Ai 3.6 Pitera jest dobre, nie zmieniałbym go już na inne co do reszty to zmiany mile widziane ale nie ma się co spieszyć, lepiej dać tydzień - dwa później a dopracowane i komplet. Co z tymi fortami w kwestii pytań w poście poprzednim?
Wersja do druku
Ai 3.6 Pitera jest dobre, nie zmieniałbym go już na inne co do reszty to zmiany mile widziane ale nie ma się co spieszyć, lepiej dać tydzień - dwa później a dopracowane i komplet. Co z tymi fortami w kwestii pytań w poście poprzednim?
Wino polecam dodać 2 utwory lub więcej z filmu pt: "Stara Baśń" .Szczególnie "Pieśń Wojów" i "pogrzeb Wisza".
link:https://www.youtube.com/watch?v=CAX51MdGtPk-do "Pogrzeb Wisza"
link:https://www.youtube.com/watch?v=I-3cJ2Ztcy4-do "Pieśni Wojów"(szli my na poznań)
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Forty są nie do ruszenia i póki co praktycznie niegrywalne, bo AI nie potrafi z nich korzystać i nie raz stoi pod nimi przez dziesiątki tur. Danie fortów z silną załogą tylko OSŁABI państwa z tymi fortami, bo będą miały mega wydatki już od początku. Rekrutacji i budowy w fortach jeszcze nigdzie nie widziałem.
Mapa w BC jest brzydka szczególnie te kolory zgniłej zieleni, pytanie do Mietka77 nie dało by sie zmienić tej zieleni na bardziej miłą dla oka.
Wygląd mapy jest subiektywny. Nie wiem jak inni uważają. Potestowałem ostatnie zmiany Kam2150 co do unit jest git. Balans bardzo dobry, wyższe ceny wymuszają ostrożną politykę i dbanie o każdy grosz. Jak dla mnie Megasubmod III dojrzał do wydania go. Ale bez Wino nie będzie fachowj instalki. Ja moge zrobić co najwyżej paczkę plików do pobrania i nadpisania na Megasubmoda II. Chyba poczekamy z premierą aż Wino z urlopu wróci.
To świetnie, ja poczekałbym z premierą na powrót Wino jak zamierzyłeś Aravenie.
Może Profesor skończy postarzanie postaci w portretach i będzie kolejna perełeczka do moda - megasubmoda.
Wygląd mapki jest dla mnie ok - jest inna od podstawki i to jest jej zaleta.
Ja zagram na full opcjach (wszystkie nowinki) ale na Ai 3.6 Pitera. - Komputer gra każdą nacją a nie na jedną nację - gracza. Jeżeli ktoś znajdzie jeszcze lepsze Ai będzie mistrzem świata.
Najbardziej tym razem cieszy mnie jednak nowy unit - oryginał to totalne dziadostwo, jak dla mnie to przepis jak zpier....ć dobrą robotę jedną niedoróbką.
Czas oczekiwania na Wino a w zasadzie na jego powrót jest nawet na rękę - odpoczniemy sobie od gry i nabierzemy na nowo apetytu - Miłego urlopu Wino - jedz, pij i poluj na dziewczęta (jeśliś nie żonaty - oczywiście) - zasłużyłeś sobie na dobry urlop brachu.
Po zainstalowaniu BellumCrucis i tego Submoda w grze nadal mam język Włoski. Czy muszę coś zmienić gdzieś w ustawieniach?
Widocznie źle zainstalowałeś Megasubmoda, on podmienia pliki na polskie, musisz Megasubmodowi wskazać jako docelowy katalog data w BellumCrucis i kazać usunąć pliki map.rwm
Już widzę swój błąd;].
Instalator sam wklepał ścieżkę:
D:\gry\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data
Myślałem, że wykrywa grę i sam wybiera ścieżkę i nie zauważyłem małego błędu. Właściwa to:
D:\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data
Już wszystko ok.
