Wróciłem z wyjazdu, zaczynam robić tury.
Wersja do druku
Wróciłem z wyjazdu, zaczynam robić tury.
Zanim zrobię turę, chcę wyjaśnić sprawę, która mnie nurtuje.
Czy mogę wypłynąć z portu, który blokują jednostki lądowe?
Chodzi o Nikozję.
Patrząc na to, że w zasięgu moich statków jest egipski statek z katapultami, wydaje się, że Avasil albo uważa, że nie mogę wypłynąć z portu albo chce sprytnie zagrać na mojej potencjalnej niewiedzy.
Sprawa mnie bulwersuje, ponieważ dawno dawno temu, gdy grałem jeszcze w wko34 i walczyłem właśnie z Avasilem (i Mefistem), to uznano na moją niekorzyść, że wolno wypływać z takich portów. Gdyby teraz uznano odwrotnie, kiedy to mi zależy na wypłynięciu, poczułbym się mocno wyrolowany przez twórców regulaminów i "władze" tego działu.
Tym razem regulamin nie brzmi "zakaz wypływania z zablokowanych portów" jak wtedy, a "zakaz wypływania z portów objętych blokadą morską". Jeżeli więc wtedy port nie był zablokowany przez jednostki lądowe, to co dopiero teraz nie jest on objęty blokadą morską.
Czekam na wypowiedź mg i Avasila zanim zrobię turę, bo nie chcę potem wszystkiego zmieniać albo kłócić się po fakcie.
Ja nie znam tamtego przypadku, ale dla mnie sytuacja jest jasna - ja widzę tylko zapis o blokadzie morskiej. Dlaczego miałoby to znaczyć coś więcej?
Dajmy się jednak wypowiedzieć Avasilowi. Mefisto niejednokrotnie tłumaczył mi o co chodziło autorowi przy niektórych zapisach regulaminu, więc jego też zapytam.
temat ten był jednym z pierwszych jakie były poruszane w gronie Kolegium ( pierszym składzie)
zdecydowaną większością 4:1 opowiedzieliśmy się , że blokowanie takiego portu armią lądową niczym się nie różni od blokowania statkiem
i statki blokowane nie mogą z niego wypływać
Jak to się ma więc do tej ko? Regulamin moim zdaniem przeszedł bardziej w stronę możliwości wypływania i wychodzi na to, że zwykły gracz- czyli ja- znowu zostałem zrobiony w bambuko. Wtedy zwyciężył "zwyczaj", a teraz okaże się, że tajne głosowanie kolegium...
Okej, w takim razie dlaczego zapis w regulaminie mówi tylko o blokadzie morskiej? Nie można było zostawić tego fragmentu w starym, ogólniejszym brzmieniu? Dziwne.
Jeśli zapis jest zły, to chyba się powinmo go zmienić, a przynajmniej dać obowiązującą interpretację w wątku regulaminu. To by było fair wobec graczy, z trochę mniejszyn stażem, czyź nie?
Poza tym: jeżeli faktycznie kolegium tak stwierdziło, to chciałbym usłyszeć argumenty na poparcie tej decyzji. Nie chcę dawać werdyktów na podstawie: bo ktoś tak kiedyś powiedział i tak ma być.
Zrobiłem turę z wiedzą, że blokada armią uniemożliwia wypłynięcie z portu.
Nie pamiętam tej sytuacji, jesteś w stanie podlinkować posty o tym albo opowiedzieć więcej? Szczególnie, że jak teraz patrzę, to rozmowa o tym w Kolegium była przed startem wko34, to wydaje mi się to dziwne. ;)
Cytat:
Poza tym: jeżeli faktycznie kolegium tak stwierdziło, to chciałbym usłyszeć argumenty na poparcie tej decyzji. Nie chcę dawać werdyktów na podstawie: bo ktoś tak kiedyś powiedział i tak ma być.
Cytat:
Skoro armią lądową da się port zablokować, to działa to tak samo jak z flotą blokującą port.
Cytat:
Uważam, że więzienie floty w porcie za pomocą armii nie jest zbyt realistyczne, ale ciekawe strategicznie. Jestem więc za.
Z Mefistem znalazłem już dwie kłótnie, ale to nie te. :D
Ta była chyba głównie z Maryniaszem, czyli może dotyczyła innej ko. Blackhand był mg wtedy.
Tutaj już końcówka kłótni
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...-Blokada-portu
Proszę bardzo.
Mogę cytować argumenty Maryniasza przeciwko mnie, Mefista o regulaminie, który wtedy nawet bardziej powodował, że można go było odczytać w taki, a nie inny sposób niż teraz.
Radzę spojrzeć też na głosowanie. Wszyscy za możliwością wypłynięcia.
Avasil, Ty robiłeś turę myśląc, że nie wypłynę. Pomyśl, że ja też robiłem swoje ostatnie tury mając pewność, że nie zablokujesz mi tak bezsensownie portu. Z jakiej racji mam teraz stracić wiele statków, miasto, generała i agentów?
Regulamin się zmienił i teraz bardziej wskazuje na aspekt blokady jako "morską" niż poprzednio.
Głosowanie może się odbyło, ale kto o nim wiedział? Czy tak się wprowadza nowe przepisy?
W dopisku zmian do regulaminu nie ma ani słowa o zmianie postępowania przy blokadzie z lądu. Skoro zmieniło się prawo, to powinno być to jasno i wyraźnie napisane.
Chwila, przecież ten link, który wkleiłeś, wskazuje, że statki mogą wypłynąć. Gdzie jest więc to głosowanie, w którym wyszło odwrotnie?
No Zachar napisał o jakimś głosowaniu w Kolegium w którym wyszło odwrotnie, nie? Właśnie wrzucam link z głosowaniem wielu graczy, gdzie sam Zachar był za wypływaniem z portów, aby pokazać, że sprawa powinna wyjść teraz na moją korzyść, a o głosowaniu Zachara nic nikomu nie wiadomo (poza Kolegium).