Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Zamieszczone przez Pinotchet
Wypraszać to Ty sobie możesz, mam to gdzieś, trzeba mieć coś z intelektem by popierać tych złodziei. Do poglądów politycznych tu się nie odnosiłem tylko do zwykłego rabunku w biały dzień.
Dotyczy bo będę musiał podnieść stawki za ceny paczek pocztowych za pobraniem, które głównie obsługuję prowadząc działalność gospodarczą. Będą obciążone 23 % VAT-em, to oznacza spadek sprzedaży jak nic.
Cytat:
o czym innym mają nawijać? Dobrze, że informują o warunkach pogodowych.
jesteś ograniczony czy sobie kpisz?
czy ja Ciebie obrażam?!?....nie ma innych tematów prócz gospodarki, polityki itp. :lol: Takie informacje to można sobie w internecie posprawdzać jak Ci tak na tym zależy, są kanały na TV o określonej tematyce np. TVN CNBC itp
gdzieś Ty się uczył kultury osobistej? W rynsztoku?
A za trzy miesiace dolacza kolejne tysiace swiezo po szkolach i uniwerkach ;)
http://biznes.onet.pl/fakt-zwolnienia-c ... rasa-detal
Dołączą, szkoda że to za pieniądze z podatków idzie następna armia wykształconych ludzi, co ucieknie, za granicę Nadwiślańskiego Kraju...Nie ma co się dziwić, tylko żeby rządzący tym krajem, niekoniecznie ta ekipa nie obudziła się z ręka w nocniku że zabraknie im nie tylko pracowników fizycznych, ale tych z innych dziedzin...W sumie, a co to mnie? Tusk realizuje kolejny punkt ze swoich wyborczych zapowiedzi, więc młodzi i wykształceni ludzie, ci powinni być mu za to wdzięczni... :lol: :lol: :lol:
Cytat:
Co gorsza, bezrobotni mogą liczyć tylko na głodowy zasiłek – dla osoby mającej staż pracy długości od 5 do 20 lat wynosi on... 761 złotych 40 groszy. A wśród polskich bezrobotnych aż 1 milion 900 tys. osób nie ma jednak prawa nawet do tej zapomogi.
a to w temacie tej strasznej masy roszczeniowych darmozjadów. rzeczywiście kokosy. nic tylko siedzieć na bezrobociu ;]
Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Dołączą, szkoda że to za pieniądze z podatków idzie następna armia wykształconych ludzi, co ucieknie, za granicę Nadwiślańskiego Kraju...Nie ma co się dziwić, tylko żeby rządzący tym krajem, niekoniecznie ta ekipa nie obudziła się z ręka w nocniku że zabraknie im nie tylko pracowników fizycznych, ale tych z innych dziedzin...W sumie, a co to mnie? Tusk realizuje kolejny punkt ze swoich wyborczych zapowiedzi, więc młodzi i wykształceni ludzie, ci powinni być mu za to wdzięczni... :lol: :lol: :lol:
ciekawe po jakiego grzyba się przyda enty filolog, socjolog czy bibliotekoznawca?
Nie wyróżniłem żadnego kierunku studiów, więc nie mi przypisywać to co napisałeś...Jest tyle ciekawych zawodów, co ludzie otrzymują wyższe wykształcenie i uciekają do innych krajów, że wcześniej czy później ten swoisty drenaż, komuś z rządzących ekip, odbije czkawką...U mnie w zakładzie poszukują konstruktorów, inżynierów ze znajomością AutoCADa i nie tylko, no nie wspomnę o znajomości chociażby języka angielskiego hehe, a ty Gaiusie wspominasz humanistyczne kierunki :D
---
Widzę że nie tylko na tym forum powstała swoista moda na deprecjonowanie wyższego wykształcenia powiedzmy że humanistycznego, jak są inne kierunki, równie liczne :D
Cytat:
Zamieszczone przez Gaius Julius
ciekawe po jakiego grzyba się przyda enty filolog, socjolog czy bibliotekoznawca?
Ciekawe "po jakiego grzyba" nam kadra nauczycielska skoro mamy Wiki oraz YT ;) Moze wogole zacznijmy ksztalcic tylko podstaw bo "po jakiego grzyba" nam dociekliwe spoleczenstwo?Niech licza do 200...euro(wiecej juz nie potrzeba) i zasuwaja w fabrykach na trzy zmiany bombardowani zewszad totalna propaganda bo "po jakiego grzyba" maja myslec ;)
Edit:
Wypaczania ciag dalszy :shock:
http://kultura.onet.pl/wiadomosci/homos ... tykul.html
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Zamieszczone przez Gaius Julius
Ciekawe "po jakiego grzyba" nam kadra nauczycielska skoro mamy Wiki oraz YT ;) Moze wogole zacznijmy ksztalcic tylko podstaw bo "po jakiego grzyba" nam dociekliwe spoleczenstwo?Niech licza do 200...euro(wiecej juz nie potrzeba) i zasuwaja w fabrykach na trzy zmiany bombardowani zewszad totalna propaganda bo "po jakiego grzyba" maja myslec ;)
Szkoda tylko, że uczelnie tak mozolnie kształcące studentów przyjmują często na niektóre kierunki studiów zawyżoną ich liczbę, nie przejmując się zapotrzebowaniem rynku. Wszakże, każdy nowo przyjęty na studia student równa się kasa od państwa i tak np. na filozofię uczelnie potrafią przyjąć nawet po 100 studentów. A co tam. Powstają kierunki, które tak naprawdę nie są potrzebne. Podam wam dwa przykłady z mojej dawnej uczelni:
1- chemia kryminalistyczna - wydaję się, że fajny kierunek, pracę łatwo się znajdzie, system 3+2, a tu się okazuje, że po 1,5 roku nauczania stracił akredytację - czemu? Nie dostosowanie się do wymogów. Studenci podobno uczyli się samej chemii ni jak związanej z kryminologią. Oczywiście studenci dostaną licencjat z tego ale o magistrze mogą pomarzyć.
