Masz wersję ze Steam? Ostatnio wyszła nowa wersja pod patch beta 12 od CA. Póki co widzę, że sporo błędów ludzie zgłaszają, więc zostawiłem u nas link do wersji działającej bez tego patcha.
Wersja do druku
Masz wersję ze Steam? Ostatnio wyszła nowa wersja pod patch beta 12 od CA. Póki co widzę, że sporo błędów ludzie zgłaszają, więc zostawiłem u nas link do wersji działającej bez tego patcha.
Mam tą ściągnięta z mediafire.
Wersja 0.85d jest pod beta patch 12, ale ale...
Ważna rzecz! Nie grać na nowej wersji pod patch 12, CA coś pomieszało i nie działają reformy.
A dokładniej dodali ciekawą możliwość twórcom modów :) teraz po opracowaniu reformy nie trzeba będzie rozwiązywać jednostki i następnie rekrutować jej nowego odpowiednika, zostało to rozwiązane tak, jak w vanilla - po reformach gracz dostanie specjalny przycisk na karcie jednostki do wykonania na niej ulepszenia.Cytat:
Ważna rzecz! Nie grać na nowej wersji pod patch 12, CA coś pomieszało i nie działają reformy.
Od 3 dni nie mogę gry uruchomić. Zatrzymuje się na ekranie pierwszego ładowania i ani drgnie. Bez deI gra działa, jak tylko z powrotem odznaczę moda w megagerze znowu to samo. Już wyrzucałem DeI i ponownie instalowałem (steam) i nic nie pomogło. Co się z deI dzieje, macie jakieś pomysły?
Gnejuszu, masz pobraną wersję beta 12 Roma?
???? Mam grę na steam... Do tej pory wszystko pobierało się autom. Przed 3 dniami zaktualizowało się DeI, grałem trochę późnym wieczorem i to był koniec. Potem już gra z modem się nie wczytują.
Nie wiem czy mam tą wersję o której piszesz...
Oczywiście, gra aktualizuje się automatycznie, ale DeI w międzyczasie zostało dopasowane do wersji beta Roma, której pobieranie należy zainicjować manualnie. Naciśnij prawym przyciskiem myszy na Rome 2 total War w liście gier steam , potem właściwości/ zakładka Beta > z listy rozwijanej wybierz "update12beta". Po pobraniu powinno wszystko działać.
... Dzięki Ci po stokroć Rafikosie. Zaraz się za to zabieram, skończę tylko oglądać 10 odc. Rzymu.
http://freedisc.pl/Viola_up,f-620533...-ac3-elite.avi
Edit:
Cha... jakiś kod jest do tego potrzebny, ręce opadają...
Ten kod jest do zupełnie innej rzeczy ;)
Ech... Stary już jestem... Nie ogarniam już wielu rzeczy, nie tylko w necie. Pobiera mi się coś, koszmarnie wolno ale pobiera. Dzięki Rafikosie.
Zaraz zamordują Cezara - to będzie koniec pierwszej serii.
Była jeszcze mała poprawka w tłumaczeniu kilka dni temu, więc jeśli jej nie masz, to warto pobrać.
Pobrałem moda najpierw z workshopa, wchodzę w menadżera, DeI zaczyna być aktualizowane ale i tak jest "nieaktualna wersja". No to usunąłem i ściągnąłem z mediafire wrzuciłem do data znowu wchodzę w menadżera i jest dokładnie to samo. Czy to jakiś problem u mnie czy po prostu mod nie został jeszcze zaktualizowany pod najnowszą wersje?
Obie są aktualne. To nie problem.
Burn, zerknij na poprzednią stronę, napisałem tam w czym jest problem :)
Beta 12 pomógł - gra odpaliła. Niestety dzisiaj przy wczytywaniu sava pojawia się czarny pulpit. autoave jest z bodajże 190 tury, miałem twardy zapis ze 189 ale też nie wczytuje. Wiele kłopotó z grą w ostatnim czasie, spróbuję jeszcze spawdzenia spójnośći plików, szkoda byłoby starcić kolejną kampanię, tym bardziej, że chyba znalazłem moda na ominięcie wojny domowej.
Upewnij się, że save, który posiadasz, był wcześniej zapisany na wersji 11 Roma 2 oraz, czy miałeś wtedy aktualną wersję DeI. Najlepszym rozwiązaniem jest trzymać możliwie jak najwięcej zapisów swojej kampanii.
Nie pomyślałem o tym... Mam save z Rome 11 i ostatnie z Beta 12, po sprawdzeniu spójnośći sprawdzę, czy z R 11 odpalają czy nie, te z Beta 12 najwyraźniej nie chcą odpalić. Zastanawiam się tylko czy trzeba nową kampanię zakładac, bo jeżeli te z beta 12 nie odpalą na kampanii założonej na R 11 to nie pójdę do przodu z grą. Za kilkanaście minut napiszę co z savani z R 11.
