Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
O tak ciekawe jaki % dzisiejszej populacji Izraela stanowią Żydzi mieszkający tam "od tysiącleci", no jak nawet nie to, to może chociaż od 100-200 lat :lol: Obawiam się, że podpieranie się tym argumentem może dać efekt odwrotny do zamierzonego ;)
Elrond, czy coś się zmieniło i dla potrzeb prezentowanych opinii względem Izraela przestałeś posługiwać się etyką prawa własności? Nagle stałeś się obrońcą słabych i uciśnionych? Skoro tak jak piszę PaskudnyPludrak żydzi nabywali ziemię legalnie na tym terytorium, to dlaczego Palestyńczycy mają być tu grupą uprzywilejowaną?
Cytat:
W samej Europie zachodniej i środkowej tylko w ciągu ostatnich 20 lat multi-kulti-federacja zwana "Jugosławią" rozpadła się na kilka państw o raczej narodowym charakterze. Czesi wzięli rozwód ze Słowakami. Litwa, Łotwa, Estonia, Ukraina i Białoruś wyrwały się z kolejnej multi-kulti federacji. Szkoci rozważają secesję z Wielkiej Brytanii, Katalonia i kraj Basków chcą większej autonomii(albo też secesji) z Hiszpanii, Belgia jest na krawędzi rozpadu, północne Włochy też coraz mniej miłym okiem patrzą na związki z południem. O Czarnogórze, Kosowie, Abchazji(i reszcie Kaukazu) nie wspominając. Ale spoko: słowa klucze "globalizacja" i "wielokulturowość", i dalej można zaklinać rzeczywistość ;)
1. Czy zgodnie z tą logiką popierasz Ruch Autonomii Śląska? Czy ja lub Ty jesteśmy w pełni upoważnieni do proklamowania niepodległości na terenie własnej posesji?
2. To że istnieją ruchy separatystyczni nie determinuje jeszcze ogólnej tendencji, bo ta od paru ładnych lat jest zupełnie odwrotna jeżeli spojrzeć na tą kwestie globalnie. Państwa narodowe od dłuższego czasu tworzą struktury międzynarodowe aby wspólnie realizować określone cele. Nie dotyczy to jedynie Europy, ale również Afryki, Azji i Ameryki Pd.
Cytat:
Państwa narodowe od dłuższego czasu tworzą struktury międzynarodowe aby wspólnie realizować określone cele.
Tylko warunkiem powstania i przetrwania takich struktur, jest istnienie owych wspólnych celów do zrealizowania.
Cytat:
w Izraelu od lat rządzi skrajna prawica
A jakie tendencje ma często skrajna prawica jeśli chodzi o politykę względem mniejszości, to wiadomo.
Ale czy na pewno jesteś na bieżąco :?: Wydaje mi się, że ostatnie wybory wygrali jednak zwolennicy pojednania z Palestyńczykami :?:
Cytat:
skrajna prawica zawsze w jakimś stopniu wiąże się z rasizmem
Nie wiem jakiej orientacji politycznej jest Oriflamme, ale nazywanie Arabów ścierwem jest rasistowskie.
Zresztą nazywanie ich "kebabami" też nie jest jakoś szczególnie politycznie poprawne. :lol:
=================================
[youtube:29id13h7]http://www.youtube.com/watch?v=Nm-z5smrrT8[/youtube:29id13h7]
Cytat:
Zamieszczone przez Domen
Ale czy na pewno jesteś na bieżąco :?: Wydaje mi się, że ostatnie wybory wygrali jednak zwolennicy pojednania z Palestyńczykami :?:
Na bieżąco nie jestem, wydaje mi się jednak, że ostatnie wybory w Izraelu znów wygrała partia skrajnie prawicowa, choć faktycznie już z mniejszym poparciem niż kiedyś.
Premierem ciągle jest Beniamin Netanjahu związany ze skrajną izraelską prawicą -nacjonalistami/syjonistami
http://www.youtube.com/watch?v=wrhEG4jcvWA
http://www.youtube.com/watch?v=tWtqEp2YMVI
[youtube:h5b32hu1]http://www.youtube.com/watch?v=tWtqEp2YMVI[/youtube:h5b32hu1]
Z postu Zająca jasno wynika że Izrael od samego początku istnienia, jest jedynym"pokojowo" nastawionym państwem w tamtym regionem a reszta Arabskich państw chce ich zniszczyć...
Cytat:
Zamieszczone przez adi087
Z postu Zająca jasno wynika że Izrael od samego początku istnienia, jest jedynym"pokojowo" nastawionym państwem w tamtym regionem a reszta Arabskich państw chce ich zniszczyć...
To polecam poczytać więcej nt współczesnych konfliktów na bliskim wschodzie i genezy odrodzenia państwa izraelskiego.Oczywiście nie przeczę, że strona izraelska dopuszczała/dopuszcza się zbrodni wojennych, jednak druga strona dopuszczała/dopuszcza się w ich w znacznie większym stopniu !!
