Wersja 3.5 Ai strategicznego Pitera z 04.04.2013 w poście nr 1.
Piter, czy to tak trudno napisać, że w poście nr 1 jest nowa wersja?
Wersja do druku
Wersja 3.5 Ai strategicznego Pitera z 04.04.2013 w poście nr 1.
Piter, czy to tak trudno napisać, że w poście nr 1 jest nowa wersja?
Piter ostatnio strzelasz tymi wersjami jak z ckmu, a dopiero zacząłem grac na 3.4 Polską.
No teraz będzie raczej spokój na jakiś czas :PCytat:
Zamieszczone przez misiek1205
Tak w skrocie jakies wieksze zmiany w stosunku do 3.4 ?
W skrócie 3.5 ma to:
- nowy sposób przemieszczania się wojsk na mapie, skuteczniejsze ataki,
- komputer potrafi robić silne desanty,
- lepiej wykorzystuje agentów,
- skuteczniej lokuje wojska do obrony (wykorzystuje mosty, brody i inne sprzyjające uwarunkowania terenu),
- komputer buduje forty/zamki,
- dyplomacja oparta na dążeniu do zachowania równowagi przez frakcje "komputerowe", frakcje starają się zawiązywać sojusze przeciwko silniejszym wrogom,
- komputer w pewnych okolicznościach sam poprosi o pokój, częściej będzie chciał pokoju niż w oryginalnym Bellum, w którym prawie nigdy nie chciał się na niego zgodzić,
- - brak wyścigu szczurów po rebelie, 10 turowy pon na początku gry (pewny w 70%),
- innowacyjne przygotowywanie wojny przez komputer, który zazwyczaj gromadzi jakiś czas siły na granicy zanim zdecyduje się uderzyć,
- innowacyjna dyplomacja komputera oparta na kilkudziesięciu czynnikach (w oryginale oparta jest na kilku)
Grałem na nim na VH około 100 tur, ostro i ciekawie było. Żadna frakcja nie padła dziwo w tym czasie.
Ja rozegrałem kilkanaście tur. Zedytowałem sobie na starcie dyplomację i dałem 5 z cesarstwem i 7 z Węgrami. W 3-ciej turze Cesarstwo poprosiło o prawa handlowe - zaakceptowałem i zaproponowałem sojusz - zaakceptowali. Poszedłem za ciosem i zaproponowałem informację o mapie - zaakceptowali a stosunki wzrosły do 7. W 11 turze wziąłem Ołomuniec, myślę sobie - nie jest źle bo miałem sojusz Węgrami i Cesarstwem, planowałem do 4-5 tur ruszyć na Pragę i zacząłem przegrupowywać oddziały aż tutaj... W 13-ej turze mój sojusznik - Cesarstwo zaatakował mi Ołomuniec i wali pełnochorągiewną armią na Szczecin... Ołomuńca już nie obronię bo ma przewagę gdzieś 2.5 lub 3 do 1. Szczecin też beknie bo mam w nim 4 oddziały plus generał.
AI nie respektuje sojuszy podobnie do oryginału, z różnic to na razie zauważyłem, że nie ma 30-to turowego PON-u. Nie wiem czy pogram dłużej bo nie tego szukałem, samo AI może być dobre ale dla mnie bezcelowość zawierania sojuszy pali na starcie każde jedno. Nie wiem czy podejdzie do Bellum AI z MOS bo tam 77 tura i każdy póki co dochowuje sojuszy.
Araven - zagrałeś 100 tur więc pisz co spostrzegłeś. - Komputer walczy tak świetnie jak w oryginale? O sojuszach już wiemy, że je zlewa. Są te silne desanty? Napisałeś że jest ostro - napisz więcej a najlepiej napisz czy jest logicznie.
wow, gratuluję błyskotliwości...Cytat:
z różnic to na razie zauważyłem, że nie ma 30-to turowego PON-u
odniosę się tylko do tego. Ręce opadają jak na każdym kroku widać, że ludzie nie umieją czytać co się do nich pisze. Można pisać jak należy zainstalować grę, jak zainstalować megasubmoda, czy co zawiera dany submod a i tak znajdzie się grupa graczy której coś nie gra, bo zbyt skomplikowane jest dla nich zainstalowanie gry komputerowej czy czytanie ze zrozumieniem opisów. Nawet użycie winrara jest często iście trudnym zadaniem...
