Cytat:
Czyli mamy w ogóle nie zwracać uwagi co o nasz piszą?
Jak jakaś pocieszna lewicowa gazeta napisze, że w Polsce jest ciemnogród, bo dzieci w przedszkolu nie potrafią dobrze nakładać gumek, a współżycie zaczynają w gimnazjum, a nie w podstawówce, jak kazałaby obecna mądrość etapu, to mamy się przejmować ;) :?:
Cytat:
Czyli jak piszą polskie obozy śmierci mamy milczeć według Ciebie? Bo na to wychodzi.
Tu akurat potencjalną konsekwencją są miliardy dolarów, jakie holocaust industry może od nas wyłudzić - w takiej sytuacji warto zadbać o PR ;)
Cytat:
"Problem społeczny" gdyby Polacy wiedzieli by więcej o antykoncepcji, chorobach wenerycznych.
Powinni być też młodsi, piękniejsi, bogatsi, mądrzejsi, itd. ;) Tylko co ma z tym wspólnego państwo? Nie napisałeś, dlaczego państwo w procesie edukacji seksualnej jest niezbędne - tylko o to pytałem.
Cytat:
Skoro w naszym kraju antykoncepcja uważana jest za zło bo zapobiega ciąży, to chyba coś jest nie halo?
Jeśli komuś religia zabrania stosowania antykoncepcji, to jest jego prywatna sprawa, tak długo jak długo mnie się nie narzuca punktu widzenia "jedynie słusznego".
Cytat:
Słyszałem historię nastolatka, którego kasjerka zapytała się gdy kupował prezerwatywy czy ma skończone 18 lat.
Gdyby chciała, to mogłaby mu ich nie sprzedać. Kupiłby gdzie indziej. W czym problem?
Cytat:
Teraz jak rząd zgodził się na roczny urlop macierzyński ile pracodawców będzie chciało zatrudniać kobiety, gdy dowiedzą się, że planują ciążę? Czy kobieta po powrocie z urlopu tak łatwo wróci do pracy i pracodawca przyjmie ją z otwartymi rękami? Nie sądzę.
Zapytaj tych, co twierdzili, że ten projekt pomoże kobietom. Bo moim zdaniem to on będzie wymiatać młode kobiety z rynku pracy ;) Tylko szaleniec np. zatrudni na czas nieokreślony młodą kobietę świeżo po ślubie, bez potomstwa, w wieku 25-35 lat. W dużej firmie to się jeszcze rozejdzie po kościach, ale w małej jak ona zajdzie w ciążę, to przy naszym prawie jest kiepsko.
Cytat:
Gratulują w takim razie postawy, ale tak naprawdę będziesz wyjątkiem. Lubimy zrzucać odpowiedzialność na innych - to szkoła ma wychować i nauczyć moje dziecko, jeśli dziecko się nie uczy to wina nauczyciela, jeśli moje dziecko pije lub pali to wina sprzedawczyni, że sprzedała alkohol czy fajki. Dla niektórych łatwiej jest zrzucić winę na instytucję czy kogoś innego niż wziąć odpowiedzialność za swoje dziecko.
Więc to odpowiedzialności trzeba uczyć, a nie wyręczać rodziców i premiować nieodpowiedzialność.
Cytat:
Od wychowanie jest rodzina, ale od przekazywania wiedzy są instytucje. Na stronie internetowej mamy ciekawą sondę:
http://pisz.wm.pl/78025,Czy-rozmawiasz- ... z2SamKXxQ1
Zaledwie 49% rodziców rozmawia o seksie ze swoim dzieckiem, reszta to olewa.
Ja się pytam co jest złego w tym, że dziecko dowie się od fachowca o antykoncepcji, chorobach?
Ja się pytam dlaczego to być musi państwowy fachowiec :?:
Cytat:
Znieśmy państwa w takim razie.
:?:
Cytat:
Cała cywilizacja zachody powstała czerpiąc z wielu innych kultur. Na nią patrzymy z perspektywy człowieka zachodu, cywilizacje Azteków czy Majów również były zaawansowane technologicznie pomimo iż nie miały kontaktu z Europą, Chińczycy wymyślili proch, Arabowie stworzyli podstawy medycyny. Było wiele kultur, które przewyższały cywilizacje zachodu, podczas gdy lekarz europejski obcinał nogę pacjentowi, lekarz arabski potrafił ją wyleczyć. Współczesna cywilizacja zachodu powstała dzięki innym kulturom, zaczerpnęliśmy wiele rzeczy dzięki czemu jest tak a nie inaczej.
No właśnie - kiedyś byliśmy w tyle. A potem, ucząc się również od innych, zostawiliśmy resztę świata w innej epoce.
Cytat:
Tego się najbardziej obawiam, że powstanie nowe miejsce pracy, a tym samy spadnie sztucznie bezrobocie, a dzieci i młodzież niczego się nie dowiedzą. :(
To graniczące z pewnością, że niczego konkretnego się nie dowiedzą. Na pozostałych etapach szkoła z reguły też przekazuje wiedzę zbędną/przestarzałą.
