Dzięki ; ) właśnie takiej odpowiedzi szukałem ;)
Wersja do druku
Dzięki ; ) właśnie takiej odpowiedzi szukałem ;)
Proponuję aby doczepić do regulaminu coś na wzór niepisanych zasad czy tam common law :roll: W kwestii np. zakazu wypływania z zablokowanych portów w Kingdoms (bo jest taka możliwość w przeciwieństwie do innych kampanii) oraz konieczność naznaczenia celu krucjaty w głosowaniu (bez niego nie można jej zwołać) i te jakieś odczekiwanie co do przystąpienia do krucjaty po zerwaniu sojuszu, chociaż nie wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem, bo nie atakowanie w takim przypadku jest oczywiste, a inne państwa przystępują pomimo faktu, że nawet piętą nie staną na ziemi celu krucjaty.
Można by też przekształcić głos na "tak" krucjacie w rodzaj zobowiązania, że się podejmie krzyż i wogóle, a nie głosuje "bo tak , potrzymam sobie armie na darmowym" (zobowiązaniem tzn, celem jest jerozolima, lecimy na jerozolime i okolice, a nie podbijamy rebelie na stepie czy gdzieś :) )
Taa, za to muzułmanie to mimo, iż celem jest Bagdad, to niech se lecą na Paryż i Londyn, co nie?... Takie gadanie, po prostu trzeba jak najszybciej zakazać tych dopalaczy i będzie dobrze. Nawet w trakcie kampanii można to jakoś wywalić.
Na twceneter opracowano chyba najprostsze z możliwych rozwiązań na blokadę ruchu po przegranej bitwie. Pokonane armie mają po prostu zakaz ruchu w następnej turze. Łatwo to będzie kontrolować, jeśli zabroni się najmowania najemników. Jakby do tego dodać jeszcze jakiś zakaz oblegania jedną jednostką miast, do których uciekła jedna pokonana jednostka, przez co blokuje cały garnizon; to chyba mielibyśmy satysfakcjonujące rozwiązanie.
Jakoś tego nie widze.. trzeba by mocno do tego agitować, i sprawdzać, co wymagało by znowu większej dużo aktywności mg w tej sprawie, bo tak to Ci z przodu kolejki i tak będą latać :P
Nie marudź. Przecież gracz widzi co robią sąsiedzi. A z osobami, które nie potrafią liczyć (stawiają co turę po 3 forty w prowincji) i które będą robić takie wałki; grać nie zamierzam. Jak tylko zmniejszę zasięg wojsk w Wojnach Bałtyckich, to zwołam KO dla ośmiu wybranych graczy i będzie dobrze. Rzuciłem pomysł, aby gracze wiedzieli, że zawsze mogą zrównać wszystkich w dół w swoich ko. Nie interesuje mnie kto go poprze czy wpisze do głównego regulaminu.
Ja tam popieram, sam myslalem ostatnio nad zaproponowaniem takiego rozwiazania. Bo to troche bezsensu, ze panstwa majace kolejke pozniej, sa w ten sposob bardzo poszkodowane.
I ja bym był za wprowadzeniem czegoś takiego. Bardzo krzywdzący jest obecny stan rzeczy... np właśnie dla Joopitera był krzywdzący w wk27 ;)
Także macie moje poparcie w tej sprawie