Fakt, różni się o rok. Nie wiem jakiś bug mały pewnie. Cos sam zmieniałesd w descr_strat znaczy np. timescale?
Wersja do druku
Fakt, różni się o rok. Nie wiem jakiś bug mały pewnie. Cos sam zmieniałesd w descr_strat znaczy np. timescale?
Tak tylko timescale. Z 1.0 na 0.50
Czyli sam to spowodowałeś. Gdzieś w temacie o SS czyli tu pisałem jak zmienić timescale by rok był prawidłowy, ale nie pamiętam dokładnie. Musisz poszukać. Jeszcze z campaign_script trzeba cos wykasować. sama zmiana timescale w descr_strat to za mało.
Dzięki za podpowiedź. Znalazłem ale tylko o starzeniu się generałów. Cały czas nie wiem jak zrobić by obie daty się zgadzały...
witajcie!
na nowo zainteresowałem się modami dla Medka. po Bellum Crucis wracam do SS. mam znowu tylko małe pytanko - wiem, że jest juz wersja 6.4. no ok, tylko pamiętam jak uwielbiałem kompilacje modów od Point Blank'a, najbardziej Real Combat ;) dla tych co grali - jest to RC\RR w wersji 6.4? tylko tyle chce wiedzieć, reszta jest luz ;)
pozdro!
W wersji SS 6.4 statystyki jednostek są opracowane wg systemu RR/RC.
Ponieważ "zwykły" medek jest dość prosty, a przede wszystkim mapa jest mała, niewiele frakcji, dłuuugo grałem w Third Age. Świetny mod, NIGDY nie wywaliło mi gry do pulpitu, po wywaleniu durnego garrison scriptu (ktoś na tym forum zamieścił odchudzony plik do podmianki) rundy idą błyskawicznie.
SS 6.4 (czyste bez niczego) ciągle mi się wiesza. Początki zawsze obiecujące, około 20 rundy pierwszy raz się wiesza, koło 40 rundy już nie da się grać, ciągle wywala, nawet save co rundę nie ratuje bo nie wiadomo kogo ruszyć żeby tura przeszła, a sama tura trwa i trwa. W sumie olałbym to i wrócił do TA ale uparłem się, że podbiję świat Portugalią na VH i powybijam tych zakichanych Maurów :)
Gra świeżo zainstalowana, do innego katalogu niż poprzednio. Nie zmieniałem timescale, jedynie koniec kampanii dałem na rok 2000 bo Portugalią nie tak szybko się podbija :)
Mój komp nie jest mocarzem, ale i bardzo słaby też nie jest.
Czy ma ktoś jakąś receptę na to wywalanie? Przejrzałem kawał tego tematu, ale nie znalazłem nic pomocnego. Oraz jeżeli to przez moją niewielką zmianę daty (wątpię) czy ktoś wie jak to zmienić, żeby gra mogła trwać dłużej oraz najlepiej odchudzić ten skrypt o jakieś zbędne rzeczy/ gotowy skrypt / instrukcję jak dla debila? Jak zacznę sam grzebać to pewnie coś popsuję. Nie wiem, czy wystarczy coś wywalić z pliku campaign script czy coś jeszcze trzeba zrobić. Nawet nie wiem co tam siedzi, a szczerze mówiąc jak będę tydzień sam dochodził co jest czym to na granie już ochoty nie będzie :)
Zamieść campaign_script kampanii w jaką grasz np. na sendspace to Ci go odchudzę w wolnej chwili. Popatrz na TWC może są jakieś fiksy do SS 6.4.
Zainstalowałem "jakieś fixy" na szybko, ale tylko popsuło wszystko, gra się wykrzaczała od razu. Chyba złe wybrałem na zbyt szybko :)
Tak czy inaczej. Na gołym SS 6.3 problem nie wystepuje, mam już prawie 50 rund, żadnego CTD. Niestety jest też łatwiej grać Portugalią, od 10 rund mam pokój z Maurami zamiast ciągłego oblężenia od samego początku tak, że nie można oddziału ruszyć To nie to samo :)
Czy gra może się wykrzaczać z powodu spolszczenia? Na 6.4 miałem wrzucone spolszczenie, na 6.3 nie. Pytam tak o wszystko, bo nie widzi mi się zaczynać w kółko od nowa żeby dowiedzieć się, że nadal nie działa.
Poszukam fixów konkretnych, zamieszczę campaign_script, albo skoro już wiem, że zmiany trzeba wprowadzić tylko w tym jednym pliku poczytam i się sam pobawię. Nietrudno zrobić kopię :)
Spolszczenie może powodowac ctd, ale nie wiem czy tu tak jest, nie gram w SS od dawna.
