Cytat:
Przykłady tego mordowania hurtem?
Choćby szlachtę i Żydów mordowano masowo w czasie Chmielniczyzny, Czechy zostały dobrze przetrzebione w czasie wojny 30-letniej ( z 4 mln podobno zostało 800 tys. ludzi), niektóre miasta brane szturmem bywały wyżynane
Cytat:
2. Fajnie, że pogoniłbyś brata w wierze i zabrał mu prawa wyborcze. Iście katolicka postawa. Miiiiłuuuuujmy sięęęę...
Jedynym bratem w wierze jest dla mnie katolik, a nie ateusz czy heretyk, zwłaszcza wojujący o odebranie mi praw ze względów religijnych.
Cytat:
3. Wylewa się z Ciebie ta miłość do bliźniego. Coś czuję, że pokojowa Nagroda Nobla jest w drodze. Przy jej odbieraniu nie zapomnij napluć organizatorowi, z dewianckiej Szwecji, w twarz.
Czyżbyś nie wiedział że pokojową nagrodę Nobla można dostać za donoszenie na kolegów (Wałęsa) albo za prowadzenie wojny agresywnej (m. in.Obama) ? :)
Cytat:
Twój Bóg mówi Ci, że masz nienawidzić muzułmanów i innych braci? Ciekawe.
Czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem ? Gdzie pisałem że trzeba ich nienawidzić ? Czy nawoływanie do zwalczania najazdu na mój kraj i innych wrogich działań jest nienawiścią ?
Cytat:
1. Tak tak głosował jak mu kazali, a liberum veto to tak w ogóle wspaniała inicjatywa była, a Poniatowski był mecenasem sztuki. Farmazony, które już dawno zostały obalone.
Widać że nie rozumiesz idei jednomyślności i korzyści jakie dawała-dzięki temu tylko rozbiory są wciąż nielegalne. :) A co do Poniatowskiego-pisałem wielokrotnie że był zdrajcą który w głównej mierze przyczynił się do rozbiorów. Szlachta niestety zbyt późno przejrzała jego grę i odsunęła go od władzy, zresztą nie mówię że dawna Polska była idealna, jednak to była prawdziwa Polska a nie kraik bananowy rozkradany przez wszystkich wkoło i rządzony przez wszystkich tylko nie katolicką większość i polską większość.
Cytat:
2. Kościół powinien nawoływać wiernych do przestrzegania prawa zgodnego z ich wyznaniem. Nie widzę powodu dla którego mam z góry nakazywać jakiejś dziewczynce, która została zgwałcona przez "wujka", aby przez 9 miesięcy nosiła efekt tej największej traumy w życiu pod sercem. A potem co? Radź sobie! Jestem z ochroną życia ale nie róbmy sobie jaj z ofiar.
Jasne, wszyscy Polacy są gwałcicielami więc wprowadźmy aborcję na życzenie.
Podobnie jest z zakazami nabywania broni palnej-rządzący każdego traktują jak kryminalistę i w efekcie tylko kryminaliści mają w Polsce broń.
Cytat:
3. Dobrze, że nie Ty to ustalasz kto jest katolikiem i Polakiem bo bym pewnie skończył na stryczku. :D Co tam, że najlepiej wiem w co wierzę i jaki kraj kocham. Według Twoich kryteriów nie jestem i basta!
Nie wiesz czym jest Kościół i próbujesz mi wmówić że jesteś katolikiem-za stary jestem na takie plewy.
Cytat:
Mam tylko nadzieję, że nigdy ktoś taki nie dojdzie do władzy bo inaczej cerkiew w moim mieście by poszła z dymem. A szkoda bo ładna i lubię tam zaglądać.
Bez obaw, zamieniłbym ją jedynie na kościół.
Cytat:
PS: to zdanie: "Znam historię Polski na tyle by doceniać że jesteśmy państwem jednolitym etnicznie i wiem że każdy kto chce to zmienić przez zapraszanie obcych do Polski, a zwłaszcza do rządzenia Polską jest wrogiem ojczyzny którego trzeba zwalczać." to taka perełka, że aż sobie gdzieś zapiszę. :D
Czytałeś kiedyś o Chmielniczyźnie i korzyściach jakie dawała buntownikom a potem Rosji wrogość Rusinów wobec Polaków ? Polecam, wtedy zrozumiesz może o co chodzi,choć szczerze wątpię. :(
Cytat:
EDIT: Bzdury typu, że jesteś obrażany albo, że nawołuję do ograniczenia praw Kościoła (znam zasady pisowni więc daruj sobie) jest bzdurą. Pisałem, że fajnie jak księża opisują swoje stanowisko ale nie chciałbym, żeby mieszali się bezpośrednio do polityki.
Cytat:
Do reszty odniosę się tylko z uśmiechem politowania. Kolejne wycieczki osobiste plus jakieś teksty o których wcale nie pisałem pozostawiam bez komentarza.
Więc nie rozumiesz tego co piszesz. Przypomnę:
Cytat:
Kościół MUSI być wyłączony z życia politycznego i nie powinien się wtrącać do ustaw, wyborów itd.
Trudno mi zatem oczekiwać że zrozumiesz mój przekaz, skoro własnych słów nie pojmujesz.
Cytat:
Poza tym Ty już możesz nawoływać do wydalenia innowierców z Polski i to jest ok?
Oczywiście, demokracja to rządy większości, a nie terror mniejszości nad większością jaki obecnie panuje.
Cytat:
Ty tak na serio? Demokracja musi dbać też o obywateli którzy hmmm są innej opcji politycznej.
Czym innym jest dbanie, a czym innym dawanie im praw politycznych.
Cytat:
Ileż to wciąż obowiązujących w naszym codziennym życiu ustaw zostało uchwalonych po rozbiorach włączając w to ostatnią Konstytucję?Kolejne oczywiste bezprawie.
Oczywiście. Zresztą czyżbyś nie wiedział że żyjemy w kraju bezprawia ?
Cytat:
To co Ty uważasz za demokrację to już faszyzm.
Brakowało mi tego argumentu.
Widzę że za chwilę w ramach miłości bliźniego i tolerancji dla katolickiej większości zostanę zbanowany, wolę zatem zakończyć dyskusję, bo faktycznie szkoda mojego czasu