O właśnie nie było czasu wspomnieć o tym jakże smutnym wydarzeniu:
http://www.rp.pl/artykul/11,997805-Marg ... -zyje.html - odeszła wybitna postać, niestety dzisiaj brakuje w Europie kogoś takiego, o naszym tubylczym grajdołku nawet nie wspominając, bo nasi mężykowie stanu wzięci razem do kupy nie mają takich jaj, jakie miała ta kobieta.
Cytat:
Elrondzie- a czy gdziekolwiek kiedykolwiek panował ów mityczny klasyczny kapitalizm?
Były miejsca, gdzie było bliżej bądź dalej od ideału.
Cytat:
i dlaczego tak się oburzasz na nazwanie Republiki Weimarskiej kapitalistyczną?
Nie oburzam się, tylko wyprowadzam kolegę z błędu.
Cytat:
Bo kapitalizm jest najlepszy? w czym? we wszystkim? w każdej dziedzinie?
Jest zwyczajnie najskuteczniejszą i najbardziej etyczną metodą gospodarowania.
Cytat:
i nigdy nie został wprowadzony..? to aż dziwne.
Widocznie przynajmniej odrobina socjalizmu musi istnieć, żeby chociaż politycy mogli trochę pokraść i mieć "wg potrzeb" :lol: Ludzka natura jest ułomna niestety ;)
Cytat:
podobno żyjemy w komunizmie i rządzą nami bolszewicy.
Tylko w socjalizmie i rządzą nami mienszewicy. Bolszewicy mordowali szybko, ci dręczą przez całe życie ;)
Cytat:
co jest zabawne, bo centralne rondo w warszawie ma nosić imię taczerowej. sld i palikoty też to poparły...
zastanawiam się czym się właściwie ona zasłużyła dla Polski. kupowaniem węgla od Jaruzelskiego aby zwalniać angielskich górników?
Przyłożyła się do wykończenia "imperium zła". A swój kraj postawiła na nogi i wprowadziła odrobinę normalności po tym jak lewica zrobiła z dumnego imperium kolejnego "chorego człowieka Europy" z atmosferą przytułku.
Cytat:
czy kapitalizm zwykle musi opierać się na handlu z państwami, gdzie prawa człowieka nie istnieją i cały zysk trafia do elity rządzącej? tak było i jest.
Krótki wykład od niedawno zmarłej powinien nieco rozjaśnić:
http://www.youtube.com/watch?v=gfSCS8ARydE
Cytat:
Tak, ale coś przecież doprowadziło do hiperinflacji, dodruk pieniądza i jednocześnie jego postępująca dewaluacja w mniejszym lub większym stopniu jest beznadziejną próbą powstrzymania tego procederu, z góry skazaną na niepowodzenie. Dobrze wiesz, ze jest to samonapędzające się koło zamachowe, deficyt budżetowy generuje zadłużenie, to z kolei doprowadza do dodrukowywania pieniędzy i wzrostu inflacji, tym samym pieniądz traci cały czas na wartości i ma mniejszą siłę nabywczą, koło się zamyka.
Co nie zmienia faktu, że jest to nadal zaprzeczenie tzw. "klasycznego kapitalizmu".
Cytat:
Drogi Elrondzi, trudno by wtedy pieniądz nie podlegał centralnemu planowaniu, model gospodarczy kraju nie ulega zmianie, polityka monetarna tak, ponieważ jest to sytuacja wyjątkowa. Chodziło mi raczej o model rządów który doprowadził do takiego stanu (a ten był kapitalistyczny) a nie o sam fakt hiperinflacji, chodź zaznaczam, jak już wcześniej pisałem, że nie tylko polityka rządu miała na to wpływ, czynnik obciążenia Niemiec reparacjami wojennymi, które nie były możliwe do spłacenia przez żaden z ówczesnych krajów na świecie, stanowił balast, z którym chyba jakikolwiek niemiecki rząd nie byłby wstanie sobie poradzić.
Może i trudno, ale nie nazywaj centralnego planowania "klasycznym kapitalizmem". Albo masz wszechwładny bank centralny i centralne planowanie, albo masz kapitalizm.
