Nie pisze o celebrowaniu lecz o gluchej ciszy w mediach-to raz.Wojna na naszym kontynencie skonczyla sie w Maju-to dwa.My nie swietujemy 2 Wrzesnia-to trzy ;)Cytat:
Zamieszczone przez WielkodusznyBezduszny
Wersja do druku
Nie pisze o celebrowaniu lecz o gluchej ciszy w mediach-to raz.Wojna na naszym kontynencie skonczyla sie w Maju-to dwa.My nie swietujemy 2 Wrzesnia-to trzy ;)Cytat:
Zamieszczone przez WielkodusznyBezduszny
Mi trochę nie dyndają właśnie takie opinie, bo obcokrajowiec przyjeżdżając do naszego kraju ma już o nim wyrobioną opinię, że Polska jest taka a taka. Z jednej strony pragniemy pokazać, że jesteśmy krajem dobrym i przyjaznym - różne wystawy na targach zagranicznych, a z drugiej strony przez kłamliwe artykuły w prasie zachodniej szargana jest opinie naszego kraju.Cytat:
Zamieszczone przez Elrond
No i może warto rozpocząć pełną edukacje seksualną w naszym kraju.Cytat:
Tak samo równie dobrze można by zabrać 13 posłom i senatorom, skończyć z finansowaniem partii politycznych z budżetu, z dofinansowaniem związków wyznaniowych, skończenie z premiami dla urzędników. A te pieniądze przeznaczyć na szkolnictwo i naukę. Możemy gdybać co można by zrobić by było dobrze, ale póki na Wiejskiej zasiadają ludzie, którzy widzą tylko swój interes to tak będzie.Cytat:
W naszym kraju na każdym kroku marnowane są pieniądze, to może chociaż ta akcja przyniesie jakiś pożądany skutek. Nie można twierdzić, że należy zaniechać jakich kolwiek kampanii finansowanych z budżetu, bo nagle naród stwierdzi, że rząd o nich nie dba i ma ich gdzieś.Cytat:
I tu się zgadzamy, ale przypomnij sobie projekt PiS-u dotyczący in vitro. Zakładał on, że ludzie którzy zdecydują się podać tej metodzie mają iść do więzienia. A To już dotyczy jakiejś tam części społeczeństwa. Być może dotknie to Ciebie czy mnie w przyszłości i co wtedy jak PiS obejmie władzę i wprowadzi to w życie?Cytat:
We wtorkowym programie Tomasza Lisa był posłanka PiS-u lub SP, przełączyłem za późno by dowiedzieć się kim ona była, ale przytoczę jej słowa w sprawie in vitro.
"Jest mi naprawdę przykro, że rodzina X nie mogła mieć normalnie potomstwa, naprawdę im współczuję, ale według mnie postąpili źle używając in vitro, moim zdaniem popełnili grzech..."
A cała sprawa rozbiją się tak naprawdę o najstarsze prawo natury "silniejszy wygra". Jeśli w tym momencie zaczyna się dyskusja na temat in vitro jutro równie dobrze może ktoś może wyskoczyć z projektem zakładającym używania w Polsce antykoncepcji ponieważ męskie nasienie jest marnowane itd.
