Kurde, ale mnie te bitwy wkurzaja:P Rowne sily, bronie mostu, zabijam generala i to kurde moje jednostki uciekaja, bo tamci szturmowali na pale...
Wersja do druku
Kurde, ale mnie te bitwy wkurzaja:P Rowne sily, bronie mostu, zabijam generala i to kurde moje jednostki uciekaja, bo tamci szturmowali na pale...
Cytat:
Zamieszczone przez Niko1295
cytat z forum historia.org.plKod:Witam.
Wczoraj na kanale "Historia" widziałem program pokazujący zdumiewające (dla mnie) wyposażenie samuraja, które używał on w walce konnej. Otóż do pleców miał on przytwierdzony kawał jedwabnego materiału wielkości średniego prześcieradła o kształcie małego spadochronu. Podczas galopu "spadochron" ten wypełniał się powietrzem wydymając się jak balon. Strzała wystrzelona z łuku uderzała w jedwab, ale zwykle nie była w stanie go przebić, gdyż ten poddawał się jej uginając. Strzała pchała go oddając swoja energie kinetyczną aż docierając do pleców samuraja miała tylko tyle energii, że wystarczało, co najwyżej na niegroźne "pacnięcie".
Na filmie najpierw zrobiono testy na manekinie z użyciem wentylatora a gdy te wypadły pozytywnie, jeden desperat wypróbował to na sobie. Ubrany w zbroje samuraja z tym prześcieradłem za plecami galopował, co sił a za nim zasuwał łucznik i grzał z łuku ile wlezie. Niestety nie udało mu się ustrzelić uciekiniera, bo wszystkie strzały zostały wyłapane przez tańczący na wietrze jedwab. Jedynym widocznym skutkiem było kilka malutkich dziurek w materiale.
Czym do cholery jest Ikkō-ikki?
Czy wszyscy mają wersje 1.1? - ja mam 1.0, może dlatego mam same pustki w MP, raz tylko udało mi się stoczyć bitwę w MP, ktoś wie coś więcej?
Ukończyłem już kampanie z date, i nie powiem grało się bardzo przyjemnie, na hard trzeba troszkę kombinować, szukać sojuszów, właściwie wybierać cele itd. Oblężenie ze strony komputera nie stoi na najwyższym poziomie, i chyba jest bug, mianowicie, kiedy komputer ma posiłki, te po przybyciu nic nie robią, niezależnie od liczby obrońców. Nie wiem, czy nie przesadzili z tym poziomem trudności, ja jako weteran jestem happy, ale taki laik.. to wyłoży się na początku, nie mówiąc już jak jest podział krainy. Zagram sobie teraz Tekadą, i sprawdzę jak będą wyglądać stosunki dyplomatyczne na v hardzie, może odrazu nie rzucą się wszyscy :)
MP jeszcze nie sprawdziłem, grałem z jakimś nobkiem, 6m i po bitwie.. ale to nie to samo - własnego potu jeszcze przy tym nie poczułem ;)
O co dokładnie ci chodziCytat:
Zamieszczone przez TheDoc
http://en.wikipedia.org/wiki/Ikk%C5%8D-ikki
Słyszał ktoś już o jakimś modzie zwiększającym ilość tur ? Tak by na jedną porę roku przypadały 2 czy 4 tury ? Niby da się na trudnym przejść grę, ale nieustannie gonił mnie czas, a chciałbym sobie teraz "smakować grę", opracować wszystkie technologie i w ogóle nie musieć się spieszyć. Jest już taka możliwość ? Pamiętam ,że w Empire pojawiła się dość szybko.
Powiem wam, że Shimazu na początku można ostro cisnąć, wystarczy przejść na chrześcijaństwo i zyskujemy ashigaru z rusznicami, armaty i nanbański statek handlowy. Szkoda tylko ,ze jak powiedziałem muszę się spieszyć, mam nadzieję że ktoś jednak zrobi takowego moda.
