KOnfiguracja
GTX 560 TI SLI
Ram 8 GB
i5 2500k 3.3 GHz
http://imageshack.us/scaled/thumb/23/ogvx.jpg
http://imageshack.us/scaled/thumb/706/ph3g.jpg
Ktoś podpowie czy Romek wykorzystuje podlączenie kart w SLI ??
Wersja do druku
KOnfiguracja
GTX 560 TI SLI
Ram 8 GB
i5 2500k 3.3 GHz
http://imageshack.us/scaled/thumb/23/ogvx.jpg
http://imageshack.us/scaled/thumb/706/ph3g.jpg
Ktoś podpowie czy Romek wykorzystuje podlączenie kart w SLI ??
Miałem ten problem wielokrotnie. Chodzi o to że karta graficzna ci się nie włącza. Jest tak z bardzo nowymi grami. Musisz wejść w jej panel i w opcjach zawansowanych dodać że plik:Cytat:
Zamieszczone przez Resak
np. rome.exe (nie wiem jeszcze jak nazywa sie plik co otwiera grę) i wyświetli ci się opcje. musisz zaznaczyć opcję "Użyj karty NVIDIA o dużej wydajności" -albo jakoś tak.
Wtedy ci karta graficzna odpali się przy właczaniu Rome 2
Moja konfiguracja:
CPU: Intel Core i5 4670k 3,4GHz podkręcony do 4.0Ghz
RAM: 8,0GB
Grafika MSI GeForce GTX760
Gra od kopa ustawiła mnie na detale Ekstremalne
http://img707.imageshack.us/img707/7992/wxkk.jpg
średnie FPS 33,1
http://img593.imageshack.us/img593/5812/tb5x.jpg
Gra wygląda tak:
http://img23.imageshack.us/img23/471/3a83.jpg
Wszystko działało płynnie
Ktoś wie dlaczego nie mogłem uruchomić DRA? Mam potrzebny do tego procesor.
To jest po prostu straszne !!! MTW II na najwyższej rozdzielczości i grafice wygląda 100 razy lepiej niż ten cholerny niezoptymalizowany Rome ... czekam na Łatki i pathe i to takie porządne.
Witam
Mój sprzęt jest taki:
AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 4800+ 2.50 Ghz
Pamięć RAM 4 GB
Win 7 Home premium 64 bit
Rozdz. Ekr. 1400x1050 I 60 Hz
Grafika ATi Radeon HD 5570- 1 GB ddr3
Płyta główna ASUS M2N-VM DVI
Oprócz karty grafiki, którą dokupiłem ok 2 lat temu i połowy ram komp ma prawie trochę ponad 5 lat
Oczywiście gra ustawia mi wszystko na ekstremalnych, chodzi w miarę płynnie chodź faktycznie daje się zauważyć spadki fps ów, Mam natomiast inny problem. Mianowicie gra zawiesza mi się. Ekran się stopuję, chodź muzyka gra dalej w tle. Wtedy tylko ctr ald delete. Czy ktoś ma ten problem i może wie czego to może być wina ?
Ja mam podobnie a mianowicie :Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5000+
Nvidia GeForce gt 220 (nie jestem do końca pewny ale chyba 1 gb)
4 gb
Windows 7 64 bit
Jak myślisz poszło by na wszystkich średnich?
Mój sprzet:
Laptop Lenovo Y580
Intel i7 3630QM 2,4GHz x 4
RAM 12 GB
Geforce GTX 660M
Wszystko śmiga płynnie na full HD i stawieniach ultra z antyliasingiem nie pamiętam ile razy.
UWAGA!!! dla właścicieli kompów z dwoma kartami graficznymi!!!
Mi domyślnie odpalało Roma na zintegrowanej karcie Intel HD4000. Oczywiście lipa straszna. W takim przypadku należy w katalogu steam odnaleźć naszego Romka (Steam\SteamApps\common\Total War Rome II). Kliknąć prawym myszy na pliku Rome2 i zmienić domyślą kartę.