P.S. Tak wiem, niepotrzebnie się wcinam bo nie odpowiadam na pytanie. Pozdrawiam.
W opisie ai pisze, że zawiera PON tylko 10 turowy i to z 70% prawdopodobieństwem. Ai 3.5 jest dobre, należy na nim pograć by je samemu porównać z ai oryginalnym z Bellum, a nie czekać na moje opinie.
wino - jeżeli chcesz coś pożytecznego wnieść do tematu albo choćby dyskusji to bardzo Cię proszę - nie wyciągaj zdania z kontekstu a w zasadzie to nawet tylko jego części. To jest nierzetelne a nawet nie uczciwe, tak postępują politycy. Przeczytaj jeszcze raz mój post i napisz co myślisz ale o całości albo nie pisz już więcej na jego temat.
Teraz po Twoim poście, który wywraca do góry nogami sens mojego Piter może poczuć się urażony, że włożył tyle pracy w AI, a ja wybrzydzam i krytykuję a tak nie jest. Każda uwaga gracza która zawiera konkrety jest cenna - zwłaszcza dla Pitera. - Tak wino - zwłaszcza dla Pitera bo może po prostu nie był czegoś pewien i nie wiedział jak na prawdę zachowa się komputer w danej sytuacji. Możę będzie w stanie coś poprawić, może nie będzie chciał - jego dzieło - jego decyzja..
Jeżeli grałeś na tym ostatnim AI kilkanaście - kilkadziesiąt tur to napisz coś konkretnego a nie pisz aluzyjnego i karcącego postu w stosunku do mnie. wydaje Ci się, że stajesz w obronie Pitera a konkretnie jego pracy... - wino Ty niestety jedynie zadrażniasz moje relacje z Piterem a ja chcę z nim wspólpracować ale bez wazeliny i fałszu - piszę jak jest i jestem w tym uczciwy a przynajmniej się staram.
Pytałem Aravena o jego wrażenia i uwagi bo na chwilę obecną nie ma do Bellum AI które respektowałoby sojusze co jak pewnie się domyśliłeś stanowi dla mnie jeden z priorytetów. Możę AI Pitera jest znacznie lepsze od oryginału ale chciałbym o tym wiedzieć od kogoś kto na nim trochę pograł. Chciałbym też wiedzieć jakie są konkretnie róznice ale w grze - nie tylko w planach.
Teraz mogę testować je dalej ale w obecnej grze będę miał środki jeszcze na kilkanaście tur bo założyłem pokój na granicach z sojusznikami i wybrałem agresywną strategię na kierunek Novogród bez odpowiedniego - czyli całkowitego zabezpieczenia granic z Cesarstwem i Węgrami. Atak Cesarstwa jest tym, czym było dla nas nadajście Sowietó we wrześniu 1939 - absolutny i natychmiastowy koniec.
Dlatego też potrzebuję informacji bo muszę założyć nową grę a będzie to 6-te założenie kampanii polską w przeciągu może 1.5 tygodnia i jak się domyślasz wiele straciło już ze swojej atrakcyjności.
Teraz sprostuję to co zepsułeś - wino...
Piter - robisz świetną robotę a my możemy się nią pobawić, wiem, żę nie masz możliwośći testowania swojej pracy w sposób który potwierdzi lub wykluczy w 100% swoje założenia. - potraktuj proszę moje opinie - uwagi jako część testu i nie bierz ich w świetle takim, jakim przedtstawia wino...
Szacunek za Twoją pracę.
Widzisz, ja niby wyrwałem z kontekstu, a Ty niby co zrobiłeś?
Odniosłem się do tego, że ludzie są ułomni i mają problem z czytaniem (a przed chwila dopisałem coś jeszcze, więc sobie przeczytaj ponownie mój post). Ty wyrwałeś z kontekstu i napisałeś jakiś elaborat. Ja nie staję po stronie Pitera. Czytaj ze zrozumieniem. Nie piszę o AI a o czym innym.