Sądzisz, że jak dodałem grę do mojego konta na steamie to mi jeszcze wymienią, czy zachowają się jak chamy i powiedzą, że straciłem szansę po dodaniu klucza?Cytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
Wersja do druku
Sądzisz, że jak dodałem grę do mojego konta na steamie to mi jeszcze wymienią, czy zachowają się jak chamy i powiedzą, że straciłem szansę po dodaniu klucza?Cytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
Witam. Wie ktoś czy można jakoś ustawić swoje jednostki np rzymskie hastati (czy jakoś tak ;) by nie wchodziły w walkę wręcz tylko najpierw rzucili wszystkie oszczepy/pillum we wroga i dopiero walczyli wręcz bo teraz to wygląda tak, że rzucają jedną salwę( a maja broni na kilka salw) i do końca bitwy praktycznie już walczą w zwarciu. W rome 1 można było ich tak ustawić przez swobodny ostrzał i oczywiście pilnować ;)
Mi wysłali jak powiedziałem że na opakowaniu z grą nie dostałem żadnego klucza ;) To już zalezy od sklepu
Ja mam problem z utrzymaniem formacji przez oddziały. Ustawiam je w jakieś formacji, tworze grupę, ale gdy chce je przemieścić to chcą w linię się ustawiać :( Wie ktoś co zrobić by było jak w Shogunie i poprzednich?
Bodajże ctrl+g skrót wtedy przy przemieszczaniu zachowują formacjeCytat:
Zamieszczone przez TemerPL
Dzięki sprawdzę ;)
Przytrzymaj LPM na zaznaczonych oddziałach, które chcesz przenieść i jak pojawi ci się zamiast wskaźnika taki krzyżyk to porusz nim i zobaczysz jak to działa.Cytat:
Zamieszczone przez TemerPL
Trzeba było gejmpleje voitka obejrzeć - wszystko ładnie wytłumaczył
Heh lubię poznawać grę w trakcie grania :) A przynajmniej jeśli jest to gra której wyczekiwałem. Bo tak to dosyć często oglądam czyjeś let's playe/gameplaye :D
Musisz mieć wszystkie regiony w danej prowincji, zaznaczasz wtedy jej stolicę i po lewej stronie na dole pierwsza z brzegu mała ikonka to edykty dotyczące tej prowincji.Cytat:
Zamieszczone przez Chmurny
To ja się podłączę do pytania o handel (też Spartą :)). No więc jak to jest - od czego zależy ilość szlaków handlowych? Czy wychodzą one tylko ze stolicy prowincji? Ja mam dwa miasta Spartę i Appolonię - handluję tylko z Atenami. Z innymi niestety nie mogę (nie ma dostępnej takiej opcji w dyplomacji)
Nie do końca prawda bo wystarczy dowolne miasto w prowincji i można tam wydać edykt dla całej prowincji. Nie musi to być stolica.Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
No nie bardzo. Żeby wydać edykt trzeba zdobyć całą prowincję.Cytat:
Zamieszczone przez _yourself_
Dla przykładu, by wydać edykt w "Macedonii" trzeba zdobyć Larissę, Pellę oraz Apollonię. Inaczej w tej prowincji edyktu nie da się wydać. Ale jeśli u kogoś jest inaczej, to musi to być bug.
Ale jemu chodzi o to ze nie musi zaznaczyc stolicy by wydac edykt jesli ma te 3 miasta, panimajesz juz? :D
Ah, z tej strony. Jak o to chodzi, to się zgadza, mój błąd. :)Cytat:
Zamieszczone przez dawid621
Dawid trafił w sedno, właśnie o to mi chodziło chodź faktycznie może trochę nie jasno się wyraziłem ;). Przy okazji i ja zadam pytanie: wie ktoś może jak wyznacza się cele swoim sojusznikom?Cytat:
Zamieszczone przez dawid621
Jak masz dyplomacje i listę frakcji to spójrz na dół i lekko w lewo
Ok wielkie dzięki, już znalazłem :D
Ktoś wie co z tym handlem? Gram Spartą, mam 4 prowincje (w tym Alexandrie) i z nikim nie mogę podpisać umowy handlowej, posiadam tylko tą domyślną z Atenami :)
Z handlem jest wszystko w porządku. Również gram Spartą, na początku jest trudniej, bo jak się jest małym państwem to inne nacje nie chcą zbytnio podpisywać umów handlowych i trzeba je proponować wraz z daniną .W tej chwili mam 10 regionów i praktycznie w każdej turze dostaję jakieś propozycje .
