-
Re: Nowy roster Bizancjum i Gruzji
Zacząłem przenosić jednostki Trashinga do Bellum i tu pojawia się mała zagwozdka - nie ma za bardzo wolnych slotów na nowe jednostki, więc podmieniam modele istniejących jednostek na te Trashinga. Jednakże Polska dzieli część oddziałów z innymi frakcjami, a modele Trasha mają tylko jeden wariant textur, które niekoniecznie muszą pasować do Węgier czy Połowców. Która opcja jest lepsza? Zostawić tym kilku wspólnym oddziałom takie same tarcze, czy usunąć te od Trasha i dać jego modelom oryginalne tarcze z Bellum? Na screenach włócznicy Polski i Połowców.
[spoiler:5q4bh6au]http://imagizer.imageshack.us/v2/160...0/829/vp3g.png
http://imagizer.imageshack.us/v2/160...0/854/73ud.png[/spoiler:5q4bh6au]
-
Może zostaw te od Trashinga. A wrzucasz to na Megasubmoda V, czy na Megasubmoda V z submodem Exara na Bizancjum i Gruzję, czy na czyste Bellum?
Najlepiej wg mnie na Megasubmoda V z submodem Exara, by było.
-
Jasne, od razu MegaS V z submodem exara :)
-
A czy ten nowy rooster działa pod zwykle BC 6.3 bez megasubmoda?
-
A czytałeś pierwszy post? ;)
-
Cytat:
Exar, Eutyches prosił bym Ci pogratulował świetnego submoda.
dzięki :) ,
jednak proszę pamiętać, że to nie ja jestem twórcą tych genialnych graficznie jednostek ;) . Jedynie je przeniosłem :D .
-
Czy trzeba rozpoczynać nową kampanię znowu po instalacji tych jednostek ??
-
-
Exar pytanie odnośnie Pieszych Łuczników Monaspa opis jednostki wskazuje na łuczników, nazwa też a w grze są zwykłą jazdą. To ja ma coś źle czy to jakieś małe niedopatrzenie?
P.S. mam submoda z minipatchem.
-
Nawet jak to błąd to opis możesz sobie poprawić w export_units w text. Akurat poprawki w text, działają na savy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez sadam86
Exar pytanie odnośnie Pieszych Łuczników Monaspa opis jednostki wskazuje na łuczników, nazwa też a w grze są zwykłą jazdą. To ja ma coś źle czy to jakieś małe niedopatrzenie?
P.S. mam submoda z minipatchem.
Myślę, że podczas instalacji coś się schrzaniło, powinni być jako piechota. Spróbuj może przeinstalować.
-
Jak się gra na minipatchu?
Bo niedługo zacznę nową kampanię i chyba zagram na nim.
-
Dzięki za odpowiedzi teraz już jest wszystko ok, moja wina sam coś skopałem przy instalacji, reinstal pomógł.
-
Również proszę o opinie tych którzy grają na minipatchu. Chodzi o to czy nie przegiąłem w nim z ograniczoną bardzo rekrutacją.
-
Pograłem dopiero 40 tur Gruzją, ale wg mnie jest ok fakt teraz jest ciężej zorganizować armię, ale i spam armii na mapie jakby mniejszy:)
-
Cytat:
[...]fakt teraz jest ciężej zorganizować armię, ale i spam armii na mapie jakby mniejszy:)
i o to właśnie mi chodziło :) .
Dzięki za opinie, miłej gry ;) .
-
Odnawianie się choć powolne jednostek rodzimych w zdobytych prowincjach fajne, ale mam właśnie jedno "ale" trochę zaskoczyli mnie miotacze ognia greckiego dostępni z laboratorium i z tego co zrozumiałem z EDB dostępni dla wszystkich?
