-
Re: Divide Et Impera - Dyskusja ogólna
Panowie, wrzucajcie w wątek z paczkami mprzyjemniającymi grę ciekawsze submody z komentarzem czy nie krzaczyły Wam z DEI. Tutaj jest już za dużo postó żeby ktoś - nawet obeznany z tematem ktoś odnalazł bez mordęgi poszukiwanego dodatku - moda, submoda.
-
Hej czy mod bulldoga działa z DeI??
-
Działa i doczekał się swojego submoda na jednostki, które doszły w DeI.
-
No to nie wiem dlaczego u mnie nie działa. Z workshopu ściągnąłem mod bulldoga ale chyba do radiusa.. gdzie mam szukać tego prawidłowego?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Bradley
Było 3 strony wcześniej ale dla przypomnienia
Ewentualne obiekcje instalacji były opisane w zakładce DeI Pomoc techniczna - pierwsze posty
EDIT Już nawet jest opcja 0.41 u Bullgoda
-
Czu wersja 71a jest dostosowana do beta 9.0 ,zarowno w kampie jak i w bitwach?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Shane
Czu wersja 71a jest dostosowana do beta 9.0 ,zarowno w kampie jak i w bitwach?
No właśnie. Bo jak zaczynam nową kampanie obojętnie jaką frakcją na dowolnym poziomie to wrogowie tylko stoją w miejscu, nie przesuwają swoich armii i nie rekrutują nowych jednostek. Jedyne co robią to tylko wypowiadają wojny z których i tak nic nie wynika.
-
Dresden wstawił na TWC poprawioną wersję pod patch beta chwilę temu :)
Cytat:
January 28 Patch 9 Beta version Update
- Activated the CAI aggression ramp option in the new CAI_Variables table. In theory, CAI should become more aggressive over the course of a campaign. Feedback appreciated (New campaign best way to test this change).
- Updated CAI personalities to slightly increase aggression.
- Changed Arche Bosphorus starting regions to have higher starting Hellenic culture (New Campaign required to experience).
- Changed base culture types in Bosphorus and Seleucid starting areas to be hellenic (New Campaign required to experience).
- Changed Arche Bosphorus to be Faction Group Greek States.
- Cleaned up text on Faction Selection screen and in db files for various minor factions.
- Renamed Armenia to Hayasdan.
- Renamed 2 cities (Mediolanum and Arretium).
-
Mam gorącą prośbę , ponieważ w najbliższym czasie nie będę miał możliwości zciągnięcia modów ze steama, czy mógłby ktoś życzliwy ściągnąć mod niejakiego Yolocaust pod tytułem "Ceasars Legions" (najlepiej pod DeI)
i wrzucenie na serwer do pobrania. Będę bardzo wdzięczny.
-
Od dłuższego czasu gram Rzymem kampanię DeI na poziomie legendarnym. Aktualnie doszedłem do tego, że nie mogę wyszkolić kolejnej jednostki Legionistów Weteranów - gra krzyczy, że posiadam maksymalną dostępną liczbę tych jednostek. Policzyłem i wychodzi, że mam ich ok 40 - poszukałem trochę, jednak żadnych konkretnych wiadomości nt. limitów jednostek nie znalazłem. Ktoś ma podobne doświadczenia? Domniemywam, że limit został opędzony przez DeI a nie przez poziom legendarny :)
I druga sprawa, jak Wam się podobają balisty / skorpiony / itp sprzęt strzelający? Ja potestowałem trochę w bojach sprzęt oblężniczy i stwierdziłem, że na ich miejsce lepiej zrekrutować kawalerię. Po całkiem sporej bitwie dwie balisty miały po 20-30 zabitych, skorpion ubił ok. 40 ale dalej to nie to. Poczekam jeszcze na polybolos i jak nic się nie zmieni to wyburzę warsztat oblężniczy :)
Rome 2 - patch 8.1
DeI - patch 0.7
-
Tak, limity na jednostki są, weteranów to akurat 40 jeżeli dobrze pamiętam :)
Co do sprzętu oblężniczego to skądś się ta nazwa bierze :D Historycznie głównie budowano je na miejscu przy oblężeniu, w bitwach były niezbyt częstym gościem, wyjątkiem są Rzymianie z ich małymi skorpionami.
