Mam pytanie Gdy kończę turę piszę że mogę wydać jakiś edykt ale nie mam pojęcie co to jest i jak to zrobić możecie mi pomóc ?
Wersja do druku
Mam pytanie Gdy kończę turę piszę że mogę wydać jakiś edykt ale nie mam pojęcie co to jest i jak to zrobić możecie mi pomóc ?
Edykt to forma rozporządzeń dotyczących całego regionu. By go móc wydać musisz kontrolować wszystkie prowincje regionu. Wtedy zostanie odblokowana taka rozsuwana lista w panelu z przyciskami na dole ekranu. Wybierasz miasto z danego regionu i tam koło widoku budynków, informacji o regionie znajdziesz ten przycisk.
Ktoś także tak jak ja ma notoryczne problemy z brakiem pieniędzy na żołd i ciągłmi dezercjami? Zaczyna być to denerwujące, ponieważ wpływy mam rzędu 3-6 tysiecy co turę, średnio 5 a i tak nie mogę utrzymać żadnej armii. Zdobycie jednej prowincji kończy się tym, że armia po kilku turach prawie cała dezerteruje i idzie w rozsypkę, prowincja zostaje odbita. Dziś przez to straciłem 3 miasta a przed chwilą zaatakowali mnie Ardiajowie i straciłem kolejne Patavium i Arminium. Kasa jest, nie ma jej na utrzymanie armii. Ktoś może mi wytłumaczyć od czego zalezy wyczerpanie wojsk i jak utrzymywać je w dobrym stanie? W instrukcji jest to napisane bardzo lakonicznie.
edit. armie dezerterują z powodu braku żołdu nawet w bogatych i szybko rozwijajacych się prowincjach jak Italia. Nie da się uzupełnić przez to strat.
Możliwe, że masz niedobór żywności. Jeśli masz ją na minusie to żołnierze dezerterują, a kiedy najedziesz na ikonkę czaszki napisane jest, że z powodu braku żołdu. Widocznie w skład żołdu wchodzi też kiełbasa i chleb :D
Tak, bez jedzenia żołnierze nie mogą uzupełniać strat i dezerterują.
Cytat:
Zamieszczone przez Vasyshq
Tak jak już pisali poprzednicy nie chodzi o żołd a o niedobory żywności, w grze jest to źle opisane i wprowadza w błąd. Sam przez chwile na początku grania nie wiedziałem o co chodzi. Sprawa wygląda tak, że nadwyżki żywności są ważniejsze od ładu publicznego i to one muszą mieć priorytet, w przeciwnym razie jest tak jak opisałeś.
Panowie wiecie może ile edyktów można wydać na raz? Bo u mnie limit to dwa , których uzywam na Italie i Cisalpine, niemoge natomaist na Wielką Grecję ani Sardynie. Edykty wzrastają w miarę rozwoju państwa?
Sam chętnie usłyszę odpowiedź na to pytanie :)
Czyli tak jak myślałem, okej, dzięki;)