Re: Pytania o mody. Czyli szukasz,tutaj zapytaj....
Cytat:
Zamieszczone przez CoNe
Witam,
Czytam i czytam i nie mogę się doczytać :( Jest jakiś mod co przenosi rozgrywkę do starożytnego Rzymu ?
viewtopic.php?f=31&t=247
Cytat:
Bardzo ciekawy mod przenoszący nas do czasów Cesarstwa Rzymskiego (bardzo uogólnione określenie).
Mapa zawiera południowo zachodnią Europę i północną Afrykę.
Zaskakuje na plus duże drzewko jednostek.
A macie jakiś mod z taborami?
Cytat:
Zamieszczone przez Samick
A macie jakiś mod z taborami?
Hm. Ja znam jeden mod z taborami tzn. jest w nim jednostka kuszników używająca wozów... ale nie wiem czy to Ci wystarczy... Wcześniej pytałeś o moda z poprawioną szatą roślinną. Tabory i poprawioną szatę roślinną oraz wiele innych super dodatków znajdziesz w Bellum Crucis 6.1 (wg mnie najlepszy mod o średniowieczu). Pozdrawiam. ;)
To kiedy zaczynasz tłumaczenie? :D Pozdrawiam SoN ;)
Witam ponownie!
Kilka lat temu byłem użytkownikiem tego forum ale chyba miało ono jakiś pad bo musiałem się na nowo zarejestrować. Przechodząc więc do rzeczy wtedy grałem w Rome Total War ale grafa już się postarzała za te 6 lat i gra mi się znudziła więc potem przerzuciłem się na Medieval 2 Total War, w który grałem bez żadnego modowania. Teraz chciałbym wrócić do tej gry więc ją sobie zainstalowałem zarówno w wersji podstawowej v1.3 jak i Kingdoms v1.5. Najpierw przeglądnąłem Internet w poszukiwaniu tego co obecnie słychać w świecie Total War. Na chwilę obecną niestety królują gry Empire i Napoleon a te mi niespecjalnie leżą z powodu epoki w jakiej się toczą, to znaczy w XVIII-XIX wieku, kiedy to na polu walki zaczęła królować broń palna i walka na dystans, której właśnie nie lubię będąc fanem bitew full contact z wcześniejszych wieków. Ewentualnie jest jeszcze Shogun 2 Total War ale mój komp go nie uciągnie więc mogę go sobie odpuścić. Z braku laku pozostaje mi więc M2TW z modami, który graficznie wciąż jest całkiem dobrą gierką.
Tak więc podsumowując poszukuję obecnie najlepszego "moda globalnego" - jak takie tutaj nazywacie - pod M2TW. W światowej "kwaterze głównej" Total War, czyli na forum TWC, jest tych modów cała masa zarówno pod podstawkę jak i pod dodatek Kingdoms. Jednakże chyba większość z nich to różne "mody lokalne", przeróbki pod różne światy fantasy i inne epoki a więc takie, które mnie nie interesują. Chodzi mi o mod dziejący się w epoce w jakiej toczy się gra a więc w latach 1080-1530 na terenie całej Europy i Bliskiego Wschodu, żeby można było bezproblemowo w jednej grze mieć wszystko pomijając ewentualnie konkwistę Ameryki Środkowej. Poza tym stawiam na dobrze odwzorowane realia epoki oraz w miarę rozgarnięte AI na poziomie strategicznym oraz bitewnym. Z pobieżnego przeglądu tego co tam można znaleźć w oko wpadły mi mody: Clouds across Europe, Rise of Kings, Deus lo Vult, Ferrum Aeternum, Lands to Conquer, Pro Deo et Rege, Stainless Steel i włoski Bellum Crucis.
Proszę więc doświadczonych graczy o wskazanie mi, który z tych modów najbardziej opłaca się mi teraz zainstalować bo nie chcę mieć ich więcej niz jeden także i z tego powodu, że są to dość duże pliki do ściągnięcia.
Cytat:
Zamieszczone przez Cortez
Witam ponownie!
Kilka lat temu byłem użytkownikiem tego forum ale chyba miało ono jakiś pad bo musiałem się na nowo zarejestrować. Przechodząc więc do rzeczy wtedy grałem w Rome Total War ale grafa już się postarzała za te 6 lat i gra mi się znudziła więc potem przerzuciłem się na Medieval 2 Total War, w który grałem bez żadnego modowania. Teraz chciałbym wrócić do tej gry więc ją sobie zainstalowałem zarówno w wersji podstawowej v1.3 jak i Kingdoms v1.5. Najpierw przeglądnąłem Internet w poszukiwaniu tego co obecnie słychać w świecie Total War. Na chwilę obecną niestety królują gry Empire i Napoleon a te mi niespecjalnie leżą z powodu epoki w jakiej się toczą, to znaczy w XVIII-XIX wieku, kiedy to na polu walki zaczęła królować broń palna i walka na dystans, której właśnie nie lubię będąc fanem bitew full contact z wcześniejszych wieków. Ewentualnie jest jeszcze Shogun 2 Total War ale mój komp go nie uciągnie więc mogę go sobie odpuścić. Z braku laku pozostaje mi więc M2TW z modami, który graficznie wciąż jest całkiem dobrą gierką.
