Witam. Mam drobne pytanie. Czy miasta i regiony w Megasubmodzie są spolszczone? Bo mam drobne wrażenie że nie są...np. Konstantynopol to nie Konstantynopol tylko "Konstantinoupolis".
Wersja do druku
Witam. Mam drobne pytanie. Czy miasta i regiony w Megasubmodzie są spolszczone? Bo mam drobne wrażenie że nie są...np. Konstantynopol to nie Konstantynopol tylko "Konstantinoupolis".
Tylko część jest spolszczona, reszta zaś nie. To świadomy zabieg, poza tym w Bellum jest skrypt który zmienia nazwy wielu miast w zależności od tego kto je zdobywa, inaczej się miasto nazywa po zdobyciu pzrez krzyżowców, a inaczej jak je ma Bizancjum czy islam. Spolszczone są te miasta i regiony których ten skrypt nie dotyczy.
Czyli spolszczania tego nie ma żadnego sensu tak? Bo komputer i tak zmieni
Właśnie tak. Pewnie coś tam by można jeszcze spolszczyć z nazw regionów, ale nie ma to sensu zbytniego.
A tak z ciekawości, jakie to miasta? ^^
A zajrzyj sobie do campaign_script kampanii light np. to się dowiesz. Skrypt nr 35 Cambio nomi się nazywa. ;)
Jak tam sytuacja z nową częścią megasubmoda? :)
Pliki gotowe, Wino robi instalkę, mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu będzie gotowa.
Edit: Portrety brakujące dorobiłeś?
Moje staty także ukończyły testy i dziś podesłałem ostateczną wersję :)
Niestety jeszcze nie. Nie śpieszę się, a poza tym jest ich dość dużo, a dodanie czy odjęcie każdemu zmarszczek i koloru włosów z moimi umiejętnościami trochę schodzi i jest dość nużące :PCytat:
Zamieszczone przez Araven
Ale prace idą, jestem gdzieś można powiedzieć trochę za połową kosmetycznych zmian :)
Jeszcze jedna nowinka, opcjonalnie dla chętnych będzie do ściągnięcia EDU z powiększonymi oddziałami :D Tam jednak trzeba będzie mieć mocnego kompa, bo oddziały np wlóczników to 250 ludzi, a ciężkiej jazdy 100 :D Wszystko z zachowaniem balansu zwykłej wersji moich statów :)
Kiedy będzie gotowa instalka MS 3? I tam juz staty jednostek będa wgrane te nowe tak?
Super że o tym pomyślałeś ja lada dzień grafike wymieniam z hd 4850 na hd 7850 to na nich pogram, a kiedy wstawisz te nowe staty?Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Nowe staty będą wydane razem z kolejną wersją Megasubmoda, natomiast powiększone odzdziały będą opcjonalnie do ściągnięcia tutaj w jednym z tematów :)
Już odpowiadałem na poprzedniej stronie, mam nadzieję, że nowa instalka dla Megasubmoda III będzie w przyszłym tygodniu, Wino jest dość mocno zajęty ostatnio. Nowe staty Kama2150 to super sprawa, na powiększonych jednostkach fajnie się gra ale mocna maszyna i karta grafiki konieczna.
Araven może zrezygnować z instalki? Wino będzie miał mniej roboty a kopiuj-wklej i zamień pliki to chyba nie jest trudna sprawa nieprawdaż?
Popieram
Zobaczymy co Wino napisze, jak nadal nie ma czasu to chyba dam te pliki na zasadzie kopiuj wklej, trzeba będzie mieć Megasubmoda II i wrzucić na to pliki z III.
Dobry pomysł :D
Witam. Kilku Osobom: Kamowi2150, Marko1805, Yakamurze i EliminatorowiT wysłałem link do Megasubmoda III. Proszę sprawdzić i dać mi znać na PW czy działa, jak działa dam na Forum.
Zmiany w Megasubmodzie III:
1. Poprawa lini brzegowych na mapie Mietek77, poprawki w skryptach od krucjat i jihadów, trwają krócej i są bardziej historyczne, ai się tak do nich nie pali, podobnie było w rzeczywistości.
2. Nowa wersja ograniczonej rekrutacji Mietek77 (nieznaczne różnice z tą co jest obecnie, te pliki dodam osobno za jakiś czas).
3. Nowe ai strategiczne Pitera, jak Ktoś chce zostać przy oryginalnym ai, nim wrzuci Megasubmoda III, niech zrobi kopię pliku descr_campaign_ai_db z oryginalnego Bellum.
4. Dodanie Flandrii dla Francji na starcie. (Mietek77).
5. Poprawki w rekrutacji braci dobrzyńskich, są z kościołów i kaplic.
6. Brak wojen i sojuszy na starcie - niestety kraje z sojusznikami miały za dobrze, a te z wojnami od początku za ciężko.