Ok, dość. Na 6.3 bez spolszczenia wykrzaczyło się po 51 rundach na amen, raz a dobrze. Powrót o jedną czy dwie i próby robienia czegokolwiek nic nie dają, po 51 CTD i do widzenia. Szkoda nerwów na granie i czasu na grzebanie w plikach.
Mógłbyś polecić mi jakiegoś moda, który może być nawet baaardzo zbliżony do podstawki co do mechaniki, zależy mi w zasadzie tylko na maksymalnie szczegółowej mapie Europy/ Świata, bardziej właśnie gęstej i szczegółowej niż po prostu dużej (w czystego Medka nawet fajnie się grało dopóki nieopatrznie nie sięgnąłem po modyfikacje) i jakiejś większej ilości budynków niż w podstawce. Od razu mówię, że Bellum po bardzo krótkim kontakcie w ogóle mi nie podchodzi. Możliwość rekrutowania takiej masy woja od pierwszej rundy i ultrapowolne działanie odstrasza, a paplanina o takim czy innym AI kompa to jak się zdążyłem przekonać tylko taka paplanina, komp to debil o po prostu różnych skłonnościach do wojowania, a bitwy najprzyjemniej rozgrywa się automatycznie bo to w mojej dziwnej opinii najsłabszy element tej gry :) Wiem, że na forum można znaleźć sporo informacji ale trudno nie testując wszystkiego (a każdy test trwa dłuuugo i wazy najpierw parę giga) poznać co jest czym.
PS: Co się dzieje, gdy następuje ostatnia runda, np domyślnie w roku 1560? Można grać dalej? Głupie pytanie, ale cele kampanii (i dużo więcej) spełniłem tylko w Third Age, ale tam rund ustawiłem sobie chyba z milion żeby się nie stresować :)
Eras Total Conquest 2.3.5 w zbrojowni mody ukonczone potem mody wszelakie, lub Bellum Crucis 6.3 w zbrojowni w mody ukończone. Ja SS porzucilem dla Bellum Crucis a ostatnio Eras Total Conquest mie sie spodobał (sobie co nieco pozmieniałem dla brutalniejszej gry). Poczytaj i pomyśl.
Witam mam kolejny problem z SS 6,4 gram na early cesarstwem niemieckim wybudowałem gildie zakonu krzyżackiego w Hamburgu i moglem rekrutować krzyżaków ale jak pojawiło się państwo krzyżackie to nagle straciłem możliwość rekrutacji jednostek zakonu krzyżackiego usuniecie i wybudowanie ponownie gildii nic nie dało może mi ktoś w tym pomóc?
Zajrzyj do export_descr_buildings przy tej gildii jest pewnie zapis, o tym, że po powstaniu Zakonu rekrutacja jest niemożliwa. Teraz nic nie zrobisz. By ich znowu rekrutować. Od nowego savu, usuń to co pogrubione i będziesz mógł ich dalej rekrutować do woli.
building teutonic_knights_chapter_house
{
convert_to teutonic_knights_chapter_house
levels teutonic_knights_minor_ch teutonic_knights_major_ch
{
teutonic_knights_minor_ch requires factions { hre, } and hidden_resource teutonic_knights_chapter_house and not event_counter inquisition 1
{
convert_to 0
capability
{
recruit_pool "Ritterbruder" 1 0.085 1 0 requires factions { hre, }
free_upkeep bonus 1
}
material stone
construction 1
cost 1000
settlement_min city
upgrades
{
teutonic_knights_major_ch
}
}
teutonic_knights_major_ch requires factions { hre, } and hidden_resource teutonic_knights_chapter_house and not event_counter inquisition 1
{
convert_to 1
capability
{
recruit_pool "Ritterbruder" 1 0.13 2 0 requires factions { hre, }
recruit_pool "Dismounted Ritterbruder" 1 0.085 1 0 requires factions { hre, }
religion_level bonus 1
free_upkeep bonus 1
}
material stone
construction 1
cost 2000
settlement_min large_city
upgrades
{
}
}
}
Thx pomogło ale jest kolejny problem mam teutonic knights major chapter house wybudowany i nie moge rekrutować Dismounted Ritterbrude wiesz możne o co chodzi?
Musisz mieć przy tym budynku taki wpis jaki pogrubiłem. To działa u Ciebie na savy w SS 6.4 ? w niektórych modach tak, ale nie wiem jak w SS. Niekiedy zmiany w export_descr_buildings wymagają nowej kampanii, ale przeważnie są kompatybilne z savami. Pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez Nemezis
teutonic_knights_major_ch requires factions { hre, } and hidden_resource teutonic_knights_chapter_house and not event_counter inquisition 1
{
convert_to 1
capability
{
recruit_pool "Ritterbruder" 1 0.13 2 0 requires factions { hre, }
recruit_pool "Dismounted Ritterbruder" 1 0.085 1 0 requires factions { hre, }
religion_level bonus 1
free_upkeep bonus 1
}
material stone
construction 1
cost 2000
settlement_min large_city
upgrades
{
}
}
}
thx wszystko działa
Dobra, wiem już, że wersja 4.1 jest pod samego Medievala bez dodatku, tylko mam teraz kolejne pytanie. Jest może spolszczenie na tą wersję tego moda?
