Fajni, ale widziałem takich właśnie u Aramegila, czyli Ty je robiłeś? A dałbyś radę ich dołożyć do Bellum do Megasubmoda znaczy? Ew. bym ograniczył jakąś inną jednostkę a dał tych spieszonych braci jednak. :mrgreen:
Wersja do druku
Fajni, ale widziałem takich właśnie u Aramegila, czyli Ty je robiłeś? A dałbyś radę ich dołożyć do Bellum do Megasubmoda znaczy? Ew. bym ograniczył jakąś inną jednostkę a dał tych spieszonych braci jednak. :mrgreen:
Spieszeni Bracia Dobrzyńscy byli kiedyś w modzie Aramegila, ale w najnowszej wersji zostali usunięci. Więc nie jest to moje dzieło, a raczej przywrócenie do życia jednostki Aramegila ;) Co do dołożenia ich do waszego submoda to nie ma problemu, o ile Aramegil nie będzie miał nic przeciwko.
Wcześniej napisałeś że ich zrobiłeś :]
Pisałem do Aramegila i powiedział że zrobi braci dobrzyńskich jako piechota z mieczami dwuręcznymi jeśli araven na to zezwoli.
Co do jazdy to wszyscy chyba mamy rację, to jedna z takich rzadkich spraw.
Nie jestem mocny w edycji pliku buldings ale zrobiłbym właśnie to co pisze Araven - ograniczył mocno rekrutację ciężkiej jazdy dla wszystkich nacji i oczywiście. ograniczył czasowo, finansowo i jeszcze obwarował wybudowaniem odpowiednich budynków. Rekrutacja tylko od min. 3-go poziomu zamku i miasta i to jeszcze uzależniona od wybudowania 3-go poziomu stalni i 3-go poziomu budynku kowala-płatnerza. Sama rekrutacja już może być z koszar lub innego logicznie pasującego budynku. Nie wiem też jak trudna jest edycja plików odpowiadających za misje od Rady lub Papiestwa ale właśnie za wykonanie tych misji a rzaczej tych trudniejszych jak królobójstwo lub zabicie ważnego generała dawałbym jako nagrodę np. ciężką jazdę. Dobrze byłoby pójść w kierunku takim, żeby gracz dobrze się zastanowił nad zaryzykowaniem utraty tych jednostek - oczywiśćie po poprawionym balansie. Najbliżej tego jest zrobiona rekrutacja w MOS i wcale nie zepsuła rozgrywki a wręcz ją uatrakcyjniła. Trzeba myśleć, rotować oddziały, doszkalać je, wycofywać i planować ekspansję w oparciu o bliskość prowincji w których możemy doszkolić oddziały. Z MOS można zaczerpnąć wiele pomysłow nie tylko odnośnie rekrutacji.
W ogóle w Bellum jest takie bogactwo budynków, że można dokładająć im funkce czy bonusy i ew. powiązania pomiędzy nimi zrobić grę znacznie ciekawszą.
Przy takich zmianach jak np ta ew. z jazdą warto by też pozmieniać stopień zaawansowania stolic na starcie gry - pisałem już o tym, że robiłęm to w kilku nacjach. Miałem na starcie w kilku krajach miasta bardziej zgodne z historycznośćią i umilające rozgrywkę. Czy było mi przez to łatwiej? - Może tak ale grając Polską miałem obok Cesarstwo z dużo bardziej zaawansowanymi miastami i zamkami. Jeżeli przeróbka będzie dotyczyłą większośći lub wszystkich państw to balans pozostanie zachowany ale roboty będzie po rękawy.
Każdy może coś zrobić, jeżeli będzie plan, koordynator to podzielimy prace to może nam się udać, inaczej będziemy tylko kłapać dziobami a ci bardziej złośliwi będą nas wyszydzać i podpuszczać.
Gnejusz, problemem w modowaniu medka nie jest brak kreatywności moderów i brak pomysłów tylko to, że takie pomysły jak w twoim ostatnim poście jest niezwykle trudno wcielić w życie na tym silniku gry, a wcielić tak żeby AI nie głupiało jeszcze trudniej więc niepotrzebnie się produkujesz tymi wywodami ;) No chyba, że sam zaczniesz próbować to wcielać w życie ;) Myślę, że jak wyjdzie wwmwe 3.0 to może Cię zainteresować, bo tam chłopaki nieźle namieszali z budynkami :)
Zupełnie nie znam się na Ai Piter, modyfikowałem desr_strat pod kątem zaawansowania miast i raczej nie głupiało. Plik buldings a raczej jego edycja możę wpłynąć na AI? Jeżeli nie, to większych zagrożeń nie ma. Dodawanie prowincji, nacji, zmian ukształtowania mapki, surowcó - pełna zgoda. Moje nawet nie propozycje a z resztą - jak wolisz to niech będzie - produkowanie się nie powiino zaburzyć AI. Piter - edycja dotyczyłaby 3 plików - descr_strat, unit i buldings.
Jeżeli z Twoich doświadczęn wynika, żę zaburzają albo mogą zaburzyć AI to będę musiał uwierzyć bo jak pisałęm nie znam się na tym magicznym AI zupełnie.
Akurat zaawansowanie miast na początku gry nie wpłynie na ogłupienie komputera ale mieszanie w unit i buldings jak najbardziej może wpłynąć na AI.Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Chyba zazynam to rozumieć - zmiana obliczeń np szans na wygranie starcia przez komputer z 5 słabymi oddziałami vs 2 b. silne po modyfikacji itp. Pozostaje zatem praktykować na sobie ale robotę też trzeba zrobić samemu a dla jednej - 3 nacji to za mało żeby trafnie ocenić zachowanie komputera po modyfikacji.
Statystyki jednostek do Megasubmoda przerobi Kam2150 na moją prośbę, on się na tym dobrze zna. Napisałem do Aramegila by w miarę możliwości robił tych spieszonych Braci Dobrzyńskich. Gnejusz Twe propozycje wcale nie są łatwe do wprowadzenia. A ai może zgłupieć i rekrutować same słabe jednostki, bo nie zdąży pobudować tak wysokich poziomów budynków wymaganych do elitarnych jednostek. Trudno zachować też balans w rozwoju stolic, może i niektóre powinny być lepiej rozwinięte na starcie, ale to też zakłóci balans. Jak potężna nacja np. Bizancjum dostanie wspaniale rozbudowany Konstantynopol to będzie dla niej kolejne duże wzmocnienie. Ostatnie ruchy Mietka77 idą we właściwym kierunku ograniczenie rekrutacji dla wszystkich nacji i pewne kary do dochodów dla Bizancjum i Jerozolimy, ze względu na korupcję w Bizancjum, a w Jerozolimie większość dochodów z handlu zgarniały włoskie republiki kupieckie, i zakony rycerskie a nie sam Król Jerozolimy. Dalsze zmiany to nowy unit od Kama2150, zmiana statystyk i kosztów, ograniczenie rekrutacji wg. pomysłu Mietka77 i dodanie spieszonych Braci Dobrzyńskich.