-
Cytat:
Odnawianie się choć powolne jednostek rodzimych w zdobytych prowincjach fajne, ale mam właśnie jedno "ale" trochę zaskoczyli mnie miotacze ognia greckiego dostępni z laboratorium i z tego co zrozumiałem z EDB dostępni dla wszystkich?
o nie :o
to błąd, zaraz zabieram się za poprawienie tego
edit
poprawiłem, miotacze ognia greckiego dostępni są tylko dla bizancjum oraz gruzji
@sadam86
pod tym linkiem masz edb poprawione ale nową kampanie musisz zagrać, żeby zmiany zadziałały :(
http://przeklej.org/file/byHuNl/export. ... ldings.txt
poprawka ta jest już także w minipatchu który zaktualizowałem
dzięki za wyłapanie błędu :)
-
Spoko dzięki jak coś jeszcze wyłapię nie omieszkam dać znać:)
Edit
116 tur Bizancjum więcej błędów nie wyłapałem :D Odnośnie zmian dodanych niektóre jednostki zmieniły swe miejsca rekrutacji niektórych to pewnie zasmuci, mnie np. cieszy możliwość rekrutacji waregów w zamkach. Pomimo "drastycznych" zmian w EDB gra się przyjemnie, w końcu jedno-prowincjonalne frakcje nie mają mega armii bo po prostu nie mają ich jak szkolić ;) (brak czasu).
Utrata dobrej armii boli, bo jej zebranie to kilka tur ściągania jednostek z kilku zamków, teraz na hop siup armii nie stworzymy.
Tyle w temacie ode mnie.
-
Gram nową kampanię, na patchu.
Zajebiście jest, jak za dawnych czasów na submodzie RR/RC Point Blanka do SS 6.1, czyli realistyczna rekrutacja. Wojsko należy szanować. Masowe uzupełnienia strat nie są takie proste.
Ciekaw jestem jak to wpłynie na Mongołów. Pykam Gruzją.
-
Mongołowie jak zwykle dają popalić ale można ich zatrzymać bo jako gracz wiesz gdzie wyskoczą i można zawczasu ściągać posiłki z państwa, a tak to podbijają jak zwykle:)
Exar grając Bizancjum 180 tur mały szok mogę rekrutować księżniczki w podbitym Tbilisi.
-
To raczej przez region bizantini, bo Exar wstawił do Gruzji te regiony, by rekrutacja działała jak należy wojsk regionalnych.
Przy dużym państwie to zaleta.
-
Ależ ja nie narzekam:) a raczej było to w celach informacyjnych, a z nową rekrutacją ciężko szybko o duże państwo.Po dłuższym graniu możliwość doszkolenia rodzimych oddziałów gdzieś daleko od rdzenie swoich prowincji też spisuje się świetnie.
-
Obawiałem się jak komp da sobie radę z mongołami przy tak ograniczonej rekrutacji. Sam narazie nie mam jak sprawdzić i liczę na Wasze opinie.
Cytat:
To raczej przez region bizantini, bo Exar wstawił do Gruzji te regiony, by rekrutacja działała jak należy wojsk regionalnych.
dokładnie tak jest jak pisze Araven
Cieszy mnie, że więcej bugów ( jak narazie ) nie ma.
Powodzenia w podbojach ;)
-
instalacja submoda:
[spoiler:335j3vvy]- potrzebny nam jest Bellum Crucis 6.3 z Megasubmodem V
- pobieramy submod romanoi.v2
- zawartość folderu romanoi.v2/data skopiować do BellumCrucis6/data
- następnie wchodzimy do BellumCrucis6\data\sounds i usuwamy events.dat, events.idx oraz Voice.dat, Voice.idx (usunąć je należy gdy inaczej nie zostaną wczytane poprawki z właściwymi zawołaniami jednostek)
- do tego wchodzimy także do BellumCrucis6\data\text i usuwamy export_units.txt.strings.bin (usuwamy aby wczytał się poprawny opis jednostek)[/spoiler:335j3vvy]
I teraz moje pytanie nie mogę znaleźć w folderze sounds plików do usunięcia events.dat, events.idx oraz Voice.dat, Voice.idx, tak samo w folderze text nie ma pliku export_units.txt.strings.bin?