-
Zdziwiłem się, ale Arwernowie wyposażyli w skorpiony (oni mają własną nazwę na to: oxy-cośtam) 2 z 3 armii które wczoraj rozbiłem. Nie wiem który mod albo patch to sprawił, ale to już nie są czasy armii składających się z oszczepników :)
A gdzie widziałeś info o limitach? Przeczesałem trochę i nawet encyklopedia DeI na Honga.net nie ma takiej adnotacji
-
Ja też mam limity na weteranów i gram na legendarnym. Osłabienie balist ,też mi się strasznie nie podoba :( po prostu z nich zrezygnowałem :D
-
A wiecie może coś o innych limitach? Ktoś się spotkał?
-
Zwykli legioniści też są limitowani i to bez względu na poziom trudności. Według twórców moda ma to wymusić rekrutowanie tej piechoty pomocniczej. Aha i opancerzenie legioniści tak samo.
-
witam ..wie moze ktos czy jest dostepny plik z nazwami jednostek do podanej modyfikacji
Caesars Legions DeI version... prosze o pomoc
-
Ja mam prośbę o link do moda - submoda zmieniającego obraz z monitorów 4:3 na 16:9 - panoramiczny.
Tracę jakieś 50% piękna gry na moim formacie a bitwy na mapce... - już o tym pisałem. Bęę b. wdzięczny za podpowiedź.
-
A ja bym chciał się zapytać jak instaluje się DEI na beta patch 9 ? Kto wie to prosiłbym o pomoc ;)
-
Ściągasz z tego linka archiwum (najnowsza wersja z 29 stycznia o numerze 0.71c):
http://www.mediafire.com/download/411cu ... apatch9.7z
Naprawia ona m.in. błąd uwidoczniający się w kartagińskiej wojnie domowej, kiedy na polu bitwy pojawiają się oddziały flag bez żołnierzy pod nimi.
Rozpakowujesz 7-zipem, wklejasz Divide_et_Imperapatch9.pack do Rome 2 data i aktywujesz poprzez mod manager'a.
Usuń poprzednie wersje moda. Pisałem, odzwyczaić się od wersji steam (tego zdania nie mogłem sobie darować ;) )
-
Ja mam wersje manualna :) Ale wracając do tematu tomam usunąć poprzednią wersje, którą mam aktualnie zainstalowaną?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Shay Ruan
Zwykli legioniści też są limitowani i to bez względu na poziom trudności. Według twórców moda ma to wymusić rekrutowanie tej piechoty pomocniczej. Aha i opancerzenie legioniści tak samo.
Jak dla mnie krok w dobrą stronę. Chciałbym tylko, żeby gdzieś była jakaś rozpiska, tak aby można było sobie zaplanować rekrutację
-
Cytat:
przemoxdlol :
Ale wracając do tematu to mam usunąć poprzednią wersje, którą mam aktualnie zainstalowaną?
Jak najbardziej. Każda do tej pory wydana wersja DeI, której znajduje się na mediafire jest pełnym modem, tyle że spakowanym. Nie jest to łatka, która nadpisuje poprzednie wersje.
Obecna metoda tworzenia modyfikacji opiera się na strukturze modularnej. Każda część moda np. z jednostkami, wprowadzająca grafikę dla pór roku czy też zmieniająca liczbę lub skuteczność agentów tworzy osobny plik "pack", które to elementy łączone są dla update'u z głównym pakietem moda na pewnych warunkach, np. podstawowy pack moda - "base pack" musi funkcjonować niezależnie od pozostałych; "unit pack" musi współpracować z "base mod pack", zaś modyfikacja "TPY", czyli turns per year jest zależna od obu poprzednich. Dlatego też, Assembly Kit nie jest jak do tej pory żadną rewelacją, ważnym natomiast pozostaje PFM - Pack File Manager.
-
Dziękuje za dokładne wytłumaczenie, o tym akurat nie wiedziałem i poprostu tylko rozpakowywałem do data bo myślałem że to ma razem sobie tam współgrać, ale jednak się myliłem i jeszczeraz wielkie dzięki :D
-
Ekipa DeI, zawsze zwarta i gotowa, wychodząc naprzeciwko oczekiwaniom graczy wydała kolejną odsłonę moda 0.71d pod patch nr 9.
