Submod Mietka jest ok, ale trzeba usunąc pliki map.rwm ze wszystkich 4-ech kampanii, bo inaczej mogą byc problemy. po usunięciu map.rwm submod Mietka77 działa super. Budę dodaje właśnie submod Mietka. :mrgreen:
Wersja do druku
Submod Mietka jest ok, ale trzeba usunąc pliki map.rwm ze wszystkich 4-ech kampanii, bo inaczej mogą byc problemy. po usunięciu map.rwm submod Mietka77 działa super. Budę dodaje właśnie submod Mietka. :mrgreen:
Usuwałem ten plik tylko z kampanii feudal-full i nie działało ale spróbuje pousuwać ze wszystkich folderów dotyczących kampanii.
Dzięki za pomoc:)
Mam pytanie odnośnie submodu na dziedzica frakcji. Czy może mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób mam przekazać cechę Dziedzica Korony innemu członkowi rodziny?
Dodam jeszcze, ze ważne jest co Araven naisał, że wartio by następca przebywał w stolicy, moment przekazania i trakcie śmierci władcy. U mnie działało nawet na frakcji odblokowanej, która dopiero uaktywniała się w wyniku eventów Ligi Barów :)Cytat:
Zamieszczam opis Olka77, wyjaśniający jak działa submod na Dziedzica frakcji: Olek77 napisał: "Mi się wydaje,że nie wszyscy rozumieją zasade na jakiej działa submod na wybór dziedzica frakcji. Ja też na początku nie wiedziałem. Otóż nie da się zmienić księcia który już nim został! Można zmienić następce następcy ;p. Kiedy w Polsce książe Kazimierz(na początku) ma cechę dziedzic korony to należy ją oddać komuś innemu(np Mieszko) jeszcze przed śmiercią króla Bolesława Kędzierzawego. Nie po jego śmierci bo wtedy królem zostanie Kazimierz(który nadal będzie miał cechę dziedzica,jeśli jej wcześniej nie oddamy) a następcą zostanie losowo kto inny. Tutaj wybieramy następcę Księcia! Jak ktoś już będzie księciem to tego zmienić się nie da, można tylko ustalić następcę księcia. Mam nadzieję że trochę co nie którym coś objaśniłem." - Olek wyjaśnił to prosto i wyczerpująco.
pozdrawiam
Chyba tego szukałem. Tylko jeszcze, który następca ma przebywać w stolicy? Obecnie królem u mnie jest Bolesław IV Kędzierzawy, a następcą jest Mieszko III Stary, który od początku kampanii ma cechę dziedzica korony. Więc do stolicy mam wysłać Mieszka III, czy członka rodziny, który ma rządzić po Mieszku III?Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
A ten opis Olka77 czytałem już kilkanaście razy i nic.
Ja grałem Polską zrobiłem taki eksperyment :)Cytat:
Zamieszczone przez Takedown
Przekazałem dziedzictwo ziomalowi Piastowi, polazł on do stolicy. Króla pojedynczo wysłałem na jakąś buntowniczą osadę, oddział, rozegrałem bitwę i zabili mi króla :) Pojawia się komunikat a tym że zmienił się władca i ten któremu przekazałem, ziom został władcą Polski, błędy historii naprawione :)
Spróbuj, co ci szkodzi, kilka minut i będziesz wiedział czy dobrze chodzi.
W końcu mi się udało :mrgreen: Proponuje przy opisie tego submoda dodać informacje, że żeby przekazać Dziedzica Korony, należy w jednej miejscowości umieścić członka rodziny, który ma aktualnie tą cechę i drugiego członka rodziny, który ma ją otrzymać.
Gratulacje :) To już moderator niech dopisze, łącznie z opisem submoda i instalacją wszystkich :) rozumiem, że niekoniecznie trzeba w stolicy? Jakiego wybrałeś na następcę?