Spotkała mnie "tragedia" - już o niej gdzieś czytałem, w MEGASUBMODZIE też występuje - 40 tura i nagle wszystkie animacje na mapie strategicznej zwalniają 100 razy - nie da się grać, próbowałem wracać 3 razy do tury 39 i kończyłem ją, ale zawsze w 40 turze wszystko zwalnia 100 razy na mapie strategicznej. Czy przypomina sobie ktoś ten problem i jego rozwiązanie (oprócz gry od nowa)? Mi się wydaj to tak jakby w tle zaczynał działać jakiś zapętlony skrypt, który pochłania 99% procesora...
Ta tragedia czasem występuje, w modzie więc i w megasubmodzie też. Włącz toggle-Fow, mnie kiedyś wróciło do normy po kilku turach męki jak wysłałem dyplomatę do innej nacji wybrałem jakiś prezent dla nich.
Jak da radę to przed feralną turą zmień coś w savie, agenta przesuń jakiś oddział, włącz toggle_fow i spróbuj puścić turę.
Też tak miałem i cofnąłem się jak Ty o jedną turę i nic nie dało, więc cofnąłem się o kilka tur do tyłu np 5-6 tur i potem poszło bez problemu.Cytat:
Zamieszczone przez radax
:) A praca wre
http://img11.imageshack.us/img11/4862/basra.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Fajnie to wygląda, w tym tygodniu może wyjdzie Megasubmod III, ew. za jakiś czas jak da radę może dorobisz do niego patch z tą Basrą ok?
Ja rozumiem, że w nowym EDU jednostki prochowe będą jakieś konkretne i nadające się do gry?
Mod kończy się w 1350, broń prochowa wtedy zbyt groźna nie była i w modyfikacji są tylko dwie jednostki z bronią palną. Groźne są tylko z bliska. Za to ilość dział i sprzętu oblężniczego w oddziale jest zwiększona.
to może usunąć te jednostki prochowę?
A nie czasem sto lat później :?: ;)Cytat:
Mod kończy się w 1350
Choć i wtedy jej skuteczność jeszcze pozostawiała wiele do życzenia.
Tak mod się kończy w 1450 roku. ;)
Stawiając kościół po raz pierwszy mam do wyboru kościół katolików i schizmatyków. Czy wybieranie tego drugiego ma jakiś wpływ na pojawienie się antypapieża?
EDIT:
Mam kilka problemów. Nie wiem czy to problem z modem czy submodem;].
1. Strasznie drażnią mnie jednostki terytorialne. Fakt, że można rekrutować je tylko w określonych miejscach jest spoko. Problem w tym, że uzupełniać ich też nie mogę nigdzie indziej co czyni je bezużytecznymi na dłuższą metę.
2. Komputer rekrutuje o wieeele za dużo wojska na które go nie stać. W ten sposób powstają hordy, które włóczą się bez celu rzadko atakując wroga a AI nie stać nawet na okupy za jeńców. Jak do tej pory problem wystąpił z Anglią, Egiptem i Papiestwem.
Przykładowa "horda":
http://i41.tinypic.com/359mt1u.jpg
http://i41.tinypic.com/359mt1u.jpg
3. Brak możliwości zmiany religii (u mnie, bo najwyraźniej innym działa) już sobie odpuściłem;]. Szkoda zachodu dla takiej drobnostki.
4. Gdy chcę rekrutować uczonego wywala mnie do pulpitu.
michal3588, stawiając schizmatyckie kościoły definitywnie zrywasz z katolicyzmem, jeżeli inne nacje nie prześcigną Cię w schiźmie to powinieneś dostać antypapieżą.
Nie podałeś na jakich opcjach z instali negasubmo0da grasz, myślę, że nie odznaczyłeś sobie "ograniczonej rekrutacji". Akurat Anglia szybko pada na tej opcji i żadne państwo nie ma tylu armii.
Jednostki regionalne są ok - musisz dużo nimi rotować, jak już w danym regionie masz spokój to korzystasz z nich tylko do utrzymania porządku w prowincjach i likwidacji armii rebelianckich. Jeżeli wyśłesz je na daleką wojnę to wykruszą Ci się w bitwach.
