Zauważyłem że AI ma zawsze 33% mniejsze utrzymanie jednostek niż ja, niezależnie od sytuacji i frakcji. Jednostki za które płaci 140 ja płacę 210. Czy to jest bug czy feature?
Wersja do druku
Zauważyłem że AI ma zawsze 33% mniejsze utrzymanie jednostek niż ja, niezależnie od sytuacji i frakcji. Jednostki za które płaci 140 ja płacę 210. Czy to jest bug czy feature?
Zależne od poziomu trudności.
CA tak zaprogramowało AI, że jakby nie miało ułatwień to samo by bankrutowało po kilku turach oraz cierpiało z braku żywności (co było nagminne przez pierwsze tygodnie po wydaniu Rome 2).
Na normalnym tak mam:p po prostu to daje ai bardzo dużego kopa bo mając jedno miasto wystawia dwa full stacki a ja jeden mając 3 miasta xp i niektóre frakcje są niemalże impossible, np parthia która musi w którymś momencie iść na wojnę z bakteria 1stack vs 4
AI zawsze wystawia maksymalną liczbę armii i jednostek, bo tak zostało przez CA zaprogramowane. Bez naszych bonusów do utrzymania by po prostu zbankrutowało. Partia jest akurat jedną z łatwiejszych nacji ze względu na to jak skuteczni są konni łucznicy w rękach gracza.
Trzy dni temu wypuszczono wersję 1.2.2 DeI.
Wdraża ona:
- nowe rostery dla frakcji barbarzyńskich: Icenów, Arwernów, Galatów, Getów i Numidów (pod nazwami linki do przeglądów jednostek na naszym forum);
- specjalny system reform wojskowych oparty na ilości bitew z Rzymianami i liczbie tur kampanii;
- system historycznych postaci, które sprawia, że pojawiają się one w rodach frakcji gracza innych niż Rzym i Kartagina (te dwie nacje dostały submody z historycznymi postaciami dla każdej z grywalnych familii - można używać tylko jeden taki, przeznaczony rodowi, którym prowadzi się kampanię) w konkretnych momentach rozgrywki; w modzie można także poczytać o ich rodowodzie i nich samych;
- różne zmiany związane z przychodami od populacji;
- inne, wszystko czego nie zawarłem powyżej.
Źródła: wątki na Total War Center o aktualizacji i linkach do pobrania, diki.pl (circumstances, lineage).
Czy jakiś dobry człowiek odpowiedziałby na kilka moich pytań?
- Dlaczego nie mam dostepnych formacji ? Czy muszę je wynalezc ? Czy po prostu nie są dostępne dla wczesnych jednostek?
- Ja radzić sobie z dyplomacją? Próbowałem utrzymywać jak najlepsze stosunki z sąsiadami a koniec końców i tak wszyscy rzucają się na mnie. Kartagina ma jakiś skrypt chyba .Już drugi raz zaczynam Rzymem i do pewnego momentu wszystko jest ok, zielona buzka i nagle booom.
- Które submody warto zainstalować ? Sporo ich jest na steamie.
1. Formacje są dostępne w zależności od jednostki.
2. Poniżej mały poradnik co do dyplomacji. Ogólnie jest ona najbardziej zbalansowana na poziomie trudności "normal"
Co do Rzymu i Kartaginy istnieje skrypt który powoduje iz jesli zaatakujesz Rzumem jakiekolwiek państwo na Sycylii masz z automatu wojnę z Kartaginą
http://www.twcenter.net/forums/showt...iplomacy-Guide
3.Sugeruje na początek nie instalować submodów ingerujących w rozgrywkę, a później to już w zależności od upodobań.
Co do graficznych polecam dla frakcji Rzymu ostatnią prace zespołu pod wodzą LL
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...-Romans-(v2-0)
Wróciłem do gry i wgniotło mnie w fotel, przez jakiś tydzień każdą wolną chwilę spędziłem przy DeI, z tej gry chłopaki wycisnęli już wszystko co można było wycisnąć. Jak przypomnę sobie ver. podstawową i to jeszcze bez poprawek...
Grałem kapitalną kampanię Rzymem, klimat antyku w DeI jest niepowtarzalny, dla samej rozbudowy miast warto zalogować się do tego świata, a przecież miasta to zaledwie część z tego smakowitego tortu.
Niestety nie znam angielskiego więc sporo rzeczy tracę, prawdę pisząc gdyby nie setki godzin spędzonych wcześniej przy grze owocujących doświadczeniem z którego zrodziłą się intuicja chyba bym sobie moda odpuścił.
Widziałem na Steam ver. polish translation ale nie była aktualizowana od bodajże 2-3 lat więć nie wzbusziłą mojego zaufania. Gram na spolszczeniu 1.o3a ze stycznia 2015r, nowszego nie znalazłem.
Znalazłem jednak polskie akcenty w samym modzie - niektóre miasta stolice - te z murami w przedostatniej fazie rozwoju mają kształt niemal identyczny z obrysem granic Naszej Polski, nie sądzę, żeby wynikało to z przypadku.
Czego można żałować oprócz braku spolszczenia? Na pewno kilku starych bolączek:
- floty i armie komutera nadal mają tendencje do bezsensownego podrózowania w odległe zakątki mórz i stania w bezsensownym miejscu przez całe swoje istnienie.
