Gdy rozpoczniesz kampanię w opcjach masz coś takiego jak poziom wyzwania , tu ustawiasz trudność w bitwach. Dla DeI zbalansowany poziom to normalny.
Wersja do druku
Gdy rozpoczniesz kampanię w opcjach masz coś takiego jak poziom wyzwania , tu ustawiasz trudność w bitwach. Dla DeI zbalansowany poziom to normalny.
Dziwne, u mnie tylko mam ustawianie trudności kampanii, bitew nigdzie nie widzę.
Escape - rozwijasz menu - wypierasz "opcje gry". Tam masz po prawej stronie na dole "poziom wyzwania" - ustawiasz suwak na "normalny". U mnie sam przestawia się na trudny, muszę przed każdą bitwą tego pilnowaqć, na p. trudnym nie graj bo stracisz nerwy, bonusy dla komputera są bezczelne, do tego na jakieś mniej niż 1,5 min do dońca bitwy Twoje oddziały nagle wpadną w panikę i uciekną. - To jest popsute.
Czy Masylowie (ci Numidowie bardziej na zachód) mają tak że kultura i zadowolenie jest obliczane dla całej prowincji a nie dla każdego miasta osobno?
Myślę, że nie jest to pytanie stricte techniczne.
Polemajos
Dawno już w Rome II nie grałem, ale z tego co pamiętam to wskazane przez Ciebie parametry jak również żywność i dochód są obliczane dla całej prowincji i widoczne w oknie szczegółów prowincji (jakoś tak to się nazywa). Maja tak wszystkie frakcje zarówno w standardowej wersji jak i na tym modzie, który zresztą testuję dopiero od dziś :)
Może źle opisałem problem
- grałem Pontem i każde miasto miało osobny poziom kultury i zadowolenia
- gram Numidami i nie ma granic między prowincjami, na Sycylii kultura i zadowolenia jest taka sama dla wszystkich miast, to samo na Korsyce i Sardynii. (Może nomadowie tak mają ?).
Pierwszy raz słyszę o czyś takim, może grając Pontem miałeś każde miasto w innej prowincji (nie wiem jak długo grałeś).
Ja nie jestem ekspertem w tym modzie, ale zacząłem grę Rzymem i jest tak jak w podstawce i innych modach w które pogrywałem, czyli jak klikniesz dane miasto to na dole widzisz wszystkie miasta w danej prowincji (te nienależące do Ciebie są wyszarzone), a na dole po lewej stronie masz okienko z podsumowaniem dla całej prowincji (prowincji nie miasta) gdzie widać zadowolenie, kulturę, przychód i żywność.
Co ciekawe wszystkie parametry poza kulturą są wyliczane tylko dla miast które posiadasz, ale sama kultura zawsze dla całej prowincji, wiec jeśli jakaś frakcja z inną kulturą ma miasto w Twojej prowincji, to nigdy kultura w prowincji nie będzie w stu procentach Twoja (o ile go nie podbijesz :) ). Tak było w podstawce i nie sadzę by inaczej było w DEI, to logiczne i nie sadzę by to zmieniali, niedługo w trakcie gry to na 100% zweryfikuje, ale to co napisałem powyżej na pewno występuje też w modzie, przynajmniej w mojej grze Rzymem.
Trochę pograłem Rzymem, mod ogólnie bardzo mi się podoba: przede wszystkim dużo wyższy poziom trudności, system rekrutacji AOR, duże zróżnicowanie jednostek, bardziej agresywne i aktywne AI zwłaszcza na mapie strategicznej, w bitwie wciąż zależy to głównie od stosunku sił jednostek strzelających (jak a AI ma przewagę to będzie stał w miejscu i czekał na atak) choć jak już walka się rozpocznie rzeczywiście jest lepiej niż w podstawce i potrafi czasem przeprowadzać jakieś ciekawe manewry, fajny system rozbudowy miast, który jednak muszę jeszcze trochę zgłębić.
Na minus zauważyłem dziwne wyliczanie szansy na sukces w bitwie automatycznej, oparte chyba tylko na ilości, a nie również jakości żołnierzy (ja na szczęście bitwy automatem gram bardzo rzadko, ale w innym wypadku gra traci sens).
Mam też kilka pytań, widzę że ostatnio temat nie jest zbyt popularny ale może mi ktoś odpowie:
- ostatnio grałem w Attile i po powrocie kolorystyka i oświtlenie, zarówno mapy strategicznej, co można jeszcze jakoś przeboleć, jak również czy raczej zwłaszcza samych bitew kłuje w oczy. O ile jeszcze patrząc ze słońcem jakoś to wygląda, tak pod słońce jednostki są zacienione i praktycznie niewidoczne. Zabawa paskami gamy i jasności niewiele tu daje. Czy znacie jakiś mod, który to poprawia? Ewentualnie prosił bym o ustawienia do GEMa, bo na standardowych wszystko u mnie jest rozmyte i wygląda okropnie, a w przeciwieństwie do tego co było kiedyś, teraz są one bardzo rozbudowane.
- czy dobrze rozumiem że w przypadku Rzymu nie ma konieczności budowania baraków w prowincji stołecznej bo samo miasto (Rzym) ma taką opcję (w opisie zauważyłem Barakss, mam też możliwość rekrutacji oddziałów tak jak bym posiadał baraki), do jakiego poziomu baraków to działa?
Piszę post pod postem, ale dotyczy on zupełnie innych kwestii niż powyższa odpowiedź więc bez sensu byłoby dodawane go tam.
Witam
Jest opcja sprzedaży prowincji? Albo wyzwolenia nacji juz z posiadanych prowincji?
Nie , nie ma takiej opcji, wyzwolić prowincje( lub raczej region bo one składają się na prowincję) można jedynie zraz po jej zdobyciu.