-
Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
1. AMD Phenom II Quad-Core 975 BOX Black Edition
Kup lepiej Phenoma 955, o 100 złotych tańszy, a różnicy wielkiej nie widać ;)
2. Radeon 6850 XFX Dual Heatpipe 1GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E) Black Edition
Za 750 zł kupisz Radeona 6870 od Gigabyta
3. Co do pamięci: bierz 4 Gb, zwróć tylko uwagę, czy będą kompatybilne z płytą główną.
5. Jako płytę główną poleciłbym ASRock 870 Extreme3
6. A jako zasilacz polecałbym OCZ Stealthxstream 2 500W
7. Czy warto czekać z całym zakupem do połowy stycznia?
Tak
Możesz zobaczyć linki do sprzętu, który Ci poleciłem:
http://www.agito.pl/zasilacze/ocz-st...r=cena-150+200
http://www.agito.pl/karty-graficzne/....0.429028.html
http://www.agito.pl/obudowy/silentiu....0.392408.html
http://www.agito.pl/procesory/amd-ph....0.344095.html
-
Czasem przy grze w Battlefielda 3 wyskakuje mi bluescreen. O ile wczesniej zdarzalo sie to dosc czesto, to po zmianie chlodzenia na procku temperatury byly w normie i nigdy nie przekraczaly 70 stopni. Czasem nawet gram z wlaczona AIDA64 i co jakis czas patrze na temperatury i wsio hula.
Nie wiem czy to cos warte, ale wstawiam
http://img864.imageshack.us/img864/2286/blueje.th.jpg
http://img851.imageshack.us/img851/1...7234554.th.jpg
-
Wiecie coś na temat dziwnego piszczenia mikrofonu ? Gdy siedzę na TS i rozmawiam, gdy mówię mikrofon strasznie mi piszczy przez co jestem ... zagłuszany. Wiecie przez co się tak dzieje, jak temu zapobiec?
-
-
Fakt, że zaczęło się coś takiego dziać jak podłączyłem nową myszkę od Logitecha, ale ... inne pomysły ? Po odłączeniu jej jest to samo, a teraz w ogóle mnie nie słychać...
-
winsows 7 jest znany z tego że systemowo dodaje mały szum, jak by co to w TS idzie ustawić że dopiero na nasz głos (czyli dopiero od konkretnych dB) jest sygnał przesyłany do towarzyszy. Jeśli coś nagrywasz to kombinuj z sterownikami do integry lub karty dźwiękowej, ewentualnie zmiana mikrofonu lub audacity i odszumiaj ;p
-
Myszka od której się zaczęło odłączona - ok,
A czy był instalowany jakiś sterownik do myszki - taki firmowy OPRÓCZ standardowego windowsowego mam na myśli.
Jeśli tak to spróbuj odinstalować.
------------
mi kiedyś mikrofon wbudowany w klawiaturę ... łapał ruskie radio! :shock:
(z wtyczki klawiaturowej odchodził niedługi kabelek z wtyczką do gniazda mikrofonowego) wystarczyło wyciągnąć wtyczkę mikrofonową i ... błoga cisza
------------
Zatem popróbuj kombinacji z kabelkami - poprzemieszczaj je, poodłączaj... sprawdź gdzie leżą zasilacze, ładowarki itp - przesuń je , nawet jeśli są to nieużywane / niepodłączone sprzęty...
Poprzemieszczaj WSZELKIE zawierające metal przedmioty w pobliżu kompa - ot choćby ... skórzaną torbę - zapewne zawiera jakieś metalowe sprzączki, nity itp...
-----------------
Próbowałeś podłączyć inny mikrofon?
Komp podłączony do zasilania przez listwę z filtrem? - jeśli tak - wypróbuj inną listwę, nie - spróbuj jakąś podłączyć
-
Mam problem, otóż w czasie mojej nieobecności (trzeba jakoś świętować ostatnie ferie zimowe w LO) mój ojczulek skorzystał z mojego kompa, okazało się że wyłączył funkcje Aero, paska nie idzie teraz zmienić na przezroczystego, brakuje mi pewnych funkcji w panelu sterowaniu oraz obraz powitalny stał się srebny. Jakieś pomysły ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez voitek
Mi kiedyś też coś takiego na starym kompie wyskakiwało- pomogła wymiana zasilacza na wydajniejszy, z porządnej marki. Ogólnie odkryłem to przypadkowo, bo większość części w kompie miałem zamiar wymienić, a że najpierw był to zasilacz, to nagle znikły wszelkie problemy z tym zawieszaniem się kompa 8-)
-
Andzia, może przywrócenie systemu pomoże?
