Re: EMPIRE TOTAL WAR - dyskusje ogólne
Taaa, kochany Empire. Pogrywałem Francją, miałem 12 sojuszników, 2 protektoraty (oprócz Louisiana'y jeszcze Prusy), gotowe wojsko (3 słupki) do inwazji na Indie (Maraci wypowiedzieli mi wojnę), podbite Wyspy Brytyjskie (aczkolwiek chcę, żeby odrodziły się na nich: Irlandia, Szkocja i Anglia), doskonałych ministrów, wciąż trzymającego formę Ludwika XIV, niezrównaną (sublime) reputację, spektakularną siłę, najwyższy prestiż. A tu pod koniec tury kompa wyskakuje mi błąd i widzę okienko Windowsa. Próbowałem po kilka razy - zmieniałem ruchy i decyzje w turze, odpalałem autosave'a, wszystko na nic. Może to wina tego, że odrodzi się w tej przyszłej turze Anglia? Jednak nie mogę utrzymać tam porządku, a armia straciła punkty ruchu. Może inny powód jest tego błędu. W każdym razie się załamałem. 2 dni gry i takie coś... . Komp dobry, gra chodziła płynnie, a gdy już człowiek się wciągnie - klapa. I to na najnowszym patchu. Porażka.
Moze sprobuj przeslac save'a jakiejs osobie. Niech postara sie ta ture przejsc u siebie, a save'a z nastepna tura odesle tobie.
http://www.megaupload.com/?d=X7B0NWME
Jakby ktoś był chętny spróbować... .
Cytat:
Zamieszczone przez Adamsky
http://www.megaupload.com/?d=X7B0NWME
Jakby ktoś był chętny spróbować... .
Sciagnalem, sprobowalem i nie mam dobrych wiesci :( Save wgrany do folderu, przy probie loadingu normalnie jest wyswietlany na liscie obok innych. Jednak kiedy klikam wczytaj gre, pojawia sie ekran ladowania (ten z cytatem), wszystko normalnie sie laduje, az tu nagle crash :/ Probowalem dwa razy i za kazdym razem to samo. Sprobuje jeszcze jutro, ale obawiam sie, ze moze byc to samo.
Jednak jakby ktos jeszcze inny chcial sprobowac to savy od Empire znajduja sie w: C:\Users\Mateusz\AppData\Roaming\The Creative Assembly\Empire (folder save_games)
System Vista, a Mateusz to oczywiscie moja nazwa uzytkownika - u kazdego inna :)
No nic, to za jakiś czas rozpocznę nową kampanię. Może będę miał więcej szczęścia.
heh. . . grę mam już od pewnego czasu, ale chciałem pykać na maks detalach więc poczekalem aż przyjdzie komp, a teraz na święta znalazłem dzień, dwa wolnego aby zacząć grać - wcześniej jedynie zainstalowałem i rzuciłem przelotnie okiem ;)
Na początek odpaliłem dowolną bitwę aby porozkoszować się grafą. Dałem na trudność bitwy na maks - armie takie jakie były i na początek rzucilem całą kawalerię jak leci na samobójczą szarże na wroga aby popodziwiać widoki. . . gdy niedobitki kawalerzystów zaczęły wracać, artyleria otworzyła ogień. . . a potem piechota która stała jak stała - zacząłem nią ruszać tak aby zapewnić sobie najefektowniejsze doznania :)
Przeraziłem się dopiero wtedy kiedy. . . zabiłem generała i zacząłem wygrywać bitwe :/ Myślę, że gdybym nie ruszał wojskami to wygrałbym z jeszcze mniejszymi stratami.
Widząc to, podarowałem sobie kampanie w miejsca - wszedłem do multi, gdzie poziom był wyższy, ale też znowu bez przesady. Myślałem, że dostanę kilka masakr zanim skumam o co lata, ale zamiast tego odniosłem 4 zwycięstwa lądowe, tylko raz przegrywając :/ W jednej bitwie 2x2 postanowiłem, że najpierw rzucę się na wroga sąsiada większością sił, a potem zajmiemy się "moim" przeciwnikiem. Skończyło się tak, że swoimi prusakami pokonałem z małą pomocą sojusznika obie armie ;) na polu zostały mi tylko 3 zmasakrowane liniówki, hehe. Na morzu podobnie, ale tutaj mam wprawę z Age of Sail 2 :) Inteligencja przeciwników żywych jest tylko trochę lepsza od AI :P
Myślę, że na forumie znajdę bardziej wymagających oponentów także proszę aby ktoś kto gra w mp się do mnie odezwał na steamie !
ksywa: Richtie (czy nazwa konta też jest potrzebna?)
A co do gry. . . żal.. . duży potencjał, wykorzystany w 30%. A do tego jego odblokowanie przez modderów jest. . . zablokowane.
Właśnie jestem po 3 nawrocie to Empire (wyjątkowo długim po tygodniowym). I uważam że o ile patche poprawiły pewne błędy to gra pozostaje tak samo nie grywalna i jedyne co może z niej wyjść dobrego dla serii to dyplomacja i handel. To jak wyglądają bitwy każdy widzi, ponieważ trzeba być ślepym żeby nie zobaczyć jak walczy kawaleria ciężko jest to opisać ale wygląda to tak jakby twórcy dali jednostkom możliwość 2 ataków które odpalają się raz na bitwę a przez resztę czasu jednostka po prostu stoi. Nawet spieprzyli taką dobrą rzecz jak grupowanie jednostek i przemieszczanie teraz wojska atakują dziwnie w linii prostej przez co wychodzi że jedna jednostka kawalerii biegnie na południe druga na północ a mają zaatakować wroga w środku :shock:, wojska pogrupowane w ogóle dziwnie się przemieszczają. Piratów to aż szkoda komentować. Mogę wypisać cały temat błędów tej gry ale nie jest moim celem napisanie referatu którego nikt nie przeczyta więc jak ktoś chce podjąć dyskusję w celu obrony tej gry to jestem gotów.
