Re: Wymagania sprzętowe i wasze konfiguracje
mam problem, mianowicie gdy chcę zacząć kampanię wybieram ród gra ładuje się i robi się czarny ekran kilka sekund słychać wstęp i wyskakuje błąd z aplikacją rome2.exe prolog i bitwy mi się załączają.
Sprzęt:
amd athlon 64 x2 dual core 5200+ 2,71 ghz
GeForce 9600 GT
3,5 GB RAM
Windows XP
Przepraszam, że tutaj, ale nie chciałem zakładać nowego tematu
Już jeden użytkownik miał ten problem i też miał XP i to chyba wina systemu. Bo nie słyszałem żeby na win 7 tak się działo.
U mnie tak:
I5 4670
Płyta MSI B85-g43
Karta Asus GTX 760
Pamięć Kingstone HyperX 2 x 4 gb
Dysk twardy WD Black 1TB
Zasilacz OCZ 650 W
Wszystko chodzi bardzo dobrze w full hd na extreme, z wyłączoną opcją roślinność alfa i ssao. Anizotropy ustawione x16. Wynik w benchmarku 35 fps. W czasie bitew bez spadków nawet przy 40x40 w zróżnicowanym terenie. Leciutko w największym ferworze walki spadały ale zwrócił na to uwagę mój kumpel na co dzień maniak shooterów i symulatorów DCS działający w jakichs klanach itp. Zwraca na to uwagę wręcz chorobliwie ale dla mnie było to bez znaczenia.
Ogólnie byłem bliski zadłużenia się i zakupu gtx 770 o 600 zł droższej i 16 gb pamięci ale jak widzę nie miało to sensu.
Cytat:
Zamieszczone przez marcin2213
mam problem, mianowicie gdy chcę zacząć kampanię wybieram ród gra ładuje się i robi się czarny ekran kilka sekund słychać wstęp i wyskakuje błąd z aplikacją rome2.exe prolog i bitwy mi się załączają.
Sprzęt:
amd athlon 64 x2 dual core 5200+ 2,71 ghz
GeForce 9600 GT
3,5 GB RAM
Windows XP
Przepraszam, że tutaj, ale nie chciałem zakładać nowego tematu
Mam niemal identyczną konfigurację, ale mam win 7 i gra działa normalnie.
Rome II: Total War – test kart graficznych i procesorów
Prawdziwy benchmark komputerów
http://pclab.pl/art51958.html
bo w minimalnych wymaganiach pisze, że działa na XP
Najważniejsze info które kolega wstawił powyżej :
Podsumowanie – jaka karta graficzna do Rome II: Total War?
Wykresy wydajności są bardzo płaskie, co nie powinno nikogo dziwić. Wyraźnie widać, że większość kart docierała do granicy możliwości Core i7-2600K @ 4,7 GHz. Ta gra ma tak ogromne wymagania wobec procesora, że z powodzeniem można wybrać kartę średniej klasy i połączyć ją z najszybszym obecnie na rynku CPU – i będzie to zestaw optymalny. Odwrotna konfiguracja (mocna karta graficzna, ale słaby procesor) zupełnie się nie sprawdzi w tej grze.
Żeby móc zagrać w maksymalnych ustawieniach (tryb: Extreme) w rozdzielczości 1920 × 1080, trzeba mieć kartę za mniej więcej 1000 zł: Radeon HD 7950 lub GeForce'a GTX 760.
Do ustawień Ultra wystarczą nieco tańsze karty, na przykład Radeon HD 7870 lub GeForce GTX 660.
Ustawienie High, w którym to jakość obrazu, między innymi wody, znacznie spada, pozwoli zagrać posiadaczom kart za mniej więcej 300–400 złotych, takich jak Radeon HD 7750 i GeForce GTX 650.
Jaki procesor do Rome II: Total War?
Wymagania co do procesora są znacznie, znacznie wyższe. Do gry w ustawieniach Extreme nie ma co podchodzić bez podkręconego do przynajmniej 4,5 GHz Core i5 lub Core i7. Jedynie w przypadku czołowych Haswelli można przyjąć, że podkręcanie nie jest konieczne.
Do ustawienia High wystarczą już wyraźnie słabsze procesory. Jednostki klasy Core i3-3240, FX-6300 i lepsze powinny w nim zapewnić wystarczającą płynność. Mówiąc: wystarczającą, mamy na myśli grę w co najmniej 25 kl./s.
I na tym moglibyśmy zakończyć, gdyby nie to, że nie ma dziś procesora, który pozwoliłby wyświetlić przynajmniej 25 kl./s w trybie Extreme podczas gry czterech na czterech. Wówczas Core i7-3930K @ 4,5 GHz zapewniał zaledwie 17–18 kl./s. Niestety, wykorzystanie sześciu rdzeni w tej grze jest mizerne, silnik umie spożytkować moc jedynie czterech. Różnica między Pentium a Core i5 jest znacząca, blisko dwukrotna.
Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Do gry w ustawieniach Extreme nie ma co podchodzić bez podkręconego do przynajmniej 4,5 GHz Core i5 lub Core i7. Jedynie w przypadku czołowych Haswelli można przyjąć, że podkręcanie nie jest konieczne.
Procek Core i5 3,3 GHz, nie podkręcany:
http://img51.imageshack.us/img51/6493/mvuf.jpg
Przy tych ustawieniach żadnych ścinek.
Bo masz ustawiony rozmiar jednostek na medium. Na ultra w przypadku 4 pełnych armii(u mnie) nie idzie grać.
To wszystko wina optymalizacji.Jak poprawią,to i na ultra będzie można grać.