Moje sejwy z Roma 2 v11 spokojnie odpaliły po przesiadce na v12.
O.... Problem powodował submod "Civil War Remova". Po odznaczeniu submoda sytuacje wróciła do normy. Wpisuję go w temat o "gryzakach", piszcie w nim o submodach które wykrzaczają grę, na pewno parę osób skorzysta z naszych doświadczeń.
Edit:
Niestety wątek został skasowany a szkoda.
Chodzi Ci o ten temat?
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...%C4%85ce-z-DEI
Tak - ten. Trafiłem już na drugi submod który generuje problemy.
Zapewne wiele submodów nie działa z nowym patche beta 12 i wersją DeI pod ten patch.
Kto chce grać dalej na patchu 11 to tutaj jest plik ode mnie do wersji 0.85c:
http://www.mediafire.com/download/ku..._et_Impera.rar
Gram Armenią i mam niektóre jednostki na szaro ( ograniczenie prologu ). Nie mogę zrozumieć co tam piszą na twcenter o tym. Czy w ogóle będę mógł te jednostki rekrutować, czy dla Armenii są jakieś reformy, o co tu lata :/. Mam nadzieję, że nie będę musiał czekać na globalne reformy jak KAM piszesz na twcenter, bo to wiele dni czekania. Mam najnowsza betę i submod 24 tur na rok i 99 edyktów.
Musisz czekać na globalne reformy.
Mam do wszystkich pytanie,
mianowicie mam problem ze spolszczeniem. Jak gram bez spolszczenia to nazwy jednostek dodanych się nie wyświetlają a reszta (tych oryginalnych) jest w języku polskim. A jak wgram spolszczenie to wszystkie nazwy są po angielsku(albo po łacinie? nie ma żadnych polskich typu peltaści tylko pletais albo afrykańskie słonie to elephants africains). Jak to naprawić ? Mam wersję 1,12 beta ( bo na 1,11 nie działał mod)
W opisie jednostki w nawiasie jest podana nazwa w języku ojczystym, np rekruci z pikami, hoplici czy peltaści.
Ja używam tylko GEM-a i mod na poprawę krwi, nic więcej. Może jakiś inny forumowicz Ci pomoże :)
Ja używam moda Guaranteed Major Factions:
http://www.twcenter.net/forums/showt...action-Empires
W skrócie sprawia on, że główne frakcje jak Rzym, czy Kartagina nie zostaną zajęte przez jakieś pustynne plemiona w 20 tur. Mod daje wybranym przez gracza nacjom bonus do autorozstrzygnięć przeciwko nacjom nie objętym bonusami. Dodatkowo wybrane przez gracza nacje otrzymują ten bonus tylko gdy walczące ze sobą armie nie są w polu widzenia gracza. Oczywiście gdy frakcja z bonusem ma tylko jedną armie, a państwo bez bonusu np. 3 to i tak wygra silniejsza strona. W walce ze sobą lub przeciwko graczowi żadne bonusy nie są przyznawane. Bardzo łatwo można modyfikować, które nacje mają mieć bonusy, wystarczy do tego zwykły notatnik :D U mnie faktycznie taki Rzym stał się mocną nacją :)
Jest to moim zdaniem najlepszy mod w kategorii wzmacniania innych nacji bez sztucznego przyznawania im dużej ilości kasy, czy ułatwionej rekrutacji jak to często ma miejsce w niektórych modach.
Mod pozwala na liczne modyfikacje wewnątrz niego. Można wybrać, aby np bonus do autorozstrzygnięć był wybranym nacjom przyznawany wyłącznie w bitwach obronnych.
Poza tym modem używam także GEM, Aztec Lighting i submoda do DeI na agentów i edykty.
Jak się nazywaja te mody na agentów i edykty? No i tą modyfikacje co podałeś znajdzie się spolszczenie? (jeżeli potrzebne). Ogolnie to mi sie gra gorzej - bitwy trwają w nieskończonosć a moi żołnierze za przeproszeniem są do dupy. Grajac jako sparta przeciwko Epirowi nic nie mogę zrobić. Moje jednostki praktycznie nic nie zadają obrażeń(mam na mysli stosunek zabitych wroga do zabitych moich). Królewscy spartanie ledwo zabijają najprostszą jednostkę...
