Re: Stainless Steel - Real Recruitment / Real Combat
Oto moja rzeczpospolita :)
Na samym początku gry zawarłem sojusze z Niemcami, Węgrami oraz Danią. Potem podbiłem Litwę po kawałku (Mińsk stał się rebelią na końcu i Nowogród podbił osadę). Miałem zamiar iść z ekspansją na wschód, zaczynając od Litwy, potem Ukrainę, Republikę Nowogrodzką i na deser tych Kazachów koło Urala :). Jednak teraz jak patrzę to taka polityka (taka by pewnie była ok w podstawce) nie daje mi zbyt wymiernych rezultatów :P.
Nie pomogłem Niemcom, gdy Ci odpierali Francję, Danię oraz Wenecję i to też zapewne powód mojej reputacji (dubious- nieobliczalny :] ), gdyż byłem zajęty na wschodzie.
PS: skąd pobrać patche? W google nic nie mogę znaleść 1.4 oraz 1.5 (może ktoś ma instalkę z was? Podeślcie na speedyshare lub coś innego jak co)
PPS: gdzie są pliki Husarii? Chcę dodać im skrzydła (w czym otworzyć modele) w Blenderze i zmienić statystyki (lekka jazda, lepsza szarża, szybki ruch) oraz odzywkę na "light cavlary".
http://img193.imageshack.us/img193/3788/0000qu.jpg
http://img717.imageshack.us/img717/1006/0002y.jpg
http://img689.imageshack.us/img689/7020/0001lv.jpg
http://img138.imageshack.us/img138/7500/0003or.jpg
http://img121.imageshack.us/img121/8831/0004sr.jpg
@PioterC spróbuj tego
@Constantine robi się ciekawie w tematach o modach kiedy można popatrzeć na czyjąś kampanie. Fajnie się jednoczy wschodnie ziemie pod berłem Polski :twisted:
A co zamierzasz z Krzyżakami. Szykujesz na nich jakąś małą ofensywę (grunwaldzki nastrój mi się udziela) ;)
Co do patch`y to są np. tutaj
A co o modyfikowania jednostek to musi się wypowiedzieć ktoś bardziej obeznany. Może zapytaj w tym temacie.
Jeszcze pytanko na koniec na jakiej wersji RR/RC grasz ?
Udało sie komuś z was w pierwszych turach zdobyć i utrzymać królewiec grając Polską? w rr/rc 6.2 na medium/very hard, w 5 turze zająłem królewiec w 7 straciłem i w 10 stracilem Toruń :( nie daje rady 5 jednostkami milicji mierzyc sie z 2 jednostkami mieczników. BTW zawsze na poczatku zawieram sojusz z Wegrami, przypieczetowany mariażem, i jedynie co to sie popanoszą armią po Halickiej ziemi, ale jeszcze mi sie nie zdazyło żeby ten sojusz zerwali, co do reputacji najlepiej tez jest wypuszczac jencow wojennych, ale traci na tym dowódca który robi to zbyt często.
@Kyuzo
:D masz pifko!! działa...
Co do wersji mam tą samą jak podaną na początku wątku.
@jepetto1
Miecznicy wygrywają zazwyczaj z włócznikami- w tym przypadku z milicją, która zapewne nie ma pancerzy ulepszonych i brak doświadczenia.
Rozwijaj się najpierw, podbij Pragę co najwyżej (grasz zapewne Late campain). Dbaj o dobre stosunki z sąsiadami (dary, pomoc militarna w czasie zagrożenia sojusznika) i z Państwem Papieskim. Zaatakuj później Litwę (dobrze zrobić Krucjatę na Wilno). Staraj się nie walczyć na wielu frontach (max. 2 jeśli to słabe państwa). Wszystko powoli. Nie rzucaj się w wir wojny od razu- to nie podstawka :lol: .
Podpowiedzi co do rozwoju miast i zamków :) :
1) aby spowolnić lub zniwelować rozwój nędzy, buduj farmy oraz budynki administracyjne,
2) aby miejscowość bardzo szybko się rozwijała i zadowolenie było na wysokim poziomie np. przy max podatkach, wstawiaj generałów z wysoką rycerskością. A teraz zaprezentuję prostą sztuczkę na zwiększenie rycerskości (nie wiem czy znacie ;) ). Tworzysz armię na krucjatę, wybierasz generała (tylko!!!) i "wyrzucasz" go z krucjaty (brak krzyżyka). I tak do momentu, kiedy będzie miał przydomek "the Saint" :twisted: .
