Re: Najbardziej Upierdliwa Frakcja
Może i medieval byłby łatwy, ale czy nie dziwne są te desanty Portugalii na Wyspy Brytyjskie? Przez to zazwyczaj jest pierwszą frakcją, która znika z mapy świata. Powiedz mi czy w historii wszystkie narody starały się przetrwać i rozwijać czy robić wszystko aby tylko wnerwić jeden?
Żeby nie offtopować powiem, że u mnie najbardziej upierdliwą frakcją jest Mediolan i Portugalia. Również Dania, Wenecja i Sycylia, ale te państwa nie działają aż tak na nerwy. Mediolanu nie lubię za ciągłe ataki i to, że jest strasznie liczny. Co rozbiję mu armię to on robi nową. A Portugalia głównie dlatego, że co chwile wysyła amię na Wyspy Brytyjskie tylko po to by dokuczyć graczowi, a z reguły sama upada wykończona przez Hiszpanię.
Ruskie - mrowią się u mnie jak cholera. Mediolan - za robienie blitzkrieg'u na pół Europy. Dania - za to samo. Portugalia - za gnębienie Brytanii. Szkoci - za to są mi na drodze, gdy walczę w Anglii :D . Hordy - za spam kilku wielki armii z super gienkami i blitzkrieg na wschodzie. Niemcy - za to, że nigdy nie pokonali (u mnie) żadnego z atakujących ich sąsiadów (u mnie ta frakcja zawsze zdycha). No i Francja - za to samo, co HRE.
Mediolan-Gram sobie Szkocją na vh/vh podbiłem Anglię ruszam na Francję...zdobywam Paryż [Frakcja Zniszczona-Frakcja] żeby sprawdzić co sie stało daje na toggle fow a Mediolan ma całą Francje,Włochy,Afrykę i pół Półwyspu Iberyjskiego...ZAWSZE MEDIOLAN :/ :!: :!:
Cesarstwo Niemieckie i Mongołowie, gdy gramy Polską. Ogólnie? Timuridzi. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tą swoją siłą, największe wyzwanie dla mnie(Słonie z armatami itd).
OSTRZEŻENIE USTNE ZA ŁAMANIE REGULAMINU I BRAK SZACUNKU DLA JĘZYKA POLSKIEGO. UŻYWANIE PRZEKLEŃSTW JEST ZAKAZANE.
Samick
Mediolan i Dania.
Potrafią się rozleźć po mapie i wkurzać nawet jak są w sojuszu.
Papiestwo
Ze swoimi misjami "przerwij walkę z chrześcijanami bo w łeb" (czytaj: ekskomunika)
Timurudzi
Za słonie. Zawsze stosuję z nimi taktykę defensywną (obrona miast i zamków) i praktycznie nie atakuję w polu (chyba że nie ma słoników).
Jeśli się odpowiednio przygotuje, to Mongołowie i Tatarzy nie są aż takim wielkim zagrożeniem (kiedyś Turkami broniłem Bagdad, tysiąc włóczników i koło 7-8k Mongołów zalegało w wyłomie i bramie miejskiej...).
Dosyć 'upierdliwi' są Niemcy, często agresywny jest nawet Mediolan.
Zdecydowanie Mediolan.. Jest straasznie irytujący i bardzo swobodnie łamie wszelkie pakty... Dania? być może. Trafiło mi się parę razy , żeby wbili mi nożyk w plecy. Irytuje mnie jeszcze Portugalia, która zawsze pcha tyłek na wyspy brytyjskie. Ostatnią rzeczą która mnie irytuje to sposób w jaki Wenecja toczy wojne. Mało armi dużo floty, a jak wiadomo handel morski to dobre źródło dochodów :D
HRE. Grając Polską lub Danią cały czas jak masz nimi sojusz atakują Cię po 5 turach...
Dania. Jak gram Anglią i nie planuję podboju Skandynawii i Jutlandii, to strasznie wkurzają swoimi desantami. Wysiądzie mały oddział, ustawi się koło miasta i nie wiadomo czy zaatakują czy nie. Jeszcze jak mam z nimi wojnę i niszczę im okręty, to ciągle przypływają nowe. Podobnie ze Szkocją, kiedy grałem Hiszpanią. Kiedy opanowali Wyspy i północną część Francji, bezczelnie posyłali okręty na moje wybrzeża, żeby robić desanty na południową Francję.
Najgorsze jest Państwo Kościelne. Zaczynam wojne z chrześcijańskim państwem o tutaj komunikat od papieża "przerwij wojne bo ekskomunika" plus to że jak jestem obłożony ekskomuniką to moich generałów inkwizytorzy oskarżają o herezje i ich tracę.