7. Nowe poprawione tekstury dla polskich pancernych i konnych i pieszych (dla wersji z ulepszoną zbroją) oraz dla polskich rycerzy konnych i pieszych (zwykłych i ulepszonych) (Marko1805 i Aramegil).
8. Nowe pliki Kama2150: descr_mount, descr_projectile i export_descr_unit - nowe statystyki i jakość bitew. Ktoś nie chce ich niech zrobi ich kopię wcześniej nim wrzuci III, ale są super polecam.
9. Poprawki tekstowe od nieocenionego dariusa_d. Tu w wersji podstawowej, jak ktoś chce historyczną proszę pobrać z tematu z linka od dariusa_d, co i ja uczynię bo wersja historyczna z większą ilością staropolszczyzny jest fajna.
10. Zmiany w szybkości budowania budynków i inne alternatywne dodatki i opcje, będą osobno, po wydaniu Megasubmoda III.
11. Obecnie chwilowo nie będzie instalki, bo Wino zajęty, ew. jak Wino znajdzie czas i zrobi Instalkę to będzie za jakiś czas. Chwilowo będzie na zasadzie wklejenia.
12. Zalecam pobranie nowych portretów generałów, agentów i księżniczek jakie opracował Profesor, ale one w osobnym linku są. I dodają smaczku grze, nowe portrety są super, bardziej średniowieczne i mają to coś.
Oto link do nowych portretów od Profesora: viewtopic.php?f=367&t=13183
13. Są poprawki Mietka77 w skrypcie, powodujące, że ai dostaje kupców i kapłanów co jakiś czas.
Mniam! :)
Czekam z niecierpliwością na linki!
Witam.
Mam problem, być może nie doczytałem czegoś lub nie rozumiem, stąd moje pytanie brzmi : jak w megasubmodzie (II i poprawka wgrana) rekrutować braci dobrzyńskich? Zauważyłem, że nie mogę, więc dałem kod na kasę i populację, szybkie budowanie, wszystkie budynki w 1 mieście i zamku wybudowałem i nadal nie dało się. Stąd pytanie co trzeba zrobić, by grając Polską ich rekrutować? Czy są oni możliwi do rekrutowania dopiero po jakimś czasie, a może w wybranym regionie lub też działa to na zasadzie gildii - czekam aż się pojawi oferta zbudowania? Pozdrawiam
Polską nie grałem jeszcze, ale braci dobrzyńskich powinno dać się rekrutować po rozbudowaniu kaplicy zamkowej na wyższy poziom.
Bracia dobrzyńscy są od 1216 roku w kaplicach II i III poziomu w zamkach i kościołach od III poziomu w górę w miastach.
Link do Megasubmoda III z 02.06.2013. viewtopic.php?f=367&t=12871&p=283883#p283883
Czy w tej wersji AI Pitera, która zawarta jest w MS III poprawiono problem częstych ataków na papiestwo?
W tym ai miało być ono nie atakowane, ale nie udało się i nadal podlega atakom sąsiadów, Piter poprawił nieco innych kwestii poza Papiestwem. Za jakiś czas może dam nowe ai, na razie je testuję.
A co myślicie o tym aby wszystkie państwa katolickie miały sojusz z papiestwem? Wiem ze w razie konfliktu np. Francji lub Anglii papież musi się opowiedzieć albo za Anglią lub Francją ale musimy pamiętać ze papież często robił to w rzeczywistości i przez całe średniowiecze ingerował w sprawy polityczne państw katolickich. Czekam na ostrą krytykę :P
A jeszcze jedno. Co myślicie o całkowitym spolszczeniu miast (jakie tylko się da, czekam na odpowiedz Aravena) i regionów?
Niby można by spolszczyć nazwy miast tylko po co? Lepiej poświęcić ten czas na ważniejsze problemy szczególnie, że niektóre miasta zmieniają nazwę w zależności od właściciela więc spolszczenie ich pewne wymagało by grzebania w skryptach.
No rozmawiałem z Aravenem i spolszczenie miast mija sie z celem ale spolszczenie tylko regionów jest według mnie dobrym pomysłem gdyż na regiony nie m żadnego skryptu :) I można było by utworzyć jakieś większe cele frakcji np. sułtan rum po najeździe mongołów "przepoczwarzył" się w Imperium Osmańskie i można było by tej frakcji dodać cel zdobycie np. Wiednia :)
Co o tym myślicie? :)
Widzę K A M 2150 że jednak w pliku descr_mount nie ustawiłeś x_radius na 0.4 jak pisałeś tylko wróciłeś do standardowej 0.8 jak w czystym BC, kiedy wstawisz te staty z większym rozmiarem oddziałów.