No właśnie chciałem tak zrobić, ale w tym problem że to pod steam się zainstalowało. Jest skrót utworzony tylko na pulipicie, ale orginalnego pliku exe nie moge znaleźć. Wiesz może gdzie on się znajduje?Cytat:
Zamieszczone przez gogles
ja mam dual core E 6700,3.2 geforce gtx260 4 gram i padaka na średnich
Mi się kończy pobierać więc plik exe mam w :Cytat:
Zamieszczone przez Resak
C:\Steam\SteamApps\downloading\214950
Zainstalowanego Shoguna 2 mam w :
C:\Steam\SteamApps\common\Total War SHOGUN 2
W moim przypadku:
3570k
7970 Vapor X
8 GB
SSD
I grzecznie wstrzymuje się z kupnem gry aż:
-wyjdą sterowniki do GPU
-wyjdą patche optymalizujące
Z tego co czytam to ludziki nie mają przyjemności z gry, przynajmniej w sporym stopniu, bo gra albo wyprzedza sterowniki, które może będą, może nie w przeciągu miesiąca, albo jest faktycznie źle zoptymalizowana.
Czekam, czekam i szczerze jak byłem napalony przez cały okres kampanii reklamowej tak teraz mi przeszło parcie na kupno już teraz. Współczuje tym co teraz się męczą i przeklinają CA za wypuszczenie BETY w preorderach. Hahaha.
Ja obstawiam, że nie. Ale kto wie, daj znać jak sprawdzisz.Cytat:
Zamieszczone przez Burn.
ja ja mam dual core E 6700,3.2 geforce gtx260 i4 gram na srednich w kamapni mapa brzydko wygląda i się zacina:( na max detalch też brzydko i do dupy zacina sie
Jak gra wygląda na Laptopach ? Tak huj*** że nie pytaj.
Intel Core i7
Gtx 660m 2gb
8gb Ramu
I 25FPS-ów, no i oczywiście nie wykrywa grafiki dedykowanej tylko intelowską, tak ze pozdro :)
tłumaczyłem X razy jak zrobić aby wykryto ci normalna grafike.... Ale nie po co czytać forum :)Cytat:
Zamieszczone przez Dinedal18
widze ze przy tej karcie nie ma roznicy miedzy i5 a i7 :D
co za gowno,chyba to odesle zawsze to 25 funciakow w kieszeni
Witam ponownie wszystkich na forum, użytkownicy w wieku powyżej 60 lat być może jeszcze mnie pamiętają...
Gra działała mi bardzo kiepsko na:
Radeon 4850 512 MB
3 GB RAM
Intel Core 2 Duo 8400
... no więc kupiłem Geforce 650 2 GB i jeszcze 1 Gb RAM i... jest tylko trochę lepiej. Nie ma co się sugerować wynikami benchmarku, bo on mierzy tylko wyświetlanie grafiki, a tymczasem w bitwach gra używa bardzo zaawansowanych obliczeń, które mocno obciążają procesor. Widać to kiedy dojdzie do walki w zwarciu, bo wtedy liczba klatek drastycznie spada. Tak więc czeka mnie kupno Core i5, do tego oczywiście nowa płyta i nowy zasilacz, czyli jedyne 900 zł... Przynajmniej nie zauważyłem żeby 4 GB RAM to było za mało. Gra robiona jest praktycznie wyłącznie pod shader 5.0 i wygląda wtedy doskonale, ale niższe wersje to tylko improwizacja.