Uzupełnienie odpowiedzi Voitka
http://www.youtube.com/watch?v=26o9LiaB ... r_embedded
Zalecam oglądać od 2:10
Mam jeszcze jedną sprawę, wszystkie modele (żołnierze i statki) wyglądają z bliska bardzo ciemno, za duże cienie są. Jest jakaś możliwość zmiany tego efektu, bo chciałbym wreszcie zobaczyć twarz żołnierza a nie czarną plamę.
Hmm, interesujące, nie wiedziałem o tych bonusach. A inne klany nie są do Ciebie wrogo nastawione? Są poważne problemy z buntami?Cytat:
Zamieszczone przez Ingen175
Generalnie trzymam się z daleka od chrześcijan, ale jeżeli dają istotną przewagę to mogę się z nimi zaprzyjaźnić, a nie krzyżować xd
Bunty są dość uciążliwe. Zdarzają się też powstania buddystów, ale jak ma się silne garnizony w prowincjach, to można porządek utrzymać.
Powstania są, ale jak umiejętnie rozmieścisz wojska + będziesz tłumił bunty jedną większą armią to po problemie. A powiem ci ,ze armaty w bitwach lądowych czy okręty nanabńskie czynią straszne szkody na początku. Najlepszy przykład : stoczyłem bitwę z piratami, 2 moje okręty (właśnie te nanbańskie) vs 8 ich (3 handlowe, jakieś bune i coś tam jeszcze). Efekt był taki ,że ja straciłem 2 ludzi na pokładach a oni 8 okrętów (znaczy 2 zdobyłem ale po co mi taki badziew).
Chrześcijanie są w shogunie bardzo przydatni.
W takim razie po opanowaniu wyspy (też gram Shimazu) przyjmę chrześcijaństwo i zobaczę jak to wygląda. :)
Witam wszystkich! mam sprawę. Nie będę owijał w bawełnę, i po prostu zapytam. mam szoguna2 i jak zwykle chciałem zwiększyć ilość wojska w oddziałach przez szperanie w pliku scripts ale nie mogę do znalezć!!!!!!!!! Czy ktoś wie jak to zrobić w szogunię? ewentualnie odeślijcie mnie do odpowiedniego działu. z góry dziękuję.
Sprawa nie aktualna. poradziłem sobie sam. sorki za zaśmiecanie forum.
Cytat:
Zamieszczone przez Ingen175
Mialem podobny problem, sprawdz cz mozesz zaktualizowac sterowniki do karty graficznej, u mnie pomoglo.
Też gram Shimazu, ale nie mam zamiaru przechodzić na chrześcijaństwo. Zdobyłem Czarny Statek i na morzu jestem nietykalny co jest bardzo istotne ze względu na handel, który stanowi połowę dochodu. Mam wszystkie zamorskie punkty handlowe oprócz tego na samym wchodzie nad Date. Niestety nie mogę poszaleć bo mogę handlować tylko z czterema klanami. Z dwoma, które zostawiłem na wyspie mogę handlować drogą lądową, drogą morską z dwoma kolejnymi. Po zaatakowaniu mnie przez Kikkawę zdobyłem cztery prowincje na głównej wyspie więc mam lądowy dostęp do wszystkich klanów. Niestety nie mogę zawrzeć przymierza handlowego z żadnym innym klanem bo jest ikonka, że porty w twoim regionie ojczystym są maksymalnie obciążone. Mam port wojskowy więc faktycznie mogę mieć dwa szlaki handlowe, ale pytanie dlaczego nie mogę prowadzić handlu po ziemi? Fakt, że stolica nie jest połączona bezpośrednio z tymi prowincjami na głównej wyspie bo zostawiłem na mojej wyspie dwóch sojuszników, którzy akurat przecinają ją na pół. Czy to może być przyczyną?