Piszecie o AI, jakie może być AI skoro Wielką Brytanią można bez żadnych problemów w 5 tur zniszczyć Francję równocześnie zdobywając monopol w kilku miejscach handlowych (te mini mapy) i generować ogromne sumy. Albo Rzeczpospolitą można podbić całą Europę to 1750r. nie prowadząc żadnych bitew (tylko automaty) i to na spokojnie bez pośpiechu. Ta gra nie może mieć dobrego AI ponieważ gdyby miała to Hiszpania błyskawicznie niszczyłaby Holandię, Polska Prusy, WB Francję, A Turcy Rosję. To nie jest gra taktyczno-strategiczne to jest gra wyprodukuj jak najwięcej jednostek i szybko ruszaj na stolicę prowincji podbijając 1/5 Niemiec albo w ogóle Europy za jednym zamachem i tą samą armią idź na następną stolicę.
Zresztą ta gra pokazuje tylko ze rok 1700 powinien być maksymalną końcową datą gry (a niektórzy marzą o Wojnach Światowych :D ) ponieważ w tych czasach naprawdę w ciągu kilku lat można było podbić kawał świata a armie mogą błyskawicznie przemieszczać całą Europę (co było zresztą możliwe już prędzej ale wiadomo że gra nie może tego uwzględniać). Twórcy polecieli na kasę i to we wszystkim nawet w wyborze czasów (Wujek Sam jest bogaty i ma mnóstwo bogatych rozkapryszonych dzieci w państwie które lubią łatwe gry), zresztą godzę się z tym ale człowieka aż zaciska z bezradności gdy pomyśli że nie ma na rynku konkurencji dla tej gry i twórcy są bezkarni. A przecież wystarczyło zrobić Medievalla ala Shogun tylko trochę ulepszyć (np. dać handel i dyplomację taką jak w Empire).
Cytat:
Albo Rzeczpospolitą można podbić całą Europę to 1750r. nie prowadząc żadnych bitew (tylko automaty) i to na spokojnie bez pośpiechu.
To chyba grasz na easy, bo jakbym ja w swojej kampanii Rzplitej grał tylko na auto, to by mnie koalicja angielsko-prusko-szwedzko-austriacka rozjechała po kilkudziesięciu turach. Zresztą, po cholere podbijać całą Europę?
Cytat:
Piszecie o AI, jakie może być AI skoro Wielką Brytanią można bez żadnych problemów w 5 tur zniszczyć Francję równocześnie zdobywając monopol w kilku miejscach handlowych (te mini mapy) i generować ogromne sumy.
To samo, jakoś na vh/vh i h/h takiej sielanki nigdy nie miałem. Wręcz przeciwnie, komp wielokrotnie zaskakiwał mnie uderzając w czułe punkty: blokując szlaki handlowe, porty, czy robiąc desanty w strategicznych miejscach.
Jak dla mnie Empire po najnowszych patchach jest świetną grą, choć pewnie niewielu się ze mną zgodzi ;p
Gram na normlal/normal tak jak zresztą zawsze. Z zasady się gra żeby podbić Europę a jeżeli mam armie to atakuję a nie przedłużam gry po to nudzi, przynajmniej mnie. Jeszcze nie miałem przeciwko sobie koalicji pewnie dlatego że nie atakuje wszystkich wokół tylko po kolei jadę najpierw Prusy a później to już obojętnie. Nie dziwota że na vh nie wygrywasz automatów bo właśnie na tym to polega ale jakoś nigdy mnie nie bawiło dodawanie wrogom specjalnych bonusów dlatego gram na normal. Blokowanie szlaków handlowych, portów, u mnie komputer jak coś ma pod ręką to plądruje co się da (ale jakieś taktyki w tym nie widzę) a tacy np. Szwedzi albo Brytyjczycy to przeciwnicy na jedną turę tylko desant w odpowiednim miejscu i po zabawie. Pewnie masz te wszystkie smaczki po dłuższej grze a ja jak już pisałem strasznie łatwo wszystko podbijam i zabawa się kończy (to już nie Medievall gdzie było trzeba toczyć kilka bitew czasami o miasto). Mógłbym pewnie czekać aż komputer się rozwinie ale bez modów to jest kompletny zastój na wojnie np. Rosja-Szwecja i plemiona w Ameryce spokojnie żyją więc jest zwyczajnie nudno z modami też zresztą nie lepiej (zresztą pisałem już czemu lepiej być nie może).
Na normal grałem trochę czasu i w zasadzie masz rację, bo na tym poziomie AI rzeczywiście jest żenujące. Ale zagraj sobie na wyższych poziomach trudności i spróbuj sie spokojnie rozwijać - nie da się, komp jest agresywny, lubi nękać gracza i trzeba mu sporo zapłacić albo ostro nakopac do du... by zgodził się na pokój. I przy tym gra nieźle, szybko rozwija prowincje i nie ogranicza sie tylko do plądrowania miasteczek, choć oczywiście da się w tym dostrzec pewien schemat. Ale to tylko algorytm i raczej trudno oczekiwać od niego nieprzewidywalności ;)