-
Dudzio, po prostu musisz zrozumieć, że na forum jest kilkadziesiąt (lub więcej) osób, w tym ja, dla których historia to ważne hobby i które czerpią przyjemność z grania w serię Total War, ponieważ jest to strategia wojenna, która ma bardzo duży potencjał historyczny:). I tu pojawia się problem, bo CA z roku na rok partoli kwestię odwzorowywania jednostek itp. i każdy zawsze znajdzie jakiś szczegół, który będzie go raził na tyle że zacznie ciskać gromy na twórców. Zwyczajnie, użytkownicy bardziej obeznani z historią mają większe wymagania co do tego aspektu w grze (zwłaszcza że przed premierą każdej części są puste obietnice o wierności historycznej itd.:().
Koniec końców, bardziej wymagający zdają się na mody:D
-
Po obejrzeniu ostatniego RP z bitwa historyczna jestem coraz bardziej rozczarowany.CA znowu robi nam bitwy gdzie trzeba naciskac szybciej na lewy przycisk myszki niz w strzelance.
Cala bitwa to szybkie klikanie z jednego miejsca na drugie-zero taktyki czy czasu zeby nawet popatrzec na walke...po co w takim razie wydawc kase na karte graficzna lub robic animacje-skoro i tak nie ma czasu popatrzec na bitwe.
Atak-stracie i cala walka dwoch oddzialow to zaledwie kilka sekund-wiecej klikania niz walki-jak dla mnie wyglada to tragicznie....
-
Mnie najbardziej rzuciła się w oczy rzymska jazda szarżująca na Hunów przez linie własnej piechoty niczym duchy.
-
Niestety prawda jest taka, że zaprezentowana na najnowszym filmiku bitwa ma z rzeczywistością zero wspólnego, podobnie zresztą jak i inne bitwy, zarówno z Rome 2 jak i Attili. Począwszy od kwestii, którą zauważył mój przedmówca, a skończywszy na stalowych płucach piechurów, którzy przelewają się po polu, przemierzając w pełnym uzbrojeniu, sprintem niczym Bolt dziesiątki kilometrów i mając jeszcze potem siłę na machanie mieczem:) Najbardziej przykre jest jednak to, że kluczowe, jak wiemy z historii wojskowości ustawienie wojsk przed bitwą przestało mieć tutaj już jakiekolwiek znaczenie, ponieważ nawet w trakcie walki można bez problemu przemieścić oddział z jednego skrzydła na drugie. Co to się z tymi Total Warami dzieje...
-
Mnie strasznie zdziwiło, oprócz wyżej przytoczonych przykładów, to że cała bitwa wyglądała jak gdyby ktoś po prostu wziął zwyczajną bitwę 2 na 2, wybrał "historyczny" skład armii i zaczął grać... Obie armie dziwnie zbite w kupie, zero rozwiniętych skrzydeł, po kilku sekundach zwarcie armii stojących na przeciwko siebie, potem już tylko chwila przepychanki i po bitwie:confused:. Wiadomo że historyczność bitew historycznych w TW kończy się praktycznie po minucie, chyba że trzymamy się realnych planów i tak też gramy, ale tu w minutę kończy się bitwa!!! Dla mnie zawsze najlepszą rzeczą w tego typu bitwach było właśnie początkowe położenie wojsk i sytuacja na polu bitwy. A ci jeszcze się chwalą że komputer nie będzie postępować schematycznie bo usunęli oskryptowanie jego ruchów... TO PO CHOLERĘ BITWY HISTORYCZNE?!?!?! Przecież ruchy komputera z grubsza powinny odpowiadać właściwym ruchom wrogich wojsk. To tak jakby: pod Grunwaldem Krzyżacy ruszyli z górki, to samo pod Hastings bo Anglosasi mają przewagę liczebną i jakościową (huskarlowie), a pod Kannami rzymskie legiony rozwinęłyby szeroki front i nie dały się wciągnąć w pułapkę i oskrzydlić i całkowicie zamknąć... Wtedy dla mnie bitwy historyczne przestałyby istnieć :(
-
Pod Hastings wcale nie mieli przewagi jakościowej ani liczebnej. Zajęcie pozycji defensywnych na wzniesieniu to nie przypadek a konieczność zminimalizowania efektywności jazdy Wilhelma. Żeby nie było kompletnie nie na temat to bitwa niestety wyszła tragicznie. Może skojarzenia ze strzelanką są przesadzone ale już do RTS-a jak najbardziej bym to porównał. Trzeba umieć szybko klikać i korzystać ze skrótów klawiszowych a taktyka schodzi nie na drugi a nawet na trzecie plan.
-
Trochę to przypomina początkowe błyskawiczne bitwy w kampaniach R2. Potem było już trochę lepiej, a tu znowu... :confused:
-
Zaczyna mi chodzić po głowie, że może oni tam w CA, na szybko implementują AI z początków Rome II bo mają je w całości i potem znowu będą poprawiać? Ale to strasznie głupie by było, bo przecież muszą mieć gdzieś "w kupie" obecne, aktualne AI w R2, no...
-
Z każdym nowym materiałem od CA, tylko się upewniam, iż dobrze robię trzymają się z daleka od ich nowego dzieła :D
-
Co prawda temat nie o mechanice gry, ale wygląd "arabsko-islamskich" Sasanidów mnie bardzo irytuje:
http://www.twcenter.net/forums/showt...assanian-units
Jak chcecie dodajcie tam 3 grosze. Póki co jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Każdy kto tam się wypowiedział popiera moje prośby.