Odtworzenia czyli coś na zasadzie Zjednoczenia Niemiec czy Włoch z serii EU? Stosowny komunikat, zmiana barw oraz nazwy?
Jeśli o takie rzeczy Tobie chodzi to wiedz, że nie da się. Możesz sobie podbić terytoria Węgier i nic ponadto.
Wersja do druku
Odtworzenia czyli coś na zasadzie Zjednoczenia Niemiec czy Włoch z serii EU? Stosowny komunikat, zmiana barw oraz nazwy?
Jeśli o takie rzeczy Tobie chodzi to wiedz, że nie da się. Możesz sobie podbić terytoria Węgier i nic ponadto.
Możesz sobie zmienić nazwę państwa (tylko nie pamiętam czy to było w oknie dyplomacji czy gdzieś indziej), ale jednostki zostaną jakie były.
Ja mam jeszcze taki problem...
Gdy oblegam jakieś miasto i już się szykuje do ataku to na początku było np. 5 jednostek a podczas ataku ni stąd ni zowąd pojawiają sie nowe jednostki w tym mieście.
Nie wiecie Panowie może jak to rozwiązać ?
Też zauwazyłem ten dziwny "chyba bug" niespotykany w innych grach i modach serii. Nawet na pasku przewagi gdy w oknie przedbitewnym pojawia sie zestawienie armii moze sie zmieniać i być inne kiedy np coś "odptaszkowujemy" i powrócimy do punktu wyjscia. Cos z tym nie tak w tym modzie jest, choc az tak bardzo nie przeszkadza. Jeśli piszesz o tym ze flaga stanu armii w tej samej turze sie zmienia - a tak miałem czesto. Bo inna jeszcze rzecz ze w tym modzie oblegane armie moga sie doprodukować i z tury na ture armia np z 600 luda moze skoczyc na 900
Włączyłem sobie jedną bitwę historyczną chyba pod Beresteczkiem, zauważyłem jedną dziwną rzecz (dla mnie) chodzi mi o dragonów, znam inną "wersję" tej jednostki http://img853.imageshack.us/img853/8093/v60r.jpg
a jeżeli to nie są dragoni to w takim razie co to za jednostka bo w necie nie mogę jej znaleźć,
całe życie w nieświadomości :D
Z góry dzięki za odpowiedź.
To jest jakas kompilacja wolochów z dragonami. "Wołosi Pana Michała" - twór na potrzeby filmu. Niekoniecznie ahistoryczny, choć literackie odstepstwo. Była duza dowolnośc w sprawianiu choragwi i raczej nikt nie zakazywał kałkanów nawet dragonom. W rzeczywistości tak wołosi jak dragoni raczej rzadko ich używali. Niemozna tej chorągwi traktowac jako jakiegoś wzorca rodzaju. "Lekki znak" sprawiony wedle fantazji, co nie znaczy jak powtórze że ahistoryczny.
"Wołosi Pana Michała" to nie mój wymysł. Zapamietanie relacji z planu, gdzie wyjasniano że choragiew wołoska lepiej odzwierciedlac miała ową zagonczykowską lekkośc Pana Michała - ze sie tak wysłowie. Nie jest to raczej także wzorcowa chorągiew wołoska.
Co do wyglądu natomiast dragonów w samej połowie wieku panowała tu znaczna róznorodnośc od wykoronkowanych z francuska dragonów bogusławowych w kapeluszach, przez z polska odzianych dragonów w kołpaczkach, po opancerzonych dragonow rocha kowalskiego w czułenkowych hełmach, moze najmniej z tych popularnych w połowie stulecia. Liczyła sie metoda walki, nazwa dla szufladki i sposob zaciągu - mniej wygląd choc uzbrojenie zasadniczo to muszkiet, para pistoletow i broń biała - pałasz, rapier czy szabla. Dosyć wiarygodni sa dragoni polscy z Czarnych Chmur z konca XVII stulecia. Ci pod Dowgirdem, bo elektorscy to rajtarzy końca wieku, mniej już może wzorcowi, tacy bardziej w typie pruskich zorro ;) (Czerń pewnego owada skojarzyła sie komuś z Prusakiem) też niekoniecznie ahistoryczni.
Jazda kopijnicza podczas szarż prawie zawsze zmienia szyk jaki ustawiłem do natarcia(przeważnie z szerszego na węższy) da się to jakoś zmienić?
Co słychać? Piszcie o wrażeniach, ja muszę napisać, że nie jestem wstanie grać na poprawkach Towarzysza :( i gram na czystym...
Witam. Chciałbym zapytac o to AI. Które lepsze, pitera czy tomka? Prosze o szybką odpowiedz ;)
Ogniem i Mieczem 2 patch 0.9.2 - mógłby ktoś wrzucić ten plik od nowa? Byłbym wdzięczny.
Autorzy nadal pracują nad OiM2, ale chwilowo wolniej przez wydanie Rome II.
A właśnie, temat ostatnio trochę zamarł. Wiadomo coś o zmianach które ma przynieść nowa wersja?
Szczegółów nie ma.
Byłby ktoś zainteresowany zmontowaniem muzyki dla OiM2? ;)
Witam wszystkich,
Jest już pełne spolszczenie pod modka i czy nowy sub mod nihil novi już może wyszedł?
Niestety dwa razy nie. Prace nad spolszczeniem i NN zostały wstrzymane.
Drodzy Koledzy, dlaczego linki do OiM 2 są wygasłe :shock: :o :cry: :( :oops: W ogóle nie działają i nie da się pobrać moda :( Można je jakoś aktualizować, tak żeby dało się normalnie ściągnąć tę modyfikację? Pzdr ;)
Jaki serwer proponujesz?
