Ręcznie możesz to sobie zmienić w pliku buildings. Przy budynkach odpowiedzialnych za handel masz "trade_base_income_bonus" zwiększ te wartości to zwiększysz dochód z handlu.
Wersja do druku
Ręcznie możesz to sobie zmienić w pliku buildings. Przy budynkach odpowiedzialnych za handel masz "trade_base_income_bonus" zwiększ te wartości to zwiększysz dochód z handlu.
Pojawi się wersja z Prusami?
Comee. To od Mietka77 zależy, dawał screena i z Prusami i z Basrą bodajże dla Abbasydów, nie wiem na co się zdecyduje.
EliminatorT nie ma takiego submoda bo nie jest potrzebny, dochody w Bellum są duże po rozwinięciu gospodarki, wykorzystuj kupcó i floty handlowe.
Edit: Jak tam Megasubmod III ???? Podoba się? Działa?
Megasubmod III działa:) i jest bardzo fajnie po zainstalowaniu dodatków. A teraz kolej na narażenie się na krytykę w wątku o instalce pojawia się wpis o tym że jak Wino znajdzie czas to pojawi się instalator Megasubmoda III, myślę że przed tym można podyskutować jakie dodatki i ich wersje zawrzeć w instalatorze gdyż jest masa różnych opcji do wyboru i zapewne tyle instalka nie pomieści. Jak dla mnie pewniaki w nowej wersji jeśli chodzi o dodatki to:
-historyczne spolszczenie
-pliki od Kama2150
-szybsze i tańsze budowanie
Dzięki, no właśnie ze względu na dodatki Instalka łatwa nie będzie. Czekam na opinie innych co do dodatków. Ale zawsze to co nie wejdzie do Instalki można dać jak obecnie w Dodatkach.
Nie zasypuje gruszek w popiele :D
http://img822.imageshack.us/img822/5826/80131026.jpg
Uploaded with ImageShack.us
http://img825.imageshack.us/img825/7508/94698055.jpg
http://img703.imageshack.us/img703/294/23212180.jpg
http://img203.imageshack.us/img203/7048/73842747.jpg
Muszę dopracować jescze kilka rzeczy i ... :)
Jakie prowincje byłyby usunięte i czemu w tamtym rejonie dałeś te nowe? Choć w sumie fajnie, ciekawiej będzie dla Abbasydów i jej sąsiadów. Będą i Prusy i te kilka nowych w Persji i okolicach?
Szalejesz Mietek77.
Mietek wrzucaj gdzie to pobrać...kocham arabie i kraje wschodu jestem historykiem i bardzo sie tym interesuje krajami islamskimi. Dziekuje! :)
Pograłem trochę w Megasubmod III i tak kilka uwag:
-odnośnie wyzerowanych sojusz i wojen to fajnie pojawiają się nowe opcje co do pozyskania sprzymierzeńców i nic nas nie krępuje a sojusz przy rozważnej polityce łatwo zawiązać
-czy odnośnie przedmieść doszły nowe bonusy czy to tylko kwestia dokładniejszych opisów??
- nie wiem czy wcześniej nie zauważyłem czy jak ale teraz można pograć Papą i Rebelią super:)
-nowe portrety super dzięki Profesor
Papą można było, rebelią nie :P
A co do Papy...co sie stanie jeśli zajme wszystkie prowincje papiestwa?
Tak właściwie to nic. Papież będzie pojawiał się w okolicach Rzymu, jako generał :)Cytat:
Zamieszczone przez Yakamura
Grając Węgrami około 150 tury (bardzo około) pojawił się osobnik chyba Bella czwarty Arpad.Rodzina królewska to Arpadowie, a Bella pojawia się z nazwiskiem Arpad i nie ma on w opisie "Węgierskiej krwi królewskiej", inni członkowie "orginalnego" rodu w mojej rodzinie jeszcze żyją i mają zapis o krwi królewskiej.Stąd pytanie czy dzieci Belli czwartego Arpada będą miały tą cechę czy jest to zbieg okoliczności,a Bella było popularnym imieniem a Arpad popularnym nazwiskiem czyli nie byli w rzeczywistości z królewskiego rodu.
