Jak dla mnie sprawa prosta.
Cytat:
- za wytypowanie zwycięzcy i pomylenie się o jedną bramkę ( np. typujemy 4:2 lub typujemy 6:2, a jest 5:2); - 3 pkt
O ile został wytypowany zwycięzca, to nie ma znaczenia gdzie pomylono się o bramkę. ;)
Wersja do druku
Jak dla mnie sprawa prosta.
Cytat:
- za wytypowanie zwycięzcy i pomylenie się o jedną bramkę ( np. typujemy 4:2 lub typujemy 6:2, a jest 5:2); - 3 pkt
O ile został wytypowany zwycięzca, to nie ma znaczenia gdzie pomylono się o bramkę. ;)
Wlasnie dla takich kontrowersji i niescislosci zaproponowalem swoja punktacje zeby uniknac nieporozumien dzieki przejrzystej punktacji.Ostatni typer zdechl na dwa lata(!) temu przez zbyt zawily system punktowania.Obstaje przy mojej propozycji ale wiekszosc ma decydujacy glos a przede wszystkim liczy sie dobra zabawa ;)
Ale spudłowaliśmy bez wyjątku!:wall::lol2:
Dla tak ładnych meczów mogę oddać wszystkie punkty ;)
Po wczoraj w końcu zarobiłem jakieś konkretne punkty. :P
A ja wczoraj poległem na całego :drunk: :wall:, ale może odkuję się w drugiej rundzie:P.
EDIT
Ze względu na rozpoczęcie drugiej rundy przed zakończeniem ... pierwszej, typy grupy H zrobię jutro jako dopisek. Chcę zobaczyć jak wyglądają i w jakiej są formie Rosja i Korea nim wytypuję ich wyniki. Mam nadzieję że to nie łamanie regulaminu...
Nie wiem czy będę dalej oglądał teatr ale już dałem kolejnego typera, żeby nie psuć innym zabawy. :)
Nawet tak nie żartuj! Mam nadzieję że nic złego się u Ciebie nie dzieje! Chyba że robisz wakacyjno-wyjazdowy rozbrat z cywilizacją internetową:cool:.
Ops, znowu prawie zapomniałem xD Na szczęście zdążyłem przed 21 tu zajrzeć ..
Po pierwsze dzięki Ensisowi za wydzielenie subforum Typer 2014 :ok:
Jak widzicie poprzenosiłem już wątki. Odnośniki zostaną w starej lokalizacji jeszcze 3 dni żebyśmy się przyzwyczaili.
Przepraszam wszystkich że mieliście podany szablon 2 fazy w ostatniej chwili. :o
Żeby tego uniknąć już za 2 - 3 dni wstawię w wasze wątki swój pusty szablon wyników drugiej fazy. Proszę żeby od razu potem ktoś z was wstawił szablon dla trzeciej fazy. W ten sposób będziecie mogli typować na spokojnie, bez zaskoczenia że to już.
Oczywiście nikomu nie zabraniam typowania na pół godziny przed pierwszym meczem trzeciej fazy, chcę tylko żebyście nie byli do tego zmuszeni.
No i znowu wynik poza wyobraźnią typerów :P, ale przy takich drużynach wynik bezbramkowy (przy tak dużej ilości goli na mundialu: jak się nie pomyliłem 49, powyżej 3 na mecz) to chyba nic dziwnego.
Jeżeli to prawda, to tylko fart debiutanta...
Poza tym :" A ostatni będą pierwszymi.";)
Albo jak ktoś wiele czasu później stwierdził: To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca. Ale być może, jest to koniec początku! :P
Parę słów jeśli chodzi o statystyki ( http://forum.totalwar.org.pl/showthr...641#post295641 )
Po pierwsze - kirlan, mam nadzieję, że nie obrazisz się, jeśli ja zajmę się statystykami graczy. :geek:
Bardzo wymowne w tych statystykach są mecze Holandii z Hiszpanią i Urugwaju z Kostaryką - zbiorowe pudło wszystkich hazardzistów.