Niby jednostki Bizancjum i Gruzji mam zmienione tylko nie wiem gdzie się rekrutuje miotaczy płomieni?
-
Instalowałeś w/w submoda Exara, zaraz po instalacji Megasubmoda V? To mogłoby tłumaczyć brak plików o jakich piszesz.
Odpal moda i te pliki powinni się pojawić jak zaczniesz jakąś kampanię, wtedy je usuń, odtworzą się już prawidłowe.
-
Najlepiej po instalacji megasubmoda v odpalić grę i włączyć chociaż na jedna turę kampanie, gdyż wtedy gra utworzy te pliki o których wspomniałem w instalacji i które trzeba usunąć.
Po patchu (zalecam go nałożyć) miotacze ognia są dostępni w laboratorium alchemicznym.
-
Edytowałem pierwszy post i wstawiłem ulepszony minipatch który powinno się obowiązkowo nałożyć.
Poprawiłem błąd z siłą szarży u jednostek konnicy oraz piechoty uzbrojonej w broń miotaną np royal kataphraktoi. Zaobserwowałem że ta konkretna jednostka mimo silnych statystyk podczas szarży zatrzymywała się na pierwszym szeregu średnich mieczników a powinna taki oddział zmieść. Zacząłem szukać problemu i znalazłem opierając się na statystykach jednostek z broken crescent. Problem tkwił w jednej wartość. U jednostek konnych oraz pieszych gdzie pierwsza broń to broń miotana siłę szarży trzeba zapisać na drugim miejscu za siłą obrażeń od broni miotanej np:
(sa to liczby ze statystyk royal kataphraktoi, kolorem czerwonym oznaczyłem wartość szarży gdzie powinna być umieszczona)
Cytat:
stat_pri 9, 12, javelin, 70, 8, thrown, missile_mechanical, piercing, spear, 25, 1
stat_pri_attr ap, thrown
stat_sec 10, 12, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 1
stat_sec_attr no
jak widać, stat_pri to oszczep mimo to z tej linijki wczytywana jest wartość obrażeń z szarży.
Poprawiłem więc całe edu na ten wzór, szarża tego typu jednostek w końcu działa.
Kolejne poprawki dotyczą bałaganu animacji(narazie jednak przejrzałem tylko kawalerie) np, tureccy konni łucznicy walczą włócznią a machali nią jak mieczem, podobnych błędów było sporo więc to poprawiłem.
-
Dzięki bardzo. To działa z submodem HellVarda także?
-
Jestem bardziej pewny, że nie ale spróbuje to jakoś naprawić. Przepraszam za utrudnienia:(.
[edit]
w pierwszym poście wstawiłem starego minipatcha który na szczęście uchował się na dysku. W razie problemów proszę pisać.
Jeszcze raz sorry za zamieszanie.
-
Oj tam od razu zamieszanie:) byle tylko w późniejszym etapie scalić do kupy Twój submod z submodem HellVarda który jak wynika z jego postów po krótkiej przerwie będzie kontynuowany i będzie git:)
-
Mam do Was pytanie. Co byście powiedzieli na dostępności budowy koszar zamkowych także w miastach i na odwrót czyli koszar miejskich w zamkach? Przy czym wartość posiadania twierdz i werbowania tam żołnierzy wcale by nie spadła gdyż ci żołnierze mieliby wyższe doświadczenie i morale, maksymalnie 3 belki i 3 punkty morale na najwyższym poziomie czyli cytadeli (SI to by nie dotyczyło gdyż ono ma inaczej przyznawane punkty doświadczenia względem poziomu trudności). Pytam gdyż w bellum jak zauważyliście kawalerie można werbować w miastach i w twierdzach, więc dla czego by nie można było tak rekrutować całej dostępnej piechoty.
