-
Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
Mam pytanie. Czy jest sens dla mnie, jako kompletnego "newbie" w programowaniu, bawić się w update firmware do mojego dysku twardego (dysk zaczyna odmawiać posłuszeństwa, czasami przy włączaniu BIOS go nie wykrywa), czy może od razu kupować nowy dysk (update firmware to jedyna chyba już opcja, żeby coś się poprawiło w jego działaniu bo czasem komp się włącza, czasem nie a czasami muszę mu szybko przepiąć listwę zasilania, żeby zaczął działać). Model dysku to Seagate Barracuda 7200 ST3500418AS o pojemności 500GB.
-
Jako niewiele mniejszy newbie w temacie dysków spytam tak, instalowałeś ostatnio nowy hardware w kompie? Ja miałem podobnie jak oprócz SATA zamontowałem jeszcze ATA na jednej taśmie IDE z napędem optycznym. Przeprowadzałeś diagnostykę dysku pod kątem bad sectorów? Jeśli nie to polecam program MHDD.
-
Ponadto przetestuj twardziela HD-Tune -m
... :roll:
Jak znasz język programowania i to specyficzne programowanie kontrolerów ... to się pobaw - zadziała czy nie nie zadziała zdobędziesz doświadczenie, 8-)
:roll:
ale DANE / DOKUMENTY / FOTKI z twardziela to bym na twoim miejscu już gdzieś skopiował - na inny twardziel albo na DVD
=====================
i jeszcze ... wybacz że zadam te pytania ale nawet doktorom informatyki zdarza się podstawy przeoczyć ...
>>A próbowałeś wpiąć dysk do innego kompa??
>> Koniecznie spróbuj podpiąć innym kabelkiem i jak się da to w inne gniazdo w płycie głównej,
>> robiłeś PEŁNE systemowe skanowanie dysku twardego w poszukiwaniu błędów?? z opcją autonaprawy i odzyskiwania??
>> wykonałeś głęboki format twardziela i podział na partycje a potem ładowanie danych od nowa??
===================
-
Potrzebuje kupić drukarkę. Najprostszą bez skanera itp. Zwykła, która będzie mi drukować na żądanie. Jakie firmy są najlepsze? I przede wszystkim chodzi o tusze. Która firma ma stosunkowo najtańsze tusze lub zamienniki?
Miałem urządzenie wielofunkcyjne HP i powiem jedno - nigdy więcej.
-
Zamierzam kupić laptopa do 2,5 tyś złotych pod gry.
Radzicie jakiegoś?
-
HP-ki sa bardzo nierówne: np słynny model sprzed około 15 lat hp DJ 720 został po kilku miesiącach wycofany ze sprzedaży gdyż... zbyt OSZCZĘDNIE gospodarował tuszem i był zbyt MAŁO awaryjny. Jakiś czas znajomy pracował w serwisie komputerowym: ponoć co chwila trafiało jakieś urządzenie wielofunkcyjne - nie tylko hp chociaż głównie. Ogóle odradzam wielofunkcyjne atramentowe ...zwłaszcza jeśli kumpel mówił prawdę [spoiler:wcc1j9wq]hyba że XERO/drukarkę laserową CZ-B sieciową kyocery - sporszy wydatek ale wytrzymała i dość mała jak na ksero które potrafi odwracać kartki i kserowac dwustronnie - działałem na takiej w robocie; no ale to inna klasa sprzętu[/spoiler:wcc1j9wq]
Z prostszych to zapamiętaj że dobra drukarka musi kosztować WIĘCEJ niż duży kartridż... czyli minimum 250 zł. Weź hp , ale jakiś sprawdzony już model a nie najnowszą zabawkę. A tusze ... napełniaj ze strzykawki - tylko pamiętaj brać te dedykowane do hp . takie "ogólne" tusze mają niewłaściwą gęstość dla hp. Do HP znajdziesz też dużo porad jak resetować blokadę starego tuszu itp. podpowiedzi od ludzi.
Jak ci zależy na trwałości to poszukaj drukarki w standardzie heavy duty - do druku ciągłego długoookresowego i hurtem. Trochę kosztuje ale jak naprawdę chcesz lata korzystać i dużo drukować to się opłaci. Jak to za drogo to weź "biurową" ale nigdy nie "domową"
Drukarki "domowe" to są te badziewie tańsze od tuszu, ale też niewiele trwalsze od niego ... i chlapią tuszem bez sensu i umiaru.
