Arden
Ardena nurtowało kilka pytań więc poszedł szukać karczmarza.
Wersja do druku
Arden
Ardena nurtowało kilka pytań więc poszedł szukać karczmarza.
Arden z Loningbrucku
Ledwo spróbował wejść za kontuar, a usłyszał służącą mówiąca po tileańsku A Panicz to gdzie się niby wybiera?
Arden
Chciałem zapytać karczmarza o coś ważnego dla mnie. Jeśli nie można to poczekam.
Alessio
Ja też nie wiem czy będę dobrym ojcem,ale na pewno zrobimy co w naszej mocy by dobrze wychować nasze dziecko, ja się bardziej lękam że nie będziemy mieli za co żyć bo został mi ostatni grosz.... - rzekł poważnie,choć nie łudził się że do rozmówczyni to dotrze,prędzej wywoła kolejną falę niezadowolenia ale chciał być z nią szczery, gdy skończył mówić powstał z klęczek i zaczął szykować posiłek dla nich obojga.
Anna de Loiret
Och będziemy mieli za co, wraz z nobilitacją otrzymasz ziemie, akurat gdy je sprzedasz powinno starczyć na bretońskiego rumaka bojowego dla mnie w prezencie ślubnym. Może nieco ziemi sobie zostawisz, to będziesz czerpal z niej dochody i jakoś to będzie... Najważniejsze, że jesteśmy razem, prawda?
Alessio
Ziemię? Nie liczę na taką hojność,a Te Wasze konie nie są przypadkiem najbardziej cenione na świecie? - rzekł nie przerywając swej czynności
Arden z Loningbrucku
Mój chlebodawca kolację dla Panicza szykuje, ale jeśli to coś ważnego, to mogę go zawołać, może się nic nie przypali. Zaplecze i miejsce za kontuarem jest dla obsługi karczmy, dla gości zaś reszta budynku. Ledwo zdążyła to powiedzieć, a drzwi od zaplecza się otworzyły i wyszły inne służące. Pierwsza cebrzyki z wodą tacha, w tym jeden z warem. Zdał sobie sprawę, że gdyby go nie zatrzymano, wpakował by się za drzwiami prosto w Tileankę niosącą wrzątek. Druga zaś niesie sporą balię. Odrywać mam go od przyrządzania kolacji? spytała się dotychczasowa rozmówczyni.
Anna de Loiret, Alessio Contrarini,
Rozległo się kopanie do drzwi waszej izby i kobiecy okrzyk w tileańskim woda i balia!
Arden
Niech skończy i przyjdzie gdy otrzymam strawę.
Alessio
Można wejść - odkrzyknął
Arden
Arden wraca do głównej sali i siada przy wolnym stole.