Na koniec pytanie - dłubałeś coś w pliku descr_strat?
Budowa kościołów schizmatyckich powinna pomóc w przejściu na protestantyzm. W Bellum są duże dochody, a ai ma pewne bonusy finansowe, ale dużo mniejsze niże w innych modach, to i więcej rekrutuje a Anglia ma sporo prowincji. Lekarstwem na dużą ilość wojska będzie nowy Megasubmod III, z nowym unitem Kama2150, dużo droższe jednostki. Na ten moment radzę grać na ograniczonej rekrutacji, ale to nowej kampanii wymaga. To co masz na screenie to nie jest dużo wojska. A regionalne jednostki jak sama nazwa wskazuje to wojsko regionalne.
To nie jest dużo wojska?! Przecież po przeliczeniu na jednostki wyjdzie nawet z jakieś 20 000 żołnierzy.
Na 75 turę i tyle ziemi co ma Anglia to nie jest tak dużo. Ma 3 kraje prawie, Irlandię, prawie całą Francję, część Hiszpanii i Aragonii i ziemie ojczyste. Dużo portów, pewnie i kupców to kasy ma na tyle wojska.
hm, jak grając Polską i mając 4 prowincje jesteś w stanie utrzymać prawie 2 pełne flagi wojska, to Anglia mająca 24 prowincje spokojnie może utrzymać 12 pełnych flag z samych prowincji + kilka z samych bonusów. Po prostu silnik gry nie został stworzony dla tylu prowincji i żadne AI nie ogarnie tak wielkiej ilości wojsk. On grając Jerozolimą patrząc na skarbiec też mógłby mieć dużo więcej woja. Kam miał to poprawiać, więc jak Cię to drażni to zaczekaj na nową wersję submoda.Cytat:
Zamieszczone przez EliminatorT
Wybrałem opcje megasubmoda AI Pitera i głębszą szarżę. AI bitewnego nie wybrałem bo nie bardzo wiedziałem co to dokładnie zmienia a już nie chciało mi się po forum grzebać;]. Wstyd przyznać ale ograniczenia też odznaczyłem bo nie byłem pewien co one dokładnie ograniczają a już miałem ciśnienie żeby zagrać;d. Plików nie edytowałem żadnych bo jak się okazało w Bellum Crucis trzeba zaczynać nową kampanię po każdej zmianie a balans jest na tyle dobry, że obszedłem się bez zmian.
Co do antypapieża i kościołów schizmatyckich to też niestety niewypał. W kilku miastach doprowadziłem wiarę protestancką do 95%-100% ale nadal nie była to wiara mojego kraju więc miałem 50% kary do porządku za konflikty religijne;/. Tylko z kim ten konflikt skoro katolików było 0%? Teraz gram Jerozolimą i tłukę muzułmanów więc papież się mnie na razie nie czepia. Problem wróci dopiero gdy przebiję się do swoich braci katolików >:D.
Co do jednostek regionalnych to uciułałem sobie prawie 2 pełne oddziały konnych łuczników(turkopole czy jakoś tak) i chciałem sobie po europie trochę nimi pohasać. W europie mało jest konnych strzelców więc taką armią robi się co chce i z kim chce;]. Problem pojawił się dopiero gdy okazało się, że ani w zamkach ani w miastach nie mogę uzupełniać moich koników:/. Skończyło się na tym, że opyliłem bazę wypadową anglikom i zrezygnowany wróciłem na swoją pustynię;[.
Co Ty masz z tym antypapieżem, Ci pisałem, że ma być event pytanie czy chcesz zerwać z Rzymem i wybrać własnego antypapieża, mogło być i je odrzuciłeś, nie wiem czy będzie ponowione. Ja nie mam żadnych problemów ze zmianą wyznania. Także na Megasubmodzie i Ai Pitera. Nic innego poza tym eventem nie spowoduje zmiany religii.
