc nie mam nazw jednostek. Mógłby mi ktoś pomóc ?
-
Spróbuj jeszcze raz zmienić język w launcherze (angielski->niemiecki->angielski). Ten plik powinien ci się automatycznie "zaciągnąć " z folderu DME/Pack (O ile skopiowałeś podmieniając pliki).
-
Brawo, jestem pod wrażeniem. :) Przez Rome 2 chwilowo tu nie zaglądałem i przegapiłem tak dobry skinpack.
-
Witam!
Gratulacje z okazji wydania moda!
P.S. :Zdaję sobie sprawę że się spózniłem na wydanie moda ale chciałbym ci pokazać jeszcze takiego kawalerzystę konfederackiego którego dzisiaj zrobiłem:
http://image.noelshack.com/fichiers/...bez-tytulu.png
-
Zrobiłem jak napisałeś i nic.
-
Hej.
Preussen, masz na pewno zainstalowany DME w wersji 8.0.1?? Dzialaly ci napisy z modu szwajcara bo to ten sam plik uzup. O nowe wpisy. Ktos jeszcze ma taki sam problem?
Szwajcar. Dawaj co masz. Moze jeszcze zdaze cos zrobic zanim bede musial rozmontowac kompa.
-
Tam mam wersje 8.0.1, mi napisy szwajcara nie działały.
-
Skoro nie dzialaly to te tez bie beda dzialac. Proponuje przeinstalowac ETW i na czysta instalacje jeszze raz DME a potem moda. Moze pomoze.
-
@ preussen6 : wypakuj wszystko na pulpit a potem plik DME_UPC_v6_3 wrzuć do folderu data. Przy wrzucaniu powinien ci się pojawić komunikat o zamianie plików wtedy zamień no i powinno działać. Jest jeszcze taka możliwość że masz ustawione żeby gotowa do użycia była vanilla a nie darthmod i wtedy przy uruchamianiu darthmoda ładują ci się pliki oryginalne zamieniając moje DME_UPC_v6_3 i nie ma nazw nowych jednostek. Przy pierwszym zamknięciu darthmoda wyskakuje taki komunikat czy chcesz żeby gotowy był darthmod czy vanilla, zależy co wybrałeś.
-
Ja po prostu od nowa wszystko zainstalowałem. Zauważyłem, że ten plik musiał koligować z plickiem od submoda causus belli, gdyż za każdym razem gdy włączałem submoda nie miałem nazw, a po wyłączeniu były (są to jedynie moje spostrzeżenia). Za wszelaką pomoc serdecznie dziękuje i gratuluje wspaniałej pracy.
-
Może tak być jak piszesz preussen6 bo z tym modem i animacje husarii chyba się gryzły o ile dobrze pamiętam.
-
W modzie są jakieś formacje nieregularne, czy tylko liniówki?
-
W pierwszym poście masz wypisane jednostki. Zależy co rozumiesz pod pojęciem "nieregularne". Jeśli chodzi ci o strzelców, pospolite ruszenie, wczesną piechotę i milicję, to tak.
-
CZy ktos ma jakiś przewodnik, jak dodaje się jednostki do rebelii, albo wogóle tworzy nową?
-
Cześć dla Dartmoda i przede wszystkim twojej paczki z jednostkami dla RON zainstalowałem Empire :D . Jednostki pierwsza klasa, nowe technologie i pomysł z reformą państwa to strzał w dziesiątkę. Znalazłem małego buga armaty mają zasięg strzału tylko 100 (chyba tylko 6funtowe ). Tylko ja tak mam czy ktoś też ma taki problem ????
-
Hej, błąd poprawiony :) postaram się wrzucić ponownie linka z plikiem bez błędu koło soboty razem z jednostką konfederatów.
-
Cytat:
CZy ktos ma jakiś przewodnik, jak dodaje się jednostki do rebelii, albo wogóle tworzy nową?
To jest chyba tak, że dodajemy nową frakcję (w tabeli frakcji) i gdzieś jej tam jest tabelka "if rebels", czy coś w tym stylu.
Dodanie jednostek jest chyba też takie same, jak dla innych. Wrzucsz ich w grupę technologiczną dzięki czemu mają dostęp do danej puli jednostek. Zawsze możesz też część jednostek z tej grupy im "usunąć", lub dodać units_faction_allowed bodajże (wtedy są tylko dla nich).
Nie wiem jak dodać gdzie mają występować, czy w startpostach, czy w tabelkach.
Zobacz moje poradniki o jednostkach i frakcjach, jakieś strzępki mogą tam o tym być (o startposach teoretycznie też).
Powodzenia!
-
Cytat:
Zamieszczone przez lvcas
Hej, błąd poprawiony :) postaram się wrzucić ponownie linka z plikiem bez błędu koło soboty razem z jednostką konfederatów.
Czy na tym poprawionym pliku będzie można spokojnie kontynuować kampanię, czy trzeba będzie zacząć od nowa?
-
Nie wiem, nie testowałem;) dojdą 3 jednostki z okresu konfederacji barskiej:
Jazda Konfederatów
Ułani
Milicja Królewska (pocztowi)
-
Znalazłem jeszcze innego buga, niektóre jednostki nie da się rozwiązać (Np> artylerie 6 funtową i kilka jednostek piechoty ) ikonka od rozwiązywania jednostek jest nieaktywna :shock:
-
Ok, wydaje się, że poprawione:) Koło soboty powinenem wrzucić na jakiś serwer.
Ps.
Dzieki za wszystkie info. Jak juz wspominalem nie mialem czasu na dokl. Testowanie wiec wszystkiego nie sprawdzilem.