Ja mam trochę inny problem. Gram sobie Sułtanem Rum i podbiłem Jerozolime i ok. 100 tury mam tam 10% Sunnitów i 72% żydów! Czy to normalne?
Jak mam "nawrócić" tą osadę na sunnizm? Zwykłe zwerbowanie immama wystarczy? I jeśli tak to immam powinien być w mieście czy przed miastem?
Nie ma różnicy czy imam będzie w mieście czy na terenie prowincji. Jeśli nie możesz sobie poradzić z tym problemem to prawdopodobnie wynika on z posiadania w mieście dzielnicy żydowskiej. Można dla równowagi zbudować jakieś budynki typu zakon co dają plus do wiary, ale postawienie imama powinno pomóc.
Qtango, Bela II z dynastii Arpadów to historyczny król Węgier, władał w czasie najazdu Mongołów i wtedy się pojawia, jak u nas Kazimierz Wielki w XIV wieku. Ochajtaj go z księżniczką.
Yakamura, Meczety i imamowie i kolega wyżej ma rację, dzielnice żydowskie podnoszą poziom judaizmu.
Czy istnieje możliwość dokonania ślubu Jadwigi i Jagiełły?
Aż tak długo Polską nie grałem, wątpię by byłą którakolwiek z tych postaci w grze obecnie.
Usunąłem:Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Palma Baleary (Baleary )
Tenes ( prowincja w północnej Afryce )
Moncastro ( Asperon -południowa Mołdawia zwana "Budziakiem" z dostępem do morza czarnego)
Ancona - środkowa Italia ( Połączyłem ją z Spoletto - na wszystkich mapach jakie mam te tereny są w jednym "tworze" -księstwie spoletto )
http://img560.imageshack.us/img560/9470/italy1050.jpg
Mam zamiar usunąć jeszcze Gruzińską - Sukumi, ale mam zamiar dodać do Gruzji Dwie prowincje które są były wtedy w Gruzji.
Skoro Szkocja, Portugalia na podobnym obszarze ma 2 prowincje to nie widzę powodu wciskania na silę Gruzji trzeciej szczególnie, że można jej dodać z miejsca 2 prowincje.
Ani ( Hayasdan ) czyli Armenię zdobytą w 1124 roku i Ganja zdobyta 1138 roku.
Chciałbym doprowadzić do sytuacji, że gra każdym krajem będzie emocjonująca. Służy temu równomierne rozłożenie prowincji. Dotychczas nie zawsze tak było. Włosi chcieli by dobrze się grało państwami Italii, katolickimi pobratymcami z półwyspu Iberyjskiego i królestwem Jerozolimskim. Niestety odbyło się to kosztem pozostałych obszarów. Teraz pragnę zachować wyżej wspomniane pozytywy jednocześnie rozszerzając je jak najbardziej na pozostałe kraje.
Włosi wprowadzili bardzo fajne rozwiązanie najazdu piratów głównie na morzu śródziemnym , choć po prawdzie na bałtyckim też( saracen_pirates, cilician_pirates, slavic_pirates )
Postanowiłem jednak rozszerzyć ten dobry pomysł na "piratów lądowych " czyli np. najazdy Prusów, Jadźwingów, czy Litwinów na tereny Polskiego i Ruskiego pogranicza. Przez wieki polscy władcy nie byli wstanie poradzić sobie z tą plagą, a Mazowsze, Pomorze, wschodnia Małopolska wiele razy doświadczyła tych niszczycielskich rajdów. Podobnie było z bandami z masywu górskiego Zargos ( pogranicze Iraku i Iranu ) które były postrachem osiadłej ludności Babilonii, Mezopotamii i Medii od starożytności. Jestem w trakcie robienia odpowiednich skryptów.
Gorąca prośba do wszystkich. Muszę zrobić nowe grafiki przedstawiające herby nowych prowincji. Stolicami prowincji będą:
Hamadan, Rej, Ahwaz i ewentualnie Isfahan. Niestety jest problem z wyglądem tych herbów bo jakoś nie mogę ich znaleźć w necie. Od biedy może być herb jakieś dynastii która panowała nad tym obszarem w jakimś sensowny okresie. Jeśli by ktoś znalazł coś ciekawego to proszę o link.
