technik informatyk - podręczniki i książki
1) Szukam dobrej książki do C++ (nie musi być podręcznik)
Chodzi o poziom od zera do "technik informatyk" włącznie ale bez specjalizacji w programowaniu w tym języku.
Głównie zależy mi na tym żeby wszystkie podstawowe zjawiska / mechanizmy były po ludzku wyjaśnione , a przykłady ułatwiały a nie utrudniały ich zrozumienie. No i jednak powinno tych zjawisk być sporo (10 - 20) a nie "5 na krzyż" więc coś grubszego.
2) Co sądzicie o podręcznikach do tego przedmiotu z WSiPu i z Helionu? (przypominam: technik informatyk: "Programowanie strukturalne i obiektowe") który lepszy? który obszerniejszy TREŚCIĄ , który przystępniej napisany?
=================
dodam że [spoiler:ejy2cdte]Pascala mam za sobą, a język C nie jest przewidziany do nauki w mojej szkole, ja zaś nie zamierzam go zgłębiać (no chyba że pośrednio - elementy wspólne z C++)
samego C++ się uczyłem semestr - wekendowo, jakimś cudem zdałem egzamin, a nawet coś tam pamiętam, ale kompletnie nie rozumiem C++ więc muszę zacząć od podstaw ze zrozumieniem, jeśli chcę uniknąć dramatu w tym semestrze.
(Pascala nie powiem - całkiem nieźle jarzę, nawet mam samodzielne pomysły, więc nie chodzi o to że programowanie nie trafia mi do czaszki ,
ale do Pascala miałem innego nauczyciela - pisał dla nas programy / przypadki ćwiczebne, a w nich bardzo trafne komentarze i mniej wtedy opuszczałem lekcji i przykłady były jakieś normalniejsze, a teraz musiałem ostro wytężać mózgownicę żeby ogarnąć sam "przypadek" czyli np. skomplikowane równanie matematyczne które miało być przedmiotem działania programu). w dodatku jakoś nie trafia do mnie sposób komentowania kodu przez pana od C++ .
podsumowując: Teraz miałem nauczyciela który jest tak dobry w C++ że już nie czuje co może sprawiać trudność początkującemu => świetnie umie, ale kiepsko naucza. A moja w tym po czesci wina że nie miałem czasu na dłuższe przysiadnięcie do C++, ale wiem juz że samo siedzenie x godzin nic nie da! potrzebuję książki która dobrze wszystko wytłumaczy od początku aż po zagadnienia z drugiego semestru C++
Potrzebuję działać na klasach i obiektach ale zacząć musze od dyrektyw procesora , deklaracji, iteracji , rekurencji i takich tam, a nawet od poleceń typu cin - zarówno podstaw jak i działania flag tego polecenia. czyli szczegóły tez. Jednak ... nie zamierzam pisać w C++ kolejnej wersji open office, ani tworzyć własnego jądra systemu[/spoiler:ejy2cdte]