Jeśli zaś chodzi o graczy, gratulacje dla Dyktatora - największa ilość prawidłowych wskazań. Teraz trzeba popracować nad dokładniejszym wskazywaniem wyników. :P
@McAbra
Nie tylko że się nie obrażę, ale wręcz szczeniacko cieszę i trzymam za słowo.
======================
Jeśli chodzi o statystyki to wstawiłem to co miałem gotowe (wyliczone przy okazji zliczania wyników - te statystyki to były liczby kontrolne, szeregowanie na kartce zajęło mi 5 minut). Raczej nie planowałem dalszych analiz (choć pomysły owszem same się narzuciły). Natomiast bardzo jestem ciekaw jak by to przeanalizować tak na serio prawidłowymi metodami statystycznymi - średnia, mediana, kwartyle, prawdopodobieństwa itd. itp. Po cichu liczyłem że ktoś policzy to lepiej niż moje powierzchowne zestawionka. Ale najgorsze chyba nie są??
====================
Co do treści zestawień.
Liczby potwierdzają to co było widać "na oko" - mało kto spodziewał się takiego przebiegu mundialu, a już niektóre przebiegi meczy jeszcze dwa tygodnie temu uznalibyśmy za sen wariata, sport-fiction czy inne Footbal Fantasy , niedorzeczne bajki krótko mówiąc.
Dla tego właśnie tym bardziej nie przejmowałbym się niepowodzeniami!
zatem:
@pop517 - twój wynik w kontekście przebiegu mundialu świadczy wręcz o głębokim znawstwie piłki nożnej
(no i o tym że nasz system punktacji nie lubi remisów - ani ugranych ani typowanych, chyba że całkowicie trafnie). [[nie można dostać 3 pkt przy remisie ]]
@ Gajusz Mariusz gratuluję wyniku choć w kontekście potencjalne możliwej punktacj to dość umiarkowany sukces. Ale snajperskie oko do typowania to ty masz!!
Najlepiej z wszystkich wyczuł co się święci Dyktator - najmniej pudeł tylko 5 - grubo poniżej statystycznego progu.
============
Oczywiście wszystko jeszcze może się kilkukrotnie powywracać (i pewnie tak będzie). Oj czuję ze będzie emocjonujący Typer. Momentami wam bardzo zazdroszczę.
Ale są takie chwile (zwłaszcza PO skończonym liczeniu wyników, gdy widzę jak trudno w tym mundialu cokolwiek przewidzieć) ....
... są takie chwile że się cieszę że nie "muszę" typować - miałbym niezły rebus do rozwiązania. ;D
Koniec końców jak ktoś napisał:
I to jest wygrana nas wszystkich która mam nadzieję potrawa do samego końca mundialu - czego życzę Wam i sobie, zaś typującym życzę więcej szczęścia w dalszym typowaniu.Cytat:
Z radością oddam wszystkie punkty typera za tak wspaniałe mecze
No normalnie czuję się jak ... "zając" w biegu na 10km na olimpiadzie:D, i pewnie tak skończę. Życzę wszystkim powodzenia w drugiej rundzie i oby mecze były równie dobre co w pierwszej. O niespodzianki się nie martwię bo w większości były te bliskie memu sercu....
Mecz Kolumbii z WKS trochę pomoże mi i popowi odbić się od dna. :mrgreen:
A ja zaczynam marsz na koniec stawki...:cool:
Eh, same pudła :wall:. Będę dzwonił do arbitrów dzisiejszych meczy podając się za Katarczyka:D. O fryzjerze pewnie nic nie słyszeli.:champagne:
No ja tak samo Gajuszu. Same pudła teraz chyba;D
Jak bedzie wygladac punktacja w rundzie pucharowej?Mam na mysli mozliwosc dogrywki a nawet rzutow karnych.