Niestety nie ma :/
Eh, trudno, będę musiał zostać przy tej mojej wersji "polsko - angielskiej" ;)
Witam. Ostatnio ściągnąłem sobie wersję 4.1 i mam takie pytanie. Czy można w tej wersji grac Hot-seat?
4.1? Nie warto pokusić się o bardziej dopracowaną wersję 6.4?
Mam 6.4, ale chciałem zagrać z kolegami w wersję 4.1 ;).
E: Już nieaktualne.
Warto podać link do torrenta,u mnie bardzo szybko poszło 13 min ściągania polecam
http://www.gameupdates.org/details.php?id=4247
Witam serdecznie wszystkich, ściągnąłem Stainless Steel w wersji 6.3 i aktualizację 6.4 oraz spolszczenie wszystko zainstalowałem i zrobiłem jak w instrukcji. Wybrałem sobie grę Królestwem Polskim i wszystko fajnie działało do momentu kiedy mój dyplomata dotarł do Państwa Papieskiego i od tego momentu wyskakuje mi błąd i wywala mnie do Windows. Mam Win 7 x64.
Spróbuj wrócić do popzredniego savu i grać dalej. Mam nadzieję, że to nieistotny błąd.
U mnie nie chce zacząć się ściągać.Cytat:
Zamieszczone przez Jankes
Wczytałem wcześniejszego sava i dalej mi wyskakuje ten błąd. Myślałem, że to coś ze zgodnością i ustawiłem zgodność Win XP SP-3 nic nie dało tyle, że przeliczenie tury teraz trwa 5 minut.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
To może kwestia spolszczenia. Przywróć angielski text na moment i zapisz.
Wejdź na temat w TWC i tam masz chyba 2 linki do torrentówCytat:
Zamieszczone przez Piter
Ejjj a działo się któremuś z Was, że nie było słychać ani wystrzałów, czy też dudnienia maszerującej piechoty lub jazzdy ??
tak jakby były wyłączone dżwięki interfesju podczas bitwy ?
Już rozkminiłem co mi nie działało, super torrent, mod się ściągał z 30-50 minut prawie cały czas z maksymalnym wykorzystaniem mojego neta.Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Przywróciłem ang. i nic jest to co było.Cytat:
W open error log zapisał się następujący błąd.
21:16:57.770 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War encountered an unspecified error and will now exit.
Witam. Mam podobny problem co POLONUX, wyskakuje mi ten sam błąd kiedy chcę rozpocząć late era camaign :( . W early era kampaign wszystko działa.Cytat:
Zamieszczone przez POLONUSX
Grasz na spolszczeniu? Czy na czystym, anglojęzycznym SS 6.4 ?
Co wy pany z tymi spolszczeniami? Do jakiej ono wersji? Uwzględnia dodatki wszelkiego rodzaju co zawiera ten mod w trakcie uruchomiania lauchera? Spolszczenia, w ogóle zmiana języków ma to do siebie że wystarczy jeden! powtarzam jeden zje....zepsuty,źle zapisany plik, linijka i koniec gry... :lol: :lol: :lol:
By nie było, ze coś nie ten teges, dla tych co nie lubią screenów i mogą a są tacy zwrócić mi uwagę że wystarczy napisać, ileż można o Szlachetni Sympatycy jakże również szlachetnej serii gier? Tak to widać o co mi chodzi ;)
http://img193.imageshack.us/img193/2797/kupaei.jpg
i tutaj zaczyna się zadyma translatorska, ten co zrobił chwała mu za to, :D ale sam tego nie ogarnie, bo jeszcze tutaj pliki się ładują jak i wcześniej, co może nie być ich ujętych w folderze text
http://img152.imageshack.us/img152/9256/kupa2j.jpg
Jeżeli się mylę to dobrze, wtedy może jest w samym spolszczeniu problem?
Gram na spolszczeniuCytat:
To problem albo w spolszczeniu, albo w w samym modzie. Przywróć angielski text, zapisz grę i spróbuj odpalić kampanię Late.
Przywróciłem angielski text i wszystko działa :D Dzięki za pomoc :)
Może, spróbuj wrócić do spolszczenie, możliwe, że to rzadki błąd i już się nie powórzy, ale jak tam chcesz.