Tak, okazało się, że wartości z mount są zbyt powiązane z celnością strzelców, bo udało mi się sprawić, żeby piesi strzelcy byli skuteczni na jazdę, ale konni strzelcy dalej nie byli w stanie skutecznie strzelać do konnicy.
Powiększone oddziały można pobrać pod tym linkiem:
http://www.speedyshare.com/epsXa/export-descr-unit.txt
Czy ktoś mógł by mi powiedzieć gdzie są wartości odpowiadające za dostępność jednostek w danych regionach? Bo ani w export_unit ani buildings nic nie znalazłem. A bardziej złożonymi plikami Medievala jeszcze nigdy się nie bawiłem ;].
Po za tym co oznaczają te nagłówki w export_descr_buildings? Każdy poziom budynku rekrutacyjnego ma kilka takich i w każdym są nieco inne wartości a translator nie był zbyt pomocny.
I LIV - regolare
II LIV - inizio AI
II LIV - inizio UMANO
I LIV - avanzato 1
etc.
Hmm, niby wszystko jest w porządku, jednak państwa nadal mają między sobą stare sojusze i wojny. Czy tylko ja mam ten problem? Może nie wszystkie pliki wrzucone? :P
Michał3588 w pliku export_descr_buildings oczywiście.
;;;;;;;;;scuderie
building equestrian
{
levels stables knights_stables barons_stables earls_stables kings_stables
{
stables requires factions { northern_european, mesoamerican, middle_eastern, nativeindian, eastern_european, greek, southern_european, normans, }
{
capability
{
;;; I LIV - regolare
recruit_pool "Mounted Sergeants" 1 0.12 2 0 requires factions { milan, pisa, venice, papal_states, }
Wyżej Mounted Sergeants konni sierżanci, lekka jazda liczby od lewej 1 - ilość jednostek na starcie, 0.12 - ile jednostki się odnawia w jedną turę - tu po jakiś 8 turach mamy nową jednostkę, 2 ile może być maksymalnie jednostek danego typu do rekrutacji i ostatnia liczba 0 - startowe doświadczenie, zwykle właśnie zero.
Oznaczenia:
I LIV - regolare - regularne jednostki (nie AOR)
II LIV - inizio AI dla AI (komp)
II LIV - inizio UMANO (dla ludzkiego gracza)
I LIV - avanzato 1 (to nie pamiętam).
Generalnie to pomocnicze oznaczenia dla systemu rekrutacji, tego nie usuwaj ani nie zmieniaj.
W tym temacie : viewtopic.php?f=367&t=12871 w poście nr 3, dałem Dodatki do Megasubmoda III, w tym pliki descr_strat z dyplomacją gdzie nie ma wojen i sojuszy, oraz chyb 8 wariantów plików z budowaniem i rekrutacją zwykła oraz ograniczoną oraz budową w normalnym czasie Bellum i szybszą budową. Proszę pobierać i używać.
Araven, mam pytanie odnośnie megasubmoda III. Gram Polską, jednostki w rekrutacji są bardzo drogie (np, konni strzelcy za ponad 1000 bz), czy powinno być? Można to jakoś zmodyfikować w ustawieniach?
Owszem wojsko jest drogie teraz, to efekt zmian jakie zrobił Kam2150, ale balans jest bardzo dobry, a ai ma dużo mniej spamowego woja na mapie. Nie da się zmienić, dbaj o ekonomię graj na free_upkeep rozwiązuj na początku zbędne wojsko. Tyle mogę poradzić, ja gram jeszcze na ograniczonej rekrutacji to dopiero jest fajnie.
Edit: w Dodatkach do Megasubmoda dałem plik Unit z Megasubmoda II tańszy, ale nie polecam go, ten Kama jest o niebo lepszy.
Dzięki za szybką odpowiedź. Spamowe wojsko Ai było męczące więc to dobre wyjście z droższymi jednostkami. Fajnym wyjściem a propos ekonomii byłoby załatwienie sprawy handlu morskiego by nie trzeba było przenosić stolicy do nadmorskiego miasta.
Zobaczę czy da radę coś z tym handlem morskim zrobić. Też o tym myślałem, ale testów nie robiłem, czy to działa. Obecnie jest pewna odległość od stolicy, by handel morski działał, teoretycznie jej powiększenie np. dwa razy powinno umożliwić prowadzenie handlu morskiego, bez przenoszenia stolicy blisko wybrzeża, ale nie wiem czy to zadziała, i nie będzie jakichś problemów. Sprawdzę za jakiś czas ten patent.
Czy istnieje submod który zwiększa dochody (bardzo)z handlu i to morskiego czy kupieckiego po prostu wszystkiego by to było bardziej opłacalne.