Po prostu jest limit frakcji, którego przekroczyć nie można.
Wersja do druku
Po prostu jest limit frakcji, którego przekroczyć nie można.
Niedługo będzie można owe limity znieść - http://forum.totalwar.org.pl/showthr...-i-Medieval-II
Dla tych, którzy chcieliby zagrać w Bellum Crucis a mają problem ze zdobyciem kolekcji Medieval 2, jest ratunek. Już jakiś czas temu sygnalizowałem swoją chęć powrotu do gry w tego wspaniałego moda. Rzeczywistość prędko ugasiła mój zapał, bowiem okazało się że jedna kopia jest u kolegi (a niech ją ma), druga natomiast przestała działać (walnięta płytka powodowała cały czas błąd transferu danych). Dzięki Grostowi (oby jego potomstwo było liczne jak ziarnka piasku na pustyni), który zjawił się na forum z informacją o promocji na Gamersgate zakupiłem wersję angielską. Ściągnąłem, zainstalowałem, wgrałem czyste Bellum i spolszczenie. Wszystko bezproblemowo funkcjonuje, tak że nie ma obaw, można śmiało kupować w sytuacji gdy wersja pudełkowa nie jest dostępna w sklepach, a na allegro są horrendalne ceny. Ja zapłaciłem w przeliczeniu na nasze około 20 zł.
Ja kupiłem nowy M2, łącznie z Kingdoms jako GameBooka za 25zł :). Bo stara płyta, już nie dawała rady ;).
No to miałeś EliminatorzeT szczęście.
U mnie na mieście Gamebooka już nie było ( w tamtym roku, w okresie wakacji walał się po półkach w Empiku czy Media Markt). Wysłałem zapytanie do sklepów internetowych i okazało się, że w magazynach gry już nie ma (Komputronik, Muve, tak samo w Trzech Kropkach czy Taniej Książce). Jeden sklep posiadał ją, ale cena równała się wartości przesłania.
Dla jasności, wersja Gamersgate nie jest tożsama z wersją steam, ponieważ nie wymaga Steam'a do instalacji. Wpierw ściągamy 12 GB instalatora i zaraz po zakończeniu tej procedury przystępujemy do instalacji i pierwszego uruchomienia, kiedy otrzymujemy dwa razy zapytanie o klucz otrzymany na Gamersgate. Wersja ta posiada własny launcher, pozwalający przełączać się pomiędzy różnymi kampaniami kolekcji Medieval 2 (Główna, Krzyżowców itd.). Sądziłem, iż będzie to problem determinujący skorzystanie z porad zamieszczonych tutaj:
http://www.twcenter.net/forums/showt...a-or-Windows-7
Okazało się że nie. Co zrobiłem? Skopiowałem cały folder Medieval II Total War z Plików Programów x86 dla Win7 (dysk C) na dysk D z grami. Wyłączyłem Kontrolę Konta Użytkownika (po angielsku UAC) i zainstalowałem na kopii kolejno: Part 1 i 2 BC, Bugfixer'a - wszystko do Medieval II Total War/mods, łatkę poprawiającą dyplomację i spolszczenie (foldery text i world) do mods/BellumCrucis6/data. Jak pisałem, działa bez problemu.
Po zakończeniu ściągania kolekcji Mediaval 2 i instalacji, pojawia się komunikat sugerujący usunięcie instalatora lub zachowanie go dla ponowienia tej procedury w przyszłości.
Wpisałem po prostu Medieval 2 Total War + Królestwa w wujaszku google ;).
W wigilię zakupu na Gamersgate znalazłem w ten sposób ofertę za 23 zł ze zbyt wysokim kosztem wysyłki. Biłem się z myślami czy warto i kiedy już miałem przespać się z tym problemem, wszedłem po północy na forum i znalazłem post Grosta. Miałem natchnienie:) Do świtu zrobiłem całkiem udane zakupy i nie muszę martwić się o płytkę.
Na kolejną kopię wgrałem bezproblemowo Stainless Steel 6.4, a na instalację czekają inne ulubione mody: 1648, Rise of Three Kingdoms, Orient und Okzident, Broken Crescent oraz Eras Total Conquest.
Ktoś zna przyczynę dlaczego pozostałe nacje kierowane przez komputer, nie używają flot handlowych? Werbują tylko okręty wojenne.
Floty handlowe są tylko dla ludzkiego Gracza.
Widocznie nie dali ich ai bo nie umiałoby ich używać. Należy je osobno rekrutować, i pojedyńczo. Inaczej okręty handlowe są traktowane przez ai jak wojenne. To trudno zapisać w skrypcie, więc ich nie dali kompowi w ogóle.
Araven to pytanie w zasadzie do Ciebie, chyba, że ktoś inny zna odpowiedz, a mianowicie wiesz może czy cechy - zapasy pełne, brak itd dla generała dowodzącego armią poza granicami są jakoś warunkowane jakimś skryptem? Próbujemy podobny mechanizm zastosować do moda Potop, ale nie wychodzi. Wiadomo, że te cechy znajdują się w pliku export descr characters trait i w tekstowym export vnvs, może jeszcze gdzieś coś trzeba dodać?