Mam to, że najbardziej lubię grać frakcjami europejskimi ale drażni mnie papież, który mi rozkazuje o wygraża na każdym kroku. Wiem, że musi być event ale nie wiem jak go wywołać. Zakładam, że muszę spełnić jakieś warunki żeby odpalić skrypt a tych warunków nie znam. Próbowałem już Anglią i Jerozolimą, budowałem kościoły protestanckie, wojowałem z papieżem przez długie lata, wiele razy byłem ekskomunikowany i wracałem do łask nawet próbowałem zawiązywać sojusze z tymi co się odwrócili od Rzymu i powołali swojego antypapieża. I wciąż nic. Na angielskich stronach o modzie też tylko ogólnikowo piszą o zmianie wiary ale nikt nie precyzuje jak to zrobić. Może nie trzeba robić nic tylko być ekskomunikowanym? W takim razie pojawia się kolejne pytanie. Dlaczego nie odpala mi się ten event? Moda instalowałem na czystego Medievala2+Kingdoms i do tego MEGASUBMOD.
Minimum kilkanaście tur ekskomuniki i powinien być event. Wystarczy papieża ignorować i żaden antypapież ci nie potrzebny.
Cytat:
Zamieszczone przez marko1805
Pomyliło mi się z MXL xD
Co do samych jednostek z bronią palną to są one mniej liczne od innych strzelców, jednak dobrze osłaniane mogą być najlepszą bronią np: na takich kopijników.
EDIT: Naprawiłem Bożogrobóców, w zwykłym Bellum ktoś chciał ich naprawić, bo kiedyś mieli same miecze, a teraz dodano im lance, ale tak, że teraz tylko nimi walczyli :D Naprawiłem to i będzie w moim pełnym EDU :)
Przepraszam, że będę się czepiał kwestii historycznych, ale mówienie w dyskusji o "protestantyzmie" w średniowieczu to absurd podobny do masonów. Każdy antypapież uważał się za 100% katolika i podobnie jego zwolennicy. Problem polegał na tym, że tylko prawdziwi papieże nimi byli, a antypapieże to nie żadni protestanci, którzy odcinają się od katolicyzmu i tworzą nowy kościół, ale zwykli heretycy jakich było pełno już od czasów apostołów o czym czytamy już w listach św. Pawła. Jeżeli już mamy do czegoś porównywać schizmatyków popierających antypapieża to porównujmy już ich do prawosławnych, którzy nie odrzucają swojej tradycji, jak uczynili to protestanci w XVI wieku (wcześniej protestantyzmu nie było). Mam nadzieję, że te wyjaśnienia rozjaśnią nieco sytuację w grze i nie będą powielać błędów historycznych. Zwolenników antypapieża należy nazywać heretykami lub schizmatykami, a nie protestantami, bo teologicznie był to katolicyzm z jakąś małą fałszywa zmianą, a nie całkowite odrzucenie tradycji i roli Ducha Świętego w historii Kościoła np. antypapieże uznawali sakramenty, a protestanci nie. Z natury jestem religijny dlatego ten temat jest dla mnie bardzo ważny i muszę zabrać głos w tej sprawie - mam nadzieję, że było to pomocne :)
To ja dorzucę od siebie. W kontekście moda schizma prawdopodobnie odnosi się do Wielkiej Schizmy Zachodniej http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielka_schizma_zachodnia Nie byli to żadni protestanci ani heretycy. Chodziło tylko o władzę i politykę. Królowie francuscy wybierali swoich papieży i poprzez wywieranie na nich wpływu starali się narzucić swoją politykę w Europie.
Kwestia protestantyzmu wynika prawdopodobnie z przejęzyczenia - w submodzie i oryginale wyraźnie stoi "schizma" a nie protestantyzm. Ponieważ nie da się inaczej tego zaprogramować w medku, schizma może powstać tylko po ekskomunice. W rzeczywistości papieże i antypapieże obrzucali się ekskomuniką nawzajem zgodnie z zasadą punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Dla nich zawsze ten drugi był antypapieżem. Myślę, że nie ma się co nad tym rozwodzić. W modzie to miły dodatek i tak go należy traktować.
