Przedłużenie wojny. Raczej Niemcy by nie zdążyli z bombą atomową, wiec wariant dużego NRD byłby prawdopodobny.
Wersja do druku
Przedłużenie wojny. Raczej Niemcy by nie zdążyli z bombą atomową, wiec wariant dużego NRD byłby prawdopodobny.
A mnie ostatnio nachodzi kilka pytań, pierwsze z nich co by było gdyby nasz rząd w 39 przyjął ofertę Hitlera o koalicij, to tak samo jak Węgrzy, i walczylibyśmy u boku Madziarów i szwabów?
A drugie pytanie odnosi się już tuż po wojnie, Stalin nie był zadowolony ze swoich wpływów w Europie środkowej a Churchill się go bał i zatakowałby nawet ZSRR jeśli Stalin poczyniłby jakieś kroki wojskowe, Churchill miał nawet przygotowany plan operacji i tu pytanie u czyjego boku byśmy walczyli gdyby wojna wybuchła między Anglią a ZSRR ?
1.I tak by Niemcy wojnę przegrali bo nie my decydowalibyśmy o konflikcie. Żydów by Hitler nas zmusił zabijać a naszych rodaków za granicą by pozamykali w obozach jak japończykow.
2.Jeśli tuż po wojnie to Stalin panował nad polską więc więcej polaków by było po stronie Stalina ale np.wojska gen.Andrensa to i Polacy na zachodzie by byli po stronie Anglików.
w ogóle w drugiej fazie wojny raczej zaprzestali realnie o niej myśleć. Pytanie: czy Alianci realizują plan lądowania np. na Bałkanach? i ważniejsze pytanie: czy zrzucona zostanie bomba atomowa na Niemcy? Czy Niemcy wobec ataku atomowego nie decydują się np. na wykorzystanie gazu tabunu?Cytat:
Raczej Niemcy by nie zdążyli z bombą atomową
Prawdopodobnie czekałby Polskę los podobny do NRD. Polska powojenna raczej skurczyłaby się względem nawet dzisiejszej. Może wojna trwaaby dłużej, ale niekoniecznie.Cytat:
co by było gdyby nasz rząd w 39 przyjął ofertę Hitlera o koalicij
Churchill nie wygrał wyborów, także konserwatyści stracili władzę. Anglia sama nie mogła walczyć z ZSRR a Amerykanie raczej nie przystąpiliby do wojny. Gdyby jednak coś takiego nastąpiło - Polacy opowiedzieliby się prawdopodobnie za opcjami politycznymi. Tzn. większość społeczeństwa byłaby bierna, a część walczyła po różnych stronachCytat:
Stalin nie był zadowolony ze swoich wpływów w Europie środkowej a Churchill się go bał i zatakowałby nawet ZSRR jeśli Stalin poczyniłby jakieś kroki wojskowe, Churchill miał nawet przygotowany plan operacji i tu pytanie u czyjego boku byśmy walczyli gdyby wojna wybuchła między Anglią a ZSRR ?
Co by było gdyby Polska zawała sojusz z ZSRR przed wojną?
Nie było takiej opcji. ZSRR taki sojusz nijak nie był na rękę.
Raczej i tak nigdy by do tego nie doszło. Ruscy wciąż pamiętali swoją dużą porażkę w jednej z bitew która zmieniła losy Europy a może i świata czyli Cud nad Wisłą, również walczyliśmy z Ukraińcami którzy byli jakby to mówiąc sojusznikami rusków, może jakby minęło jedno pokolenie a może dwa (ale to kupa czasu) to może i byłby taki sojusz heh :D, ale ciekawi mnie to czy gdyby nie powstał pakt Ribentrop-Mołotow to czy by ruscy zaatakowali nas, może nie w 39.r. ale np: w 40, 41 albo 42.r. ?
Jakby polska jeszcze istniała( nie wieże że Niemcy ot tak zapomnieliby o Polsce i pewnie i tak nas by zaatakowali) to chyba nie bo według mnie Polska była takim zabezpieczeniem przed Niemcami a ZSRR nie było gotowa do walki z nimi ale później może by zaatakowali......nie wiem.
No wiem że szwaby o nas pamiętali ale Hitlerowi byłoby ciężko zaatakować gdyby ruscy się nie dołączyli bo szwaby pokonałby nas ale kampania wrześniowa trwałaby dłużej może i do października albo i do końca roku 39.r. Niemcy bałyby się nas atakować bo gdyby w czasie kampanii wrześniowej alianci z zachodu zakatowaliby linie Zygfryda którą i tak broniło mało żołnierzy to wtedy szwaby przerzuciłby wojsko z Polski na zachód a dobicie nas i naszej armii zostawiliby w rękach ruskich ale jakby ruscy się nie dołączyli do wojny przeciwko nam to wtedy Hitler miałby problem jakby z zachodu zaatakowali a ruscy nie dołączyli się do pokonania nas, pewnie wojna skończyłaby się wtedy po roku.
Jezusie nazareński... a coś takiego jako sojusz polsko-ukraiński mówi ci coś? Znasz może nazwy państw ukraińskich z lat 1918-1920, ich politykę zagraniczną etc.? Chłopie, mógłbyś trochę poczytać zanim napiszesz takie bzdury...Cytat:
Raczej i tak nigdy by do tego nie doszło. Ruscy wciąż pamiętali swoją dużą porażkę w jednej z bitew która zmieniła losy Europy a może i świata czyli Cud nad Wisłą, również walczyliśmy z Ukraińcami którzy byli jakby to mówiąc sojusznikami rusków, może jakby minęło jedno pokolenie a może dwa (ale to kupa czasu) to może i byłby taki sojusz heh :D, ale ciekawi mnie to czy gdyby nie powstał pakt Ribentrop-Mołotow to czy by ruscy zaatakowali nas, może nie w 39.r. ale np: w 40, 41 albo 42.r. ?