2 - na moim dawnym wydziale nazywanym przeze mnie Wydziałem Biologi i Budownictwa z racji 2 letniego remontu (obok inna uczelnia wniosła od podstaw bibliotekę! :D ) podobno władzę zamierzają otworzyć kierunek fizjoterapię, który to ma mieć filię w Nałęczowie. Jestem ciekaw kto tylko będzie nauczał tej fizjoterapii bo z tego co się orientuję nikt się na tym nie zna.
Cytat:
czy ja Ciebie obrażam?!?....
Nie wiedziałem czy sobie żartujesz czy robisz ze mnie idiotę? Jeżeli poczułeś się obrażony to przepraszam.
Cytat:
nie ma innych tematów prócz gospodarki, polityki itp. :lol:
A czy są inne ważniejsze???
Cytat:
Takie informacje to można sobie w internecie posprawdzać jak Ci tak na tym zależy, są kanały na TV o określonej tematyce np. TVN CNBC itp
Przecież sobie znalazłem, niby skąd podałbym Ci ten link, logika się kłania. Chodzi o to by informacje tego typu były ogólnodostępne dla społeczeństwa w mediach informacyjnych a niestety nie są 8-) TVN CNBC to zły przykład bo ogląda go zdecydowanie mniej osób, raczej te interesujące się gospodarką a nie ogół który ogląda serwisy informacyjne, dodatkowo w stacji tej więcej miejsca poświęcają Cyprowi czy sytuacji na rynkach azjatyckich a zdecydowanie mniej Polsce, no ale to przecież wynika z propagandy "dobrobytu i zielonej wyspy".
Cytat:
o czym innym mają nawijać? Dobrze, że informują o warunkach pogodowych.
od tego mają przecież stosowną stacje - TVN Meteo, nie wiem od kiedy TVN24 to tylko prognoza pogody i związane z nią rzeczy?
Odnośnie kształcenia to prywatne uczelnie zdewaluowały wartość wyższego wykształcenia oraz zaniżyły poziom w państwowych placówkach - kadra pracuje często również w prywatnych i nie ma czasu dla studentów uczelni państwowych + zmiany w systemie nauczania oraz obniżenie standardów (mam młodszego kuzyna, który studiuje ten sam kierunek, który kończyłem kilka lat temu, obecnie oni nie mają nawet 1/4 wymogów, zaliczeń i innych pierdół jakie my musieliśmy zdawać). Kilkanaście lat temu byli tylko absolwenci uniwersyteccy lub politechniczni, wyższe to było coś, nawet zaoczny absolwent był na rynku poszukiwany, a i tak łatwo z pracą nie było. Obecnie mamy wysyp pseudo-magistrów z prywatnych uczelni, którzy na państwową uczelnię z zaniżonym obecnie poziomem nawet by się nie dostali, nie mówiąc o przetrwaniu pierwszego semestru czy roku. W wyniku tego co roku mamy masę "prywatnych absolwentów" którzy mają tytuł, a nie wszechstronną wiedzę z przynajmniej kilku dziedzin.
To zaniżanie poziomu doprowadzi do tego, że będziemy mieli całą masę gnuśnych ćwierćinteligentów, którzy będą zadowoleni że mają jakiś tam tytuł kupiony za kasę od starych a nie posiadających jakiejkolwiek specjalistycznej wiedzy choćby z jednej dziedziny :roll: . Takie coś oraz demontaż systemu nauczania z czasem doprowadzi do tego że w naszym kraju wystarczą tubylcy umiejący się podpisać. Na naukę liczenia do 100 skieruje się ich na szkolenia dofinansowane z unii europejskiej :lol: To wystarczy do tarcia chrzanu i uprawy rzepy :lol: No niestety mimo ironii w moje wypowiedzi, to tak to niestety widzę dla przyszłych i obecnie kształcących się pokoleń.
Nie dość, że uczelnie obniżyły wartość kształcenia przy tym wciskają studentom przedmioty często bezsensu, które w ogóle nie mają się do ich kierunku, zdarza się, że wykładowca w ogóle nic nie przekazuje słuchaczom ponieważ albo mija się z tematem przedmiotu albo nie posiada dostatecznej wiedzy by coś przekazać sensownego.
Mając wykład z ewolucjonizmu zamiast słuchać jak kształtowało się życie na Ziemi słuchałem wykładu z biochemii....
Do tego dochodzą często źle wyposażone laboratoria, albo też sale ćwiczeniowe nie przygotowane do przyjęcia takiej liczby studentów, którzy mają akurat zajęcia. Mi często zdarzało się pracować na sprzęcie, który pamiętał czasy komuny a za zbicie czego kolwiek trzeba było zapłacić.
Najśmieszniejszą rzeczą z jaką się spotkałem(na szczęście nie ja) był wymóg posiadania ćwiczeniówek - cena ok, 60zł służących do wykonywania rysunków! Nie można było mieć jej xerowanej tylko oryginał. Na dwóch ostatnich latach studiów wprowadzono przepis by wykłady były na obecność :shock: czułem się niczym w szkole, wykładowca albo sprawdzał obecność albo puszczał po sali listę. Jak dla mnie jest to duża przesada, bo nic nie wnosiła. Wcześniej frekwencja zależała od wykładowcy albo mówił ciekawie i chciało się go słuchać albo nudził tak, że dało się tylko spać.