Dokładnie tak... z tego co orientuję się to musisz mieć bezpośrednie sąsiedztwo by móc handlować drogą lądową.Cytat:
(...)ale pytanie dlaczego nie mogę prowadzić handlu po ziemi? Fakt, że stolica nie jest połączona bezpośrednio z tymi prowincjami na głównej wyspie bo zostawiłem na mojej wyspie dwóch sojuszników, którzy akurat przecinają ją na pół. Czy to może być przyczyną?
No to trzeba będzie się pożegnać z jednym sojusznikiem. W sumei dobrze bo te jego chrześcijańskie kapliczki rozsiewają zamęt po moim terytorium i muszę je ciągle sabotować;)
Przy okazji drobna rada dla tych, którzy mają problemy na początku i generalnie z kasą: zacznijcie grę Shimazu i jak najszybciej zajmijcie punkty handlowe na zachodzie, kilka tysięcy co turę na początku to istna fortuna.
Gram Date i muszę powiedzieć że jest strasznie trudno. Trzech generałów w sumie sześciotysięczna armia broni granic bo po podziale królestwa wszyscy mnie atakują. Najgorsze są bunty i brak kasy z powodu braku handlu oraz licznej armii którą muszę utrzymywać żeby prowadzić ekspansję aż do Kioto.
Zauważyłem że jednostki trochę za szybko przechodzą przez wodę jest to plus dla atakującego minus dla obrońcy, a wydaje mi się że powinno być odwrotnie gdy woda okala zamek atakujący powinien mieć trudniej. Co wy na to?
Mam też pytanie bo jeszcze nie testowałem tego Matsutake i Mnich będąc w zamku w której nie ma armii podnoszą zadowolenie mieszkańców?
Jeżeli chodzi o agentów to dopiero po awansie można liczyć na jakieś bonusy. Są oni przydatni również w działaniach dywersyjnych przeciwko obcym agentom.
Matsutake teoretycznie tak, ale nie sprawdziłem osobiście więc na 100% nie wiem. Natomiast mnich bez specjalizacji podnosił mi zadowolenie miasta mniej więcej o 3. Zdaje się, że ninja też może podnosić lojalność miasta przez tworzenie siatki szpiegowskiej, ale tego tez nie sprawdzałem.
ktos wie jak liczone sa bitwy rankingowe? - założone przez siebie bitwa, nie jest liczona :O?
Zrobiłem 3 podejścia Uesugi na legendarnym i szczerze ... nie da się prowadzić wojny na 4 frontach. Gre skończyłem za każdym razem po kilkunastu turach z 3 prowincjami.
Wygrałem też kampanie na hardzie grając Shimazu i uważam , że zyski z portów handlowych są A) za duże B) komputer nie kwapi się do przejęcia ich.
Ja ostatnio grając na bardzo trudnym wygrałem długą kampanię Takedą i wiecie co?
Dajimo umarł mi dopiero w 1595 roku :mrgreen: Normalnie aż się zdziwiłem :lol: Przez całą kampanię miałem tego samego dajimo :mrgreen:
Z tym akurat się zgodze.Cytat:
Zamieszczone przez flamf
Witam, jednak mój problem się nie skoczył. w Napoleon Total War można było zwiększyć ilość chłopa w oddziale zmieniając jedną cyfrę w pliku scripts. znalazłem taki sam plik w Shogunie i zrobiłem to samo. Niestety nie odniosło to pożądanego skutku. Nadal mam ludzi w oddziele max 200. Czy ktoś wie jak to można zmienić? był bym wdzięczny za pomoc. Ewentualnie proszę o odesłanie do tematu gdzie mogę poruszyć ten problem. Z góry dziękuję za pomoc.