W temacie bojówek izraelskich walczących o niepodległość w latach 40tych XXw mamy sporo przykładów ewidentnych zbrodni wojennych(to samo po drugiej stronie) jak i aktów terroryzmu, podobną listę zbrodni można wymienić choćby wt niektórych naszych "Żołnierzy wyklętych" np grup Ognia,Łupaszki,Burego...... a co się działo już wtedy na Bałkanach serbosjeki itp :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez Domen
Zresztą nazywanie ich "kebabami" też nie jest jakoś szczególnie politycznie poprawne. :lol:
Co w związku z tym skoro Izraelczyków pogardliwie nazywa się 'żydkami' 'pejsami' itp
Ja tam lubię sobie zjeść dobrego kebaba od 'kebaba' a tych w Krakowie nie brakuję :lol:
PIS i Nowa Prawica przychodzą na demonstrację przeciw koszernemu ubojowi i protestują razem z lewakami, dlatego, że to wiąże się z Żydami, śmiechu warte :lol:
Cytat:
Tylko warunkiem powstania i przetrwania takich struktur, jest istnienie owych wspólnych celów do zrealizowania.
Tak samo jak warunkiem przetrwania państwa narodowego jest uznanie przez jakąś grupę wspólnych celów, których realizacją owe państwo ma się zająć.
No może za bardzo dosadnie to napisałem ale na pewno Izrael nie jest taki święty jak media go malują...
Ech jakze latwo i bez konsekwencji wydaje sie w tym kraju publiczna kase
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/rzeczpos ... omosc.html
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
Czasami wystarczy przejść się po ulicy by zobaczyć co współczesny facet ma na sobie i bez tych Twoich sarkastycznych docinków połowa populacji męskiej na świecie ubiera się niczym kobiety pomimo iż są hetero. Jak to wytłumaczysz?
Polowa kobiet na swiecie ubiera sie niczym mezczyzni pomimo ze jest hetero wiec rownowaga zostala zachowana ;) Abstrachujac jakos nie dostrzegam polowy meskiej populacj biegajacej w sukienkach po ulicach miast.Ciekawy rowniez jestem co rozumiesz pod pojeciem "połowa populacji męskiej na świecie ubiera się niczym kobiety" :?
Normalne jest Twoim zdaniem, że facet chodzi w obcisłych spodniach, bluzkach, modne stał się wśród facetów kolor różowy czy fioletowy?
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
A czy Twoi rodzice wprowadzili Cię w ten temat, czy sam wprowadziłeś siebie? Zauważ, że to trudny temat a do tego wstydliwy. Polacy nie rozmawiają między sobą o sexie. Nie licząc pogawędek typu: ile panien wyrwałem 1 nocy...
Jezeli seks uwazasz za temat wstydliwy to sie nie dziwie ze obracasz sie w kregach rozmow typu:"ile panien wyrwałem 1 nocy..." ;)
Przykro jest mi, że pisząc to zapewne patrzyłeś w lustro... Nie przypisuj mi pewnych rzeczy, jeśli mnie nie znasz osobiście.
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Przekazanie im elementarnej wiedzy w formie zabawy dajmy na to, jest złem?
Jakies pomysly na taka "zabawe" :?:
Nie jestem z wykształcenia seksuologiem, ale na pewno jak zasięgniesz w tej sprawie opinii u specjalisty to się dowiesz więcej.
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
a Polska do końca świata będzie uważana za ciemnogród Europy...
Cytat:
Czyli mamy w ogóle nie zwracać uwagi co o nasz piszą? Czyli jak piszą polskie obozy śmierci mamy milczeć według Ciebie? Bo na to wychodzi.
Mylisz pojecia.W pierwszym przypadku masz kompleks polskiego "zacofania" mentalno-kulturowo-spolecznego,z ktorym jest Tobie tak zle.Swoja droga nawet nie wiesz jak nam ,np.Anglicy zazdroszcza tego tzw."zacofania" ;) W drugiej kwestii chodzi o zwalczanie lgarstw oraz oszczerstw pod naszym adresem :!:
Czyli jeśli gazety zagraniczne napiszą, że w Polsce za in vitro można iść do więzienia, to jest to prawda, półprawdy czy kłamstwo?
Podaj mi przykład w którym Anglicy zazdroszczą nam tego "zacofania". W Twoim mniemaniu jak mi się wydaje, najlepiej by było by Polska wróciła do średniowiecza za swoimi poglądami.
Cytat:
Zamieszczone przez Elrond
Cytat:
Czyli mamy w ogóle nie zwracać uwagi co o nasz piszą?
Jak jakaś pocieszna lewicowa gazeta napisze, że w Polsce jest ciemnogród, bo dzieci w przedszkolu nie potrafią dobrze nakładać gumek, a współżycie zaczynają w gimnazjum, a nie w podstawówce, jak kazałaby obecna mądrość etapu, to mamy się przejmować ;) :?:
Równie dobrze jakaś pocieszna prawicowa gazeta może napisać na odwrót, że ludzie używający antykoncepcji popełniają grzech, że za in vitro trzeba iść do paki, bo tak może wyglądać kolejny etap?
