Dlaczego Dania sobie chodzi przez ziemie francuskie mimo, że ma to wyraźnie zakazane w ramach mojego wcześniejszego paktu z Francją?
Wersja do druku
Dlaczego Dania sobie chodzi przez ziemie francuskie mimo, że ma to wyraźnie zakazane w ramach mojego wcześniejszego paktu z Francją?
Twój pakt z Francją obowiązuje tylko Ciebie i Remixa - a mnie nie obowiązuje, bo ja go nie podpisywałem.
Więc jeśli coś Ci nie pasuje to zawsze możesz zerwać pakt z Francją. ;)
Z tego co wiem Remix olał swoją frakcję więc nie prosiłem go o zerwanie tego paktu, bo i tak go nie ma.
Ostatnią turę Francji (patrz link) wykonywałem ja: http://forum.totalwar.org.pl/showthr...l=1#post411619
Więc udzieliłem sobie w imieniu Francji praw przemarszu. Możesz to potraktować jako niedotrzymanie umowy przez Francję. Zresztą de facto już wcześniej Remix udzielił mi praw przemarszu (chociażby tamto przejście wojskiem pod Orlean), również dyplomatą w grze.
Zapis Waszego paktu o nieudzielaniu mi praw przemarszu przez Francję był czysto honorowy i nie znajduje pokrycia w regulaminie KO (nie ma tam zapisu o możliwości umówienia się w ten sposób co do strony trzeciej), a MG nie zatwierdzał oficjalnie Waszego paktu, więc zapis ów ma moc wiążącą tylko między Wami i jeśli Francja nie wywiązała się z tej części umowy to możesz co najwyżej ukarać ją na własną rękę, wypowiadając jej wojnę.
Remix zgadzając się na to, jednocześnie odmówił praw tobie, których nawet ci oficjalnie nigdy nie udzielił, więc nawet bez naszej umowy byś chodził nielegalnie(łamał swój pakt z nim).
MG nie musi nic zatwierdzać:
Może co najwyżej stwierdzić, że nie zgadza się żeby taka umowa miała miejsce i ją tak anulować.Cytat:
m) Umowy nieprzewidziane regulaminem, na które zgadzają się wszystkie zainteresowane strony, uznane zostają jako obowiązujące.
Mieliśmy tę samą dyskusję, kiedy pakt był podpisywany i jakoś się zastosowałeś, więc co zmieniło się teraz? A to akurat wazny dla mnie strategicznie pakt, kiedy walczę przeciwko takiej przewadze.
Ja też jestem zainteresowaną stroną i się nie zgodziłem akurat na ten punkt, który mnie dotyczy.Cytat:
Umowy nieprzewidziane regulaminem, na które zgadzają się wszystkie zainteresowane strony
Zmieniło się chociażby to, że Remix najwyraźniej olał frakcję i ja robiłem za nią ostatnią turę.Cytat:
co zmieniło się teraz?
Poza tym Francja nie jest już zagrożona zniszczeniem, więc nie opłaca się jej dalszy pokój z Aragonią.
Przecież pisałem - jeżeli chcesz to potraktuj to naruszenie jako anulowanie Waszej umowy.Cytat:
Może co najwyżej stwierdzić, że nie zgadza się żeby taka umowa miała miejsce i ją tak anulować.
Francja nie jest już bezpośrednio zagrożona, więc najwyższy czas by ruszyła odbić swoje dawne ziemie.
Jakiej przewadze? Przecież masz silne wsparcie Maurów i na południu idzie Wam nieźle.Cytat:
kiedy walczę przeciwko takiej przewadze.
Wiesz - jeżeli chcesz to możesz wstrzymać się z robieniem tury aż znajdę gracza na Francję i ten gracz od razu zerwie pona z Aragonią.
Wówczas ja zrobię dokładnie takie same ruchy, przechodząc przez ten most koło Angers. Więc nie wiem czy ma sens przedłużanie kolejki.
Po prostu potraktuj to jako koniec pona z Francją, w wyniku niewywiązania się Francji z jednego z punktów umowy.
========================
Naprawdę nie mamy o czym dyskutować bo jestem obecnie zastępcą Francji i podpisałem pakt o dostępie wojskowym z Danią, czyli z sobą.
