Re: Rekonstrukcja Historyczna
Wizualne sprawiają bardzo dobrze wrażenie :) Wybacz Volo ale ja niestety na tę chwilę nic nie odtwarzam i nie orientuję się w cenach i kowalach.
Na tej stronie którą podałeś ostatnio też są bardzo ładnie hełmy.
http://www.mardinus.home.pl/oferta/helmy_pozne.php
A ten płatnerz jest wam znany?
Mardinus jest dobry;) Robi fajne bajerki i ogolnie ma dobry stosunek jakosci do ceny;) Chociaz my z Mopislavem wybieramy sie do "zaprzyjaznionego" kowala, ktory nie orientuje sie w rynku i zrobi nam szlomy (albo cos innego) za 300 - 350 zl;)
Mardinus wg mnie jest bardzo przereklamowany. Ma dobre hełmy ale gary są zwyczajnie brzydkie a przyłbice ponoć robi kiepsko (ma kolega psi pysk od niego i jest tragiczny). Polecam Michała Kopczyńskiego ( http://nasza-klasa.pl/profile/16668424 ) A i cen nie ma tak kosmicznych jak Mardinus. Wiem, że napewno robi świetne garnki :) Hełmy dla wczesnych też robi ładne. Na allegro ma nick plastykmk.
Volomir, Mopek a walczycie np za pomocą topora i miecza? dwoch mieczy? Bez tarczy? Toporem i mieczem wiem, że jak ktoś umie to może zdziałać cuda ;)
Cytat:
olomir, Mopek a walczycie np za pomocą topora i miecza? dwoch mieczy? Bez tarczy? Toporem i mieczem wiem, że jak ktoś umie to może zdziałać cuda
Topor i miecz? To raczej ni ejst zbyt historyczne;) co do skutecznosci, to nie wiem co tam wymysliles Vas, ale od razu mowie , ze to jest bledne:P Taki kolo nie ma szans z tarczownikiem, a jak juz tarczownki sobie miecz na wlocznie zamieni to mogila i kaplica w jednym. Tarcza jest zbyt wazna by z niej rezygnowac na koszt miecza. Zly pomysl. Generalnie, pare osob walczy se tak dwoma swordami, ale jest to zly pomysl bo do niczego sie nie nadaje. Co do walki bez tarczy, to zdarza sie ze sa pojedynki i walki tylko na miecz, ale poza tym to jak pisalem glupi pomysl. Chociaz widzialem kolesia z taaaaaka szabla, ktore rowniez byl taaaaki ijak mu taracza pekla to calkiem calkiem radzil sobie ta szabla;) W ogole co ja sie bede rozpisywac, dwa miecze, miec z toporem ( :? ) to mozna robic jak chces sie dziewczynom przypodobac i to takim co pojecia o rekonstrukcji nie maja (oni wszyscy walcza tarcza a ja mam dwa miecze, ha! tylko ca jak ja wezme dwie tarcze?:P). No ale podobno sa ludzie co walcza na dwa miecze z dunem (kazdy kto wie jak z dunem sie walczy orientuje sie jak bzdurne to jest stwierdzenie).
Co do tego kowala, to helmy ma poprawne;) Nic nadzwyczajnego, ale jesli cenowo ok to moze kiedys sie o cos wiecej podpytamy;)
Na jakimś filmiku widziałem jak kolo walczy mieczem i czekanem - sam tez próbowałem. Generalnie żal :P
Lepiej jednak miec tą tarcze i możliwość obrony. W walce mieczem i czekanem jedynym plusem jaki zauważyłem było zachaczenie tarczy odciągnięcie jej i szybki cios mieczem. Ale ogólnie patrząc praktycznie tak jak pisze Volo. Mało skuteczne.
Taki człowiek w ścianie z tarcz się nie przyda no bo po co ? Chyba że będzie latał z tyłu i dobijał. Dla lansu to se można tak robić - dużo młocych zaczynających przygode by tak chciało. A czemu? Bo naoglądali sie filmów nagrali w gry tam to wszystko jest prostsze.
Historie z dwoma mieczami przeciwko dunowi pamietam :P Koleś był niezły ;p
Ja też przez jakiś czas walczyłem dunem. Fajna sprawa ale tylko do ścian - żeby w pojedynkach wyjśc trzeba mieć na prawde spore umiejetności oraz szybkość. Ale to było fajne stanąc w 2 szeregu i bach po łbach :D
Ale tu znowu pojawia sie problem o którym sie nie mówi - walcząc dunem musiałem sie skupiać nie na przeciwnikach w 1 lini tylko na innych duńczykach którzy próbowali mnie zachaczyć i wyciągnąć z szeregu. Gdy taki moment już będzie wygrywa masa ciała. Ja jestem szkielet wiec miałem problem z utrzymaniem toporzyska. Chyba, że ktoś się zabezpieczy w sensie ma na plecach tarcze i boń u boku to może wypuścić duna i stać sie zwykłym tarczownikiem. Osobiście jednak wolałem wrócić do tarczy i szabelki tym razem :P
Chciałbym zobaczyć walkę z mieczem i toporem(zamiast tarczy) to mogło by być ciekawe, jedynym filmem w jakim widziałem coś podobnego jest królestwo niebieskie.
W Xenie pewnie jeszcze bylo:p i generalnie w takich "filmach" jest miejsce na takie zagrywki. W rekonstrukcji, nie;)
Na imprezie jednej (akurat nie byłem świadkiem bo mi zszywali palec w szpitalu) gość walczył w ten sposób i wygrywał bez większego problemu. Tylko, że on bawi się we wcześniaka 9 lat ;)
To Ci nasciemniali;) Nikt u nas tak nie walczy! Sa kolesie, ktorzy sa w takich bractwach, chyba od ponad 10 lat i nie wychadza z dwoma mieczami (a co dopiero z mieczem i toporem) bo nie mieliby szans w walce. Moze i ldnie to wyglada, ale Vas, glupot nie gadaj. Na prawde jedna wielka sciema to jest.
Cytat:
To Ci nasciemniali
Pomyśl, jak to sobie wyobrażasz. Jarało się tym 50 osób po tym co zrobił :P Nie wiem z kim walczył, jedną walkę chyba przegrał, drugą wygrał. Ponoć wyglądało niesamowicie. Blokował toporkiem, ściągał tarczę i bach mieczem. Punkt ;) Żałuje, że tego nie widziałem.