Dla mnie osobiście ten wątek jest kluczowy ponieważ to motywacja religijna stanowi dla mnie główną zaletę tej gry. Odniesienie do rzeczywistej historii i wiary, a nie fikcyjny świat z politeizmem i okultyzmem jak w RPG. Zawsze gram frakcją katolicką i służę papieżowi zazwyczaj jest to Królestwo Jerozolimy tak, aby nie musieć walczyć z innymi katolikami, a jak gram Polską no to staram się walczyć tylko z prawosławnymi. Oczywiście sytuacja się zmienia, gdy któryś z moich sąsiadów staje się schizmatykiem - wtedy traktuje go jak islamistów. Nie chodzi mi więc tyle o budowanie największego królestwa, ale o wspieranie dominacji papieża w świecie na gruncie obrony wiary i katolików. Bardzo mnie z tego powodu cieszy też zmiana dla Bożogrobóców od K A M 2150 :)
EDIT: fajny tekst i filmik o "ciemnym średniowieczu" - przyda się jako wprowadzenie do tematyki gry http://www.fronda.pl/a/uwazaj-co-mowisz ... 28482.html
Nie interesuje mnie religia ani tym bardziej poprawność historyczna. Mówiłem o kościołach protestanckich bo tak to jest nazwane w grze. Po za tym nie wydaje mi się, żeby zerwanie z papiestwem robiło ze mnie heretyka w oczach kogokolwiek innego niż spaślaka siedzącego na tronie Rzymu. Frakcje w grze odwracają się nie tyle od boga i chrześcijaństwa co od papieża i jego wtrącania się w sprawy, do których wtrącać się nie ma prawa.
Co do w/w kościoła to co trzeba zrobić, żeby móc je stawiać? Pamiętam, że na początku gry Anglią nie mogłem ich budować a później po zburzeniu kościoła miałem wybór w które "drzewko rozwoju" iść. W Jerozolimie chyba od początku mogłem budować kościoły protestanckie. Teraz znowu gram od początku Anglią(nic nie poradzę, że najlepiej mi się nimi gra;]) i nie mam pojęcia jak odblokować te kościoły. Może to kwestia czasu i pojawiają się w konkretnym roku?
Oczywiście chodzi o schizmę nie protestantyzm on chyba od XVI wieku się pojawił. Ktoś musi zerwać z Rzymem i wybrać antypapieża, wtedy będzie opcja budowy kościołów schizmatyckich.
Edit: Kam2150 to ten co ostatnio wysłałeś nie jest jeszcze ostatecznym plikiem unit?
Jutro, najdalej za dwa dni będzie ostateczny unit, ale to już taka kosmetyka :) Po wieczór Ci w związku z tzm PW podeśłę.
Schizmatyckie to te ze złotym krzyżykiem? Bo mogłem je budować bez antypapieża a grając Jerozolimą nigdy nie byłem ekskomunikowany.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Mam pytanie. Czy Angielskich Rycerzy można rekrutować tylko w stolicy? Czy może to jednostka regionalna dla Londynu? Bo nie dość, że dobrze wyglądają to są mocarni w otwartym polu;]. Tylko, że jak są regionalni to nie dość, że daleko trzeba by ich prowadzić to do tego nie uzupełnię oddziału.
Człowieku nie Ty ale ktokolwiek na mapie musi mieć antypapieża. Od tego momentu można budować kościoły schizmatyckie. Na początku tylko w stolicy rekrutujesz angielskich rycerzy, od 1270 roku bodajże w stajniach od III poziomu. Sprawdź sobie w pliku export_descr buildings. Co do regionalnych, na tym to polega, jakby były wszędzie dostępne to nie byłyby regionalne prawda ??????
Rozumiem koncepcję jednostek regionalnych. Nie wiedziałem tylko czy Rycerze Angielscy do nich należą. Widzę w pliku, że w stajni wyższego poziomu powinni być dostępni więc dlatego pytałem czy są dostępni wszędzie.
Tak wiem jestem upierdliwy:].
Chcę Wam pogratulować za tego megasubmoda, pobrałem i gra mi się teraz świetnie - nie ma porównania ze zwykłym Bellum ;)