Dell Inspiron 7720 17r
Intel Core i5-3210M 2.50Ghz
Gf 650GT 2048 MB DDR5
Pamięć 8G Ram
Win 7
1600x900
http://img541.imageshack.us/img541/2294/s7za.jpghttp://img853.imageshack.us/img853/1928/sjh2.jpg
Uruchamiając Rome 2 i czytając wasze wcześniejsze wypowiedzi o optymalizacji byłem pełen obaw , ale po uruchomieniu gry romek ustawił mi wszystko na ekstremalne , tu niestety bemchmark pokazał średnio 10Fps , choc gra az tak strasznie nie chodziła , natomiast ta konfiguracja powyżej pozwala na dobra zabawę w granicach 20-30fpsów. Biorąc pod uwagę że mam laptopa a optymalizacje na pewno poprawia moge powiedziec że nie jest tak źle jak to pisali ;)
Poniżej modelu GeForce GTX660 nie opłaca się kupować kart bo jest duża różnica wydajności w stosunku do ceny. Moim zdaniem najbardziej optymalna karta na dzień dzisiejszy to GeForce GTX770, niestety 1 500 za kartę jest dla wielu ludzi nie do przeskoczenia dla tego ja kupiłem GTX760.
Ostatnio pod TW kupiłem kompa gdy miało się pojawić ETW.
na bazie tego komputera mam:
Intel E8400 3,0Ghz
8GB DDR3 1333
płyta główna Asus P5QC
Karta - tu zrobiłem upgrade z GTX285 na GTX660.
Podziałka 1680 x 1050
W tej konfiguracji na ultra teksturach i ekstremalnej jakości, bez włączonej głębi i roślinności Alfa mam 21,8.
Po zmianie na wysoka jakość tekstur i ubardzo wysoka jakość, z włączona głębia i roślinnością Alfa mam 27,6.
Jestem zadowolony. C/J bardzo przyzwoite 8-)
Do gogles:
Jeżeli nie umiesz czytać ze zrozumieniem to nie moja wina. Jak już pisałem, zrobiłem już wszystko co każdy pisał i nadal nic nie działa. Podeślij swój plik preferences.script, zobaczymy czy wykryje z twoim moją kartę.
Ogólnie co do Rome 2 , to jest tak z optymalizowana jak World of Tanks :) Tak że pozdro ;D
http://www.ntcore.com/4gb_patch.php
Panowie - zapraszam do próbowania i zachwycania się efektami tego wspaniałego programiku!!!
Mi dało takiego kopa ,że ciągnę Extreme bez lagów:)
Radeon HD6870 Hawk 1GB
Intel I5 2400 3,1 Ghz
co chesz od WOT an moim duo core 6700 3.2 geforce gtx260 na max detale śmiga a Rome 2 na srednich to płacz
janrod11- ściągnąłem to 4gb patch a które mam to włączyć
Odpalasz programik, a następnie wskazujesz gdzie masz plik Rome2.exe , wybierasz i klikasz. To wszystko.
4gb patch a co daje ten programik w ogole ?
janrod , napisz jakie miałeś ustawienia przed i po patchu i opisz tu jak to zainstalować poprawnie ....
a który dokładni plik w tym folderze , bo jest pare plików
Plik w folderze z grą>Steam Apps>common/Rome II Total War> i tą aplikację Rome II.
janrod11 chodzi mi jaki plikmam odpalić w folderze 4gb patch
!!!Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Panowie jezeli chodzi o 4gb:
Po rozpakowaniu zawartości uruchamiacie ją i wskazujecie plik który chcecie spaczować (plik którym uruchamiacie Romka).
Jak go znależć? Wchodzicie na platforme Steam, klikacie prawym na Romka>Properties>Local Files>Browse Local Files ( w tym momencie otworzy wam się okno windowsowe gdzie widnieje ścieżka.
Mój sprzęt
AMD Athlon 2.2 GHz,
2 GB RAM
Geforce GTX 650 Ti
FPS na benchmarku na poziomie w okolicach 10.....
Procek definitywnie do wymiany, nie wiem czy jest sens się łudzić że po optymalizacji coś się?
Generalnie tekstury jednostek są w porządku na ustawieniach ultra z tym że płynność jest dość słaba. Najgosze jest to że co kilkanaście sekund gry przycina się na kilka sekund i to już w menu głównym.