Więc tak, ja Dziedzica Korony przekazałem w Pradze (stolicą jest Kraków), a na następcę wybrałem Kazimierza II Sprawiedliwego, ale... No właśnie jest jedno "ale" - gdy umiera Bolesław IV Kędzierzawy, to Odon I otrzymuje cechę "Następca tronu". Tylko dlaczego?
Szlachetny zrób, tak jak ci mówiłem, zacznij kampanię od nowa :) Stolica ;)
Wydawało mi się oczywiste, że aby przekazać Dziedzica Korony dwóch generałów musi być razem na jednym polu, i wtedy przeciągamy Dziedzica Korony z jednego generała, na drugiego i nie trzeba tego pisać.
Pisałem już nie raz i nie dwa, że są wyjątki i Dziedzic Korony nie zawsze działa, czasami gra wybiera na Księcia nie tego co ma Dziedzica Korony a np. tego jaki dostał cechę Następca tronu, albo cechę Regent. Nie należy "panikować" :mrgreen: , tylko próbować dalej wyznaczyć następcę, po raz kolejny za pomocą Dziedzica Korony. :twisted: Miejsce przekazania Dziedzica Korony nie ma znaczenie, ja to robię w szczerym polu poza miastami i często poza krajem ojczystym.
Spróbuj to, ja tak teraz zrobiłem i zadziałało. W stolicy masz swego zioma któremu dajesz dziedzictwo, niech tam siedzi na czterech literach ;) Król niech tez spokojny będzie, a następcę tego by wynikało z komputera AI wyślij w samobójczą misję :) I od razu masz na 100 procent swego przy korycie :) Gryfici u mnie następcami :lol:Cytat:
edit!!!:
http://img825.imageshack.us/img825/5421/schowek01ly.jpg
edit2: Już rządzą moi krajanie :)
http://img29.imageshack.us/img29/1063/45594607.jpg
Przypominam, że pierwszego księcia nie można zmienić. Można zmienić kolejnych dopiero. ;)
zawsze wiedziałem,że u mnie ze składnią nie jest najlepiej więc się nie dziwię,że nie zrozumiałeś xDCytat:
Ktoś ma z panów radę na dyplomację? Państwa chętnie przystają na umowy handlowe, ale żadne nie chce zgodzic sie na sojusz mimo że płacę mapami i 2000 bizantami, a pisze generaus czy jakoś tak :lol: (więc chyba powinni się zgodzic). To już doprowadza mnie do pasji! Proszę o pomoc.
Trzeba mic relacje minimum 5 na 10 by sojusz zawrzeć. Poczytaj waćpan poradniki do Bellum, w tym o dyplomacji. Grasz na AI oryginalnym? Poradniki link viewtopic.php?f=367&t=8785
Wiem to cny Aravenie, ale nawet kiedy mam relacje na ,,piątce" nic to nie daje :D . Nie dawałem im trybutu tylko 2000 bizantów w gotówce może to było przyczyną :roll: no i oczywiście po staropolsku mapy :) . zobaczymy, zagram i napiszę czy to rozwiązało problem. Dzięki Araven :!:
EDIT! To nie działa! :| nie wiem już co robic z tą dyplomacją. spróbuje od nowa Francją chyba :?
Dawaj trybut 100, potem 200, potem 400, potem 600, potem 1000 aż będzie dobrze. Wszystko naraz, im więcej razy się zgodzą tym większa szansa, że podpiszą sojusz. Za każdą zgodą wzrasta szansa akceptacji następnej propozycji, za każdym odrzuceniem twojej propozycji maleje szansa przyjęcia następnej.Cytat:
Zamieszczone przez danieldamian PL
Danieldamian pytanie kim grasz? Czy masz wojny z innymi państwami i na jakim poziomie kampanii grasz. Jak masz wojny z sąsiadami to inne kraje za diabła sojuszu z tobą nie zawrą, chyba, że we wspólnym wrogiem. Ja nawet na VH dzięki trybutom i legendzie mapy w ciągu pierwszych 30 tur zawieram 5 do 7 sojuszy. Poradnik od dyplomacji przeczytaj mój ponownie i graj na Medium na początek.