Cytat:
Cytat:
"Problem społeczny" gdyby Polacy wiedzieli by więcej o antykoncepcji, chorobach wenerycznych.
Powinni być też młodsi, piękniejsi, bogatsi, mądrzejsi, itd. ;) Tylko co ma z tym wspólnego państwo? Nie napisałeś, dlaczego państwo w procesie edukacji seksualnej jest niezbędne - tylko o to pytałem.
Czemu państwo, bo sami często rodzice mają bardzo małą wiedzę na ten temat lub w ogóle jej nie posiadają. Jeśli państwo przeznaczy pieniądze na specjalistów, którzy przekażą swoją wiedzę na ten temat to chyba będzie dobrze?
Skoro rząd potrafi wydać ile tam mln na kampanię "Cała Polska czyta dzieciom" to chyba na to też powinny się znaleźć pieniądze?
Cytat:
Cytat:
Skoro w naszym kraju antykoncepcja uważana jest za zło bo zapobiega ciąży, to chyba coś jest nie halo?
Jeśli komuś religia zabrania stosowania antykoncepcji, to jest jego prywatna sprawa, tak długo jak długo mnie się nie narzuca punktu widzenia "jedynie słusznego".
Cała religia chrześcijańska opiera się na Piśmie Świętym a ono nic nie mówi o tym. To wymysł kapłanów, że antykoncepcja jest zła.
Cytat:
Cytat:
Słyszałem historię nastolatka, którego kasjerka zapytała się gdy kupował prezerwatywy czy ma skończone 18 lat.
Gdyby chciała, to mogłaby mu ich nie sprzedać. Kupiłby gdzie indziej. W czym problem?
A od kiedy to by kupić gumki trzeba mieć skończone 18lat?
Cytat:
Cytat:
Teraz jak rząd zgodził się na roczny urlop macierzyński ile pracodawców będzie chciało zatrudniać kobiety, gdy dowiedzą się, że planują ciążę? Czy kobieta po powrocie z urlopu tak łatwo wróci do pracy i pracodawca przyjmie ją z otwartymi rękami? Nie sądzę.
Zapytaj tych, co twierdzili, że ten projekt pomoże kobietom. Bo moim zdaniem to on będzie wymiatać młode kobiety z rynku pracy ;) Tylko szaleniec np. zatrudni na czas nieokreślony młodą kobietę świeżo po ślubie, bez potomstwa, w wieku 25-35 lat. W dużej firmie to się jeszcze rozejdzie po kościach, ale w małej jak ona zajdzie w ciążę, to przy naszym prawie jest kiepsko.
Kobiety same się domagały tego urlopu, zobaczymy czy wyjdzie im to na zdrowie.
Cytat:
Cytat:
Gratulują w takim razie postawy, ale tak naprawdę będziesz wyjątkiem. Lubimy zrzucać odpowiedzialność na innych - to szkoła ma wychować i nauczyć moje dziecko, jeśli dziecko się nie uczy to wina nauczyciela, jeśli moje dziecko pije lub pali to wina sprzedawczyni, że sprzedała alkohol czy fajki. Dla niektórych łatwiej jest zrzucić winę na instytucję czy kogoś innego niż wziąć odpowiedzialność za swoje dziecko.
Więc to odpowiedzialności trzeba uczyć, a nie wyręczać rodziców i premiować nieodpowiedzialność.
Premiujemy choćby nieodpowiedzialność o kierowców, którzy prowadzą pod wpływem, całe rodziny często pozwalają by wiózł ich pijany kierowca. Przecież jedna piwko nie zaszkodzi itd... i nic to nie daję. Więc czy naszemu narodowi da się wbić do głowy by byli odpowiedzialni nie tylko za siebie i za swoich bliskich?
[/quote]
Cytat:
Cytat:
Od wychowanie jest rodzina, ale od przekazywania wiedzy są instytucje. Na stronie internetowej mamy ciekawą sondę:
http://pisz.wm.pl/78025,Czy-rozmawiasz- ... z2SamKXxQ1
Zaledwie 49% rodziców rozmawia o seksie ze swoim dzieckiem, reszta to olewa.
Ja się pytam co jest złego w tym, że dziecko dowie się od fachowca o antykoncepcji, chorobach?
Ja się pytam dlaczego to być musi państwowy fachowiec :?:
To jaki, którego rodzica stać na to by posłać dziecko na jakiś kurs by się dowiedziało o takich rzeczach - jeśli taki kurs istnieje? Przecież fachowiec nie będzie miał na czole pieczątki z jakiej jest partii politycznej, jego zadaniem będzie tylko przekazanie wiedzy, którą sam zdobył podczas praktyki, studiów.