Handel jest ok. Gram co prawda Rzymem, ale handel mam z co najmniej 4 państwami (dokładnie nie pamiętam).
P.S Jeżeli potencjalnemu partnerowi nie masz nic do zaoferowania godnego uwagi, to oczywistym jest, że nie bedzię chciał takiego traktatu podpisać. :)
Dokładnie. Z początku też mnie to denerwowało w grze Arwernami - tylko Massilia zgodziła się na handel, po pewnym czasie na sojusz obronny. Żeby zaczęli cię szanować, trzeba podbić jedną lub dwie prowincje, najlepiej z jakimś surowcem - od razu będą chcieli handlować.Cytat:
Zamieszczone przez bart3k_PL
Witam,
Czy rozmiar sztandarów przeciwnika nie jest za mały? I dlaczego nie pojawiają się szczegółowe informacje na temat jednostki ( zmęczenie etc. ) mimo iż na mapie taktycznej wszystko pisze.
http://img838.imageshack.us/img838/1693/kt49.jpg
Na screenie powyżej widać że karty jednostek przysłaniają prawie pół ekranu :?
To już bardziej chyba jest zależne od rozdziałki na monitorze i jego rozmiaru. Może jest jakaś opcja typu "minimal ui" jak w Civ5 jak ktoś ma za duży interfejs w proporcji do reszty widoku, albo chciałby mieć zwyczajnie mniejsze UI?
Albo gdzieś da się zmienić to w pliku konfiguracyjnym? W sumie dobry pomysł na moda, jak ktoś ma z tym problem.
Wielkość sztandarów można sobie ustawić w opcjach gry.
No ja mam podobnie a nawet gorzej bo gram na monitorze 4:3
Mi nie chodzi o rozmiar kart, nie przeszkadza mi to szczególnie, tylko o sztandary jednostek przeciwnika, które w porównaniu do moich są małe i nie widoczne. Nie wiadomo czy się już załamał czy nie. I czy u was też nie ma informacji o przeciwniku ( zmęczenie etc. )?
Witam. Gram kampanię Icenami natomiast do tej pory korzystam jedynie z kawalerii, procarzy i gromad włóczników. Problem polega na tym, że nie wiem jakie budynki mam postawić, aby umożliwiły mi werbowanie np. rydwanów czy piechoty druidycznej. Encyklopedia w grze owszem świetnie opisuje jednostki natomiast nie podpowiada jakie budynki są potrzebne do jej rekrutacji. Z dostępnych do budowy budynków mam jedynie rozwój miasteczka barbarzyńskiego, jeden obiekt religijny, port i ewentualnie stajnie. Nie mam natomiast żadnej możliwości postawienia budynków odpowiedzialnych za wyżej wymienione jednostki. Podejrzewam, że muszę osiągnąć odpowiednie technologie natomiast tam też nie jest wyjaśnione, które budynki pozwolą rekrutować potrzebne mi jednostki. Jakaś podpowiedź? :)
Jeśli się nie mylę to podpowiada... no chyba, że mam amnezję, pomyliłem gry bądź jestem niewyspany :?