Jak ktos cos jeszcze wylapie to prosze o info i bedziemy korygowac;-)
Szwajcar, mam pytanie, czy nie masz czasem gdzieś modelu piechura z okresu wczesnego z wyłogami i w czapce jak w twojej wczesnej piechocie?, przydałoby się dla kilku nowych wczesnych jednostek. Może jeszcze zdaze cos zrobic.
Pozdrawiam.
-
Ok, link do moda na pierwszej stronie zaktualizowany. Poprawione wykryte bugi i dodane nowe jednostki. Zapraszam do pobierania.
Download
wersja zaktualizowana
https://hotfile.com/dl/223416161/400..._pack.rar.html
-
Witam, po dużej przerwie miałem trochę czasu na pogranie w ETW na modzie Szwajcara. Gra się świetnie, jestem w tej chwili po pierwszych reformach.
Główną sprawą, którą chciałem przytoczyć, to nowy monitor i zmiana rozdziałki z 1400x900 na 1200x1080. w tej chwili wszystkie jednostki wyglądają jeszcze lepiej i jest to różnica spora, lepiej wygląda faktura
materiału mundurów, twarze nie są kamienne i w ogóle widać, że gra jest pod tą rozdziałkę robiona, reszta to uproszczenia.
Moje pytanie do Ivcasa. Czy jest dużo zmian innych niż wygląd jednostek, chodzi mi o statystyki, zdarzenia i inne? Chodzi o to, że jestem daleko w grze i mam trochę własnych poprawek cech jednostek.
Nowe jednostki bardzo mnie kuszą, ale nie mam dużo czasu na granie i żal trochę zaczynać od początku.
Czy są nowe obrazki jednostek przy opisach? Trochę brakuje mi w obecnej wersji widoku właściwych jednostek. Można zrobić zdjęcie jednostki z pola bitwy, tylko nie wiem gdzie umieścić.
Pozdrawiam i dziękuję, tobie i Szwajcarowi, wreszcie coś się dzieje w polskich modach.
-
Hej. Tak na szybko bo nie mam teraz dostepu do kompa i nie moge nic robic przy modzie. Moze uda mi sie jeszcze wgrac wersje wspolpracujaca z modem Whites of their eyes mod o ktorym już wczesniej wspominalem i te bede może kiedyś dalej rozwijać. Główna zmiana dot. unitpacku to zmiana max liczby żołnierzy z 300 na 200. Poza tym wszystko to samo więc kto nie bedzie chciał grac z tym modem, poprawi (zwiekszy) sobie liczbe zołnierzy:). Tyle o tym.
Wiec tak, są zmiany statystyk, itp. Ostatnią rzeczą jaką wprowadziłem i która będzie we wspomnianym unitpacku jest rekrutacja wczesnej piechoty i kilku innych jednostek w całej europie (bo nie było by co werbować:)) oraz wprowadzenie odpow. realiom historycznym ilości lini (szeregów) piechoty w szyku rozwinietym. I tak piechota wczesna ustawia się w 6 szeregów, w okresie pełnym w 4, w okresie późnym w 3 szeregi.
Niestety Marcinie, używając mojej kompilacji modów będziesz musiał rozpocząć kampanię od początku. Z reszta sobie poradzisz:)
Na razie prace nad kolejnymi jednostkami zawieszone :( brakuje kilku wczesnych jednostek. Ale to jak bede mieć troszke wiecej czasu.
Pozdrawiam
-
Dziś dodałem na 1 stronie link do nowej wersji moda.
-
Ta wersja bez "białek" też jest zmieniona? Miałem problem z tym submodem.
W zasadzie, to postanowiłem dokończyć kampanię na obecnej wersji, natomiast nie ma ona nowych oddziałów w startpos, grając następnym państwem, Polska byłaby natychmiast pod zaborami :)
Czy jest gdzieś dostępna lista z nowymi parametrami polskich wojsk?
Przy tej ilości trzeba chyba porozdzielać budowę po prowincjach i ograniczyć liczbę, resztę zróżnicować parametrami.
W mojej obecnej wersji mam już problem przy zaznaczeniu właściwej ikonki w produkcji, a widzę, że jeszcze dodałeś ich liczbę, da się jeszcze wybrać dragona? :))
Jeżeli można prosić o szczegóły zmian (chyba, że są w pliku readme w modzie).
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez Stary Marcin
Ta wersja bez "białek" też jest zmienionam
Nie wersja pierwsza nie jest zmieniona. Wersja od Białek - po prostu zmniejszono ilość gemainów w jednostce z 300 na 200 itd. Kto chce może sobie poprawić w DB
Cytat:
Miałem problem z tym submodem.
Ja nie mam żadnego problemu :) wrzuciłem plik do odp. katalogów i gotowe. Nie zaobserwowałem żadnych niepożądanych skutków. Za to wreszcie wojska strzelają do siebie z "normalnej" odległości a nie z karabinów snajperskich.
Cytat:
Czy jest gdzieś dostępna lista z nowymi parametrami polskich wojsk?
Cytat:
Jeżeli można prosić o szczegóły zmian (chyba, że są w pliku readme w modzie).
Nie. Jednostek jest tyle, że nie zamierzam się w to bawić. Kto chce może to sobie sprawdzić w DBeditorze
Cytat:
W mojej obecnej wersji mam już problem przy zaznaczeniu właściwej ikonki w produkcji
Cytat:
da się jeszcze wybrać dragona?
Ja nie mam z tym problemu, grałem rosjanami w Pirates Uber Alles - tam dopiero jest mnóstwo jednostek do wyboru:)
Pozdrawiam
-
W wolnej chwilii udalo mi sie jeszcze dodac do moda 4 brakujace jednostki z okresu wczesnego. 2piechoty liniowej, wczesnych grenadierow i dragonow. Link dzis lub jutro.