========================
[spoiler:wcc1j9wq]Jak 95% drukujesz cz-b i naprawdę po kilkadziesiąt albo i kilkaset stron miesięcznie to rozważ jakąś prostą laserówkę cz-b. Kyocery i Oki są twarde, trochę kosztują ale się z czasem zwróci. A już nie wspomnę że jak tylko drukujesz teksty i tabelki spod Dos-a to bez konkurencyjnie tanie w eksploatacji są stare igłówki (ze sterownikami pod windows krucho). No ale tak ok 1500 stron wydrukujesz za 15 zł + papier i tyci prądu... tylko ten hałas / "trzeszczenie"; trwałość gowicy 20 - 40 tysięcy stron wg gwarancji, w praktyce o 50% więcej[/spoiler:wcc1j9wq]
-
Ja bym planuje drukować może max z 30 stron miesięcznie.
Chodzi mi o to, że czasem potrzeba wydrukować mi 2-3 strony. A nie chce mi się jechać do sklepiku gdzie wydrukuje bo zajmie mi to dobre pół godziny. I tego właśnie mi się nie chce. Dlatego pytałem o tanią i w miare sprawną drukarkę.
-
Jeżeli nie chcesz drukować w kolorze, to polecam biało czarną laserową - wystarcza na bardzo długo, drukuje szybko, a i tonery zamienniki nie zabijają. Ja przy podobnym drukowaniu toner wymieniłem po 3 albo 4 latach. Nie ma, żadnych problemów:).
-
Cytat:
Zamieszczone przez Andsztal
Mam pytanie. Czy jest sens dla mnie, jako kompletnego "newbie" w programowaniu, bawić się w update firmware do mojego dysku twardego (dysk zaczyna odmawiać posłuszeństwa, czasami przy włączaniu BIOS go nie wykrywa), czy może od razu kupować nowy dysk (update firmware to jedyna chyba już opcja, żeby coś się poprawiło w jego działaniu bo czasem komp się włącza, czasem nie a czasami muszę mu szybko przepiąć listwę zasilania, żeby zaczął działać). Model dysku to Seagate Barracuda 7200 ST3500418AS o pojemności 500GB.
Eeeee. Firmware nie ma nic do tego :P Po pierwsze przepnij tasiemkę SATA do innego złącza na płycie głównej.
Po drugie S.M.A.R.T. + scan na bad sectory(polecili tu już programy koledzy). A po trzecie możesz sprawdzić czy obejmuje Cie jeszcze gwarancja(do 5 lat od daty zakupu) http://www.seagate.com/pl/pl/support/wa ... d-returns/ . Tylko przed oddaniem dysku skopiuj swoje dane.
I to niekoniecznie może być dysk, równie dobrze zasilacz może coś szwankować z trzymaniem napięć.
I pytanie:
BIOS nie wykrywa dysku jako takiego czy partycji systemowej ?
-
witam mam pytanie do was to moj komp:
Płyta główna : Asus P8P67
Procek : Intel Core i7 2600k 3.4 Ghz
Karta Graficzna : Radeon HD 6970 ASUS
RAM : kingstona hyperX 8GB 1600Mhz
Zasilacz : Cooler Master 620Wat
HDD : Samsung 500Gb
i zastanawiam się nad wymianą zasilacza troche biedny jak na reszte kompa myślałem nad jakims 850 watowym . Jak myślicie opłaca sie wymieniać da mi to coś ?
-
Cytat:
BIOS nie wykrywa dysku jako takiego czy partycji systemowej ?
Dysku.
-
A nie masz przypadkiem zablokowanego "kanału" na którym dysk siedzi w zaawansowanych ustawieniach BIOS ?
No tylko że wtedy ZAWSZE by ci nie wykrywał.
Wtyczki sprawdzone?
-----------
Albo bateria C-MOS ci siada (ale wtedy miałbyś problemy z czasem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez AlGhouti
witam mam pytanie do was to moj komp:
Płyta główna : Asus P8P67
Procek : Intel Core i7 2600k 3.4 Ghz
Karta Graficzna : Radeon HD 6970 ASUS
RAM : kingstona hyperX 8GB 1600Mhz
Zasilacz : Cooler Master 620Wat
HDD : Samsung 500Gb
i zastanawiam się nad wymianą zasilacza troche biedny jak na reszte kompa myślałem nad jakims 850 watowym . Jak myślicie opłaca sie wymieniać da mi to coś ?
Obecny zasilacz utrzymałby nawet 2 takie Radeony, nie mam pojęcia, skąd pomysł, żeby brać jeszcze mocniejszy...