Nie, ale jakaś ich część się tego domagała, bo przecież nie rząd wyskoczył z takim projektem sam z siebie.Cytat:
Wyjaśnij mi proszę jak państwo opiekuńcze może premiować nieodpowiedzialność wśród obywateli? Bo nie rozumiem.Cytat:
Tak masz rację, że jest to prywatny i indywidualny problem rodzica, tak samo czy jego dziecko jest analfabetą czy też umie pisać i czytać, a mimo to nikt nie protestuje, że w szkole dziecko uczy się pisać czy czytać. Nie jestem ekspertem, seksuologiem zajmującym się problemem seksualności wśród młodzieży czy nastolatków. Z lekcji WDŻR nic nie wyniosłem, a było to przecież finansowane ze środków państwa, a nikt gdy wchodziło to do programu nauczania nie pytał się czy jest to konieczność i niezbędność. Niech się wypowiedzą eksperci czy w Polsce jest problem z tym zagadnieniem, jeśli tak to spróbujmy to zmienić, jeśli nie to zostawmy to tak jak jest.Cytat:
Sorry, ale według mnie dostrzegasz to co chcesz dostrzec czyli biednych i skrzywdzonych 4-latków. Przecież nikt nie powie 4 latkowi o pozycjach czy o antykoncepcji, nie wyolbrzymiaj, proszę. Edukacja 4-latka zapewne będzie prowadzona razem z rodzicem i jakich spraw będzie dotyczyła nie wiesz ani ja ani Ty. Na razie wiemy tyle ile napisano w artykule. Poczekajmy aż to dojdzie do skutku wtedy dowiem się więcej, a póki co możemy gdybać.Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Pokaż mi człowieka, który lubi jak we własnym domu rządzi się obcy, podkrada mu legalnie pieniądze, jedzenie i nic przy tym nie robi, a jeszcze narzeka, że go dyskryminują. Piszesz o emigrantach z krajów muzułmańskich, przecież ten sam problem dotyczy Polaków, Polki wyjeżdżały specjalnie do Wlk. Brytanii by tam urodzić dziecko, po czym wracały do kraju i pobierały socjal z Wlk. Brytanii.Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Poprawność polityczna nie ma nic do rzeczy tak naprawdę jeśli przepisy panujące w kraju X dotyczące obcokrajowców jest złe.
Pisałem już nie jestem ekspertem od tych spraw, nie mnie jest decydować jak taka edukacja ma przebiegać, jeśli znajdziesz gdzieś artykuł bądź film wyjaśniający jak dziecko ma wejść w tą sferą życia z chęcią posłucham, poczytam i się do niego odniosę.Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Piszesz o psychicznych konsekwencjach dla dziecka. A czy zastanowiłeś się nad konsekwencjami płynącymi z obecnych bajek dla dzieci, czy dziecko widząc kwadratowego ludzika na ekranie nie będzie myśleć, że gdzieś tacy ludzie żyją, albo, że jak walniesz kogoś młotkiem w kreskówce to wstanie i będzie żyło dalej. Był przypadek w Polsce gdzie wnuczek zastrzelił babcie bo chciał zobaczyć czy powstanie tak jak w grze. Jeżeli w obecnych czasach dzieci rozwijają się szybciej dostosujmy edukacje do potrzeb ich życia. Więc powiedz mi w imię konsekwencji psychicznych nie powinno się zabronić dzieciom grać w gry szerzące przemoc i agresję, zabronić oglądać współczesnych kreskówek? Istnieją oczywiście współczesne oznaczenia dla gier czy filmów ale czy ktoś tak naprawdę się do nich stosuje?
No i co z tego :?:Cytat:
Mi trochę nie dyndają właśnie takie opinie, bo obcokrajowiec przyjeżdżając do naszego kraju ma już o nim wyrobioną opinię, że Polska jest taka a taka.
Te różne "promocje", "prezydencje" i inne pierdoły to tylko kolejne przykłady wywalania pieniędzy podatnika w błoto.Cytat:
Z jednej strony pragniemy pokazać, że jesteśmy krajem dobrym i przyjaznym - różne wystawy na targach zagranicznych, a z drugiej strony przez kłamliwe artykuły w prasie zachodniej szargana jest opinie naszego kraju.
Dlaczego NIEZBĘDNA jest interwencja państwa w tej kwestii. Nadal nie wyjaśniłeś.Cytat:
No i może warto rozpocząć pełną edukacje seksualną w naszym kraju.
Te pieniądze też oddać z powrotem do kieszeni obywatela. Niech sam zadecyduje czy wyda na szkolnictwo czy np. na wódę, koks i dziwki ;)Cytat:
Tak samo równie dobrze można by zabrać 13 posłom i senatorom, skończyć z finansowaniem partii politycznych z budżetu, z dofinansowaniem związków wyznaniowych, skończenie z premiami dla urzędników. A te pieniądze przeznaczyć na szkolnictwo i naukę.
Oni tam są tylko po to, by dbać o interes swój i swojego otoczenia. Oczekiwanie na to, że w parlamentach i to jeszcze demokratycznego kraju będą zasiadać anioły to dziecięca naiwność.Cytat:
Możemy gdybać co można by zrobić by było dobrze, ale póki na Wiejskiej zasiadają ludzie, którzy widzą tylko swój interes to tak będzie.
