Rumburaka , nie Rumcajsa :) czy. ze zrozumieniem
Obraza religijna to absurd. Mówiłem już.Widzę ze przydomek inkwizytor masz nie bez powodu :)
Wersja do druku
Rumburaka , nie Rumcajsa :) czy. ze zrozumieniem
Obraza religijna to absurd. Mówiłem już.Widzę ze przydomek inkwizytor masz nie bez powodu :)
Cóż wedle forum, oraz polskiego prawa nie.
Ktoś kiedyś powiedział: "nie wierzę w krasnale ogrodowe, to nie mam powodu by je zwalczać. Kto chce to ma, ktoś inny nie ma. Czemu nikt nie robi afery o krasnale?". Tak widzę walkę ateistów z chrześcijanami.
Sulejman, ty chyba nigdy z żadnym dzieckiem nie rozmawiałeś o tym co się dzieje na religii. Jeżeli uważasz, że lekcja religii polega na odmawianiu Ojcze nasz, to nie powinieneś w ogóle się na ten temat wypowiadać. Rozumiem, że te chrześcijańskie wartości, które są rzekomo wpajane na lekcjach, to "ABORCJA TO ZUO", "EUTANAZJA TO ZUO", "PIS TO DOBRA PARTIA", "WASI KOLEDZY, KTÓRZY NIE CHODZĄ NA RELIGIE BĘDĄ SIĘ W PIEKLE SMAŻYLI, DLA MNIE JUŻ NIE ŻYJĄ". Wszystko to autentyki. Chcesz żeby Twoje dziecko wychowywało się na dobrego katolika? To chodź do kościoła i tam je nauczaj prawdy o Bogu.
To nie jest walka. ja nie chcę, żebyście przestali wierzyć, nie chcę burzyć kościołów (wręcz przeciwnie, jestem za odbudowaniem tych, które zostały przez Sowietów i Niemców zniszczone), nie uważam katolików za idiotów bo wierzą. Ale Wy, wierzący nie zapominajcie, że nie jesteście już 95% społeczeństwa, tylko może z 60% i warto by było otworzyć się na zmiany, które wszystkim wyjdą na dobre.
Wiem co się dzieje na lekcjach religii więc swoją opinię możesz trzymać dla siebie. Ja nie będę nikogo przekonywać, że białe jest czarne itd. To, że zdarzają się katecheci, którzy wtrącają się do polityki dla mnie jest karygodne, ale nie mam na to wpływu. Co do innych Twoich cytatów to już nie wiem ile można tłumaczyć... Kościół w swoich głównych punktach ma ochronę życia to co mają teraz uznać "A co nam tam, Wonsz powiedział, że aborcja i eutanazja jest ok to zmieńmy zdanie!". Chrześcijaństwo jest za ochroną życia od samego początku i jeśli tego nie rozumiesz to sam nie powinieneś się wypowiadać. ;)
O jakich zmianach mówisz?
Coś kiepsko im ta ochrona życia wychodzi.
O takie: nie zmuszajcie ludzi do wiary, bo tu nie ma zasady "czyj kraj taka religia"? Nie ma potrzeby obciążać i tak skąpy już budżet lekcjami religii. Nie są potrzebne, co już wielokrotnie wypunktowałem. Szkoła ma kształtować poglądy a nie do nich zmuszać, co robią zresztą lekcje religii.
Jedynie religioznawstwo jestem w stanie zaakceptować, żadnej katechezy z katechetką a tym bardziej z księdzem.Celibat wypacza im mózgi ,są potencjalnym zagrożeniem, ktoś już stwierdził że ich rozwój emocjonalny i seksualny zatrzymuje się na poziomie dziecka.Stąd też liczne przypadki pedofilii w KRK.Nie uważam że religia chrześcijańska jest mi w stanie zaoferować jakiekolwiek wartości .Nie potrzebuję religii do nauczenia dziecka że nie wolno zabijać,ani kraść.Wyznanie to "pachnie trupem" ,jest pełne cierpienia i smutku.Bazuje na ludzkim cierpieniu i poczuciu winy.Jest wielce niemoralne wmawiając ludziom że wystarczy żałować z grzech a będzie Ci wybaczone. Tak,Islam jest bardziej toksyczny, ale to katoliccy fundamentaliści mnie otaczają.
Jestem zwolennikiem rozdziału Kościoła od państwa, a co za tym idzie zniesieniem lekcji religii ze szkół, ponieważ w Polsce zbyt często nabierają one formę indoktrynacji.Po za tym wiara powinna być kwestią sfery prywatnej a nie głośnego jej okazywania i nie mówię że to oznaczać ma zero jakiejkolwiek działalności katolicyzmu. Jesteś katolikiem? Ok,Caritas działa i zbiera? OK. Odbywają się procesje?Ok. Po za tym pamiętam z czasów Technikum kiedy to obrałem ateizm jako ścieżkę swych lat młodzieńczych. Zapisałem się miast na religię, na Etykę. Po pierwszych dniach mój znajomy ( który wybrał religię) ze śmiechem mówi mi o tym jak katechetka prowadziła modlitwę w intencji tych biednych dusz zwiedzionych przez niepoważny przedmiot ( to co w ogóle się tam odbywało to temat na dłuższą rozmowę). Wobec tego religii w szkołach mówię: stanowcze nie, dziękuję.
Następny ateista który chce pozbawić prawa głosu 90 % polskiego społeczeństwa, a może by tak wykorzystał szansę aby siedzieć cicho.Cytat:
Alez oczywiście wierzcie sobie w co chcecie, lezcie krzyżem ile chcecie. Ale róbcie to w kościołach, nauczajcie tez w kościołach po godzinach i nie mieszajcie sie do polityki
Zabobonami i ideologią to są przesiąknięte lekcje polskiego i historii, nie mówiąc już o takich niepotrzebnych potworkach jak np. wychowanie seksualne. Lekcje religii, jeśli są prowadzone przez odpowiednią osobę, potrafią trzymać poziom. Co ciekawe jedyne dobre lekcje religii jakie kojarzę były prowadzone przez księży, jak za to zadanie brały się katechetki to już było tragicznie-zero dyscypliny, herezje itd.Cytat:
A tak mamy lekcje "religii", które nie są kontrolowane przez MEN, mamy lekcje przepełnione ideologią, zabobonami itd.
W dawnych czasach kapelanowie nie mieli żadnych stopni wojskowych i nie byli na etatach oddziałów tylko po prostu towarzyszyli wojsku. Było to dobre rozwiązanie i myślę że tak byłoby najlepiej. Oczywiście jako że 90 % Polaków to katolicy w naszej armii powinni być tylko katoliccy kapelani.Cytat:
Halo halo, wypowiem się z perspektywy żołnierza. Wara od kapelanow. Wiele osób korzysta z ich usług, jak i jest mocno zwiazanych z Kościołem. Ale przyznam tylko polracje ze stopniami. Powinni mieć niskie stopnie.
Nie można być katolikiem i traktować wiary jako strefy prywatnej, gdyż jest to sprzeczne z nauką katolicką. Może w jakichś herezjach można ale nie w prawdziwej wierze.Cytat:
Po za tym wiara powinna być kwestią sfery prywatnej
Przy okazji-jest oczywistą nieprawdą jakoby księża nie płacili podatków.