-
Zasilacz spokojnie starczy, chociaz z dwoma Radkami to mialby chyba problem :). Zreszta poszukaj na necie ile ten zasilacz ma Watów na 12V napieciu. Jezeli powyzej 400 to z zapasem powinien dac rade:)
-
Potrzebuje pomocy w walce z inea... Chodzi o to, że ciagle mam jakies problemy z ich internetem. Generalnie co miesiac musze dzwonic na ich infolinie i wysluchiwach tych dziwnych ludzi, ktorzy kompa to chyba w telewizji widzieli. Rozchodzi sie o to, ze jak mialem zwykly modem na dwa wyjscia usb i ethernet to nie moglem podlaczyc drugiego kompa. Wyjasnienie inei? Kompy sie gryza... Polecaja na zmiane internetu na WiFi. No i mam WiFi wyzstko pieknie, dwa laptopy działaja na bezprzewodowy, moj komp na kabel. Miesiac mija i (12 czerwca) awaria. Laptopy nie wykrywaja sieci. Dzownie - diagnoza? Mam zresetowac modem specjalnym przyciskiem, robie, na drugi dzien działa. Dzis znowu to samo, modem zgasl i koniec. Reset przywrócil do działania, ale kurde ile mozna? Co miesiac trace kase na dzwonienie do tych oszolomow.
Teraz tak, czytam na forach, ze to wina lipnych modemow od ineii. Dlatego chce sie upewnic, powinienem kupic wlasny dobry? A wiec jaki modem? Byle nie za drogi :P Chce zeby puszczał sieć WiFi, miał łatwą konfiguracje i wyjscia do karty sieciowej.
-
Co do tego, że nie działał na R-45(8P8C) i USB jednocześnie to wydaje mi się, że nic dziwnego. Po prostu te modemy w większości mają takie dwa wyjścia ale mogą działać tylko na jednym wyjściu w danym momencie. Napisz jaki masz modem. Generalnie to raczej staraj się, żeby ci wymienili modem, jeżeli rzeczywiście wina leży w sprzęcie.
-
Tzn tak: to gryzienie sie kompow dotyczylo starego modemu bez WiFi - motorola SBV5120E. Dlatego wymienilem na modem z WiFi i kablem - Thompson WiFi TWG870. I niby jest lepiej ale stare problemy zastąpily nowe. Po prostu mam juz dosc tracenia kasy na ich infolinie i dosc problemow z netem. Wymienic modem? Ale teraz tak, czy to jest awaria, czy tez "urok" tego modelu? Bo lepszego raczej w ofercie inea nie ma... Mogliby wymienic modem, tylko, ze ja juz mialem 3 modemy inei i zawsze jakies problemy byly.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Volomir
Tzn tak: to gryzienie sie kompow dotyczylo starego modemu bez WiFi - motorola SBV5120E. Dlatego wymienilem na modem z WiFi i kablem - Thompson WiFi TWG870. I niby jest lepiej ale stare problemy zastąpily nowe. Po prostu mam juz dosc tracenia kasy na ich infolinie i dosc problemow z netem. Wymienic modem? Ale teraz tak, czy to jest awaria, czy tez "urok" tego modelu? Bo lepszego raczej w ofercie inea nie ma... Mogliby wymienic modem, tylko, ze ja juz mialem 3 modemy inei i zawsze jakies problemy byly.
Sprawdź czy dobrze chodzi jak masz dwa kompy po kablach, jeżeli tak to kup co najwyżej WiFi Access Pointa pod thomsona - tylko to dodatkowe zasilanie :).
Sprawdź jeszcze kanały w thomsonie, być może masz w okolicy duże zagęszczenie sieci wifi, ale to bardziej by się objawiało gubieniem pakietów.
-
Nie bardzo rozumiem jaki to ma zwiazek z moim problemem? Problem jest tylko z WiFi i ze czasem modem przestanie dzialac ale potem wraca do normy. Widze co sie dzieje po lampkach i ten najwiekszy problem objawia sie tak, ze jedna lampka zaczyna mrugać. Po kablu działa, ale wiem wtedy, że WiFi nie dziala, w ogole sieci laptopy nie widza. Przywrócenie tego jest niby proste ale trzeba czekac okolo dnia do pelnego odzyskania "sil" modemu:/
-
miałem podobny problem, u mnie w domu są dwa kompy i dwa laptopy też tak bywało, że po prostu przestawało przesyłać internet do wszystkich, reset i na chwilę można było się bawić. Po jakimś czasie znowu się pojawiało i dopóki UPC nie wymieniło z łaski swojej na inny modem problem się pojawiał. Teraz już nie pamiętam kiedy zaglądałem pod biurko resetować modem.