Czyżby zasada przyczynowości w naszym wszechświecie przestała nagle obowiązywać czy ktoś znów daje tutaj pokaz dziecięcej naiwności :D :?:Cytat:
W naszym kraju na każdym kroku marnowane są pieniądze, to może chociaż ta akcja przyniesie jakiś pożądany skutek.
Rząd jest od tego, by o obywatela "dbać" i się nim "opiekować" ;) :?:Cytat:
Nie można twierdzić, że należy zaniechać jakich kolwiek kampanii finansowanych z budżetu, bo nagle naród stwierdzi, że rząd o nich nie dba i ma ich gdzieś.
Problemy etyczne związane z in vitro to nie jest kwestia tylko jednej z religii. Problem etyczny jest tutaj niestety obiektywny.Cytat:
I tu się zgadzamy, ale przypomnij sobie projekt PiS-u dotyczący in vitro. Zakładał on, że ludzie którzy zdecydują się podać tej metodzie mają iść do więzienia. A To już dotyczy jakiejś tam części społeczeństwa. Być może dotknie to Ciebie czy mnie w przyszłości i co wtedy jak PiS obejmie władzę i wprowadzi to w życie?
We wtorkowym programie Tomasza Lisa był posłanka PiS-u lub SP, przełączyłem za późno by dowiedzieć się kim ona była, ale przytoczę jej słowa w sprawie in vitro.
"Jest mi naprawdę przykro, że rodzina X nie mogła mieć normalnie potomstwa, naprawdę im współczuję, ale według mnie postąpili źle używając in vitro, moim zdaniem popełnili grzech..."
A cała sprawa rozbiją się tak naprawdę o najstarsze prawo natury "silniejszy wygra". Jeśli w tym momencie zaczyna się dyskusja na temat in vitro jutro równie dobrze może ktoś może wyskoczyć z projektem zakładającym używania w Polsce antykoncepcji ponieważ męskie nasienie jest marnowane itd.
Skoro twierdzisz, że tylko część, to po co piszesz "kobiety się domagały" :?:Cytat:
Nie, ale jakaś ich część się tego domagała, bo przecież nie rząd wyskoczył z takim projektem sam z siebie.
Jak nie rozumiesz, to się rozejrzyj dookoła. Cała filozofia altruizmu i kolektywizmu, na jakiej się zasadza socjalizm, to jedno wielkie premiowanie i nagradzanie za wady, a karanie za zalety. Np. osiągasz sukces finansowy i dużo zarabiasz? Zapłać za karę podatek dochodowy, naturalnie progresywny ;) Nie chce ci się robić, spoko damy ci zasiłek, państwo ma się przecież "opiekować". Nie zabezpieczysz się na starość? Żaden problem, przecież są "ubezpieczenia społeczne" przecież są, każdemu emerytura się należy, naturalnie "godna". Opieka medyczna? Jw., każdemu konstytucyjnie "się należy". Itp., itd.Cytat:
Wyjaśnij mi proszę jak państwo opiekuńcze może premiować nieodpowiedzialność wśród obywateli? Bo nie rozumiem.
Nawet jeśli eksperci stwierdzą, że np. "problem jest"(a dodatkowo będę pewnie mieli swój osobisty interes w tym by tak twierdzić, bez względu na stan faktyczny), nawet jeśli on jest faktycznie, to jeszcze w żaden sposób nie implikuje, że państwo jest niezbędne do rozwiązania tego problemu.Cytat:
Tak masz rację, że jest to prywatny i indywidualny problem rodzica, tak samo czy jego dziecko jest analfabetą czy też umie pisać i czytać, a mimo to nikt nie protestuje, że w szkole dziecko uczy się pisać czy czytać. Nie jestem ekspertem, seksuologiem zajmującym się problemem seksualności wśród młodzieży czy nastolatków.
Też miałem ten wynalazek i jednego mnie te śmieszne zajęcia nauczyły: że ich organizowanie to totalny bezsens i marnowanie energii, czasu i pieniędzy.Cytat:
Z lekcji WDŻR nic nie wyniosłem, a było to przecież finansowane ze środków państwa, a nikt gdy wchodziło to do programu nauczania nie pytał się czy jest to konieczność i niezbędność. Niech się wypowiedzą eksperci czy w Polsce jest problem z tym zagadnieniem, jeśli tak to spróbujmy to zmienić, jeśli nie to zostawmy to tak jak jest.