Nie wiem jak u barbarzyńców ale u Rzymian masz technologie wojskowe te po lewej i cywilne te po prawej. Każda z nich dzieli się na trzy. najpierw musisz zrobić po jednej cywilnej i wojskowej co trwa 2x 2 tury wtedy odblokowujesz drzewko technologii. Jak to zrobisz musisz najechać na technologię i zpbaczyć co która daje. powinno pisać że możesz rekrutować wtedy jakieś jednostki albo budować budynki.Cytat:
Zamieszczone przez AlbertAnastazia
Witam. Czy istnieje jakiś sposób wymuszenia zawarcia pokoju pomiędzy dwoma nacjami sterowanymi przez AI? Chodzi mi np. o taką sytuacje. Gram nacją "A". Nacja "B" przyjmuje moją propozycje nie do odrzucenia i zostaje moim protektoratem. Po kilku turach nacja "C" wypowiada wojnę nacji "B". "A" dołącza do wojny po stronie "B" wtedy "C" prosi "A" o pokój i zgadza się zostać protektoratem "A" ale nadal jest w stanie wojny z "B". [w skrócie: "B" i "C" są protektoratami nacji "A" ale jednocześnie prowadzą między sobą wojnę] czy jest możliwość dyplomatycznego zaprowadzenia pokoju? (coś w stylu oferuje wam to, to i tamto jeśli zakończycie waszą wojnę z "B") Czy jedynym wyjściem jest podbicie i wycięcie w pień każdego kto atakuje moje protektoraty/sojuszników?
Grając nie widziałem takiej opcji ale może porostu ją przeoczyłem ew. jest jakoś inaczej nazwana. (chodzi mi o opcje taką jaka znajduje się w civ5 pod nazwą "zawrzyj pokój z....")
btw. wydaje mi się czy w dyplomacji nie ma opcji "stawiania żądań/grożenia" innym nacjom i możemy tylko składać im grzecznie propozycje?
No właśnie w Shogunie pod jednostką były pokazane budynki, które są wymagane aby ją rekrutować...w tej encyklopedii tego nie ma ;)Cytat:
Zamieszczone przez [IG
Tak tak, jestem w 20 rundzie i technologie rozwijam, owszem dana technologia pokazuje jaki budynek pozwala wybudować. Natomiast w encyklopedii są przedstawione budynki religijne, przemysłowe, centrum miasta itd....ale nie pokazuje mi budynków, które dają możliwość rekrutowania jednostke. Wpadł bym na to wtedy od razu ;) tymczasem nadal nie wiem jaki budynek daje rydwany itd. mimo, iż encyklopedia teoretycznie jest jasna i prosta ;)Cytat:
Nie wiem jak u barbarzyńców ale u Rzymian masz technologie wojskowe te po lewej i cywilne te po prawej. Każda z nich dzieli się na trzy. najpierw musisz zrobić po jednej cywilnej i wojskowej co trwa 2x 2 tury wtedy odblokowujesz drzewko technologii. Jak to zrobisz musisz najechać na technologię i zpbaczyć co która daje. powinno pisać że możesz rekrutować wtedy jakieś jednostki albo budować budynki.
edit: Ok już się ogarnąłem, po prostu w liście budynków w encyklopedii trzeba kliknąć dany budynek i wtedy pokaże jakie są jednostki :P
Mi się wydaje że miałem opcję zagroź, ale nie wiem czy to nie było w stosunku do frakcji z którą miałem złe relacje/wojnę.Cytat:
Zamieszczone przez Jasugun
DLA POCZĄTKUJĄCYCH...
Pamętajcie o powolnej ekspansji ( nie szalejcie też z ilością armii i liczebnością), jeżeli za szybko będziecie podbijać będziecie mieli pusty skarbiec non stop, trzeba się mocno skupić na ekomonii, W innym wypadku ład publiczny zacznie wam szaleć i zajmie wam ze 20 tur wyprowadzenie regionów na prostą ( Sam popełniłem ten bład i zacząłem gre na nowo)
To samo tyczy sie drzewek technologicznych bardziej proponuje sie skupic na ekomonii na początku.