Ninja podnosi, pamiętam że miałem z ninją w pozytywnym wpływie na miasto 1 (Agenci).Cytat:
Zamieszczone przez tellico
Cytat:
Zamieszczone przez Stalowy Karaluch
1 post na 8 stronie w temacie: wymagania sprzętowe tam znajdziesz odp
W jakim katalogu są zapisywane saves z gry bo mnie to wkurza że nie mogę znaleźć. Mam windows 7 64 bit.
Musisz wejść w taką scieżkę:
C:\Users\nazwa użytkownika\AppData\Roaming\The Creative Assembly\Shogun2\save_games\
Shogun jest świetny. Gra się całkowicie inaczej niż w poprzednich częściach. Tutaj naprawdę liczy się wykorzystywanie terenu. Jak sobie zagrałam klanem Oda(hard), to zaniemówiłem. Po zajęciu Tokugawów i tego klanu na północy (saito?) hattori uderzeli na mnie dwoma flagówkami. Najgorsza była jedna bitwa między wzgórzami obrośniętymi drzewami. Gdy rozkazałem przemarsz wojsk między nimi, nagle zostałem zasypany gradami strzał. Za minutę było po wszystkim. W ten sposób zakończyłem pierwszą kampanię Odami.
Teraz gram Mori, zobaczymy co AI teraz pokaże.
Jest mały błąd na stronie. Link oznaczony "Shogun II" przekierowywuje do działu poświęconemu Shogunowi I i odwrotnie.
Mam do was pytanie bo kupiłem wersję specjalną shoguna 2 i po zainstalowaniu gry nie mam dostępnego klanu Hottori nie wiem co mam zrobić by był grywalny
Razem z grą otrzymałeś specjalny kod, który musisz wpisać na steamie w zakładce DLC. Wtedy dopiero wszystko będzie grało :)
a ja mam pytanie co do multi.
Na jakim poziomie dostanę te żetony rodowe ?
I jeżeli mam wybrane te specjalizacje, czy tam przybocznych awatara (np. -1 do morale) to jak mam wybrane trzy (bo mam 3sloty wolne) to czy wszystkie są aktywne ? bo grałem z ludźmi co mieli np. 6lvl, a miałem widoczne, że on ma tylko jedno wybrane i zawsze jest to wspomniane "-1 do morale"
wciąż mam wątpliwości czy zakupić Shoguna 2 :/
jak tam, poprawione chociaż część bugów? Ponoć wyszedł nowy patch.
Ten ostatni patch to porażka. Na mutli po bitwie ekran ładowania wariuje i muszę dać alt+F4. Teraz stoczyłem bitwę z kolesiem o 3lvl wyższym ode mnie i co ? "stracono połączenie z sesją " super. Oczywiście pkt doświadczenia nie dostałem.
Stracono połączenie z sesją to chyba wina tego że przeciwnik wyszedł używając alt+f4
a co do problemów przy ładowaniu, to ja takowych nie miałem, wręcz przeciwnie! Po ostatnim patchu wszystko chodzi wyśmienicie :)
Ps.
Znacie jakiś dobry klan ?
Żetony rodowe dostajesz tylko wtedy kiedy jesteś w klanie (grupie Steam), za sukcesy na mapie multiplayer.Cytat:
Zamieszczone przez Hades
Obca świta wyświetla się tylko wtedy kiedy działa negatywnie na Twoje wojsko, tzn. wyświetli się, że masz obniżone morale, mniej ataku, ale już nie to, że on ma więcej ataku wręcz czy tańszy koszt.Cytat:
Zamieszczone przez Hades
czy jest jakaś szansa na odblokowanie wszystkich nacji?
a jak to jest w końcu z tym multi ? Przesunąłem mojego awatara na prowincję której nie mam, wziąłem bitwę dobieraną 1v1, znalazło mi przeciwnika, juz prawie wygrałem bitwe i "gospodarz opuścił rozgrywkę" prowincji nie dostałem, pkt doświadczenia też. Czyli wychodzi na to, że każdy może sobie bez konsekwencji uciekać jak tchórz w razie porażki ?