Sprawdzimy czy 4gb coś pomógł
Pozdrawiam
Mam takiego samego kompa tylko z i7 jeszcze 20 minut instalacji uspokoiłeś mnie:DCytat:
Zamieszczone przez Scooter
Średnia 22.5 i spadki do 11fps Cię uspokajają? ^^ Do tego jeszcze benchmark jest mniej zasobożerny niż faktyczna rozgrywka! Naprawdę trzeba czekać na patche i sterowniki bo teraz to nie da się grać z przyjemnością. Współczuję tym co pobrali urlopy specjalnie na premierę...
Kolega mając 2 rdzenie mniej może płynnie grać na wysokiej grafice obetnę detale i będzie gites.Cytat:
Zamieszczone przez Promulgacja
To są laptopy nie można od nich wymagać takich samych osiągów jak w przypadku kompów stacjonarnych zakładałem płynną grę przy 1600x900 na średnich detalach.
Nie wiem jakiego masz kompa i nie piszę tego do Ciebie ale kiedyś byłem moderatorem forum Wieśka 2 i większość problemów z optymalizacją było powiązanych ze zbyt słabym sprzętem / jaraniem się benchmarkami. Jeśli ktoś miał realny problem to najczęściej o dziwo na hight endowych sprzętach przy ultra ustawieniach grafy dopiero po kilku dniach doszły drivery dające nawet 25% wzrostu FPS.
Chciałem grać 1600x900 na medium i tak będę grał, Jak Shogun śmigał na ultra jakoś nie chciało mi się wierzyć, że przy dużo lepszej grafie i obciążeniu procka będą w stanie zrobić takie same wymagania.
Nie spodziewałem się lepszych wyników.
Zaaplikowałem plikowi "rome.exe" ten programik 4 GB Patch (dzięki, janrod11), potem puściłem benchmark.
E8400@3,6GHz, Radeon 7870 2GB, 4GB RAM.
rozdzielczość 1280x1024 + AA
Z odstępstwem na: 1. szczegółowość jednostek - ekstremalne. 2. Tekstury - wysokie. 3. Cienie - niskie.
Wynik dość przyzwoity: 36.9 FPS
Przynajmniej można próbować cieszyć się grą. :lol:
Jako że przejrzałem ten wątek a chyba nie poruszono kwestii więc spytam.
Czy ktoś już próbował instalować grę na Windowsie XP? Pytam dlatego że przy zapowiedziach ta wersja nie została wymieniona pośród tych na których miał działać. Stąd pytanie jak ktoś próbował czy wszystko szło płynnie bez najmniejszego problemu w tej kwestii?
Pozdrawiam.
Fix w moim przypadku
1. 4 GB Patch
2. ustawiłem w opcjach grafiki -
tekstury - ultra
Jednostki, drzewa i trawa - extreme
Do tego mam odznaczone to o wykorzystywaniu pamięci karty ponad limit. Pozostałe elementy mam na high + AA, głębię, itd., przy czym roślinność alpha odznaczona.
Chodzi ZNACZNIE szybciej w rozdziałce 1920x1080 i na ustawieniach high, zarówno jeśli chodzi o bitwy a na mapie kampanii w ogóle świetnie.
Zaznaczam, że mój komp demonem szybkości nie jest, bo ma z 3 lata i bez tweakowania. Zobaczę jak się będzie zachowywać na ultra.
Może u Was tez to pomoże.
Nie zmienia to jednak faktu, że nawet mając na high grafika wygląda... biednie. Dla porównania Shogun chodzi u mnie na max płynnie i wygląda znacznie lepiej aniżeli drugi romek.
Poza tym faktem gra świetna, no ale CA... please z ta optymalizacją...
Na ultra wymieszane z extreme u mnie wygląda momentalnie obłędnie. Podczas jednego oblężenia miasta Seleucydów z minutę oglądałem jeden wielki posąg który powalał wykonaniem. Przez to straciłem dwie jednostki które zostały wybite przez procarzy wroga... :D