Changelog:
Cytat:
- Made adjustments to bonuses on Formation Attack for patch 9
- Reduced run speeds on many entities (but the real overhaul on this will come with 0.8)
- Slightly tweaked killing rates for patch 9
- Fixed Carthaginian Iberian Lancer animation.
- Hopefully fixed some Carthage civil war invisible units.
- Fixed missing Lusitani faction trait images.
- Fixed Mercenary White Shield Pikes not having pike formation.
- Activated the CAI aggression ramp option in the new CAI_Variables table. In theory, CAI should become more aggressive over the course of a campaign. Feedback appreciated (New campaign best way to test this change).
- Updated CAI personalities to slightly increase aggression.
- Changed Arche Bosphorus starting regions to have higher starting Hellenic culture (New Campaign required to experience).
- Changed base culture types in Bosphorus and Seleucid starting areas to be hellenic (New Campaign required to experience).
- Changed Arche Bosphorus to be Faction Group Greek States.
- Cleaned up text on Faction Selection screen and in db files for various minor factions.
- Renamed Armenia to Hayasdan.
- Renamed 2 cities (Mediolanum and Arretium).
- Resolved some bugs with missing textures
- Resolved bug with upkeep and recruit costs being doubled (50%) instead of normal (25%)
- Tweaked strength of some elite Iberian units
- Added Balearic Slingers to Carthage
- Removed transport embark change due to pathfinding problems.
- Fixed minor Greek factions having onagers in custom battles.
- Fixed Iberian Slingers (were using javelins, now use slings).
- Slightly lowered agent caps.
- Fixed Hellenic major trade city types.
- Fixed minor faction cursus honorum ranks.
- Tweaked growth bonuses and negatives from tax levels.
- Added in new Patch 9 naval tradition tweaks.
Do pobrania i maualnej instalacji:
http://www.mediafire.com/download/n8404 ... _Impera.7z
Wersja steam:
Part 1: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =206186932
Part 2: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =206192605
Part 3: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =206197785
Part 4: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =218366360
Na pierwszy rzut oka widać, że 0.71d łączy poprzednie poprawki, przygotowane dla patcha 9 Rome 2.
-
dlaczego nie idzie pobrac tych modow z mody wszelakie np GEM czy te pozostale ?
mógłby ktoś podać liste zmian po polsku,jak narazie widze tylko ze liczebnosc odzialow sie zwiekszyla a poza tym ???
-
Od momentu przejścia DeI do patcha 9 pojawia się pełno problemów z balansem. Mod jest aktualnie niegrywalny, jednostki jazdy są całkowicie bezużyteczne (coś się im zbugowało z Charge Shock), a jednostki strzelające nie zadają obrażeń. Dodatkowo każda najmniejsza bitwa trwa teraz 5x dłużej niż zwykle. Poczytałem trochę o tych problemach na ich forum i miejmy nadzieję, że szybko sobie z tym poradzą i będzie można dalej grać.
-
Czyli do czasu naprawienia problemów trzeba anulować subskrybcję na steamie lub po prostu nie grać.
-
Nie jestem pewien, ale na steamie nie ma jeszcze najnowszej wersji moda, jest ta na patch 8.1. W każdym razie, trzeba się wstrzymać z grą ten dzień/dwa, no chyba, że gracie z automatycznym rozstrzyganiem bitew.
-
Hmm, linki jakie podałem do steam ewidentnie przekierowują do wersji 0.71d, ze wszystkimi zmianami zacytowanymi przeze mnie, co jest uwidocznione w liście zmian. Nie gram w DeI, więc nie przekonam się co zawiera warsztat. Zresztą i tak pobrałbym wersję z mediafire. Ci, którzy chcą nabrać pewności, niech sprawdzą obecną nazwę Armenii, powinna nosić miano Hayasdan. Samo odpalenie gry z modem bez crasha, świadczy o posiadaniu właściwej wersji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Rafkos
Od momentu przejścia DeI do patcha 9 pojawia się pełno problemów z balansem. Mod jest aktualnie niegrywalny, jednostki jazdy są całkowicie bezużyteczne (coś się im zbugowało z Charge Shock), a jednostki strzelające nie zadają obrażeń. Dodatkowo każda najmniejsza bitwa trwa teraz 5x dłużej niż zwykle. Poczytałem trochę o tych problemach na ich forum i miejmy nadzieję, że szybko sobie z tym poradzą i będzie można dalej grać.