Oriflamme:
Cytat:
A przepraszam bardzo, na co niby ma czekać Izrael? Aż ich zaatakują? Zwykłe ataki prewencyjne i tyle.
Racja, niech prewencyjnie wymordują wszystkich sąsiadów, najlepiej bronią chemiczną i biologiczną, bo to najefektywniej ;) Ciekawe czy patenty na Cyklon-B już wygasły :roll:
Cytat:
Prezydent Iranu zapowiedział, że nie spocznie, póki Żydzi nie zostaną wymazani spośród narodów świata,
Proszę o cytat i źródło.
Cytat:
Al-Kaida, Hamas i Hezbollah również mówią otwarcie, że będą działać tak długo, aż nie usuną państwa Izrael, oraz dopóki choćby jeden Żyd jest żywy. Izrael to przyczółek człowieczeństwa w Lewancie. To co robi Izrael, to nic innego, jak tylko odpieranie chorego fanatyzmu islamskiego. To samo powinno się zrobić w Europie, gdzie to islamskie ścierwo rzuca się coraz bardziej.
Kiedyś też tak sądziłem, teraz widzę że to nie tylko przyczółek człowieczeństwa, ale nawet nadczłowieczeństwa, biorą przykład z wujka Adolfa ;)
Cytat:
Co z tego? Wojna to nie zabawa, gdzie bawimy się w ustalanie reguł jak można ruszać pionkami po szachownicy. Jeśli skuteczne będzie wymordowanie wroga bronią biologiczną, to czemu nie? Oto przecież chodzi na wojnie - wytępienie wroga przy użyciu wszystkich dostępnych środków, by ten stracił wolę walki, lub możliwość kontynuowania takowej. Czy broń chemiczna jest w tym gorsza? Skoro uznajemy że można kogoś zabić, to po co ta cała dyskusja o tym jak można go zabić. Czym się różni śmierć od gazu, od kulki w łeb? Szybkością umierania? Humanitarnością zabijania? Typowy absurd, tak samo jak kara śmierci polegająca na śmiertelnym zastrzyku, wymaga... sterylnej igły. Kogo to obchodzi, czy będzie sterylna? Umrze? Umrze, oto przecież chodzi!
Jest jeszcze coś takiego jak etyka, choć niektórzy twierdzą, że "nadludzia" ona nie dotyczy, bo dla niego cel uświęca środki ;)
Cytat:
Już nie mówiąc o tym, że ani jeden zamach w Europie, czy też w USA nie był popełniony przez żydów, chrześcijan, ateistów, hindusów, czy nawet nazioli.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Frakcja_Czerwonej_Armii
https://pl.wikipedia.org/wiki/Czerwone_Brygady
https://pl.wikipedia.org/wiki/ETA
https://pl.wikipedia.org/wiki/Irlandzka ... a%C5%84ska
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zamach_ter ... ahoma_City
I tak dalej...
Cytat:
O mój Borze! Niemożliwe! Oni zamieszkiwać Palestynę?!
Ech, no ok, są narodem, który od tysiącleci zamieszkuje Palestynę. No ale sprawdźmy, może jednak Palestyna przynajmniej była ongiś arabska i w ten sposób potwierdzała prawo Arabów do tych ziem. Sprawdźmy zatem genezę tej nazwy:
O tak ciekawe jaki % dzisiejszej populacji Izraela stanowią Żydzi mieszkający tam "od tysiącleci", no jak nawet nie to, to może chociaż od 100-200 lat :lol: Obawiam się, że podpieranie się tym argumentem może dać efekt odwrotny do zamierzonego ;)
Cytat:
Łatwiej części tych państw jest się połączyć w federację i stać się silniejszymi. Unia Europejska podawana w statystykach jako państwo, zajmuje na całym świecie czołowe miejsce - względem PKB, wielkości, handlowi, wydatkom na badania i armią. Pojedyncze państwa niestety wloką się gdzieś po dnie listy.
Ja zawsze myślałem, że to statystyki zależą od siły państw, a tu się dowiaduję, że jest na odwrót ;)
Cytat:
Państwa narodowe w dobie globalizacji i wielokulturowości przestają istnieć i w końcu znikną.
W samej Europie zachodniej i środkowej tylko w ciągu ostatnich 20 lat multi-kulti-federacja zwana "Jugosławią" rozpadła się na kilka państw o raczej narodowym charakterze. Czesi wzięli rozwód ze Słowakami. Litwa, Łotwa, Estonia, Ukraina i Białoruś wyrwały się z kolejnej multi-kulti federacji. Szkoci rozważają secesję z Wielkiej Brytanii, Katalonia i kraj Basków chcą większej autonomii(albo też secesji) z Hiszpanii, Belgia jest na krawędzi rozpadu, północne Włochy też coraz mniej miłym okiem patrzą na związki z południem. O Czarnogórze, Kosowie, Abchazji(i reszcie Kaukazu) nie wspominając. Ale spoko: słowa klucze "globalizacja" i "wielokulturowość", i dalej można zaklinać rzeczywistość ;)