W Italii nawet po zrobieniu z Sardynii jednej prowincji i usunięciu Ancony jest moim zdaniem za gęsto szczególnie na południu. Normanowie wyrastają jak dla mnie na nienaturalnie dużą potęgę. Ogromna większość południa Italii była i jest obszarem pasterskim, poprzecinane małymi pasami prymitywnego rolnictwa. Mam mapy przedstawiające gospodarkę Italii w średniowieczu na których widać to jasno. Postaram się zrobić skany tych map by nikt nie posądził mnie o jakąś stronniczość.
Po drugie siła władzy Normanów w Italii nie była duża,bo musieli zmagać się z opozycją dawnych feudałów Longobardzkich, Bizantyjskich, a na Sycylii muzułmańskich.
Bunty były chlebem powszednim i inwazja Bizantyjska na południową Italię która miała miejsce na przełomie 1155/56 roku miała właśnie takie preludium. Feudałowie Longobardzcy otwierali bramy zamków przed armią Bizantyjską. Napisałem to wszystko by pokazać jak silna jest pozycja państwa normańskiego w grze w stosunku do tego jaka naprawdę była. Chyba wszystkie prowincje Normanów mają kulturę "normańską" i przez to Normanowie są "u siebie" ja np. Polacy czy Niemcy. W rzeczywistości byli małą, acz agresywną grupą w morzu wyżej wspomnianych nacji. Do tego wszystkie mają prowincji od groma.
Zastanawiam się nad dodaniem prowincji " Miśnia" ( późniejszej Saksonii ) Na prowincje składałyby się 4 marchie zamieszkane przez Serbów łużyckich.
Marchia Miśnienka, Łużycka, Życka i Seburska. Był to duży obszar wielkości niemal Czech, gęściej zaludniony od większości terenów Polski.
http://img259.imageshack.us/img259/7...ieniemcyok.jpg
Szkoda mi Akermanu z tą prowincją wiążę się też historia Polski (przez krótki czas nawet lenno Polski), walki z tatarami budziackimi, walki Pretwicza jednego z pierwszych dowódców kozackich, fakt może to jest i późniejszy okres w dziejach Polski, ale i tak szkoda Budziaku.
Mietek77 a może tak zrobić z pisma suls(ozdobne pismo) jakieś herby, bo ze znalezieniem jakichś z epoki może być ciężko zwłaszcza na stronach zrozumiałych dla europejczyka.
Pełna zgoda, tylko kiedy była ta walka? W średniowieczu? Chyba jednak XVI i XVII wieku, a gra o ile mnie pamięć nie myli kończy się chyba w 1450.Cytat:
Zamieszczone przez ordenus22
W 1453 roku - upadek Konstantynopola :)
Może ztąd coś uda się wybrać do Abbasydów...
http://iranpoliticsclub.net/flags/ethnic/index.htm
http://iranpoliticsclub.net/flags/colonial/index.htm
Ok, również pełna zgoda, dlatego też napisałem, że jest to późniejsza epoka:Mietek77, rób swoje, kawał roboty odwalasz, a tak przy okazji dałoby się wrzucić Polsce zakon krzyżaków z możliwością ich rekrutacji? W końcu to Konrad Mazowiecki ich do Polski sprowadził, gdzie byli przecież jego lennikami.Cytat:
Zamieszczone przez ordenus22
Krzyżaków by spoko dało radę bez wielkich komplikacji, ale daliśmy Braci dobrzyńskich, w pliku export_descr_buildings i export_descr_unit kilka zmian i by byli i dla Polski.
Edit: Mietek77 mnie podoba się pomysł z prowincjami dla Gruzji.
Wybaczcie ze moje 90% postów to pytania ale uczę się grać :P
Czy żeby ożenic mojego dowolnego generała z księzniczką innego państwa musi on byc następcą tronu?