Do tego myślałem o niewielkim podniesieniu darmowego utrzymania jednostek w miastach, zamkach. W taki sposób: zamek/miasto na pierwszym poziomie 2 jednostki, na drugim 4, trzecim 6 itd, maksymalnie 10. Pozwoliłoby to w miarę zabezpieczyć jedną granicę kiedy np na innej prowadzimy ofensywę.
Poza tym wyłapałem parę błędów, ale nie tragicznych wręcz kosmetycznych i tak oto pomyślałem o (ostatecznej;)) aktualizacji minipatcha tak aby Hellvard mógł w spokoju skończyć swojego submoda.
aha, i jeszcze jedno pytanie do was. Co myślicie o fortach pozostających na stałe na mapie i 2 jednostek darmowych w nich?
Osobiście już powyższe zmiany wprowadziłem w swoim bellum i zobaczę co z tego wyjdzie.
-
Na fortach stałych jeśli będą przy brodach, przełęczach komp będzie się trochę motał i może głupek łazić od jednego do drugiego. Podniesienie free upkeep może być. Co do opcji z koszarami też czemu nie:) Myślałeś kiedyś o czymś takim że jeśli zdobędziemy stolicę wroga to będziemy mogli rekrutować jego jednostki z sądu np. po zdobyciu Wenecji można by w niej rekrutować ciężką wenecką piechotę grając np. Polską?
-
W sumie rekrutacja jest mocno obcięta, to jej zwiększenie w miastach ujdzie. Forty stałe w rozsądnej ilości byłyby fajne.
Może poczekaj ze zmianami jednostek, aż Hellvard skończy. Wtedy poprawisz błędne animacje i inne takie.
Chciałbym aby Twój submod + submod Hellvarda + Twoje poprawki były kolejnym krokiem w rozwoju Megasubmoda.
Co myślisz Exar?
-
Cytat:
Myślałeś kiedyś o czymś takim że jeśli zdobędziemy stolicę wroga to będziemy mogli rekrutować jego jednostki z sądu np. po zdobyciu Wenecji można by w niej rekrutować ciężką wenecką piechotę grając np. Polską?
nie, ale dzięki za pomysł i trzeba go przedyskutować z graczami. Dodam, że byłoby to wykonalne;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Araven
W sumie rekrutacja jest mocno obcięta, to jej zwiększenie w miastach ujdzie. Forty stałe w rozsądnej ilości byłyby fajne.
Może poczekaj ze zmianami jednostek, aż Hellvard skończy. Wtedy poprawisz błędne animacje i inne takie na jakie submodzie.
Chciałbym aby Twój submod + submod Hellvarda + Twoje poprawki były kolejnym krokiem w rozwoju Megasubmoda.
Co myślisz Exar?
Nie ma problemu:ok:
napisałem do Hellvarda w sprawie nowych zmian i jego submoda.
Swoja drogą, trochę dziwna ta poczta po przeprowadzce, nie wyświetlają mi się wiadomości wysłane ale mam nadzieje, że wszytko będzie ok i Hellvard dostanie moja wiadomość.
-
Trzeba zaznaczyć w ustawieniach poczty by otrzymywać potwierdzenia i by zapisywało Ci w wysłanych.
-
Zaktualizowałem pierwszy post i wrzuciłem zmiksowany submod HellVarda z rosterem Polski oraz moimi wypocinami:).
Zapraszam do testowania i proszę zgłaszać ewentualne błędy, uwagi.
-
Zawiera polskich możnych miotających oszczepy? I Twój fix z rekrutacją?
-
Wersja 3.0 nie zawiera polskich możnych z oszczepami, a tych z lancami i mieczników jako piechotę. Przygotuję jednak taką oddzielną paczkę dla oszczepników i może dzięki uprzejmości HellVarda dodam Imperialnych Katafraktów uzbrojonych w lance i buzdygan tak jak np Athanatoi a nie tak jak dotychczas w oszczep i włócznie;) . Nowa odsłona submoda posiada zmianę z ograniczoną rekrutacją oczywiście i wszystkie poprawki z poprzednich minipatchy.
-
Exar czy usunąłeś free upkeep?