Czasami by podbić relacje do 5 i zawrzeć sojusz, w ciagu jednej rundy negocjacji trzeba kilka razy podnieść płacony trybut. A jak nie w tej to próbuj w kolejnej rundzie. i masz więcej sojuszy, tym kolejne łatwiej zawierać.
Niekiedy warto by inny dyplomata zaproponował prawa handlowe, wtedy się zgadzasz i masz + 1 do relacji. I łtwiej podbić relacje do 5.
Witam.
Bardzo fajny mod. Myslalem nad Bellum i Stainless, ale ostatecznie, po przeczytaniu waszego tematu zdecydowalem sie na tego pierwszego.
Gram na kampanii light, poziom M, bitwy H.
Oto moja subiektywna ocena moda.
Minusy:
- jezyk - wloski jest mi nie na reke - pomocne jest spolszczenie lub angielska wersja dostepna na TWC
- wyglad morza - ktos wie jak to zmienic? Chcialbym zeby wygladalo jak w podstawowej wersji.
- kursory - strasznie kiczowate, na szczescie skopiowalem wszystkie z podstawki i od razu lepiej to wszystko dziala
- bledy w grze - kolo 50 rundy zawiesilo mi sie i nie chcialo ruszyc. Pomogla zmiana jezyka na wloski.
- bede krzyczal :D :) - BRAK LITWY !!!
- 3 ture Kazimierz Sprawiedliwy siedzi w Krakowie i oficjalnie nie moze stac sie krolem, ale mozliwe, ze cos zle robie
Plusy:
- mnogosc nowych jednostek, budynkow, wydarzen (Etna :shock: )
- 30 rund nieagresji
- inteligenta rozgrywka - brak 10 oddzialow balist w armii komputera, wywazone wojsko komputera, komputer nie atakuje silnych, polepszaja sie stosunki, gdy jest sie silniejszym, Papa ceni panstwo, ktore atakuje niewiernych
- dobrze wywazona sila jednostek: ciezkie oddzialy > lekkie oddzialy i to widac w czasie walki
- stusunki w skali od 1 do 10
- komputer nie walczy do upadlego, ale jak dostaje w tylek lub walczy na kilku frontach to chetnie zawiera sojusze
- sporo kupcow i zrodel dochodu na calej mapie - nie trzeba wysylac chlopakow na druga strone mapy aby zarobic troche wiecej kasy
To byloby na tyle.
Mozna wydac czlonkow rodziny za zagraniczne ksiezniczki czy tylko dotyczy to nastepcy tronu?
Poprosze o odpowiedzi na zadane pytania. Z gory dziekuje za pomoc.
Poczytaj poradniki na początek. viewtopic.php?f=367&t=8785 Grasz na czystym modzie bez submodów tak? Król Boleslaw Kedzierzawy umarł i teraz Królem jest Kazimierz Sprawiedliwy tak? Nie możesz zrobic uroczystej koronacji czy co? Co do morza to nie wiem. Kursory zmienili sobie prawie wszyscy. Poczytaj poradniki jak napisałem. Dokładnie. :P Za zagraniczne księzniczki można wydać swego króla i księcia. W kampaniach pełnych można szkolić wlasne księzniczki poza tymi co się rodzą naturalnie. Te możesz wydawać za swoich generałów.
Spróbowałem zagrac Anglią - to samo. Brak wojen stosunki na piątce, umowa handlowa, mapy a oni nadal nie chcą się zgodzic na sojusz (mówię tu o Francji i Szkocji).
Ps. Jakby co to gram na czystym bellum ;)
Akurat Szkoci i Francuzi to Anglików nie kochają. Spróbuj z innymi nacjami.