Tak albo królem. Wtedy ty wysyłasz do kandydatki dyplomatę, niekiedy ona przychodzi i sama proponuje ożenek z władcą. Jak obca księżniczka uwiedzie twego generała to go tracisz na rzecz kraju tej księżniczki co go uwiodła.
gram Poland na megasubmodzie III + spolszczenie historyczne + portrety. Mam 7 turę oblegam Pragę 2 armiami - 1 full, 2 -3 oddziały. Obok Cesarstwo stoi -2 armie po 2/3. Jego tura - atakuje moją slabszą armię -ja wycofuje się. Cesarstwo stoi. W tym samym czasie w okolicach Gdanska wyskakuje 2 kupców Gruzja i Anglia , a w centrum Lombardia. Zdobywam Pragę. Cesartwo dalej stoi . Mimo ze mam wojnę stosunki są na 5. Probuje negocjować zawiesznie broni - handel +mapa+ trybut. Nic nie przyjmujei nie oblega mi Pragi...
Czyżby jaki "bug" ?
Coś taki nerwowy, 7 tura, czai się, jak uderzy to Cię zaboli. Stosunki spadną z czasem, nie napisałeś jaki poziom trudności i jaka kampania.
Panowie czy ograniczona rekrutacja to nieodłączny element megasubmoda III?
Oczywiście, że nie. W podstawce jest zwykła, a w plikach dodatkowych do Megasubmoda III wszelkie możliwe warianty rekrutacji.
Mam koleje pytanie. O czym informuje mnie zaznaczony na dołączonym obrazku wskaźnik? Reszte wiem bo to nie trudne no ale ten nie mam pojęcia...to szybkość nawracania?
Prosze o odpowiedz i z góry dziekuje :)
http://img404.imageshack.us/img404/951/beztytuujjf.png
Podaje przewagę Twego wyznania nad innymi w danej prowincji, na plusie to ok, na minusie trzeba dążyć do nawracania szybszego na Twą wiarę. Zero to równowaga jakby między Twoją religią a innymi wyznaniami.
Edit: Macie jakieś ctd, na Megasubmodzie III w kampani? Zwłaszcza po 110 turze lub później nieco? Meldować jak coś proszę.
Na początku rozgrywki każda z frakcji ma swoje dynastie jednak już po 50-100 turach większość z tych dynastii wymiera, wynika to przede wszystkim z adopcji i małżeństw córek członków rodziny z "zwykłymi" generałami. Czy jest jakaś możliwość aby np wprowadzić jako generałów którzy są przedstawiani córkom członków rodziny do ożenku właśnie generałów z tych dynastii np jakaś tam córka która jest w drzewku dostaje propozycję wyjścia za mąż za np gienka z dynastii de barcelona którego nie ma w drzewku, albo żeby pojawiali się tacy generałowie do adopcji. Jest taka możliwość?
Raczej nie da rady. W Megasubmodzie dynastie nie wymierają. Bo jest dużo księżniczek, ja nie akceptują ożenków generałów spoza dynastii z księżniczkami. Szkolę księżniczki i pilnuję by członkowie dynastii się chajtali już jak się pojawią, właśnie z szkolonymi na ten cel księżniczkami.
Aravenie ja tez tak robię jak Ty i mi nie wymierają, ale chodzi mi o komputer, żeby w innych państwach nie padali jak muchy.
Pytam po raz kolejny, czy mieliście albo macie jakieś problemy z ctd na Megasubmodzie III w kampanii po 110 turze? Tak ciężko odpowiedzieć?
Jak tylko dogram dam znać a brakuje mi 10 tur Francją:)
Ja grę Polską zacząłem dopiero niedawno i mam 70 turę jak przekroczę 110 turę również dam znać. Mam jednak pytanie czy na coś szczególnie zwrócić uwagę bo u siebie zmieniałem nieco export_descr_buildings ?
Gdyby były ctd w kampanii proszę mi napisać i wysłać PW z treścią Logs. W razie czego mam lekarstwo już, ale muszę potwierdzić czy to powszechny problem. Bardziej prawdopodobne ctd po 120 turze ale od 110 czuwajcie, chodzi mi o ctd jakich nie da rady obejść. Raczej o campaign_script chodzi.