To już lepiej jak milczą, niż jakby nam kazały tą przegraną wojnę i największą katastrofę w naszej historii świętować.Cytat:
Swoja droga dosc intrygujacy jest fakt ze w kolejna rocznice zakonczenia 2WS nasze media milcza.Moze problemem jest jak nazwac,poprawnie politycznie,tych pokonanych?Niemcami czy tez nazistami ;) Ewentualnie bedziemy je obchodzic jutro na znak solidarnosci z Sowietami :lol:
Ja mam je 4 rok, a i tak na nie nie chodzę, bo CAŁY czas odbębniamy tam to samo.Cytat:
I tutaj sie zgadzamy z ta jedna roznica ze Ty chcesz zeby to panstwo ingerowalo zas ja obstaje za rodzicielska odpowiedzialnoscia ;)Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
Zapomniales ze zdecydowana wiekszosc rodzicow pracuje w czasie kiedy ich pociechy przebywaja w przedszkolach.Wiec wspolne zajecia juz na samym poczatku napotykaja na powazny problemCytat:
Nie trzeba bylo rodzic w UK zeby moc pobierac zasilki na swoje dzieci przebywajace w Polsce.Na cale szczescie ten proceder zostal stanowczo zlikwidowany zas osoby,ktore sie go dopuscily odczuly jego konsekwencje na swoich kieszeniach ;)Cytat:
Fakt, nie jest to źle, lecz do państw takich jak np. Niemcy mamy jeszcze daleko i to bardzo (choćby z kwestią budżetu).Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
======================
No właśnie - dziedziczne. Pogrubię to i powiększe - DZIEDZICZNE. Wiesz w czym tkwi problem? Aby coś było dziedziczne, musi się wpierw rozmnażać, a wirus się nie rozmnaża. Wirus się namnaża. Jest to spora różnica, poniewaz namnażanie wirusa zachodzi tylko poprzez wykorzystanie obcej komórki. Mało tego, DNA wirusa i DNA komórki muszą być między sobą w miarę podobne.Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Podsumowując: wirusy same z siebie nigdy nie zmutują, poniewaz nie jest to możliwe (kapsyd nie posiada białek odpowiedzialnych za kopiowanie i przepisywanie informacji genetycznej). Wirus mutuje wyłącznie na drodze kontaktu z komórką o podobnym materiale genetycznym.
A kto mówi o powyżynaniu? Mają swój teren, niech sobie u siebie żyją i ucinają głowy homoseksualistom, ateistom i innowiercom, a nie do nas to wprowadzać.Cytat:
Zamieszczone przez zajac
A co tu do zrobienia? Przecież Indianie mają prawo żyć w autonomicznych rezerwatach Indian, lub też mieszkać w USA, mogą dorobić się tyle, ile tylko chcą, a nawet zostać prezydentem (oficjalnie Indianie są liczeni jako obywatele USA). Przykład totalnie nietrafiony.Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Widzisz, mam dziwne poglądy, które nie potrafią przełknąć ucinania głowy za odejście od wiary, zabraniania kobietom głosować i prowadzić samochód, czy też wzywania do wymordowania całego narodu i do popełniania samobójczych zamachów, zabijając tym samym niewinnych ludzi. Wiem, dziwny jestem, przecież powinienem takie coś aprobować i tych chorych homosiów w biały dzień zasztyletować...Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Ja chyba przespałem moment, w którym religia = kultura. Ja zawsze sądziłem, że religia i kultura to dwa różne aspekty społeczne...Cytat:
Zamieszczone przez zajac
=====================
No wiadomo, przecież zbombardowanie arsenału wojskowego = powtórka holocaustu. Nie ma to jak popadać w skrajności...Cytat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mahmoud_Ah ... and_IsraelCytat:
http://www.youtube.com/watch?v=FckLO8HcNyo
Tak? Niby gdzie popełniają to rzekome ludobójstwo?Cytat:
Czyli że co? Etycznym jest prowadzić wojnę, etycznym jest zabijać żołnierzy i mordować cywili POD WARUNKIEM, że robimy to bezboleśnie? No, to etyka faktycznie wiele na wojnie daje.Cytat:
