Najlepiej zignoruj te misje. Żeby być popularnym wśród senatu musisz być słaby, a jak jesteś silny to senat tego nie lubi. Lepiej podnieś popularność wśród ludu i zapukaj do bram Rzymu, a następnie powieś tych senatorów wzdłuż drogi do miasta :)
Wersja do druku
Najlepiej zignoruj te misje. Żeby być popularnym wśród senatu musisz być słaby, a jak jesteś silny to senat tego nie lubi. Lepiej podnieś popularność wśród ludu i zapukaj do bram Rzymu, a następnie powieś tych senatorów wzdłuż drogi do miasta :)
Witam
Jeżeli pojawia ci się misja zabicia przywódcy frakcji to odmów i wtedy zaczyna się wojna. Podbijesz wtedy Rzym i wszystkie państwa rzymskie. Wówczas wygrasz. Nie opłaca się żyć dobrze z senatem w późnej fazie gry (żeby wygrać trzeba go pokonać)
A tak właściwie to jeszcze nie masz możliwości zaatakowania Rzymu? Dziwne. Czy może ty po prostu nie chcesz atakować senatu? Musisz to zrobić jeśli chcesz wygrać.
Pozdrawiam
1.Jakie wojska powinny być podstawą w grze? (chodzi mi o sam początek)
2. Jaka opcja jest najlepsza: Zajmij osadę, Zniewol ludność (lub coś w tym stylu) czy Wybij osadników (lub coś w tym stylu)?
3. Którym rodem grać najlepiej? Choć to chyba jest bez różnicy. Jedynie położenie inne jest (jak mniemam)
4. Czy opłaca się inwestować w kawalerię i flotę? (są misje od Senatu, żeby porty blokować. Na początku nie ma problemu, ale potem niestety moja flota pada ;D )
Zależy od sytuacji, gdy i tak jest mało ludzi nie ma sensu ich wybijać, osobiście nie biorę pod uwagę opcji zniewolenia.Cytat:
2. Jaka opcja jest najlepsza: Zajmij osadę, Zniewol ludność (lub coś w tym stylu) czy Wybij osadników (lub coś w tym stylu)?
Inni sa też przeciwnicy, misje senatu i świątynie, Scipioni maja też inne jednostki od reszty. Ja ich preferuję ale Brutusami też nie gardzę :DCytat:
3. Którym rodem grać najlepiej? Choć to chyba jest bez różnicy. Jedynie położenie inne jest (jak mniemam)
Zależy kim grasz, julkami raczej nie jak dla mnie, potem będzie dopiero potrzebna. Scipionami koniecznie :D co do kawalerii bez niej bitwy sa znacznie trudniejsze...Cytat:
Czy opłaca się inwestować w kawalerię i flotę? (są misje od Senatu, żeby porty blokować. Na początku nie ma problemu, ale potem niestety moja flota pada ;D )
Wyprzedziłeś mnie :P
Co do punktu 1.: przed reformą Hastati, potem byle co
Ja bym stawiał na połączenie princ, ekwi, łucznicy. Gdzie tylko mogę wymienim hast na princ, sa nieopłacalni, zwłaszcza brutusami, bo jest przepaśc na walorach jak dla mnie.
jeszcze pełne armie ekwitów atakujące miasta barbarzyńców wyglądają hardcorowo
Mi nie chodzi o wygląd a o skuteczność. Grając brutusami uważam, że lepiej zainwestować parę groszy więcej w princepsów niż bawić się hastatimi - pancerz i atak tych pierwszych nawet po modyfikacji w kuźni nie nadaje się na falangę, mogą ich jako szybcy co najwyżej obiegać. Za to princ maja bdb pancerz i niezły atak, dodaj świątynie marsa na 2/3 levelu, kuźnię i masz kilera. Falangę spokojnie zjada, hoplitów tez. Do tego szybki atak kawaleria jako, ze rzym długo nie będzie miał zmian w kaw, ekwici są mocna jednostka na poziomie średniej innych nacji i wszyscy wymiękają. łucznicy to cos co zawsze musi być na słonie/rydwany/inne dystansowe. I tak mamy swietną armię. Princ bez walorów pokona hast na 2/3 walorach, więc nie ma sensu robić tych drugich.
Podobnie ma się sytuacja z scipio - kartago długo będzie miała słaba piechotę i kawalerię, więc princ miażdżą ichnie jednostki to samo ekwici. jedynym co nastręcza problemów to słonie ale na tych są łucznicy. w walkach z Numidami konieczne są lepiej opancerzone jednostki, bo te lżejsze zostaną utopione w morzach oszczepów/kamieni/strzał.
Do egiptu też warto zabrac mocna piechote by nie spanikowali przy rydwanach :D
Ja tam wole grać Julkami. Która kohorta jest lepsza? Pretoriańska czy miejska? Zakładam, że miejska bo jest droższa ;D
Faktycznie... konnica odwala kawał dobrej roboty. 1 kohortą pretoriańską można (czy obstawą generała) można rozwalić sporo przeciwników. Z maszyn oblężniczych najlepsze są ... [te co w nazwie mają wielkie... i to nie jest balista; kojarzy mi się oregany tylko]
Miejska jest najlepszą jednostką piechoty w grze :DCytat:
a tam wole grać Julkami. Która kohorta jest lepsza? Pretoriańska czy miejska? Zakładam, że miejska bo jest droższa ;D
onageryCytat:
oregany
pytasz się o początek a masz juz urban coh?