Nie grałem za dużo na nowym patchu 9 ale DeI do tej wersji 0.71d (wersji c nawet nie zdążyłem spróbować) wydaje się być normalne. Grałem oblężenie z udziałem floty i 2 armii (kampania Rzymem na hard) i wszystko było jak dawniej. Zmasakrowałem flotę Bojów a potem dokonałem regularnego szturmu na osadę (bez murów). Kawaleria na tyle co może zrobić w mieście wypadła przyzwoicie. Strzelcy też nie zawiedli. Potwierdziłem w statystykach po bitwie. Czas bitwy jak na DeI nie odbiegał od dotychczasowych standardów. Jedynie zmiany jakie zauważyłem to na mapie kampanii wydaje mi się, że czasami grafice jakby trochę "odbija", np czarne pola na niektórych miejscach na mapie (widziałem też taki wątek na TWC więc nie jestem odosobniony :D ) - do tej pory miałem takie akcje tylko na mapie bitewnej. Oczywiście jak się ruszy myszką to wszystko mija. Dodam, że gram na DeI bez pomocy steama, ale używam kilki modów z workshopa w tym GEM, NoHDR, better watter, krew Mech Donalda. Zauważyłem tylko, że nowa wersja DeI 0.71d nie nadpisuje się na starsze tj. 0.71b i 0.71c, bo ma inną nazwę po rozpakowaniu bez "patch9" w nazwie. Trzeba usuwać ręcznie.
Wersję mam z pewnością aktualną bo w bitwie własnej Armenia to Hayasdan (tzn. nazwa przetłumaczona przez Rafkosa wygląda jakoś inaczej tj. z literką "j") ale wymowa ta sama ;)
-
Zainstalowałem wcześniejszą wersję tj. 0.71c i wszystko działa normalnie. Nie wiem co mogło być nie tak w wersji d, w każdym razie jutro ukaże się hotfix.
Cytat:
Wersję mam z pewnością aktualną bo w bitwie własnej Armenia to Hayasdan (tzn. nazwa przetłumaczona przez Rafkosa wygląda jakoś inaczej tj. z literką "j") ale wymowa ta sama
Opierałem się na różnych źródłach, jak coś ;) http://armenia.blog.pl/2013/05/07/hajastan/
-
Wersja C to ta z data 29.1 ??? Z gory dzieki za odp.
-
-
Kolejna wersja DeI została nam podarowana bla bla bla, tym razem o numerze 0.71e:
Changelog:
Cytat:
Balancing fixes for patch 9:
- Tweaked Cavalry charge damage
- Tweaked missile damage (let's hope that now Slingers are more balanced. Balancing properly slingers is one of the most difficult thing to do since they are so cheap an the AI likes them so much, yet they sill must retain effectiveness when used)
- Tweaked pike damage
- Fixed issue with some entity speeds (cavalry mostly) causing skating
- Tweaked killing rates and battle speed of infantry
- Slightly reduced hit-points of Hoplites
- Increased flanking and rear attacks power
- Tweaked penalties for fatigue that reduced damage potential too much for tired units
Other small fixes:
- Fixed issue with Etruscan Generals missing torso
- Fixed wrong mount on Bosphoran Cappadocian Cavalry
- Fixes Greek Marines not being recruitable on minor city ports
Selea ma nadzieję, że ta odsłona moda poprawi poprzednią, która zakłóciła balans bitew. Jak sam stwierdził, przetestował parę scenariuszy, jednak z uwagi na brak czasu, który poświęca przygotowaniu wersji 0.8 nie mógł zagłębić się w problem zbyt ekstensywnie (trudne słowo :) ). Przeprasza za wynikłe niedogodności, mając nadzieję, że większość podstawowych błędów została naprawiona.
Linki do pobrania:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... d-01-01-14)
-
U mnie ściąga aktualizację, mam problem z wojną domową - osiągnąłem już max paska imperium i dostałem z automatu wojnę z senatem. Bardzo dbałem o nie przekraczanie przez żadną ze stron 40% i zdawało mi to egzamin. Niestety po podbiciu miasta na max pasek w kolejnej turze przyszła wojna domowa, ja walczę na afrykańskich pustyniach i 5 zajadłymi nacjami, jedne świry pozostały na ostatnim mieście i pokoju nie chcą podpisać... Z ciekawości zaproponowałęm im pk 1 500 000 pieniędzy i odmówlili, reszta jest taka sama. Do tego w Italii pojawia mi się 16 wypasionych armii zdrajców. Mogę spróbować wrócić do sava z przed 11 tur (najbliższy zapis) ale nie jestem pewien czy coś mi to w późniejszym rozrachunku da.