Przeczytałem, acz nie doszukałem się żadnych religijnych konotacji z działalnością tych organizacji. Przyznaję jednak rację, bo jednak IRA jest skrajnie katolickim ugrupowaniem antyprotestanckim.Cytat:
A to niby czemu? Żydzi mieszkali na tym terenie od tysiącleci, oczywiście w różnym nasileniu populacji w poszczególnych latach. Nie mniej jednak mieszkali tam zawsze, historycznie jest to ich teren. Nigdy raczej nie było w tamtym terenie ani jednego Żyda.Cytat:
Może nie tyle statystyki, co badania, a owe wskazują jasno na różnorakie gałęzie przemysłu, handel, naukę i inne. No, chyba że chcemy powiedzieć, że to wszystko jest przekłamane, nieprawdziwe i np. taka Unia przekupuje encyklopedie, roczniki ekonomiczne i inne źródła informacji gospodarczych, by ukazać się na pierwszym miejscu ;)Cytat:
Prawda. A czy multi-kulti Polska się rozpadła? Albo Rosja? Lub tym bardziej USA, które przecież jest bardzo multi-kulti. Tak samo multi-kulti są Indie i ChRL. A jakoś nie widać, by owe miały się rozpaść ;)Cytat:
Reszta przez Ciebie podanych przykładów - równie dobrze można podać przykład polskiego Śląska, włoskiej Sycylii, francuskiej Bretonii i Prowansji, niemiecki NRD, amerykańskiej Dixie, kanadyjski Quebec, meksykańskiego Jukatanu, chińskich parunastu prowincji (w tym najbardziej Tybet i całe południowe Chiny kontynentalne z językiem kantońskim). Czy jednak to, że coś chce niepodległości, znaczy że kraj się rozpadnie? Nie. Znaczy to, że pewna duża lub mała społeczność chce odłączenia od macierzy, a nie że do tego na 100% dojdzie. Gdyby patrzeć pod takim kątem, to każdemu krajowi grozi rozpad, bo jest jakaś tam grupa ludzi tego chcąca.
=========================
Żydzi to naród jak najbardziej prawdziwy. No, chyba że chcesz stwierdzić, że Polacy z USA to zupełnie inny naród, niż Polacy z Polski, lub z Francji...Cytat:
Zamieszczone przez Domen
Nie ma czegoś takiego, jak naród palestyński. Taki naród nigdy nie istniał i po dziś dzień nie istnieje. Jest to lokalna grupa ludności arabskiej, nasz odpowiednik Wielkopolanina, czy też Pomorzanina.
A że współcześni Żydzi nie mają nic wspólnego z Hebrajczykami - a co niby dzisiejsi Polacy mają wspólnego ze Słowianami? Co Francuzi mają wspólnego z Frankami? A dzisiejsi Aztekowie ze swoimi przodkami? Na tej zasadzie można zdyskredytować niemalże każdy naród i stwierdzić, że tacy np. Włosi nie mają prawa uzurpować sobie prawa do historii Imperium Rzymskiego, lub że Rosjanie nie mają prawa uważać się za kontynuatorów historii Rusi.
Jest jednak ogromna różnica pomiędzy tymi dwoma zdarzeniami. Niemców wysiedlono z terenów, które Polsce zostały przyznane jako reparacje wojenne w ramach odszkodowań za agresję z roku 1939, z kolei Żydom przyznano im ich historyczny teren, który zajmowało ich państwo, dodatkowo teren który był od tysiącleci przez Żydów zamieszkiwany.Cytat:
Zamieszczone przez Domen
Poza tym, o co chodzi? Wszyscy byli przeciwko Izraelowi - wszystkie okoliczne państwa arabskie wypowiedziały wojnę Izraelowi, dodatkowo przeciwko Izraelowi walczyła nawet Wielka Brytania. Izrael wygrał. Było już parę wojen wymierzonych w Izrael i wszystkie wygrał. Jak widać zatem nawet jeżeli teren ten się im dobitnie nie należy, to świetnie sobie radzą w jego bronieniu ;)
==============
Żydzi będą bronić swoich ziem, z kolei islam nie odpuści, ponieważ według Koranu muzułmanie mają wymordować Żydów i nawrócić chrześcijan. Kto odpuści? Ten kto pierwszy przestanie istnieć.Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Zaczyna sie robic coraz ciekawiej :shock:
http://wpolityce.pl/artykuly/25459-nasz ... owietrznej
Hm... może od razu zrzeknijmy się suwerenności i stańmy się protektoratem Imperium Litewskiego? -.-'
Polsko, dokąd zmierzasz...
