-
Mam głupie pytanie - dopiero zaczalem grac i Rome II i zauwazylem ze w kampanii na poziomie trudnym i bardzo trudnym w trakcie bitwy, po najechaniu kursorem na oddzial przeciwnika, nie pojawia się w lewym dolnym rogu karta z informacjami (parametrami) tej jednostki. To oznacza ze w sumie to walcze trochę na slepo nie wiedzac co reprezentują sobą poszczególne jednostki przeciwnika na polu bitwy. Troche zwatpilem, czy to zamierzone utrudnienie związane z poziomem trudności, czy tez może jakiś bug.... ? (mam uruchomiony mod Divide at Impera). Potwierdzcie proszę jak to jest z ta kwestia - tak jak opisałem ma być, czy tez jednak cos tu nie działa prawidłowo? Pozdr
-
Czy wy też teraz tak macie że nie można zająć miasta poprzez zajęcie placu?
-
Przecież to nie R1. To już nie jest jedynym wymogiem.
-
Można zdobyć miasto, zajmując punkt strategiczny i utrzymując go przez określony czas. W większych miastach są 3 punkty strategiczne i w takim przypadku wystarczy zająć tylko 2 z nich.
-
Mam taki problem, gram kampanie Multi i gdy ktoś zajmie plac nie ma odliczanego czasu do końca, i np mozna przeczekac cala bitwe statkiem gdzies badz uciekajac wojskiem.
W bitwie multi przy oblezenie normalnie działa. Gra jest bez modow.
Wy tak nie macie w kampani multi?
-
@UP
Też raz tak miałem niedawno, to była osada "Pessinus" w prowincji "Asia". Opisz sytuacje swoją, może to ta osada jest zbugowana, może tylko osady bez murów.
-
Wiec robilem testy i. Atak na Ateny oraz atak na Sparte.
wyswietla tylko jeden punkt badz wcale.
Rzymskie miasta bez murow na poludniu, moja flota zostala na morzu i tak wygralem....
i dodatkowe pytanie.
Czy da sie zrobic tak by posilki nie walczyly w bitwie?
Ale ostatnio w barbarzynskiej osadzie podczas oblezenia byl licznik tylko nie rozegralem do konca tej bitwy.
Wiec moze masz racje że niektore są zbugowane
-
Któryś patch, 10 albo 11 zdaje się, zmienił mechanikę punktów kontrolnych. Nie potrafili poprawić BAI by broniło flagi a nie losowego placu, więc teraz punkt w pomniejszych osadach i 2/3 w fortyfikowanych miastach jedynie dodaje morale obrońcy. Główny nadal daje zwycięstwo. A że można kampić stateczkami - coś za coś. Grasz z człowiekiem. Możecie się chyba dogadać na niewykorzystywanie błędów gry.
Brak posiłków chyba dałoby się zmodować, dodając do wszystkich trybów armii parametr jak po ataku agenta. Nie widziałem jednak by ktoś to wykorzystywał, wiec nie mogę obiecać, że jest to ta sama kategoria i idzie ją przypisać do stance'a.
A jak ci chodziło o coś do odptaszkowania posiłków w ekranie przedbitewnym dla zwiększenia wydajności, to się nie da. Możesz najwyżej tłuc białą flagę w miarę wchodzenia oddziałów na mapę, ale te lubią się bugować na czerwonej linii i do tego wcale nie znikają po zejściu z mapy, więc dalej obciążają system. Dawaj co drugiemu generałkowi night fightera i blokuj swoje posiłki w ten sposób. To najprostsze rozwiązanie.
-
@Soontir O co idzie z tym kampieniem stateczkami? Bo ja jak an razie biję się z AI tylko w osadach, a miasta (Cyrena ekhm...) szturmuje z automatu...
-
@UP
Chodzi oto, że jak jesteś noobem to wykorzystujesz błędy gry, żeby odnieść z tego jakieś korzyści, więc lepiej nie wnikaj, bo im więcej bugów poznasz tym gorzej się gra. Lepiej pozostać w niewiedzy.