-
niestety nie pomogło, coś czuję formata w powietrzu...
-
Kiepska sprawa. Masz dostęp do "Ustawień wyglądu"? Jeśli to Vista, znajdziesz je w Personalizacji-> kolor i wygląd okien -> dolna zakładka "otwórz właściwości wyglądu klasycznego, aby uzyskać więcej opcji kolorów". Pojawi się okienko ustawień i tam jest opcja "Windows Aero". Spróbuj kliknąć na nią i następnie na "zastosuj". Błahe rozwiązanie, ale oby pomogło.
Warto wypytać ojca, czy czegoś nie instalował. Jakichkolwiek aktualizacji karty graficznej itd. Być może jakiś nowy program zakłócił działanie Aero.
Ostatecznie możesz spróbować naprawić system z płyty. Nie wiem jak jest z wyższymi systemami, ale na XP, dało się większość spraw wyleczyć poprzez "nakładkę".
Mam nadzieję, że nie napisałam zbyt chaotycznie :)
-
Zacznijmy od faktu że mój ojczulek raczej czegoś takiego jak instalacje itp. napewno nie zrobił.
Po drugie opcja "kolor i wygląd okien" zniknęła
-
Jaki system i sprzęt, wiem kiedyś podawałeś, ale to dawno było :)
-
Intel Core I7 920 2,66@3,4GHz / Galaxy GTX275 3-fan / 6x1Gb DDR3 1600MHz Corsair Dominator / Samsung Spinpoint F1 1TB x2 + WD WD20EARX 2TB / Samsung SyncMaster 2494HM / Microsoft Sidewinder X4 / Razer Deathadder / SteelSeries QCK / Zalman ZM-MIC1 / Creative Aurvana Live!
win 7 ultimate
-
Hmmm...ja mam wersję win 7 64 bit, boxową więc w takim przypadku gdyby nie ratowało mnie przywracanie pkt. systemu...
Nie wiem, czy wiesz, ale zerknij czy logujesz się tak jak kiedyś? z Admina, czy też nie? Możliwe że jak zmienisz konto dostępu to wrócą poprzednie ustawienia, też tak miałem hehe, wystarczyło komuś kilka minut :)
Format to ostateczność...
Nie wiem czy jasno to wyjaśniłem, hmmm... :roll:
-
tak, jestem ciągle na koncie admina ale cholera z tym, na szczęście mam ciągle paczkę programów więc nie będzie kłopotu z formatem
-
Cytat:
Zamieszczone przez voitek
Gryzą Ci się sterowniki ;) Jak mi przepiszesz kod błędu cały(toto w nawiasie w kodzie szesnastkowym) to pewnie Ci nawet powiem jakie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Mi kiedyś też coś takiego na starym kompie wyskakiwało- pomogła wymiana zasilacza na wydajniejszy, z porządnej marki. Ogólnie odkryłem to przypadkowo, bo większość części w kompie miałem zamiar wymienić, a że najpierw był to zasilacz, to nagle znikły wszelkie problemy z tym zawieszaniem się kompa 8-)
Na problemy ze sterownikami zmieniać zasilacz. Pozdro 600.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Andzia
tak, jestem ciągle na koncie admina ale cholera z tym, na szczęście mam ciągle paczkę programów więc nie będzie kłopotu z formatem
A próbowłeś utworzyć nowe konto - też typu admińskiego?
-
Andzia, a w opcjach wydajności systemu -> efekty wizualne co masz zaznaczone ? Powinno być dla najlepszego wyglądu jak chcesz wszystkie bajery lub optymalne wg windowsa ;)
-
Cała sprawa do kosza, jestem po formacie i wszystko śmiga jak należy
-
Witam. Nie jestem ostatnio na bieżąco z komputerami, a w niedalekiej przyszłości mam zamiar zakupić laptopa (na którym oprócz spraw służbowych będę miał zarezerwowane miejsce dla TW :D ) i chciałem poradzić się was czy któraś z tych konfiguracji będzie dobra na S2TW(chciałbym żeby chodziło na max detalach, ale wystarczy jak pójdzie na srednich i gra nie będzie przycinać).