Każdy jest inny, i każdy inaczej podchodzi do pewnych kwestii :)Cytat:
Wywalamy kasę jak już pisałem na różne rzeczy, ale przynajmniej takie kampanie naprawiają opinię o naszym kraju, oraz zachęcają cudzoziemców do przyjazdu do naszego kraju. Czyli według Ciebie mamy tego zaniechać?Cytat:
Państwo z założenia ma zapewnić opiekę medyczną i wykształcenie swoim obywatelom, więc to leży chyba w ich kwestii.Cytat:
To są już ich pieniądze wtedy i mogą robić co z nimi chcą, nikt im nie może tego zabronić.Cytat:
Czyli zgodnie z tym co napisałeś powinniśmy przestać chodzić na wybory, myśleć, że jutro będzie tylko gorzej? Ludzie marzyli kiedyś o możliwości latania, jak widać to się spełniło może i to dziecinne marzenie kiedyś dojdzie do skutku.Cytat:
Czyli rząd każdego państwa jest od tego by był i zarabiał kasę na siebie?Cytat:
Jedyny problem jaki tu widzę wśród naszych posłów jest ich brak wiedzy na ten temat. Przygotowany przez Konferencje Episkopatu Polski dokument bioetyczny zawierał jak się okazało masę błędów, które wytknęli eksperci. W tej komisji zasiadały osoby podobno z wykształceniem biologicznym czy medycznym. I z takiego dokumentu nasi posłowie wyciągają wnioski, przytaczają argumenty. Jak więc można coś oceniać negatywnie jeśli nasza wiedzą pochodzi z przekłamanych źródeł.Cytat:
Miałem podać Ci konkretną liczbą kobiet? 10? 20? Z tego i tak wychodzi liczba mnoga, więc słowo było jak najbardziej uzasadnione.Cytat:
Ale na to nic nie poradzimy, musielibyśmy znieść instytucje państwa bo w każdym ustroju niezależnie dzieje się tak samo.Cytat:
Jeśli nie państwo, to kto ma rozwiązać ten problem według Ciebie?Cytat:
No cóż każdy podchodzi do tego problemu inaczej, dlatego też zawsze można znaleźć złoty środek :)Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Ja jestem ciekawy jak odbywają się takie zajęcia w innych krajach Europy, czy tylko w Polsce rodzice nie znajdą czasu dla swej pociechy.Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Natrafiłem na wywiad ze znanym seksuologiem Lwem-Starowiczem, oraz na wywiad z posłem PiS-u prywatnie ginekologiem Piechą. Warto poczytać zdanie zwłaszcza tego pierwszego, może rozjaśni on cienie rzucane na ten pomysł:
http://www.rmf24.pl/news-piecha-kontra- ... nId,959130
Nie miec czasu dla wlasnego dziecka a nie moc dysponowac wolnym czasem dla niego to jest zasadnicza roznica ;)Cytat:
Lew Starowicz to zyjaca legenda.Wlasnie tacy ludzie powinni sie zabierac za przygotowywanie projektow programow edukacji seksualnej.Niestety,dla spoleczenstwa,i na szczescie dla niego samego,jest to osoba za inteligentna zeby babrac sie w politycznym lajnie serwowanym nam przez osobnikow pokroju Biedronia i Grodzkiej ;)Cytat:
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/hisz ... 15831.htmlCytat:
http://www.mojawyspa.co.uk/artykuly/252 ... terolatkow
http://cmos.blox.pl/2012/09/Jak-to-sie- ... z2StzjsXPy
http://ponton.org.pl/pl/blog/ponton-z-wizyta-w-szwecji
-----------------------------------------------------------------------
Edit :arrow: By zylo sie lepiej
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/dziennik ... omosc.html