Tak więc podsumowując poszukuję obecnie najlepszego "moda globalnego" - jak takie tutaj nazywacie - pod M2TW. W światowej "kwaterze głównej" Total War, czyli na forum TWC, jest tych modów cała masa zarówno pod podstawkę jak i pod dodatek Kingdoms. Jednakże chyba większość z nich to różne "mody lokalne", przeróbki pod różne światy fantasy i inne epoki a więc takie, które mnie nie interesują. Chodzi mi o mod dziejący się w epoce w jakiej toczy się gra a więc w latach 1080-1530 na terenie całej Europy i Bliskiego Wschodu, żeby można było bezproblemowo w jednej grze mieć wszystko pomijając ewentualnie konkwistę Ameryki Środkowej. Poza tym stawiam na dobrze odwzorowane realia epoki oraz w miarę rozgarnięte AI na poziomie strategicznym oraz bitewnym. Z pobieżnego przeglądu tego co tam można znaleźć w oko wpadły mi mody: Clouds across Europe, Rise of Kings, Deus lo Vult, Ferrum Aeternum, Lands to Conquer, Pro Deo et Rege, Stainless Steel i włoski Bellum Crucis.
Proszę więc doświadczonych graczy o wskazanie mi, który z tych modów najbardziej opłaca się mi teraz zainstalować bo nie chcę mieć ich więcej niz jeden także i z tego powodu, że są to dość duże pliki do ściągnięcia.
viewtopic.php?f=30&t=7414 to link do tematu o Bellum Crucis 6.1 poczytaj, mod jest spolszczony (spolszczenie jest poprawiane systematycznie). Najpierw poczytaj o nim. Jak Ci się nie spodoba opis i założenia polecę Ci coś innego. Dla mnie to nr 1. Gram 4 miesiące w tego moda.
OK, zapoznałem się z nim trochę. Jest spolszczenie z 30.04 br. podobno w 70% działające ale tłumaczenia przez translator chyba były robione. Poza tym mod wygląda na to czego szukam od strony realizmu historycznego oraz AI na poziomie (bawicie się tam z jakimiś dodatkowymi modami bitewnego AI jak widziałem). Tak wiec z mojej strony jest jedno kluczowe pytanie: Czy grając w tym modzie kampanię da się zrozumieć o co biega z aktualnym polskim tłumaczeniem tak, żeby nie robić przypadkiem jakichś głupot?
PS. Podobno ma wyjść bardzo niedługo BC v6.2 w formie patcha na v6.1 i zdaje się z angielskim tłumaczeniem co też by mnie urządzało.
Poza tym modem po bardziej szczegółowym zapoznaniu się z tematem ograniczyłbym się tylko do SS v6.4, DLV v6.2 i niby regionalnego Broken Crescent v2.3.
Język włoski nie jest taki straszny, jeżeli wziąć pod uwagę podobieństwo alfabetów itd...Oczywiście większość dodanych rzeczy przez autorów moda może być niezrozumiała, bo język używamy przez nich, jest kierowany do swoich rodaków, a nie do graczy spoza ich kręgu językowego, tym większy szacunek dla tych, co podjęli sie trudu tłumaczenia. W wersji angielskiej tez będzie wesoło, bo treści nowej tez od groma...Ze swojej strony polecam moda DLV v6.2, podobnie jak Bellum Crucis 6.1 wprowadza wiele nowości, i jest bardzo realistyczny, przez to wymaga zapoznania sie z poradnikiem do moda, jest link w temacie moda, a także mocny komp, i niezłą znajomość języka angielskiego...
Tak, DLV to starszy mod ale warto też na niego zerknąć. Swoją drogą zauważyłem, że różni userzy obstawiają tutaj różne mody jako lepsze i czasami jest ostro jak chociażby w dyskusji o wyższości EB nad RSII, do którego to wątku zajrzałem z sentymentu dla RTW. No ale cóż, jest trochę tych modów opisujących na swój sposób w zasadzie o tą samą rzeczywistość historyczną. Korci mnie żeby ściągnąć, zainstalować i samemu sprawdzić te cztery w/w mody na raz ale nie mam na to specjalnie czasu a i gra by mi się mogła schrzanić. :(
PS. Niestety ale link do jego angielskiego poradnika w wątku o DLV na tym forum jest już dead.
Chciałbym wiedzieć czy jest na zwykłego medka bez dodatku mod cos takie jak SPQR LUB RTR tyle że na medka. Proszę jak coś o link.
Ale po co mam tam szukać jak mi potrzeba cos na medka tylko że na tej zasadzie jak RTR lub SPQR tyle żę na medka