Zwracajcie uwagę iż np wybudowanie Rybaka zwiększa brud w mieście i łap publiczny spada.
2x wziąłem jeńców i niedługo po tym wybuchł mi bunt niewolników.
Jaką ekspancję Rzymem obraliście po obaleniu Etrusków? Ja przejałem syrakuzy i Lilubaeum by mieć pełen region, a potem załatwiłem rozejm z Cartaginą.Potem Genewa i cały ten region ( 3 prowincje) gdyż dalej każą nam rozszerzyć ekspansje na tereny hellenistyczne.
Polecam nie wyżynać ani nie grabić miast z inna kultura, ciężko potem miasto wyprowadzić na prostą by się nie buntowali mieszkańcy nawet jak przewagę osiągnie dzieki dygnitarzowi twoja własna kultura.
To mi ogromnie spowalnia ekspansje na tereny barbarzyńców, bo zanim ustabilizuje region...to schodzi się bym mógł pójść dalej.
To tak na gorąco spostrzeżenia.
Gram na Trudnym i jak mapa jest wymagająca tak walki są śmiesznie łatwe. Rozbijam wszystko w pył jak leci nawet jak przeciwnik na przewagę 1,5x czasem 2x
By przeforsować swoje propozycję dyplomatyczne warto dorzucić coś drobniaków nawet 200-500 złota zrobi robotę:).
Jak ktoś ma jakies swoje spostrzeżenia piszcie łatwiej będzie się grało i eliminowało kłopoty państwa:).
Witam, mimo, że całkiem nieźle gram na wszelkich modach z Medievala 2, to Rome 2 jest dla mnie zupełnie nowym systemem (do Empire i Shoguna serca nie miałem). Mam zatem pytania:
1. Ograniczona ilosć generałów, którzy mogą dowodzić armią - co z garnizonami w miastach? Jak wróg podejdzie to ktoś się będzie bronił?
2. Bunty - gram Brytami (Konfederacją) i mam już całą wyspę. A tu informacja o zbliżajacych się buntach. Podatki obnizyłem a niewiele to dało. Jest jeszcze jakiś "suwak", którym dało by się coś zrobić? Jeżeli nie to prosiłbym o jakieś opinie jak sobie z buntami radzić lub im zapobiegać?
Pozdrawiam
Garnizony w miastach tworzą się same. Im bardziej rozwinięte tym więcej jednostek i lepsza ich jakość. Co ciekawe nawet jak będziesz miał w mieście regularną armię garnizon dołączy do bitwy jako posiłki. Bunty jeszcze mi się nie zdarzyły więc na ich temat się nie wypowiadam
Tak, prawie każdy budynek zapewnia jakieś jednostki garnizonowe, co przy większym rozwoju miasta oznacza nawet 20 jednostek garnizonowych, choć większość to podstawowe jednostkiCytat:
Zamieszczone przez Emrys_Vledig
Pozdrawiam[/quote]
Wydawanie edyktu "chleba i igrzysk" coś w tym stylu, budowa różnych świątyń, rozbudowa miasta na wyższy poziom, obecność armii w jakimkolwiek mieście w prowincji, obniżka podatków, różne cechy generałów i agentów ;].Cytat:
W czasie bitwy gdy raz naciskam PPM na danym miejscu jednostki od razu zaczynają biec. Można to jakoś zmienić tak aby przy jednorazowym kliknięciu przechodziły do marszu a nie biegu?
Nie wkurzają was punkty strategiczne w zwyczajnych bitwach (nie oblężeniach)? Czasami ustawiają się tak beznadziejnie, że szkoda gadać.
Tak - nie zdobywać zbyt szybko całej prowincji. Kary za zdobyty region (największe za złupienie, średnie za zniszczenie, małe za okupację) dotyczą wszystkich regionów w danej prowincji, a nie tylko tego podbitego.Cytat:
Trzymaj CTRL podczas wydawania rozkazu ruchu.Cytat:
Zamieszczone przez Wismerin