Nie chcę tej wojny w tym momencie za żadne skarby tego antycznego świata, macie jakiś pomysł jak ją wymanewrować? Do tej pory jak moje stronnictwo osiągało 40% to awansowałem któregoś z mężów stanu lub wodzó i spadało mi o oczko, lub dwa jeżeli awansowałem dwu lub dwukrotnie jednego człowieka. Miałem dzięki temu równowagę w senacie i bonusy do swoich ludzi, teraz mam zagryzkę.
Pisaliście gdzieś, żę zbyt ambitni wodzowie, generałowie mogą powodować wojnę domową ale nie mogę nigdzie znaleźć jaki współczynnik przy danym człowieku jest niebespieczny. Do tej pory największy zaobserwowany współczynnik ambicji to "3", - czy to jest już niebespieczny człowiek?
Edit:
Aktualizacja ściąga się ponownie b. długo, nie wiem czy dzisiaj coś z tego będzie. Szkoda mi tego sobotniego wieczoru na stracenie pogrania i zastanawiam się nad powrotem do WOT - mam już bardzo blisko 14 000 bitew. Jeżeli jednak ponownie się w niego wciągnę to pewnie odstawię Rome 2 a to o wiele spokojniejsza gra. :)
-
Rafkos masz rację - Twoja wersja jest lepsza, w końcu to tłumaczenie na język polski :D a wszyscy wiemy, że
"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają"
Może za bardzo mam w pamięci Europa Barbarorum a tam był Hayasdan i dlatego wersja z "j" tak bardzo rzuciła mi się w oczy - oczywiście bez żadnych złych ani dobrych skojarzeń
Rafkos mam pytanie o Twoje tłumaczenia na TWC
Pomimo, że aktualizujesz kolejne tłumaczenia do aktualnych wersji DeI (tj. nazwy) to wywnioskowałem, że i tak wszystko opiera się na wersji B ?
Więc mam prośbę jak będziesz miał już coś nowego to daj znać na forum - może w zakładce o spolszczeniu DeI ?
-
Podpowiedzcie coś szybko jak wymanewrować tą wojnę domową bo tracę już cierpliwość - całą strategia wzięła w łeb, obawiam się żę w tych wersjach DEI wojna domowa jest nie do uniknięcia. Kto się od niej wyplątał mająć imperium z max. rozwojem jego paska stanu proszę niech podzieli się wiedzą.
Edit:
Czytam właśnie o "Reformach Mariusza", nie wszystko jest takie jak postrzegaliśmy w tej kwestii;
http://www.academia.edu/4180356/Reformy ... wi_autorzy
-
Cytat:
Pomimo, że aktualizujesz kolejne tłumaczenia do aktualnych wersji DeI (tj. nazwy) to wywnioskowałem, że i tak wszystko opiera się na wersji B ?
Tak, wszystko jest na wersji B, ale czasem też zdarzy mi się dodać jakieś małe poprawki do błędów, które uda mi się znaleźć. Będę informować na bieżąco w temacie o spolszczeniu.
Cytat:
Podpowiedzcie coś szybko jak wymanewrować tą wojnę domową bo tracę już cierpliwość - całą strategia wzięła w łeb, obawiam się żę w tych wersjach DEI wojna domowa jest nie do uniknięcia. Kto się od niej wyplątał mająć imperium z max. rozwojem jego paska stanu proszę niech podzieli się wiedzą.
Wydaje mi się, że gdzieś na TWC jest mod na wyłączenie wojny domowej. Musisz poszukać.
-
Z szukaniem u mnie cięzko - nie znam angielskiego, sama wojna domowa jest jakimś urozmaiceniam ale sądziłęm, żę wybuchnie wtedy kiedy będę chciał i będę na nią gotowy. Teraz jest dla mnie zbyt ciężkim ciosem, jeżeli ktoś ma link do tego submoda niwelującego wojnę domową - proszę pokornie o wklejenie w temat.
-
Czy ten mod Caesars Legions zastępuje legiony które są w rome II i dodaje własne nowe?
.