Bo to mod skupiający się na realizmie, nie na hollywoodzkiej sieczce ;) Twoim celem jak w prawdziwych bitwach nie jest wybycie wroga, a zmuszenie go od ucieczki. Tutaj TRZEBA myśleć, a wtedy będziesz wygrywać z minimalnymi stratami, podstawka kompletnie tego oduczała, tutaj wszystko ma wreszcie logikę i sens. Średnia bitwa na tym modzie trwa od 15 do 20 minut, co jest idealnym balansem, chociaż mogłyby być jeszcze ciut dłuższe. Jeżeli masz poziom trydności bitwy ustawiony na wyżej niż normalny to mod nie będzie zbalansowany i np na bardzo trudnym nawet milicja rozłoży hoplitów. Do modyfikacji, które podałem nie potrzeba spolszczenia, ale żeby tą druga zainstalować i ustawić według własnego uznania potrzeba chociaż ciut angielskiego liznąć.
Tu jest link do osłabionych agentów i zwiększonej ilości edyktów:
http://www.twcenter.net/forums/showt...cts-and-Agents
ee to troche lipa :( No a nie da się jakos wspomóc aby moi żołnierze byli lepsi? Bo ja przegrywam z armią 2800 przeciwko 1900 także... A propos dlaczego moje Unit Packi nie działają poprawnie tzn. ściągnąłem UPC_polish translation aby móc grać z nim - lecz nie wyświetla mi ani nazwy ani opisu. Chciałem używać Auxiliary Roman Archers i SARE dla sparty ale tak jak mówie. Co można z tym zrobić?
I co do moda DeI, co dają mi pory roku(jakieś efekty?)
No i do tamtego kolegi co mi odpisał jako pierwszy. Jak się nazywa ten mod na poprawę krwi?
Możesz się wspomóc bardzo łatwo, rusz mózgownicą i zabierz się za taktykę, a nie uraaa do przodu :D Ja i wiele osób na TWC nie mamy problemu wygrywać nawet z trzykrotną przewagą wroga, a Tobie się to nie udaje mając przewagę nad wrogiem :D Skup się na oskrzydlaniu, używaniu formacji (falanga), UWAŻAJ na zmęczenie jednostek, bo zmęczona elita będzie do niczego, nie ma sensu używać naraz wszystkich jednostek, lepiej zostaw coś w odwodzie. Ewentualnie zmniejsz poziom bitwy na łatwy, wtedy to Ty dostaniesz nieuczciwe bonusy.
Z DeI nie używa się unit packów, bo rozwalają Ci grę, DeI ma kompletnie inne staty, a jak wgrasz unit packi to z nich nawet łucznicy będą lepiej walczyć wręcz niż elitarni hoplici ;) Jeżeli wgrałeś np Epirowi taki unit pack to nie masz szans z nimi wygrać.
Dokładnych efektów nie pamiętam, potem mogę poszukać, ale wpływają chyba na zasięg poruszania się, morale, dochód, te sprawy.
DeI nie jest modem łatwym, bo oferuje racjonalne wyzwanie, jeżeli grałeś dużo w dodupną podstawkę, gdzie taktyka nie ma znaczenia, a balans i realizm nie istnieją to faktycznie może Ci się grać ciężko, ale serio, jak zaczniesz myśleć to nie będzie tutaj trudnych bitew.
To może poleciłbys jakieś taktyki dobre dla Sparty(bardzo nimi chciałbym zagrać)
Taktyka dla Sparty będzie identyczna jak dla każdej innej frakcji hellenistycznej, hoplici, falangici, peltaści i konnica do flankowania/atakowania od tyłu :D Sory ale nie wiem w czym problem :)
falangici to z dużymi włóczniami? No i jak się nazywał ten Twój mod na ulepszoną krew :D? Ja nie jestem zbytnio dobry w Rome praktycznie żadnych taktyk nie znam ;)
Tak z tymi "dużymi" ;d yy better blood textures :) graj, tocz nawet szybkie bitwy, porównuj- nabierzesz wprawy i doświadczenia i nauczysz się wszystkiego :)
Dlaczego w pomocy technicznej ten wątek?
Sparta jest dość słaba w DeI. Nieciekawa pozycja startowa, opóźnienie w reformach, jak wszystkie drobne polis i skupienie na tradycyjnych hoplitach wielkiego pola do popisu nie daje. Hoplici po ostatnich poprawkach na koercję falangi/zepsuciu formacje (jak kto ocenia) na wiele się nie zdają. Zakodowane na twardo formacje zmuszają do głębokiego szyku, ułatwiającego przeciwnikowi flankowanie, wiele bonusu przeciw jeździe nie mają no i ofensywnie są beznadziejni. Dodatkowo by rekrutować jakichkolwiek Spartan, musisz mieć trzeci poziom baraków, czyli trochę technologii i dostęp do miedzi. Na początek doświadczeń z Grekami w modzie, wybrałbym jakiekolwiek inne polis (no może poza Massalią, bo Galowie cię zjedzą). Port w stolicy przynajmniej pozwala rekrutować marines, kompensujących braki w początkowym roosterze.