Katarina
Tak, Moja Pani.....
Dobry mąż cieszy się gdy żona chce być przy nim, A dobra żona słucha we wszystkim swego męża...
Wersja do druku
Katarina
Tak, Moja Pani.....
Dobry mąż cieszy się gdy żona chce być przy nim, A dobra żona słucha we wszystkim swego męża...
Spytko po łacinie:
No, w końcu to pojęłaś Katarino. Przygryzł wąsa. Pani Agnes, wojaczka to rycerska rzecz, tak samo jak bronienie niewiast, choćby o tą obronę nie prosiły. Radzi byśmy byli, gdybyś zezwoliła nam sobie pomóc w tej wojnie. Ale przede wszystkim proszę Cię Pani o wybaczenie, żem miast bronić Twego boku, gdym ujrzał swą żonę na polu bitwy, runąłem do szarży jakobym jakiegoś szaleju się najadł. Może konstabl by nie padł w bitwie, gdybyś swe nerwy na wodzy umiał trzymać.
Katarina
Tak mój mężu... Katarina posłusznie skinęła głową
Charles de Tournemire
Trudno. Skoro masz odbyć dzisiaj pojedynek to i jest szansa, że ta rana na boku Ci będzie przeszkadzała, a jak ktoś rozerwie te szwy to będzie jeszcze większa. Tak poza tym z kim się chcesz pojedynkować, rycerzu?
Pani de Montmirail przyłożyła sobie dłoń do czoła, wzdychając. W końcu rzekła - zatem niech tak będzie. Nie gniewaj się na swą żonę panie, bo odważne serce nie zasługuje na gniew przeciw niemu skierowany. I nie proś mnie o wybaczenie, bo niczym nie zawiniłeś. Idźcie teraz odpocząć, niech opatrzą wasze rany.
Spytko po łacinie:
Skinął głową Agnes po czym spojrzał na żonę Katarino, tyś ranna przecie, czemu nic nie rzekłaś? Natychmiast jedźmy do jakiegoś medyka.
Katarina
Ranna.... Wybuchnęła nagle płaczem...Tak ranna, Serce mi krwawi... Nie widzisz tego, że z miłości bym na koniec świata poszła za Tobą... Obiecałeś, że wrócisz do mnie i ja czekałam. Ale nie było Cie tak długo, że już wytrzymać nie mogłam.
Zakryła twarz w dłoniach szlochała głośno....
Bertrand
Z nowożeńcem, Polakiem. Wyśmiał mój herb i poddał wątpliwości mą odwagę.
Spytko po polsku:
Widzę Katarino, a czy Ty nie widzisz tego, żem miłuję Cię tak mocno, iż gdyby ktoś Ci życie odebrał, to i ja nie miałbym po co dalej żyć na świecie pozbawionym Twej osoby?
Katarina (polski)
Przepraszam... Naprawdę bałam się.. Teraz wiem, że naraziłam Cie na jeszcze większe niebezpieczeństwo... To się już nigdy nie powtórzy.... Zrozumiałam.. Wybacz mi mój miły...