3) po wygranej krucjacie mamy takie coś jak chwała- wtedy trzepiemy podatki z ludu ile wlezie :twisted: .
Dziękuję 8-)
PS: @Kyuzo dostaniesz pifko :lol: jak będzie jeszcze 1.4, bo chyba nie ma go na gram.pl
Prawda podbić Praga równierz próbuje i to szybko zanim zrobią to Niemcy, ale no właśnie wyjde nawet całym garnizonem Krakowa i nie dam rady, co do krzyżaków do boje sie ich zostawić w spokoju bo w Late mają tylko jedno miasto i od razu idą na Ryge bo gdzieś na początku dochodzi czasem do buntu, a jak już ją odbiją (u mnie wystarcza im 1 tura oblężenia ) to w krótkim czasie mają 2 pełne armie isobie hasają. Dlatego chce za wszelką cene zająć zamek w Królewcu. Spróbuje szpiegami szybciej sprowokować ten bunt. A jak sie nie uda to zostaną mi farmy itd i słaba armie. Ale w sumie to dobra taktyka, bo jak zauważyłem Krzyżacy nie nękani, atakują raczej Litwe. Gdybym na starcie miał w Toruniu taki zamek jak w haliczu to bym mógł wyszkolić na początku strzelców bo ściągnięcie ich z południa to 3-4 tury i byłoby troche łatwiej ,,z buta" zniszczyć krzyżowców.
Edit: o ile się nie myle patch 1.4 jest już w samym dodatku kingdoms chyba. Wystarczy na to nagrać 1.5 patch nongold lub gold eu/us/gb/pl w zależności od posiadanje wersji. Bo jak sprawdzałem nie da sie nagrać patch 1.5 pl na np wersje non-gold GB Kingdoms
Witam
Widziałem że już wcześniej kilka osób pisało o tym,ale nie dostało konkretnej odpowiedzi...a chodzi mi o błąd podczas bitew,czyli wywalanie do pulpitu.Mi naprzykład tak sie dzieje gdy próbuje podbić Węgry lub walcze z Arabami.Błąd ten pojawia sie tylko podczas oblężeń.Podczas bitew w polu wszystko działa.
@modem niestety CTD to na tyle losowa przypadłość, ze trudno coś konkretnego zaradzić... Sam niemal nigdy nie natrafiłem na CTD grająć w RR/RC. Wyjątkiem był błąd skryptu w Early Campagine występujący np. przy 'evencie' z IV krucjatą, która oblegała Konstantynopol.
Co do CDT przy bitwach to czasem możne to być wynikiem zbyt wysokich ustawień.
Jedyna konkretna rada to reinstal moda i wgranie jego najnowszej wersji http://www.megaupload.com/?d=K4OVNSMH (stare zapisy zadziałają, ale prowadzi to do mnóstwa błędów)
Na wszelki wypadek wrzucam instrukcję instalacji:
- - Musimy mieć zainstalowanego Medivala 2 plus dodatek Kingdoms (wystarczy jedna dowolna kampania) i patch 1.5
- Najpierw Stainless Steel i patch 6.1 bez żadnych dodatkowych modyfikacji, wiec dla osób które miały już zainstalowane wcześniej SS 6.1 zalecana jest reinstalacja po uprzednim usunięciu folderu Stainless Steel z folderu Medieval II Total War\mods żeby uniknąć ewentualnych problemów.
- Najnowsza wersja moda składa się tylko z dwóch części. Zawartość każdej z nich należy wypakować do folderu Medievala 2 domyślnie
C:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War
- Następnie uruchamiamy Medieval II Total War\FILE_TASKS.bat - powinno to potrwać tylko chwile, a ewentualne komunikaty o braku dostępu itp. należy zignorować
- Następnie instalujemy najnowszy patch i klikamy Medieval II Total War\FILE_TASKS2.bat - to bardzo ważne, a łatwo o tym zapomnieć
Ważne żeby mieć wyłączone porady komputera (Advice Level - Turn Advice Off), a w ustawieniach Vist`y trzeba jeszcze wyłączyć UAC
@ Kyuzo Znasz może sposób by podczas Tury wyjśc do pulpitu alt+tab i nie zatrzymać przepływu Tur? Niby dopisałem linijki w video borderless i windowed, ale grając w oknie i je rozciągając po każdej bitwie nie gra sie przyjemnie.
Losowa przypadłość piszesz...a może na to mieć wpływ że usunąłem folder z modem odpowiadającym za rekrutowanie elitarnych jednostek ? (Generał musi mieć jakąś tam umiejętność żeby można była elitarne jednostki produkować)