Laptop 1:
Intel Core i7 2gen 2630QM 2 GHz 6MB Cache
6 GB, DDR3 1333 MHz
GeForce GT540M 2048 MB
Laptop 2:
Intel Core i5 2gen 2410M 2,3 GHz 3MB Cache
6 GB, DDR3 1333 MHz
GeForce GT540M 2048 MB
czy może Laptop 3:
Intel Core i5-2410M (2.3 GHz, 3 MB cache)
8 GB, DDR3 1333 MHz
NVIDIA GeForce GT 540M 2048 MB
Lub sami możecie polecić laptopa jednak z ceną nie wyższą niż 3500 zł :). Z góry dzięki za każdą pomoc..
-
Na gt 540m to raczej nie pójdzie na max detalach. Sam mam lapka z tą kartą. Nie jest zła (jak na świat laptopów), ale rewelacji też nie ma. Oczywiście bez problemu można ją wykrecić na gt 550m, co powinno dać jakiś 12% wzrost wydajności. Tak na marginesie to podałeś konfiguracje z tymi kartami mającymi na pokładzie 2gb pamięci. Moim zdaniem to żart, a właściwie, tak jak w kabarecie Ani Mru Mru - "chłyt mategingowy". Tej karcie tyle pamięci jest po prostu niepotrzebne. A zaplacić za nią trzeba.
Moja propozycja laptopa to MSI GE620DX (i5-2410M oraz GeForce GT 555M), ale proponuję Ci zapoznać się z dwoma zestawieniami:
procesory mobilne - http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-...ow.4344.0.html
karty - http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-...ow.1174.0.html
Myślę, że na tej podstawie sam dokonasz najlepszego wyboru.
-
Dzięki za to zestawienia. Sprawdzałem te MSI i mam jeden problem. Mianowicie ekran.. Wszystkie mają przekątną obrazu 15.6 i nic więcej..
-
To może taki "pavulon" - http://www8.hp.com/pl/pl/products/la...ml?oid=5198275? Cena na styk z Twoim budżetem. Choć może estetycznie trochę nie bardzo, przynajmniej jak dla mnie. Ewntualnie można poszukać odpowiedników u Asusa, czy Acera. Jakościowo prawdopodobnie będzie gorzej niż HP, ale i zapewne taniej.
-
Dzięki wielkie za pomoc. Chyba jednak ten HPek będzie odpowiedni.. Wygląd ma drugorzędne znaczenie. :)
-
Cześć
Ostatnio mój antywirus zaczął nawalać i zastanawiam się nad zmianą. Jaki polecacie darmowy antywirus?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Aro137
Cześć
Ostatnio mój antywirus zaczął nawalać i zastanawiam się nad zmianą. Jaki polecacie darmowy antywirus?
Żadnego, bo wszystko to badziewie...Jeszcze zależy jaki masz system, bo win 7 poleca jako ochronę ichni program, taki sobie w działaniu jak na razie działa dobrze...
Kupując na licencji, swego czasu miałem, coś mi się nie podobało, za telefon i mieli się tłumaczyć z zadyszki antywirusa i kompa, ale to było pod xpekiem...
-
Mam Windows XP, ale chyba za jakiś czas zmienie na 7. Najbardziej mi zależy jednak na darmowym antywirusie. A jakie płatne antywirusy polecacie?
-
Ja mam Norton Internet Seciurity od kilku lat.Polecam.
-
F-Secure , Norton, Kaspersky
skuteczność o ile pamiętam w testach dość zbliżona :roll:
ja najbardziej lubię ten pierwszy - nie obciąża mojego staruszka :)
=================================
Zresztą - sam sprawdź - testuj a darmo w pełni legalnie nawet do 30 dni każdy! Sam się przekonasz który lepszy
-
Dzięki wam :P Zacznę testować w sobotę :)
-
-
Mam problem z szybkoscią lącza. Sprawa wyglada tak: korzystam z 25 Mb/s INEI. I generalnie predkość pobierania jest normalna to problem zaczyan sie podczas:
1) ogladania filmików na youtubie, ladują sie szybko by w pewnym momencie stanc w miejscu... jakby przerywalo
2) gry przez neta, a dokladnie na samym poczatku gry ping skacze mi od 150 do 400, a potem juz jest normalnie...
