Re: Bellum Crucis 6.3 AI 3.2 (nowa sztuczna inteligencja)
Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
To zrób to dla tych, w tym dla mnie co uważają, że nieatakowanie przy relacjach 8/10 ma sens. Dużo większy niż chaotyczne ataki przez kompa na wszystko co żyje. Daj taki wpis, kto będzie chciał wklei do ai swego w wersji 3.2.
Ja również przyłączyłbym się do tej prośby. Czy wiesz jak można zwiększyć ilość kasy którą należy wydać na poprawę stosunków z danym państwem ? 12x200 to za mało na poprawę stosunków o oczko wyżej, może 12x500 ?
PS. Chciałbym dodać jeszcze raz że twoje ai jest naprawdę super, ale przydałby się jakiś element "przewidywalności. Jak gram Polską to ciągle atakują mnie Węgry. Wiadomo powszechnie, że mieliśmy niemal zawsze z nimi bardzo dobre stosunki, a wojny nigdy. Hiszpania też często atakuje Portugalię zamiast zająć się rekonkwistą.
Pozdrawiam
Nie mam na to czasu ostatnio, z tymi stosunkami to i tak zabugowane, a gdy jest od 9/10 brak ataków to już w pliku od negocjacji mieszać nie muszę, bo 9/10 naprawdę trudno mieć. Trzeba po prostu mieć wspólnych wrogów, tak to by było bezsensu, za łatwo i przewidywalne, ja to zrobiłem zgodnie ze swoimi poglądami tak aby gra była ciekawa, wszystkim nie dogodzę, a tak moim zdaniem jest dobrze.
Re: Bellum Crucis 6.0-6.3 AI 3.2 (nowa sztuczna inteligencja
Czy jeżeli używałem AI od Aravena (ten plik descr_faction_standing) to muszę znaleźć oryginał tego pliku by go znów podmienić, czy wystarczy że zainstaluję najnowszą wersję Twojego AI i wszystko będzie działało?
I czy w wersji 3.2 jest załączone jakieś AI bitewne?
Nie musisz zmieniać pliku descr_faction_standings. Ai bitewnego w ai Pitera 3.2 nie ma.
Ok, dzięki za odpowiedź :)
A polecacie może jakieś AI do bitew? Jeśli znacie jakieś dobre, to podajcie nazwę, ja już resztę znajdę. Bo nie zauważyłem by w BC były jakieś innowacje na polu bitewnym... AI za każdym razem idzie po prostu na przód, nadziewa się na pale i tym podobne dziwactwa, czyli to samo co i na podstawce :D
Nigdy nie grałem na żadnym ulepszonym AI więc nie wiem jak to wygląda po zmianie i czy w ogóle opłaca się to robić.
Ja gram na ai bitewnym Germanicu5 wersja 5.7. W modach uzupełniających jest. Zainstaluj je sobie. Potem w Bellum ew. je wrzuć ale z katalogu Manual Integration w g5. Katalog g5 pojawi się jak zainstalujesz ai Germanicu5 wersja 5.7.
Zrobiłem to automatyczną instalacją i AI działa, przynajmniej w trybie własnej bitwy (tak mi się wydaje). Trzeba jednak użyć manualnej instalacji w BC?
Mnie nigdy się w pełni nie zainstalowało przy instalacji z programu z ai Germanicusa. Zawsze musiałem ręcznie. Wejdź do Manual Integration i zobacz w Bellum czy masz wszystkie te pliki co są w Manual. Jak tak to się zainstalowało w całości, jak któregoś nie ma, to się nie zainstalowało dobrze. A doradca ci się chowa na początku bitwy? Powinien się chować, po chwilowym pojawieniu. Ale mnie się coś zbuntował i się nie chował ostatnio, mimo, że ai działa. Nadal nie mam naprawionego monitora, to nie gram nic.
Teraz to tak pomieszałem, że mi kampania nie działa ;P Ach uroki babrania się w takich duperelach...
Przeinstaluje moda i zainstaluje wszystko na czysto jeszcze raz.
@EDIT: dziwne, a jednak wszystko działa. Jednak kampania uruchamia się dużo wolniej niż wcześniej i miałem złudzenie, że gra po prostu dostałą freez'a :)
Ale to chyba normalna przy nowych skryptach do AI, prawda?
Zainstalowałem i jestem pod wrażeniem. Komp chętniej zawiera sojusze, rozsądniej atakuje, ba nawet sam wychodzi z propozycją sojuszu, co na czystym BC nigdy mi się nie zdarzało. Stara się rekrutować armie z jak najlepszych jednostek. Wysyła też pełne armie przeciw moim miastom. Nieraz nawet dwie naraz. Zauważyłem, że lepiej wykorzystuje przeszkody naturalne takie jak brody na rzekach. Ogólnie komp sprawia wrażenie logicznie myślącego, nie rzuca się bezmyślnie na wszystko co się rusza. W mojej kampanii Bizancjum, Seldżukowie zaatakowali moją sojuszniczkę Gruzję, pośpieszyłem na ratunek sprzymierzeńcom i zdobyłem Ankarę, dwa razy bijąc pełne flagi Turków. Wówczas Jerozolima z którą bezskutecznie próbowałem zawrzeć wcześniej sojusz, uderzyła na Adanę, wtedy zaproponowałem sojusz po raz kolejny i zgodzili się. Teraz Seldżukowie są w nie lada opałach. Od zachodu szarpią mnie Normanowie, ale wkrótce przejdę do ofensywy i policzę się z tymi barbarzyńcami. Dla mnie to Al jest bardzo dobre, widać znaczącą poprawę. Gratuluję i czekam na więcej :D
Re: Bellum Crucis 6.0-6.3 AI 3.3 (nowa sztuczna inteligencja