Udało się! Portugalią zawiązałem sojusz z Leonem, ale kosztowało mnie to 400 bizantów płaconych 13 tur, ale udało się :D . Dzięki za pomoc.
Btw. czy zatargi historyczne uniemożliwiają zawarcie sojuszu (np Polska i Niemcy)? Dla mnie byłoby to złym rozwiązaniem :cry: .
Nie nie przeszkadzają w zawarciu sojuszu, ja gram obecnie Polską i mam relacje z Niemcami 9/10 oczywiscie zawarty tez sojusz. Gram na oryginalnym AI oraz na submodzie który poprawiał dyplomacje.Cytat:
Zamieszczone przez danieldamian PL
Polska i Niemcy nie raz bywali bliskimi sojusznikami ;) Te poważniejsze zatargi historyczne chyba od rozbiorów dopiero były :P Jeśli nie liczyć Zakonu, ale mówimy o Cesarstwie :P W bellum nie ma takich uhistorycznień, atakują po prostu najsłabszych sąsiadów ;)
Wie ktoś może kiedy w Egipcie pojawia się Saladyn i kiedy mogę zmienić religię na sunnizm? Ciężko trochę jest, bo wszyscy sąsiedzi ze wschodu (nawet Abbasydzi) na mnie napadli, a sojuszu to za nic nie chcieli, mimo, że gram na m/m (tak jak podobno zalecają na zapoznanie się z modem).
Saladyn w 44 turze się pojawia i jest konwersja wyznania na Sunnickie z szyickiego w Egipcie.
W tym temacie opisalem sposób radzenia sobie z problemami z savami w BC 6.3. viewtopic.php?f=367&t=10261
Mam pytanie czy różnica między poziomem trudności (bitew) między medium a wyższym jest taka że Al w bitwach jest sprytniejsze i ma bonusy do statystyk czy tylko ma bonusy do statystyk?
Ma tylko wyższe bonusy do statystyk, większe morale itp.
A na jakim poziomie trudności będzie miało takie same statystyki i morale jak gracz?Cytat:
Zamieszczone przez Araven
ja bitwy gram zwykle na Medium, wtedy komp nie ma żadnych dodatkowych bonusów, z tego co wiem.
A czy w innych częściach total war np. w Napoleonie tez tak jest że powyżej medium Al się nie różni niczym poza premią statystyk i morale?
To spytaj w tamtych działach, ja nie mam ani Napoleona ani Empire, ani Shoguna II, to nie wiem.
Mam podbitych kilka stolic tzn Barcelonę, Regensburg i Nowogród i w tych miastach można budować trybunał (rekrutacja księżniczek) czy jak będę miał w każdym z tych miast trybunały to będę miał większy limit rekrutacji księżniczek? W obecnej chwili mogę werbować 1 księżniczkę co 5 tur (Kraków).
Nie wydaje mi się by Trybunały w innych prowincjach zwiększały limit szkolonych Księżniczek. Ale pomagaja lokalnie utrzymac porządek publiczny. :mrgreen: A dostępnośc księżnizcek możesz zedytowac w export_descr_buildings
Edit: Ordenus na PW mi odpisz.
Witam! Mam mały problem odnośnie BC. Zainstalowałem go [do folderu mods], ale przy włączaniu tylko mignie mi wiersz poleceń i nic się nie dzieje... Co zrobiłem źle ?
Zainstalowaleś part 1, part 2 i bugfiksera? Ile Ci zajmuje katalog z BellumCrucis6 w mods?
Witam!
Mam kolejne pytanie: czy ktoś wie jak można by rozszerzyć listę z ikonami budynków w osadach? Obecnie mogę ją przewinąć tylko o jeden "stopień" w dół tymczasem struktur jest w rozbudowanych miastach i zamkach dużo więcej, co mnie nie ułatwia orientacji przy ich zarządzaniu...