Cytat:
Trochę mogę się zgodzić trochę nie. Gospodarka III Rzeszy czy faszystowskich Włoch to jednak nie to samo co komunistyczna polityka gospodarcza KRL, ZSRR czy wynalazki Mao. Mówię to przez pryzmat dwóch skrajności, które napotykam w tym temacie. Czyli bezgraniczne uwielbienie kapitalizmu a z drugiej socjalizmu, obydwa ekstrema są mi obce, a widzę że mają na forum całą masę zwolenników.
Gospodarka III Rzeszy i Włoch wybrały drogę "w dół". Krótkoterminowo to pozwoliło na poprawę sytuacji. Długoterminowo musiało się skończyć katastrofą. Czego uniknięto dzięki wojnie. Bez wojny dałoby się pociągnąć dłużej? Nie mam dość danych, by to stwierdzić. Ale skoro te kraje wybrały drogę do piekła, to niechybnie prędzej czy później by się tam znalazły i bez wojny ;)
Cytat:
Kapitalizm, to pogarda kapitału dla człowieka i jego godności, wiek XIX to pokazał, socjalizm i jego jeszcze bardziej skrajna odmiana, czyli komunizm, to zrównywanie drobnych ciułaczy i przedsiębiorców, którzy poświęcają się swojej pracy, z wielkim kapitałem i banksterami, nie mówiąc już o braku poszanowania ekstremalnego socjalizmu, komunizmu dla dóbr i własności prywatnej jednostek. Jestem zwolennikiem czerpania pełnymi garściami z kapitalizmu z ludzką twarzą, uwolnieniem drobnej przedsiębiorczości z okowów biurokratycznej administracji, ale jednocześnie jestem za poszanowaniem wszelkich praw pracowniczych i ich respektowaniem, oraz zapewnieniem zabezpieczenia socjalnego, jednocześnie za ukróceniem gangsterskich i lichwiarskich praktyk banksterów.
A co to jest ta "pogarda kapitału dla człowieka" :roll: :?: Czym się ona objawia? Bo akurat mój drogi korporacjonizm i banksterka to nieodrodne dzieci interwencjonizmu. Chcesz je ograniczyć - pozbądź się przyczyn choroby, a nie walcz bohatersko z rezultatami. Co do "zabezpieczenia socjalnego" i ogólnego zadekretowania raju na ziemi, to ja też jestem za, tylko niech mi ktoś najpierw powie, kto to sfinansuje :lol: Ludzkość na tym etapie rozwoju nie potrafi - trzeba się modlić do jakiegoś mzimu czy kosmitów?
Cytat:
Wracając do sytuacji w Niemczech, porównując z rokiem 1918, krajem wycieńczonym 4 letnią morską blokadą, zrujnowanym przez wojnę budżetem, biedą, głodem, krzywicznymi dziećmi, w dalszej kolejności z beznadziejnymi rządami Republiki Wiemarskiej, do tego reparacje nie do spłacenia, bezrobocie, hiperinflacja i dewaluacja w 1923 roku, kryzys z 1929, demoralizacja, degrengolada, prostytucja i turystyka seksualna z ościennych krajów. Po czym po dojściu do władzy nazistów to wszystko się zmienia, biorąc pod uwagę wcześniejszą zapaść gospodarki i ruinę kraju to jest to sukces gospodarczy, co by nie powiedzieć o samych nazistach i ich ideologii.
Interwencjonistyczne błędy niemieckiej władzy utorowały drogę do władzy Hitlerowi. To akurat żadna nowość. Hitler pewnymi metodami krótkoterminowo poprawił sytuację, ale kosztem przejadania jutra. Niestety potem nie udało się wszystkich wokół wymordować/zniewolić/obrabować(niepotrzebne skreślić).
Cytat:
Nie jest dobrze, ale pisanie o całkowitej degradacji gospodarki jest niedorzeczne.
Ciekawe czy jak się to skoreluje o przyrost długu publicznego to też będzie tak wyglądało. Faktycznie krachu nie ma, ale Europa Zachodnia się pogrążyła w stagnacji, a końca nie widać. Niestety aż tylu Polaków na świecie nie istnieje, żeby ich wszystkich ściągnąć do roboty i postawić ich gospodarki na nogi ;)
A tak swoją drogą:
http://biznes.onet.pl/oecd-slowenia-w-o ... news-detal - kolejny odcinek euro-tragedii ;) Tak ukochany przez miliony eurosocjalizm zbierze kolejne ofiary.