Wróciłem do tego moda po dość długiej przerwie i uznałem, że chyba lepiej zabrać się za inne państwo. Korona przeszkadzała mi w pełnej zabawie przez braki w skarbcu, ogrom terytorium i mój patriotyzm, przez który porażki kończyły się wychodzeniem do windy :P Rosją szło mi dużo lepiej ale jakoś szybko mi się znudziło. Teraz postanowiłem zagrać moim ulubionym, bardzo niedocenionym przez historię, państwem czyli Chanatem Krymskim. Po prostu miodzio lodzio ! Organizuje sobie wyprawy łupieżcze, palę zamki, biorę jasyr, po wygranych bitwach zawsze biorę okup, miast raczej nie zdobywam prócz rebelianckich. Przez to "musiałem" zająć terytorium Kozaków gdyż w jednej bitwie, zachęcony późniejszymi okupami, pobiłem całą frakcję i nie chciałem wzmacniać żadnej ze stron, która by zajęła te tereny. Jedyny problem to umiejętność dowodzenia niemal samą jazdą łuczniczą ale już się przekierowuję. Serdecznie polecam ! :)
Witam panów! :D
Czy ten mod jest już możliwy do pobrania? Przeglądając zdjęcia i czytając na twc naszła mnie na niego chcica :)
Główne linki są wygasłe, ale chyba alternatywne działają.
Witam !
Jestem nowy na forum i mam pytanie dotyczące moda "Ogniem i Mieczem II"-otóż pobrałem go niedawno i nie wiem czemu w czasie bitwy gdy wykonuję szarżę skrzydlatą husarią, moi husarze nie opuszczają przed wrogiem kopii? Wie ktoś czemu tak się dzieje?
Może dajesz im rozkaz szarży na oddział stojący za tym w który wpadają wcześniej.Cytat:
Zamieszczone przez stoneX
No właśnie nie, klikam na pierwszy oddział wroga
Jest potrzebna odpowiednia odległość by szarża była dobrze wykonana.
Dzieje się coś z tym modem ? Czy nic nie robią
Prace powoli idą naprzód.
Ensis jest jakieś AI dobre ? Bo ściągłem od towarzysza pancernego ale crasha miałem co chwile ;/
Mod naprawdę świetny, tylko mam pytanie:
Da się jakoś podmienić dźwięki wystrzałów muszkietu? Mam lepsze do zaoferowania i umilenia sobie gry.
Nie znam.Cytat:
Zamieszczone przez HusarPL
Altualnie gram w Rule Britannia i używam tam ai Pitera. Nie wiem, czy te ai Pitera by tu pasowalo, ale calkiem fajnie u mnie w RB te ai działa i urozmaiciło rozgrywke.Cytat:
Zamieszczone przez HusarPL
gdzie znajdę aktualne linki do tego moda ?
bo te z
viewtopic.php?f=496&t=11763
nieaktualne...
Z drugiego posta działają. ;)
A dlaczego Towarzysz pancerny został wyrzucony z forum i dlaczego nikt nie rozwija tego moda tak długo już ?
Co do Towarzysza Pancernego to nie wiem. Ale szkoda go, znał się na rzeczy.
Co do rozwijania moda, to powinni to robić Ci co w niego grają, ja nie gram.
Z trudem ogarniam odpowiadania na pytania o inne mody. Dobrze, że nieco Użytkowników pomaga.
Ok dzięki. Ale dobrze, że powstał Potop Total War :)
Powstał, czy dopiero powstaje ? Bo nie wiedziałem, że można już w to grać. Sorry z OT.Cytat:
Zamieszczone przez Paweł-K
Powstał :)
Ogniem i Mieczem to bez wątpienia wspaniała modyfikacja, o ogromnym potencjale, której niestety nie brak niedoróbek.
To co mi prywatnie w niej wadziło, to przede wszystkim mapa. Za dużo drzew i trochę za dużo miast. Rok temu powstał nawet projekt Nihil Novi, w ramach którego między innymi te przeszkody miały być usunięte, niestety pomysł upadł.
Odgrzebałem stare pliki i pomajstrowałem przy nich, żeby były kompatybilne z najnowszą wersją moda (0.9.5 plus spolszczenie).
Usunąłem około 10 miast w Polsce, na Litwie i Mołdawii. Zmieniłem nazwy niektórych z tych, które zostawiłem. Zmieniłem granice prowincji, żeby były bliższe granicom dawnych polskich województw i wykarczowałem lasy.
Tu jest mapa na której się wzorowałem:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...cyjny_I_RP.png
A oto screeny:
Korona
http://vlep.pl/z9fb23.jpg
Litwa
http://vlep.pl/lckiev.jpg
Ruś
http://vlep.pl/3eyvml.jpg
jak komuś się spodoba, to mogę podesłać pliki.
Dzięki, choć nie wiem czy było warto się męczyć. Moim prywatnym zdaniem OiM to mod wprawdzie bardzo ładny graficznie i umiejscowiony w interesującym dla Polaków okresie historycznym, ale nudny jak flaki z olejem. Stanowi proste przeniesienie na Medka starej wersji z Roma, bez wykorzystania sporych możliwości jakie daje ta wersja Total War, a które tak ładnie wykorzystano choćby w Bellum Crucis czy Third Age, a wkrótce też pewnie w EBII. W dodatku ślamazarne tempo prac przy nim nie pozostawia nadziei, że kiedykolwiek będzie lepiej.
Ja się nie męczę, bo zrobiłem z przyjemnością i głównie dla siebie:) Skryptów i tak nie umiem pisać, więc wiele nie pozmieniam. Na pewno nie tyle co w SS czy BC.
Zresztą czy miłośnik XVII wieku ma wielki wybór?