Więc raczej problem z modemem aniżeli z kompami. Osobiście to domagałbym się sprawnego modemu albo zerwiesz umowę (masz do tego pełne prawo bo oni nie wywiązują się z umowy) zobaczysz jak zaczną zapie...ć ;)
-
Cytat:
Nie bardzo rozumiem jaki to ma zwiazek z moim problemem? Problem jest tylko z WiFi i ze czasem modem przestanie dzialac ale potem wraca do normy. Widze co sie dzieje po lampkach i ten najwiekszy problem objawia sie tak, ze jedna lampka zaczyna mrugać. Po kablu działa, ale wiem wtedy, że WiFi nie dziala, w ogole sieci laptopy nie widza. Przywrócenie tego jest niby proste ale trzeba czekac okolo dnia do pelnego odzyskania "sil" modemu:/
AP podłączasz do Routera (thompsona) kabelkiem i przez AP nadajesz WiFi. Na thomsonie masz wyłączony wifi
-
Cytat:
Zamieszczone przez lofdi
Cytat:
AP podłączasz do Routera (thompsona) kabelkiem i przez AP nadajesz WiFi. Na thomsonie masz wyłączony wifi
Eee? Ale WiFi na thompsonie jest wlączone.
-
Cytat:
Postaraj się robić co jakiś czas restart modemu. Tzn odłącz od prądu i włącz na nowo. Niektóre typy po jakimś czasie działania bez restartu się buntują. Kolejną sprawą jest temperatura. Obecnie jest raczej ciepło i miałem router który dostawał małpiego rozumu od tego. A Thompson powiedzmy nie jest jakąś renomowaną firmą produkujące AP :)
-
Szukam jakiegoś dobrego i cichego wentylatora na procesor INTEL CORE i7 2600k do 200zł co polecacie ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez AlGhouti
Szukam jakiegoś dobrego i cichego wentylatora na procesor INTEL CORE i7 2600k do 200zł co polecacie ?
Jeśli wciąż jesteś zainteresowany, to rzuć okiem: http://www.saturion.pl/product/129541/S ... 29_BP.html - do Mugena nie ma co dopłacać.
-
Tak jest aktualny :) Ciekawy Pomysł. Powiem , że zastanawiam sie jeszcze nad - http://aac.com.pl/arctic-cooling-freeze ... ,1073.html Fajne jest to że można włożyc inny wentylator bez zadnego problemu ;] oraz nad tym http://www.cooling.pl/thermalright-true ... 103_78_154
-
Jaki laptop pod gry do 3 tysi?
-
To zdanie jest wewnętrznie sprzeczne :P Chyba że chcesz laptopo podobny Twór od Acera np.
-
nie wiem byle by np Shogun na ultra chodził ;)
-
Tu masz ranking laptokowych grafik: http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-kar ... 174.0.html
Szukaj po tym. Do tego Intel i3/i5 i minimum 4Gb Ramu, optimum 8Gb. Pewnie wybierzesz wyrób laptopo podobny no ale to już trudno. W tej cenie i z tymi wymaganiami cudów nie ma.
-
Cześć.
Mam dostałem laptopa w bardzo z dezelowanym stanie (bez matrycy), połowa wejść nie chodzi (audio itp). Mam na tym komputerze viste, jak wiemy, vista w grach zżera np 2 gb a nie jak window XP 1 gb. Potrzebuje kogoś, kto usiądznie (skype czy coś) i pomoże mi, prawidłowo dotrze jaki to jest komputer, jakie tu są karty graficzne, procek itp aby sterowniki do tego gówna pobrać, bo od listopada męczę się. Nawet gta 3 mi się częściowo tnie.
-
Tak docelowo to radzę przejść na XP i to zrobić od zera taką instalkę bez zbędnych fajerwerków
Natomiast na początek
Start>> uruchom >> wpisujesz: dxdiag , dajesz enter
pokarz na forum screeny z kart: system, ekran, dźwięk
Ponadto uruchom panel sterowania , albo kliknij prawym na "mój komputer" >> właściwości i jakoś dostań się do menadżera urządzeń (nie pamiętam jak to jest w wiście). Menadżera urządzeń daj raczej w widok według typów.
Rozejrzyj się czy w menadżerze urządzeń masz jakieś wykrzykniki albo znaki zapytania
Znak zapytania to najprawdopodobniej brak sterownika, wykrzyknik to konflikt sprzętowy , zły sterownik lub iny problem - opisz co widać, albo od razu daj szczegóły tych znaków zapytania i wykrzykników - JESLI są. JAk nie ma to spisz sobie informacje o modelach i producentach.
Przyjrzyj się lapkowi od spodu czasem tam jest sporo informacji - daj fotę to ktoś ci powie co można wyczytać.
