Powiedziałbym, że Lewant, ale to z włoskiego.
Wersja do druku
Powiedziałbym, że Lewant, ale to z włoskiego.
Nie, nie o mi to chodzi, tak gwoli ścisłości dodam że nazwy o którą mi chodzi używa się gdy mamy na myśli te ziemie tylko w odniesieniu do czasów w którym byli tam obecni krzyżowcy. Czyli w latach 1099-1291.
Dobra, widzę że nie ma odpowiedzi i nie zanosi się że będzie, chodziło o Outremer :)
Więc na rozruszanie tematu coś łatwego, jakie wydarzenie w XIV wieku spowodowało, że trąd został praktycznie "wypleniony" w Europie (występował wprawdzie ale już był dużo rzadszy niż uprzednio)?
Czarna Śmierć
Jak nazywało się państwo zagrażające Frankom i Słowianom, rozgromione przez Franków pod wodzą Karola Wielkiego?
Chanat Awarski
Jak nazywał się papież, który koronował Karola Wielkiego na cesarza??
Leon III?
Tak, twoja kolej.
Ech, nie mam pomysłu zbytnio to coś łatwego, podaj 3 bitwy, w których Saladyn poniósł klęskę w walce z krzyżowcami, mimo przewagi liczebnej.
Arsuf, Jaffa i Montgisard
Jak zwał się słynny Starzec z gór - przywódca Nizarytów znanych bardziej jako Asasynów?
Zamarł temat ostatnio, odpowiedź brzmi Raszid ad-Din Sinan?
Bingo. W samym Assassin's Creed (ciekawostka) znany był, jako Al-Mualim (dobrze, że zabiłem dziada).
Twoja kolej.
Dobra, na rozruszanie proste, kto odkrył u Baldwina IV pierwsze objawy trądu?
Wilhelm z Tyru?
Pewnie że tak, zadajesz :)
Jak brzmiało pełne imię i nazwisko wielkiego hiszpańskiego bohatera narodowego czasów Rekonkwisty?
Rodrigo Diaz de Vivar?
Tak, twoja kolej.
Dowódca obrony Konstantynopola z czasów Aleksego V i Enrica Dandola.
Konstantyn Laskarys?
Teodor Laskarys ?
Sprytnie :D Miałem wpisać obydwu, ale nie chciałem być posądzony o granie na kodach;P Czekamy na werdykt;)
Ja proponuję, żeby Gajusz Mariusz lub Paragraf225 (który tam będzie chciał) zadali kolejne pytanie skoro Adriankowaty nie pisze czy odpowiedzi są poprawne czy nie, bo lepszej opcji nie widzę a szkoda żeby temat stał :) To tylko moja sugestia.
No dobrze, z jakimi państwami toczył wojnę Węgierski Król Bela IV i jakie były konsekwencje tych wojen?
Nieładnie tak się komuś wcinać w kolejkę :D
No ale skoro pytanie i tak już padło...
Wg moich ustaleń Bela IV dwukrotnie odpierał najazdy Mongołów oraz prowadził wojny z Czechami i Cesarstwem, poza tym przeżył Bunt syna, Stefana, który zażądał części kraju dla siebie. Pierwszy najazd mongolski (nieodparty) był przyczyną zrujnowania i wyludnienia kraju, co z kolei sprawiło, że czas po ustąpieniu Mongołów upłynął Beli na odbudowie i umacnianiu Węgier, przez co jest nazywany "drugim założycielem państwa".
Gratulację, Twoja kolej.
Wielu historyków uznaje za kluczowe dla istnienia Królestwa Jerozolimskiego utrzymanie terenów na wschód od Jordanu i dostępu do Morza Czerwonego. Jakie trzy twierdze pozwalały kontrolować ten teren działań?
Al-Kerak, Montreal, Askalon?
Co do Askalonu nie jestem pewien czy o to chodziło autorowi zagadki.
Który średniowieczny władca dał początek dynastii której kres nadszedł dopiero w XIX w przy udziale Anglików?
Czyżby chodziło o Tamerlana? Wielcy Mogołowie (czyli Timurydzi) dotrwali do XIX wieku, kiedy to ostatni z nich został odsunięty od władzy, a jego synów wymordowano.