-hordy agentów nadal są najulubieńszą metodą obrony komputera. - W Azji Mniejszej koło ostatniego a być możę przez całą grę jedynego miasta Pergamonu napotkałem 23 agentów. Pergamon, Seleucydzi, Ptolemeusze i Macedonia zrobiły sobie sabat czarownic i odmieńców, szkoda, że armiami komputer nie gra tak aktywnie.
Pomimo tych i innych potknięć gra na modzie jest po prostu świetna. Szukam przydatnych submodów uatrakcyjniających rozgrywkę, mam:
-kilka zmieniających emblematy wybranych frakcji
-Color Lest Viev Icons
http://steamcommunity.com/sharedfile.../?id=346308586
-mod zmieniający nieco wygląd panelu miast
http://steamcommunity.com/sharedfile.../?id=334025876
-mod zmieniający ilość tur w roku na 12
Może polecicie fajne submody do tej perełki?
Nie gram praktycznie bitew na mapkach więc te bitewne raczej odpadają.
Bardzo chętnie wgram moda na zmianę icon kart jednostek dla Sparty i Hellenów. Jakoś te z DeI nie pasują mi do Sparty zwłaszcza. Przy niej chwilę pozostając coś chyba u mnie jest nie tak - hoplici spartańscy mają słabsze statystyki bojowe od młodych sprtiatów i są słabsi od wielu hoplitów pozostałych państw helleńskich. Możę jest jakiś kompatybilny z DeI submod który to poprawia?
Wszystkie submody które sam wyszukałem na Steam dotyczące zmian wyglądu icon jednostek u mnie nie działają. Bez znajomości angielskiego mogłem jednak sporo po prostu przeoczyć.
Póki co cieszę się, żę forum jeszcze istnieje, złote czasy ma już za sobą ale są jeszcze takie bziki jak my i od dziesięciolecia wracają ciągle do tej pięknej serii.
Za podpowiedzi w kwestii modów będę wdzięczny - mam ver. Steam i tutaj porada dla tych, którzy powrócą po dłuższym czasie do moda. - Jeżeli zalogujecie się po kilkunastu lub więcej miesiącach przerwy DeI Wam się zaktualizuje ale ... niekompletnie. Ja zapłaciłęm za tą niewiedzę białymi kwadratami w wielu miejscach a raczje miastach na mapie i kulku innymi wybrakowaniami. Po prostu usuńcie stare części moda (ja miałęm 6) i zaubskrybujcie nowe - ma być 8.
Cześć, niedługo zajdą spore zmiany w statach jednostek, co powinno usprawnić czytelność tychże oraz wydam ciekawy submod bitewny, o którym za jakiś czas.
Co do Spartiatów to dziwne, że mają gorsze staty bo w moich plikach mają najwyższe staty ze wszystkich zwykłych hoplitów, no chyba że przyrównujesz ich do elity innych frakcji. Poświęciłem sporo czasu na poprawienie Sparty i starałem się oddać jej realia najlepiej jak się da. W początkowym okresie kampanii DeI Spartanie byli tylko cieniem dawnej potęgi i ich wojsko nie było niczym specjalnym, nawet nie istniała już instytucja Agoge (dlatego też podstawowi Spartanie są tylko minimalnie lepsi od ateńskich czy pergamońskich hoplitów), zmiany i poprawa nastąpiły znacznie później dzięki reformom Kleomenesa III, który znacznie zwiększył liczbę obywateli oraz unowocześnił armię, powrócił także do części dawnych tradycji (dlatego też dostajesz dostęp do znacznie lepszych Spartan po reformie oraz możesz tych starych "ulepszyć" do tej wersji). Później masz dalszą reformę Nabisa, która po raz kolejny zwiększa populację obywateli oraz daje możliwość rekrutowania jeszcze lepszych Spartan oraz nowych jednostek.
Nie używałbym modów na emblematy, bo niestety spora ich ilość psuje skrypty lub np sprawia, że jakaś frakcja traci możliwość rekrutowania jednostek.
Pozbyłem się submodów na emblematy choć nie bez żalu, hoplici spartańscy mają u mnie atak 27 a młodzi spartiaci 28, w bitwie własnej hoplici mają 30, coś mi się być może gryzie ale teraz mam już tylko moda na 12/rok.
Czy możesz polecić moda na ikonki jednostek dla Hellenów? Wiem, że historycznie hełmy korynckie były w czasie z DeI przeżytkiem ale jakoś strasznie mnie drażnią Spartamie w tych dzwoneczkowych hełmach.
Pograłem trochę Epirem - ciężki start, poszedłem wbrew poradom początkowym na Rzym, po wzięciu Italii Rzym dostaje jakiś kosmiczny bonus do rekrutacji. Rekrutuje non stop elitarne jednostki i mnie nimi w końcu poharatał tak, żę nie miałem ani pieniędzy ani wojska - dostałem od komputera łupnia. Spróbuję jeszcze raz Epirem i tym razem ruszę na Helladę a Brundisium chyba po prostu poświęcę.
Edit:
hoplici Epiru mają atak 31 - 4 więcej niż Sparty. Mam wrażenie, żę po odinstalowaniu emblemató możliwości rekrutacyjne pod kątem różnorodności w Epirze wzrosły.
Założyłem jeszcze z emblematami grę Atenami i panel rekrutacji w mieście był pusty. - dzięki KAM