PS. w tzw. międzyczasie możesz zrobić rzeczy opisane w punktach 1-8 w poście : http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...=10763#p232214 też pomagają.
No tylko odkurzanie laptopa jest ciut trudniejsze, [spoiler:ttfdld3h]ale na necie idzie znaleźć wiele instrukcji z fotakami jak krok po kroku rozkręcać laptopy rożnych marek i typów. A jak będzie rozkręcony to dmuchnij z jakiejś gruszki. Spręzarki raczej nie będziesz kupował na tę okazję - wiadomo . Puszek ze sprężonym nie polecam - zbędny wydatek, a co gorsza dmuchając zbyt długo można spowodować zjawisko "rosy" . Raczej obczaj jaki pędzelek do nakładania pudru używa siostra, mama, dziewczyna i kup taki ! Poważnie: - kilka zeta a jest najlepszy - nie za twardy , spory i ma dużo włosia , ten od golenia jest też OK choć mógłby być bardziej miękki i "obfitszy". Albo chociaż jakiś średni , miękki malarski pędzel (malowanie ścian) też ujdzie od biedy. Grunt żeby kępa włosia miała ze 3 - 5 cm średnicy , była okrągła i żeby włosy miały te 3 - 6 cm długości. Powstały tuman kurzu odsysaj zwykłym odkurzaczem - żeby się po całym pokoju nie rozłaził. Po prostu trzymaj rurę ssącą niedaleko odkurzanego miejsca.[/spoiler:ttfdld3h] Czasami odkurzenie czyni cuda.
-------------------
z tym niechodzeniem wejść to się przyjrzyj:
1) ustawienia menadzęra zadań - czy jakieś urządzenie nie jest wyłączone
2) ustawienia BIOS - też można trochę namotać i to tak że niektórych sprzętów Windows w ogóle nie "zobaczy" - nie będzie ich w menadżerze urządzeń, ani w dxdiag-u
-
Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć o tym laptopie, to ściągnij taki program: AIDA64. Jak go otworzysz, to będziesz miał wszystkie informacje, jakie ten program zebrał nt. całego laptopa.
-
Witam. Niedawno wpadł mi w ręce iRobot czyli aPad, Tablet, czy jak to się zwie-prawie coś takiego http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 3675_n.jpg
Wszystko ładnie działa, ale nie da się oglądać filmów np. na youtube. Domyśliłem się ,że to przez brak flasha więc chciałem wgrać z pendrive ale się nie dało. Na tablecie z google play też się ściągnąć nie dało, pisało ,że na moim sprzęcie nie można korzystać z pobierania z tej strony xP
Dobra, więc z tego co mi się udało ustalić to mam wersję oprogramowania 1.7 zdaję się, a od wersji 2.2 jest dostępny flash umożliwiający oglądanie filmów itp. Od godziny męczę google wpisując różne hasła, ale nigdzie nie mogę znaleźć żadnej aktualizacji do ściągnięcia, żeby mieć upragnioną wersję 2.2 Nie wiecie może skąd bym mógł taką aktualizację pobrać? Zachowując oczywiście Polską wersję językową, działanie WiFi oraz dotykowego ekranu :P
-
Przecież to jakaś perfidna chińska podróba iPada. Lol, jeszcze logo Androida na pudełku. Skąd to masz? W środku są pewnie bebechy z jakiegoś słabego smartfona.
-
Jaki możecie polecić darmowy program do zapisywania screenów (np. z gry) do jednego pliku? Chcę sobie porobić zdjęcia z TW, ale nie chcę za każdym razem wychodzić do pulpitu i wklejać do Painta. No i nie chcę też jakiegoś pamięciożernego programu, przez którego miałbym ścinki podczas gry.
-
-
-
Ok, dzięki ;). Zobaczę sobie te programy.
-
Witam.
Witam wiem że to nie ten temat ale czy mógłby ktoś wstawić na chomikuj i wysłać mi na maila folder text z polskiego rome total war bo za każdym razem spolszczam mi sie wyłancza folder jest w np. C program files/ Creatiwe Asembly/ rome total war/ text proszę bardzo mi na tym zależy. mail jendrek20_98@tlen.pl 8-)
Słowne ostrzeżenie za świadome pisanie w złym dziale. Dwukrotne
voitek
Ciekaw też jestem dlaczego masz zamiar spolszczać grę, która w naszym kraju jest po polsku. Z pewnością nie masz oryginalnej kopii gry, ale ci już odpuszczę
O poprawnej polszczyźnie lepiej nie pamiętać ...
Samick