Re: Bellum Crucis 6.0-6.3 AI 3.4 (nowa sztuczna inteligencja
W poście nr 1 jest nowa wersja ai Pitera 3.4 z bodajże 28.03.2013 nowszego niż w megasubmodzie. Testowałem ją na najnowszym Megasubmodzie, zachęcam do pobierania. Ciekawe ai ma zagrania, potrafi uderzyć w kilku punktach, często oblega miasta 2 armiami, dobra dyplomacja. Grajcie na nim i opisujcie wrażenia, niestety Wy pobieracie a opinie wyrazić to się nikomu nie chce. I jak tu ulepszac cokolwiek jak nie piszecie co jest dobrze a co źle? Pobierajcie i grajcie. Nowa kampania konieczna.
Po części to zasługa błyskawicznego tempa prac :) Przez długi czas b był mały zastój. Od wydania BC 6.3, czasem Pitem nową wersję AI dał, czasem Mietek coś dorzucił. A ostatnio obaj co chwila coś nowego, Aramegil doszedł, Misiek i zanim człowiek przejdzie kampanię to już jest kilka nowych rzeczy do oblukania. Tylko się cieszyć.
Rozumiem, że wystarczy pobrać ten link do wersji 3.4 i zainstalować na aktualnym już 3.3 (z wersji megasubmodowej)?
Postaram się zdać relacje z mojej nowej kampanii. Cieszę się bardzo, że będę grał od nowa bo AI zrobiło sobie ze mnie jaja w poprzedniej. Grając Mediolanem, zaraz po 15 turze Wenecja wypowiedziała mi wojnę. Zablokowała porty, mosty i stanęła u granic. Ok, dałbym jakoś radę, ale najgorsze jest to, że papież mnie zlinczował za nic :/ Dostałem wiadomość, że jeżeli nie będzie pokoju za 7 tur to mogę zostać ekskomunikowany. Również gdy ruszę przez ten czas wroga, skutki również mogą być opłakane. Widocznie papież nie rzuca słów na wiatr, bo gdy zaatakowałem armię wenecką przy mojej granicy, straciłem wiele u papy... cholerni spiskowcy z tych włochów. Przenoszę się na północ :D
Tak jest, wystarczy wgrać tak jak to pisze w 1 poście, nie znam submoda z którym to jest niekompatybilne więc nie ma się co bać. Na wersji 3.3 rzeczywiście początki mogły być bardzo trudne, sam sobie ledwo radziłem z inwazją Maurów Kastylią ale gdy gracz był już potężny to komp trochę głupiał, nie chował się też do zamków tylko podchodził pod armię gracza niepotrzebnie, w 3.4 już nie ma tych błędów, komp jeżeli armia gracza jest dużo silniejsza od komputerowej zwiewa do miast i boi się stawiać opór w polu, tak jak to było na starszych wersjach no i dalej atakuje tak skutecznie jak w 3.3 (oczywiście jak to na silniku medka bywa czasem się coś zbuguje i komp postąpi głupio ale to już nie tylko problem mojego AI ale wszystkich, a na moim jest to rzadsze niż na innych ;) )
Takie uroki medka :)
Czy do najnowszej wersji dołączone jest AI bitewne? Widziałem, że w starszej wersji było G5 ReallyBadAI Battle System v5.6. Teraz trzeba zaopatrzyć się osobno?
Cytat:
Zamieszczone przez Profesor
Takie uroki medka :)
Czy do najnowszej wersji dołączone jest AI bitewne? Widziałem, że w starszej wersji było G5 ReallyBadAI Battle System v5.6. Teraz trzeba zaopatrzyć się osobno?
Nie ma
A czy w tej wersji nadal wystepuje bug, który powoduje ze frakcje które staly sie królestwami podleglymi, w nastepnej albo jeszcze w tej samej turze ze soba z powrotem walcza.
Cytat:
Zamieszczone przez misiek1205
A czy w tej wersji nadal wystepuje bug, który powoduje ze frakcje które staly sie królestwami podleglymi, w nastepnej albo jeszcze w tej samej turze ze soba z powrotem walcza.
Czasem pojawia się komunikat powstaje nowe królestwo i tam coś pisze o suwerenności, nie wiem czy to jakiś bug medka który się uaktywnił w moim AI, bo na innych czegoś takiego nie ma ale po tym komunikacie nic w dyplomacji nie ma :mrgreen: W każdym razie nie wpływa to na grę ale to dziwne. Jeśli chodzi o wasalizację to gdy testowałem na kgcm to nie było to częste żeby wasale się atakowali (bo gdy wyskakuje komunikat, że dane państwo zrzeka się suwerenności na rzecz drugiego to w dyplomacji to też widać). Tyle, że wasalizacja jest traktowana w dobrze celów podobnie jak sojusz czyli prawdopodobieństwo ataku się zmniejsza, mogą też wzrosnąć relacje dzięki czemu również zmniejsza się prawdopodobieństwo ataku ale wcale nie jest powiedziane, że suweren i wasal się nie będą atakować ale prawdopodobieństwo ataku znacznie spada.
Jeszcze pare uwag odnosnie dyplomacji, nie wiem jak jest na wersji 3.4 ale na wczesniejszych wersjach irytuje mnie to ze Al nigdy nie chce po raz drugi wymienić sie mapami nawet jak proponuje im kupe kasy i swoje mapy, do tego tez chyba nigdy albo bardzo rzadko zgadza sie na dostep wojskowy i dolaczenie do wojny.
Cytat:
Zamieszczone przez misiek1205
Jeszcze pare uwag odnosnie dyplomacji, nie wiem jak jest na wersji 3.4 ale na wczesniejszych wersjach irytuje mnie to ze Al nigdy nie chce po raz drugi wymienić sie mapami nawet jak proponuje im kupe kasy i swoje mapy, do tego tez chyba nigdy albo bardzo rzadko zgadza sie na dostep wojskowy i dolaczenie do wojny.
Bo tu głównie działają pliki od negocjacji dyplomatycznych, a ja ich nie zmieniałem tylko wpłynąłem na nie dodając współczynniki w innym pliku. Współczynniki takie jak chęć zawarcia sojuszu przeciwko danemu celowi przez co gdy komputer zauważy, że może mieć wspólnego wroga z graczem to łatwiej zgodzi się na sojusz, podobnie dodałem też chęć zawierania pokoju przez komputer ale żeby zrobić plik dyplomacji odpowiadający za same negocjacje od podstaw to jest kupa roboty, a to z Bellum jest dość dobre więc nie będę tego zmieniał.
W skrócie na moim AI jest tak samo trudno zawrzeć sojusz jak na oryginale, w ogóle tego nie zmieniałem, chyba, że komp uzna, że może mieć z graczem wspólnego wroga, wtedy o sojusz dużo łatwiej.