Ja bym w sumie zrobił coś takiego, że za wytypowanie tego który przejdzie 2 albo 3 punkty i potem ewentualnie jakieś dodatkowe punkty za dokładny wynik z meczu i jeszcze cos dodatkowego za wynik w karnych
Wszystko jest opisane w wątku z oficjalnymi ogłoszeniami panowie. ;)
Który to już mecz bez jednego trafienia (z 11-tu typowań!!!) ? :cool:
O tak: system punktowania ostatnich 3 meczy jest naprawdę rozbudowany i daje typującym spore pole do popisu, a poza tym licze że w razie hegemonii któregoś uczestnika przynajmniej namiesza.
Ja już nie wiem jak obstawiać, chyba będę rzucał monetą, na remisy i tak słabo z punktacją... :mrgreen: Kolejny mecz kiedy 11 facetów co najmniej jako tako obeznanych z piłką nie potrafi zgadnąć wyniku...:cool: Ale meczyk był przedni. Ghana jako jedyny zespół afrykański gra tak, że chce się im kibicować.
Niezła ciasnota na miejscach 1-7 właściwie. 3 punkty różnicy tylko między pierwszym a siódmym.
Ach, Oscar zabrał mi i Gajuszowi 2 punkty i zaniósł je do kujona i Walda. ;)
:F byłem przekonany, że trafie w 100% wynik, ale po kilku minutach po 3 bramce już wszystko się wyjaśniło. xD
Jak widać warto było zaryzykować :cool:
Kongratulejszyn zwyciezcy(zwyciezcom) naszej zabawy:clap::champagne:.Mam nadzieje ze bedziemy kontynuowac gre w nadchodzacej LM;)
Bardziej interesuje się zmaganiami drużyn narodowych niż piłką klubową, ale na pewno wziąłbym udział/pomógł w organizacji. ;)
Gratki kujon! :champagne:
Gratuluję zwycięzcy!:clap::champagne: Współuczestnikom zabawy dziękuję za sportową rywalizację! Wszystkim razem i każdemu z osobna! I trzeba zmienić regulamin typera by i kirlan się z nami bawił, ja przeciwwskazań nie widzę gdyż decyduje typowanie, a nie żaden werdykt.
A sobie i Wam życzę by kolejny mundial był równie ciekawy i z co najmniej taką ilością bramek!
Gratuluję WSZYSTKIM uczestnikom,
a szczególnie tym którym udało się, w tym zaskakującym mundialu,
przewidzieć dokładnie (na 5 pkt) choć JEDEN wynik. :clap::clap::clap::clap::clap:
Osobne brawa dla zwycięzcy.:clap::clap::clap::clap:
Ja osobiście szczególnie pozdrawiam tych którzy obstawiali ostro w ostatniej fazie ryzykując utratę punktów. :ok::ok::ok::ok::ok:
--------------------------------
PS: mam nadzieję że sędziowanie typera było choć odrobinę lepsze niż to mundialowe (choć na pewno nie tak szybkie) :mrgreen:
Dzięki za organizację, jak będziecie na LM takie coś też robić, to zapewne wezmę udział (choć 2 tygodnie mnie nie będzie i nie wiem, jak z netem będę stał :P).
No i graty kujon.
P.S: McAbra- czekam jeszcze na twoje statystyki dodatkowe na koniec typerów ^^
Dziena mordy ;D
Fajna zabawa i czekam na więcej statystyk od McAbry:geek::geek::geek::geek:
Gratulacje kujon!! :clap:
Dzięki wszystkim za wspólną zabawę i kirlanowi za kierownictwo. Jeśli wystartujemy z typerem na LM to też się chętnie zgłaszam. :P
Kirlan, kujon ma już przecież rangę ^.^ Więc najbardziej by pasowało: "El Presidente Mundialu 2014" : DD
Albo dla osób, które mają rangi, a nie chcą ich zmieniać (to taka sugestia na przyszłe tego typu "eventy") zawsze możecie dawać jakiś dodatkowy banner do profilu (nie tak duży, jak te od rang funkcyjnych :P), który by jednak jako tako dekorował profil ;) Innym rozwiązaniem może być też achievement, czy jak też wolicie- odznaka.