Zastępca ma prawo podpisywać nowe pakty:
Jak widać mogę też jako zastępca zerwać pona, co niniejszym oficjalnie czynię (zajrzyj do amby).Cytat:
g) Po rezygnacji gracza, jego zastępca, grający też innym państwem, do czasu znalezienia nowego gracza może podpisywać i zrywać sojusze/PONy oraz kontynuować dotychczasowe wojny, nie może jednak wypowiadać nowych wojen (oczywiście może się bronić i kontratakować
Dotyczy ciebie tylko w taki sposób, że Francja nie udzieli ci praw przemarszu, czego nigdy nie zrobiła i teraz też ich nie masz(oficjalnie), co zignorowałeś w ostatnich turach i przede wszystkim teraz.Cytat:
Ja też jestem zainteresowaną stroną i się nie zgodziłem akurat na ten punkt, który mnie dotyczy.Cytat:
przewidziane regulaminem, na które zgadzają się wszystkie zainteresowane strony
Trochę się nie rozumiemy. Szczególnie, że mój pon z Francją nie ma nic do rzeczy. Nie masz praw przemarszu przez ziemie francuskie i nigdy ich nie miałeś i tak długo jak respektowana jest umowa, to miałeś ich nie dostać. Niezależnie od tego co byś teraz wymyślił, to kiedy ja turę dostałem, to ty nielegalnie przeszedłeś sobie przez te ziemie, co jest złamaniem regulaminu, bo masz pon/sojusz z Francją.Cytat:
Po prostu potraktuj to jako koniec pona z Francją, w wyniku niewywiązania się Francji z jednego z punktów umowy.
Z czyjego upoważnienia jesteś zastępcą? Bo jeśli masz od teraz grać za Francję, to ja protestuję, nie chcę grać przeciwko paru państwom prowadzonym przez jednego gracza. W tej sytuacji to jest dla mnie równie poważna sprawa, gdybyś sobie podpisał pakt o wsparciu finansowym Danii.Cytat:
Naprawdę nie mamy o czym dyskutować bo jestem obecnie zastępcą Francji i podpisałem pakt o dostępie wojskowym z Danią, czyli z sobą.
Nie wydziwiaj już. Przecież tłumaczę, że ja robiłem ostatnią turę Francji jako jej sojusznik.
Zastępca może podpisywać nowe pakty. Więc udzieliłem sobie (tzn. Danii) praw przemarszu.
Z upoważnienia Remixa oraz z upoważnienia MG. To właśnie od MG dostałem hasło do Francji.Cytat:
Z czyjego upoważnienia jesteś zastępcą?
Blackhand osobiście przesłał mi hasło do Francji na PW dnia 17-06-2016 o godzinie 22:01.
Od ponad dwóch miesięcy jestem oficjalnie zastępcą Francji. Kolejka się żółwi więc nie zauważyłeś.
Umowa nie jest już respektowana, w imieniu Francji zerwałem pona. Zajrzyj do swojej ambasady.Cytat:
i tak długo jak respektowana jest umowa, to miałeś ich nie dostać.
Mam prawo kilka tur zrobić w zastępstwie. Szukam nowego gracza, ale na razie brak chętnych.Cytat:
Bo jeśli masz od teraz grać za Francję, to ja protestuję
Nigdzie nie widzę, żebyś miał na forum podpisane prawa przemarszu. Nie zgadzam się też, żebyś mógł sam sobie zarządzać umowami obcego państwa dla własnej korzyści
Możesz podpisywać i zrywać jedynie PoNy i sojusze. Nigdzie nie jest napisane, że możesz dawać prawa przemarszu.
Przypadkiem nie myśl, że tą Francją będziesz mógł atakować. Zerwałeś PoNa, ale raczej na niekorzyść Francji. Wypowiadać wojen nie możesz.
Ciekaw jestem o jakim wsparciu Maurów mówisz. Dania, Anglia, Sycylia, Węgry i przez duży czas Francja przeciw samej Aragonii. Z tego zestawu walczę z Węgrami i Sycylią dłużej, w zupełnie innym miejscu. Dalej chcesz mówić, że Avasil nie walczy przeciw dużej przewadze?
A to ciekawe - czyli pony i sojusze można, a handlu, mapy, praw przemarszu itp. już nie? Przecież to absurd, wiadomo że pony i sojusze są paktami większej wagi, więc przez analogię skoro zastępca może podpisywać i zrywać sojusze i pony, to może również pakty mniejszej wagi. Natomiast nie może podpisywać wasalizacji bo ta jest paktem poważniejszym od sojuszu. Aby zastępca mógł podpisać wasalizację, musiałoby to być wyraźnie określone w regulaminie.Cytat:
Zamieszczone przez Mefisto7
Co do wymian osad to tutaj rzeczywiście można byłoby się spierać, czy są to umowy większej czy mniejszej wagi od sojuszu.
Wiem. Zerwałem tylko pona (a razem z ponem oczywiście ustalenia dodatkowe z nim powiązane), nie wypowiedziałem wojny.Cytat:
No raczej nie - przecież sam zauważyłeś, że Avasil jest w defensywie bo mamy przewagę. Więc Francja na tym skorzysta.Cytat:
Brałeś udział w tworzeniu tego regulaminu, więc nie możesz się z nim nie zgadzać. Tzn. możesz, ale nic to teraz nie da.Cytat:
Zamieszczone przez Avasil