O co chodzi? Czym to jest spowodowane? Dodam, ze wszelkie speedtesty nie pokazują wiekszych problemów więć nie bardzo mam z czym isc do pomocy technicznej. Moze to istotne, ale jakies dwa miesiace temu inernet baaaaaardzo mi zwalnial i bylo to wina starego kabla, a raczej tego, że się troche rozszedl przy wtyczkach i po skroceniu szybkosc wrocila do normy. Czy to znowu ten kabel?
-
Odnośnie Youtube:
Ostatnio zauważyłem sporadyczne bugi z odtwarzaniem, dlatego też zamiast oglądać je bezpośrednio na stronce wolę je teraz ściągnąć na dysk, o dziwo transfer ściągania jest znacznie wyższy niż transfer buforowania danego filmu na stronce.
-
A system odpucowany? [spoiler:7gtqya7v]zadnych filmów, arhiwów, plików instalacyjnych czy czegokolwiek poza skrótami bezpośredni na pulpicie? Aktualizowałeś Javę? Wywalałeś ciasteczka? Skanowałeś w poszukiwaniu robactwa , wirusów i innych loaderów?, Nie ściąga ci się przypadkiem aktualizacja systemu w tle? albo jakaś inna "autoamtyczna" aktualizacja? Wirtualny RAM? nie za mały? Dysk defragmentowałeś? Przeglądarka aktualna?[/spoiler:7gtqya7v]
Faktycznie spróbuj z tym kablem. Zasilanie kompa przez listwę z dobrym filtrem? Kabel sieciowy z dala od "zasilaczy" ?
Inna sprawa że te prędkości to kompletna fikcja. Może i serwer potrafi wysłać kilkaset giga, ale jak podzielisz to na setki żądań to już nie jest tak różowo, a może się okazać ze serwer śle max 25 kilo jak się pól świata do niego dobija , albo go botnety atakują. ... albo coś skopali z konfiguracją routerów .. no ale wtedy miałbyś to w testach.
Ja obstawiam winę systemu - czytaj spoiler.
-
Chyba problemem jest listwa zasilajaca (czy jak to sie nazywa...) bo gdy podlaczylem modem bezposrednio do gniazdka to problem zniknal:P
-
Listwa to jedna z przyczyn. Modem jest swego rodzaju przetwornikiem A/C C/A, czyli zamienia sygnał analogowy na cyfrowy i odwrotnie. Jeżeli listwa jest uszkodzona i powoduje niewielkie spadki napięcia, to może dojść do sytuacji, w której modem będzie funkcjonował, ale ze zmniejszoną efektywnością.
Kwestia kabla. Skrętka crosowa nie powinna być ucinana i zagniatana 'na pałe' w dowolnym miejscu. Idealnie przygotowany kabel powinien wyglądać tak, że pin zachodzi delikatnie na osłonę kabla. Nie można zrobić tak, że zdejmujesz 10 cm osłony i zarabiasz kabel. Istota funkcjonowania kabla enternetowego polega na odpowiednim skręcaniu żył, tak aby szumy wzajemnie się znosiły i nie dochodziło do desynchronizacji i zaszumienia sygnału. Dlatego nie można rozwijać i rozdzielać żył na dowolną odległość. Im mniej osłonki ściągasz tym lepiej.
-
To ja mam raczej pytanie niż problem.
Próbował ktoś podłączać laptopa pod stacjonarny (nie wiem jakim przewodem) by owy laptop służył jako router?
Chodzi mi o to by laptop zbierał sygnał wifi i udostępniał go poprzez jakiś przewód mojemu pecetowi.
Da się? Jak to zrobić? Miau?
-
Skrętka crossowana między kartami sieciowymi, konfigurujesz sieć by hulało. Potem musisz w ustawieniach systemu na lapku, włączyć udostępnianie netu innym kompom w sieci lokalnej(czytaj stacjonarnemu). W jakichś kastrowanych wersja Windowsa Home może nie działać, nie ćwiczyłem tego na czymś innym niż Professional.