Re: Wymagania sprzętowe Shogun 2
Witam! Kupiłem shoguna 2 i mam pewne problemy. Wysokie zuzycie procesora, nie mogę gra na wysokich (nie wspomne juz o bardzo wysokich) detalach graficznych. Gra ciężko chodzi, boję się pomyśleć co będzie jak bedzie duzo wiecej jednostek na polu bitwy. Pytanie. Co musiał bym kupić żeby grać spokojnie na wysokich detalach a co żeby grać na najniższych detalach. Medieval 2 też ciężko michodzi strasznie, gdy na polu bitwy są dwie pełne lub prawie pełne armie gdfy przyspieszam gre.
procesor - AMD athlon 64 razy2 4200+ BOX (AM2) 2.22Ghz
płyta główna ASUS M2N /nforce430/duaiDDRII/S AM2
ram 2GB (pewnie trzeba sobie dookupić)
karta graficzna Gforce 9400 gt
zasilacz ATX KY-400W
Chodzi mi o to żebyście podali taki sprzęt, żeby nie był z górnej półki jeśli chodzi o pieniądze, ale żeby gra chodziłajak najlepiej się da . myślałem nad preocesorem 3 Ghz (taki za 350 zł) i 2 gb ram dokupić. Nie powiem, ile chce wydać piueniedzy, bo nie orientuję się ile coi kosztuje. Za procesdor 400 zł mogę dać. Gorzej by było jakby oprócz tego trzeba b było coś jeszcze kupić np. karte graf.
pozdrawiam i z góry dziękuję za odp.
Powiem w prost - na pewno grafika do wymiany - na coś w okolicach klasy Radeona 4890. Na takowym Shogun2 śmigą aż miło na wysokich ustawieniach. Przy takiej grafice - zasilacz też do wymiany bo nie mam pewności czy wytrzyma obciążenie. No chyba że coś z nowszych kart ale mniej prądożernych. No i ram - 4 GB zapewnią w miarę spokojny komfort
Procesor też masz lichy. Po prostu twój komputer to już emeryt - chciałby, ale nie może. :P
a jaki odpowiednik amd 2nd generation intel core i5 i ile by kosztował (procesor)
to samo pytanie do karty - jaką dokładnie kupić i ile kosztuje
i zasilacz jaki i ile kosztuje
nie wiem czy lepiej sprzedać ten komputer i kupić nowy czy wymienić części.
jak zrobie powyższe zakupy to bedą mni chodzić takie gry jak ageof empires 1 2 shogun 1 panzer general 2 a przede wszystkim medieval 2 ???? mam xp
Zasilacz ~200 zł - Corsair 500 W
Procesor - Phenom II x4 955 - 375 zł
Płyta główna AM3 - ~300 zł
Pamięć DDR3 - ~150 zł za 4 GB
Ja gram na GTX-ie 460. Do maksymalnych ustawień nieco brakuje, ale generalnie daje radę.
Płyta główna też? dlaczego? za wcześnie na używane, co nie? A po kolei jakbym miał kupować, to co najpierw? Wiecie, w tym, miesiącu mógłbym kupić np. karte graficzną i zasilacz, w następnym procesor i ramy? dało by to coś czy lepiej przyskładać kasę?
TO CHYBA WSZYSTKO CO SIĘ MIEŚCI W KOMPUTERZE, TO JUŻ LEPIEJ SPRZEDAĆ TEN KOMPUTER A KUPIĆ NOWY (SAM KOMPUTER BEZ MONITIORA ????
a za ile bym sprzedał na allegro te części i czy by mi ktoś to kupił? Sprzedać wszystko razem czy każde osobjno?: płyta główna ASUS M2N s. AM2
Procesor AMD Athlon x2 4200+ s AM2
pamięć RAM DDR2 2GB PC 667 (2x 1GB)
Karta graf. ASUS GF9400GT (coś koło roku użytkowania)
Oprócz karty graficznej wszystkjo ma 3 lata
Wejdź na allegro i sprawdź w zakończonych po ile chodzą twoje części.
Jeśli masz płytę główna AM2, to procki AM3 chyba tam nie wejdą. Nie wiem, jak z AM2+.
Używane możesz już dostać. Ten Phenom to nie taki nowy procesor (ale wciąż bardzo dobry). Wiadomo, są lepsze - core i5 750 i przede wszystkim i5 2500K - ale na dzisiaj Phenom II x4 955 do wszystkiego wystarcza.
Planuję zakup Shoguna 2. zapoznałem się w minimalnymi wymaganiami sprzętowymi dla gry zawartymi w pierwszym poście wątku, ale mimo wszystko chciałem dodatkowo zaczerpnąć Waszej opinii, czy mój laptop da radę udźwignąć grę na niewygórowanych ustawieniach. Jeśli mam się męczyć klatkowanym obrazem to raczej zrezygnuję z zakupu.
Mój sprzęt to:
CPU: Dual Core 2.1 GHz
GPU: ATI Mobility Radeon HD 4330: 512 MB DDR3, DirectX 10.1, zegar rdzenia 450, zegar pamięci 600, szyna (magistrala) tylko 64-bitowa, JC pikseli 80, Shader Model 3.0 obecny.
RAM: 3 GB DDR2 FSB 800
Rozdzielczość natywna do grania to 1366x768
Czy laptop da radę? Grafika jest dedykowana, ale mimo to bardzo słaba.
Cytat:
Zamieszczone przez PaulMartin
Planuję zakup Shoguna 2. zapoznałem się w minimalnymi wymaganiami sprzętowymi dla gry zawartymi w pierwszym poście wątku, ale mimo wszystko chciałem dodatkowo zaczerpnąć Waszej opinii, czy mój laptop da radę udźwignąć grę na niewygórowanych ustawieniach. Jeśli mam się męczyć klatkowanym obrazem to raczej zrezygnuję z zakupu.
Mój sprzęt to:
CPU: Dual Core 2.1 GHz
GPU: ATI Mobility Radeon HD 4330: 512 MB DDR3, DirectX 10.1, zegar rdzenia 450, zegar pamięci 600, szyna (magistrala) tylko 64-bitowa, JC pikseli 80, Shader Model 3.0 obecny.
RAM: 3 GB DDR2 FSB 800
Rozdzielczość natywna do grania to 1366x768
Czy laptop da radę? Grafika jest dedykowana, ale mimo to bardzo słaba.
Pobierz demo i sprawdź :shock:
Przypominam, że demo w praktyce ma większe wymagania niż pełna wersja gry.